MAYALI POĞAÇA ve 3 KABARTMA TOZLU POĞAÇA / 3-2-1 POĞAÇA

Untitled




Bazı klasikler vardır. Her daim yapınca aynı tatta dokuda olur ve sizi asla zorlamaz. Aldığımdan beridi bu tarif böyle..

Veli ziyaretlerimizde ve sınıfımda yaptığım kutlama yemeğinde bu poğaçalar cidden herkesin tarifini almasına sebep oldu. Haliyle bende o velimden tarifi aldım :)



MAYALI POĞAÇA 



200 ml süt (1 su bardagı)


200 ml su (1 su bardagı)


200 ml sıvıyağ (1 su bardağı)


1 yumurta


15 gr instant maya(1.5 paket ) veya 42 gr yaş maya (1 küp)


70 gr şeker (6 yemek kaşığı)


10 gr tuz (1 yemek kaşığı)


650-750 gr un  (6-7 su bardagı kadar)


Sürmek isterseniz üzerine ilaveten yumurta sarısı



Süt ve suyu serçe parmağınız dayanacak kadar mayalama ısısında olacak kadar ısıtın. Hamuru hazırlayacağınız kaba aktarın .Ardından üstüne şeker ve mayayı içine koyup birkaç dakika bekleyin,maya köpürecektir.


Sonrasında yağ,tuz ve yumurtayı ekleyip unu azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Bir kenarda üzerini örtüp 45 dakika-1 saat mayalanmasını bekleyin. Mayalama sonrası önce hamurun havasını alın yani kabarıklığını giderip 2 dakika kadar yoğurun.


Dilediğiniz büyüklükte toplar yapıp yağlı kağıt serili tepsiye iki parmak boşluk bırakarak yerleştirin. 20-25 dakika kadar birde tepside mayalandırıp ön ısıtmalı 180 derece fırında 20 dakika belki daha fazla pişirin. 






Untitled


Maya olmadığında kurtarıcı reçetem. Her annenin defterinde vardır. Şaşmaz ve aksamaz bir tarif. Maya yok ama mayalı gibi pufur pufur. 


3 KABARTMA TOZLU POĞAÇA / 3-2-1 POĞAÇA


30 gr kabartma tozu (3 paket)

400 ml yoğurt ( 2 su bardağı)

200 ml sıvı yağ (1 su bardağı)

5 gr tuz (1 tatlı kaşığı)

5 gr şeker (1 tatlı kaşığı)

1 yumurta(akı içine sarısı üzerine)*

450-500 gr un (4-5 su bardağı kadar belki daha fazla)


*Bazı tariflerde yumurtasız versiyonunun olduğunu öğrendim,paylaşayım,o tip bir durumda yumurtayı hiç katmayıp yuvarladığınız hamuru galeta ununa bulayarak pişirebilirsiniz.Sıvı malzeme azalacağı için unu kontrollü eklemelisiniz.

Sıvı malzemeleri, şeker ve tuzu bir kapta karıştırın ardından kabartma tozları ve unu ekleyerek yavaş yavaş yoğurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.

Tepsiye sırayla dilediğiniz şekli verip dizin ve yumurta sarısını sürüp ön ısıtmalı 180 derece fırında pişirin.



Sevgilerimle..


Gökçe :)