HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ İLE SÜTLÜ ÇİKOLATALI PUDİNG VE ŞEFTALİ VE GÜL SULU LİMONATA

Sıcaklarda tek gördüğüm sütlü tatlılar ve limonatalar olunca postlar değişti haliyle :) Aynı gün yapıp tükettiğimiz bu iki tarifi eminim sizde beğenirsiniz.

Elinizdeki malzemelerle değişiklik gösterebileceğiniz iki reçete kendileri..



Untitled



HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ İLE SÜTLÜ ÇİKOLATALI PUDİNG



400 ml hindistan cevizi sütü (2 su bardağı)

18 gr kakao (2.5 yemek kaşığı)

24 gr mısır naişastası ( 3 yemek kaşığı)

100 gr sütlü çikolata 

50 gr şeker*( 4 yemek kaşığı)

*Şeker yerine bal gibi doğal şekerler kullanabilirsiniz ama pişirip çırparken eklemelisiniz. Çünkü yoğun ısıdan dolayı pişme esnasında doğal şekerinizin yapısında bozulma olabilir.


Untitled



Sütün yarısını kakao ve nişasta ile karıştırın ardından sütün kalanını şekerle ısıtın. Birbirleriyle karıştırıp puding kıvamına getirince çikolatayı ekleyip çırpın. Ocaktan alıp kaselere pay edin. Servis esnasında vanilyalı dondurma ve frambuaz kullanabilirsiniz.



Untitled



Kullandığım şeftali türü : Japon veya devebastı diye geçiyor. Kendileri pek bir sulu ve tatlı. Gözlemlerime dayanarak bizim meşhur şeftalimizden az biraz daha tüylü. Çekirdeği ufak ama aroması cidden çok yoğun. Yurt dışında kendilerine satürn şeftali diyorlar.

Bu reçetede bile isteye bu çeşidi kullanmam birazda aromayı yoğun hissetmek içindi. Siz bizim şeftalimizle de pek ala yapabilirsiniz :) Gül suyu ise arka plandan hafif bir koku sağladı. Cidden orjinal oldu yahu :)



ŞEFTALİ VE GÜL SULU LİMONATA


3-4 adet iri doğranmış devebastı şeftali 

325 ml su (1 + 3/4 su bardağı)

150 gr şeker (3/4 su bardağı)

250 ml limon suyu (1 +1/4 su bardağı)

60 ml gül suyu ( 6 yemek kaşığı)


Şeftali, şeker ve suyu bir sos tenceresinde 15-20 dakika kaynatın. Ardından blendırdan geçirip soğuması için buzdolabına koyun. Tamamen soğuduktan sonra çıkarıp limon suyu ve gül suyu ile karıştırın. Servis esnasında diler buz diler gül yaprakları kullanın.


Untitled



Ertesi güne saklanmış unsuz şekersiz ve yağsız bir tart tarifim olabilir mi? Olabilir :)

Sevgilerimle..

gokche!

İKİ KİŞİLİK VİŞNE VE FINDIKLI CRUMBLE

Untitled


Bazı meyveleri bazı kuruyemişler ile karıştırmak bazen olmadık lezzet patlamalarına neden olabiliyor.

Misal yazın bulduğum her meyveyle crisp veya crumble yapmak gibi bir zaafım var. Daha önce bunların ayrımını açıklamasını yaptığım link tam şurada!

Bu sefer yulafa eşlik etsin diye kavurduğum fındıklarıda ekledim. Sonuç : vişne severler toplanın!

Sanırım sabırsızlığım yüzünden dondurmayıda unutup sıcak sıcak kaşıklamışım :)

Reçeteyi iki kişilik paylaşıyorum,bu sayede aklınızda ki tüm karışımları deneyebilirsiniz..




Untitled





VİŞNE VE FINDIKLI İKİ KİŞİLİK CRUMBLE



2 tbsp un

2 tbsp yulaf

2 tbsp şeker

15 gr soğuk tereyağ

2 cup vişne

1 cup kavrulmuş bütün fındık


Fındıkları yağsız teflon tavada kavurup soğutun, ardından kuru malzemelerle birlikte rondodan geçirin.Kırıntılı bir görüntüsü olacak istediğimiz zaten bu. Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp iki adet ramekin kabına dizin.


