TARÇINLI RULO







Kabul biraz oyalayıcı ama sonuca kesinlikle değer :) tarifi 2010 yılında yapmış (yukarıdaki foto) fotoğraflamıştım paylaştığım zaman ölçüler gramajlı idi geçenlerde hava serinleyip yeniden yapınca detaylıca yazmak istedim.











TARÇINLI RULO 

Bon Appétit - 2008 Mart sayısı



Hamur için :

250 ml süt (1+1/4 su bardağı) 



45 gr tereyağ (3 yemek kaşığı)



450 gr un ( 4 su bardağı kadar gerekirse biraz fazla)

1 large yumurta 

100 gr şeker (1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı)

10 gr instant maya(1 paket)

1 çay kaşığı tuz

İç harc :

150 gr esmer şeker (1 su bardağı + 2 yemek kaşığı)*

15 gr tarçın (1 yemek kaşığı)

60 gr tereyağ oda sıcaklığında (4 yemek kaşığı)

Krem Peynirli Glaze :

120 gr krem peynir

150 pudra şekeri (1 su bardağı)**

60 gr tereyağ oda sıcaklığında ( 4 yemek kaşığı tereyağ)***




*Esmer şeker yazan linke tıkladığınızda evde yapılışı yazıyor hazır almanıza gerek yok.




**Damak tadınıza göre azar azar ekleyin.



***Eklemesenizde olur.










Hamuru : 

Bir tavaya süt ve yağı koyun yağ eridiğinde tezgaha alın ve serçe parmağınız hafifçe yanacak kadar maya için ideal sıcaklık için bekletin.

Karıştırma kabınıza süt ve tereyağ karışımını alın üstüne tuz,yumurta, azar azar un, maya ve şekeri ekleyin.3 dakika en yavaş halde çırpın ve unun kalanını yavaş yavaş ekleyin.Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur olana kadar yemek kaşığıyla un eklemesi yapın.Hamur toparlandığında unladığınız tezgahta 8 dakika kadar yoğurun son hali ele yapışmayan yumuşak ve elastik bir formda olmalı.

Ilık bir ortamda üstüne temiz bir bez  örterek yaklaşık 2 saat bekletin.

İç harcı :

Şeker ve tarçını bir kapta karıştırın. Hamurunuzu 38x27cm'lik bir dikdörtgen şeklinde(büyük boy dikdörtgen borcam kadar) açın.1,5 cm'lik bir kalınlığa sahip olmalı.Hamura önce yumuşamış tereyağınızı sürün üzerine şekerli tarçın karışımınızı serpin.Ardından rulo yapın ve 18 adet rulo dilimleyin. Bazen 15 kadar da dilimleyebiliyorum.

Glaze için :

Tüm malzemeleri krema kıvamına gelene kadar çırpın.



2 adet 20 cm'lik kare kalıbınızın ve büyük boy dikdörtgen borcamınızın dibine yağlı kağıt serin ve rulolarınızı yerleştirin,çok dip dibe olmamalı kabaracaklarını düşünün.40-45 dakika daha ılık ortamda mayalandırın.190 derece ön ısıtmalı fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.Çıktığında tel ızgarada 10 dakika soğutun ve diler sıcakkken diler oda sıcaklığındayken glaze sürün.