  Untitled



Üzerine kırıntılı harcı paylaştırın.Ön ısıtmalı 190 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Üst kırıntının tatlı kahve rengini alması yeterli.Oda sıcaklığında en az 15 dakika soğutun ve bol dondurmayla tüketin.








Untitled



Pazartesi tatlı başlasın!


Sevgilerimle..

gokche!

ÇOK ÇİKOLATALI YAĞSIZ MUZLU KEK VE YER FISTIĞI EZMELİ VANİLYALI DİP SOS


İkisi birbirinden alakasız tarifler aslında, ama yağsız ve ultra nemli bir kek ile ikindi vakti elmalarınızı batıracağınız bir dip sosu yazmak zorundaydım :) Çünkü basit ama çok lezizler!

Kekin dokusu şu zamana kadar yaptıklarımın arasında en nemli olan oldu,nasıl derseniz içinde elma sosu ve muz var. Her çatalda dokusunun nemliliğini kaybetmemesi, kahve yanında hemen hazır oluşu yüzünden benim favorim.

İçerisinde size en komplike gelecek şey elma sosu olabilir lakin onuda kısa sürede hazırlamak mümkün.Tarifteki kadarı için  1 büyük boy elmayı kabuk ve çekirdeklerini ayıklayıp irice doğrayın, yarım çay bardağı su ve birkaç damla limon suyuyla kısık ateşte kaynatıp yumuşadığında blendırdan geçirin eğer çok cıvıksa biraz daha kaynatabilirsiniz. Sonuçta marmeladımsı bir kıvamı olacak hatta püre gibi.Soğuduğunda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.








ÇOK ÇİKOLATALI YAĞSIZ MUZLU KEKK

3 orta boy muz olgunlaşmış

150 gr şeker( 1 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik)

125 ml elma sosu (1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)yukarıda yazının içinde belirttim)

1 large yumurta

140 gr un(1 su bardağı + 3 yemek kaşığı)

50 gr kakao( 1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)

7 gr karbonat( 1 tatlı kaşığı)

Bir iri çimdik tuz

150 gr iri kıyılmış çikolata



Muz ve şekeri 2-3 dakika kadar mikserle çırpın,ardından kalan sıvı malzemeleri ekleyin. Tamamen karıştığında kalan kuru malzemeleri ekleyin ve hazırladığınız ufak boy kare borcama harcı dökün.Ön ısıtmalı 180 derece fırında 25-35 dakika pişirin.





Untitled



Elmaları genelde yer fıstığı ezmesi ile tüketen biriyseniz bu dip sosu bence beğeneceksiniz. Yoğurdu markette rastladığım Eker 'in vanilyalı süzme yoğurduyla yaptım. Yoğurdu sevdim ama şekersiz olsaydı aşık olurdum sanırım. :) Yer fıstığı ezmesinde şekersiz dilediğiniz markayı kullanabilirsiniz. Ben yurt dışından aldığım bir ürünü kullandım. Balı en son damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz. Spor sonrası iyi bir atıştırmalık olacağına eminim! :)



YER FISTIĞI EZMELİ VANİLYALI DİP SOS 


1 yemek kaşığı yer fıstğı ezmesi (Şeker ilavesiz)

1 yemek kaşığı vanilyalı süzme yoğurt (Eker)

1/2 yemek kaşığı bal 


Bir kasede tüm malzemeleri karışıtırıp mümkünse o an da elma dilimleri ile tüketin.






Untitled





Şimdiden afiyet olsun! Yarın serin bir içecek paylaşımı yapacağım (umarım) :)


Sevgilerimle..


gokche!

GLUTENSİZ ÇİKOLATALI KURABİYE

Untitled

Bloga özel diyetler adıyla bir etiket ekledim. Bayadır var aslında ama bahsetmek istiyorum biraz.

Hayatın hiç bir alanında garantimiz yok. Bedenen ve ruhen her an tökezleyebiliyoruz. Bazılarımız sonradan bazılarımız doğuştan özel farklılıklarla doğuyor.

Yemek blogunuz varsa bu özel durumlara değinmeye çalışıyoruz çoğumuz. Ne derece başarılıyız bilmiyorum lakin gluten,çölyak,vegan,vejeteryan vs tarzı beslenme veya özel durumlar için tarifler bulmaya çalışıyoruz.

Kendi adıma çok yoğun eklemeler yapamıyorum belki ama aklımın bir yanında sürekli ayda birde olsa eklemeler yapmak istediğim bir listem var.


Untitled



Bu listeden bir tarif paylaşacağım bugün. Açıkçası özel diyetlerin reçetelerinde genellikle normal reçetelerin dokusunu yakalamaya çalışıyorum. Yani kendim yiyebiliyorsam paylaşıyorum zira bir ton tarif var ama damağa uygun olmayan ama sırf diyete uygun diye paylaşmak bana haksızlık olarak geliyor,tadını beğenmediğim bir şeyi size sunmak ise biraz yalancılık :)

Neyse.

Bu kurabiyeler badem sevmeyenler diğer kuruyemiş unlarıyla deneyebilir. Ekstradan iri kıyılmış kuruyemiş ekleyebilir. Reçete oldukça esnek. Ama sonucunda kıtır ama her ısırışta çikolata bulaşan bir kurabiye elde etme garantili.



GLUTENSİZ ÇİKOLATALI KURABİYE

Tarif Christina Lane


60 gr tereyağ eritilmiş ılınmış

1/4 cup + 1tbsp  şeker 

1 large yumurta sarısı

1/4 tsp tuz

1/4 tsp kabartma tozu

3/4 cup badem unu

1/3 cup kakao

1/3 cup iri kıyılmış çikolata 


Tereyağ,şeker ve yumurtayı çırpın. Ardından çikolata hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.En son çikolataları ekleyip cevizden daha küçük toplar yapın ve hazırladığınız tepsiye kurabiyelerinizi dizin, üzerlerine hafifçe bastırın dilerseniz ekstra çikolata ekleyebilirsiniz.

190 derece ön ısıtmalı fırında 11-12 dakika pişirin, ilk çıktıklarında yumuşak olacaklar oda ısısında soğutup kıtırlaşmasını bekleyin.



Untitled





En güzel servis önerisi : dondurma ile sandiviç yapmak! :)


Sevgilerimle...


gokche!

UNSUZ,ŞEKERSİZ VE YAĞSIZ MİNİ ÇİKOLATALI MUFFİN

Untitled




Bu muffinleri ilk gördüğümde bu tutmaz, ne biçim reçete, içerik ofsayt gibi yüz tane bahane bulmuş ve daha sonra yaparım diye tam tamına 2 sene bekletmiştim. Yani yayınlandığından beridir reçeteyi sallıyorum :)

Ama yaptığımı reçeteyi bir kez denedikten sonra dört beş tepsi daha eklenince hatamın farkına vardım. 

Unsuz,şekersiz ve yağsız kısmı size lezzetsiz bir reçete izlenimi vermesin. Zira ben ne zaman böyle bir tarife el atsam çöpe gitti. Ama bu tarifte yağı yer fıstığı ezmesi,nemliliği muz veriyor. Şeker ihtiyacını bal veya agave şurubu karşılıyor. Daha çok tatlı bir kek değilde nemli bitter tadında mini kekler elde ediyorsunuz.

Bir diğer artısı ise blendır ile yapılabilmesi. Evet mikser yerine blendır kabınızda bir dakika içinde hazırlanıyor :)

Türk kahvesinin yanında servis edebilir ya da spor sonrası artan şeker ihityacını bu keklerle karşılayabilirsiniz.Bu arada özel diyetleri olanlar için (gluten hastaları gibi) bir reçete daha ekleyebildim bloga! :)




UNSUZ,ŞEKERSİZ VE YAĞSIZ MİNİ ÇİKOLATALI MUFFİN

Tarif Averie


1 orta boy olgun muz 

1 yumurta 

1/3 cup kakao

1/2 cup yer fıstığı ezmesi

3 tbsp bal veya agave şurubu

1/4 tsp karbonat

Bir çimdik tuz

1/2 cup kadar iri kıyılmış bitter çikolata


Blendır kabınıza çikolata harici tüm malzemeleri koyun ve bir dakika çalıştırın. Mini muffin kalıplarınıza 3/4 ' ü dolacak şekilde harcı paylaştırın. Çikolataları muffin kalıplarınıza pay edin. Ön ısıtmalı 200 derece fırında 8-12 dakika pişirin. Çabuk pişiyor dikkat edin.

Soğuduktan sonra kalıplardan çıkarın mümkünse dondurma ile tüketin :)




Untitled





Bu reçeteleri arttırmaya gidiyorum bana şans dileyin! :)


Sevgilerimle..

gokche!

TEK KİŞİLİK ÇİKOLATALI PANCAKE veya YALNIZ BAYANIN PANCAKE TARİFİ

Kız kardeşim şunu yiyedursun kulağımda dilimde hümeyra var,kördüğümü söylüyor 🌀🌀🌀 #pictapgo_app #vsco #vscocam #vscofood #vscocake #16x9 #16x9captures #16x9photography #photooftheday #instagood #instamood #instafood #foodporn #panc
Aslında sahurda veya kahvaltıda hafif şeyler tercih eden bir aile mensubuyum. Nasıl oldu da midesine bu derece düşkün,kalori kokusu alan biri oldum inanın bilmiyorum.

Gerçi hafif ama kallavi şeyler tüketen aileme bakıldığında ben sadece bit tık daha yüksekten yaşıyorum.Kavurmalı yumurta yerine pancake gibi :)

Neyse.

Canınız pancake çekti  ama benim gibi eli bolsunuz yaptınız mı apartman doyuyor ki tariflerin ölçüleri de az değil. O zaman şöyle yapıyorsunuz minik ölçülerle kendinize kadar pancake ve bol kırmızı meyve ile ziyafet.. Ve tabi ki çikolata...





Kendime diye başlayıp kardeşe verilen 🎈😌 #pictapgo_app #vsco #vscocam #mutfakgram #gramtatlı #breakfast #kahvaltı #chocolate #dessert #16x9 #16x9captures #16x9photography #forsister #photooftheday #hazırlık #instafood #instagood #instamoo




TEK KİŞİLİK ÇİKOLATALI PANCAKE  veya YALNIZ BAYANIN PANCAKE TARİFİ

Tarif Joy

1/3 cup un

1 tbsp yulaf 

2 tsp şeker 

1/2 tsp kabartma tozu

1/4 tsp karbonat

1 tbsp tereyağ (15 gr) eritilmiş ılınmış

1/4 cup + 2 tbsp  buttermilk 

Bir avuç dolusu iri kıyılmış çikolata



Kuru malzemeleri çikolata hariç bir kasede çatalla karıştırın ardından diğer bir kasede ıslak malzemeleri karıştırıp birbiriyle buluşturun,karışım koyu olacak endişelenmeyin. Pişireceğiniz  tavayı bir çay kaşığı tereyağ ile yağlayın,harcınızı tavaya döküp üzerine çikolatayı serpiştirin. Arkalı önlü pişirip tabağa aldıktan sonra kırmızı meyve ve biraz pudra şekeri serpin.



Size iyi denemeler :)



Sevgilerimle..

gokche!

4 MALZEMELİ "NUTELLA" KURABİYE

Bazı tarifleri az malzemeli oluşu, dokusunun damak tadımı on ikiden vuruşu yüzünden çok fazla yapıp bitirip fotoğraflayamadım diye bir daha yapıp kısır döngüden çıkamadan bir kaç tepsi yemişliğim var.

Bu kurabiyede onlardan. Sadece nutella ile hem çikolatalı hemde sakızımsı o dokuyu sağlamak mümkün. Tahminen her evde olan malzeme ile yapılması ve küçük porsiyonlarla çalışma zorluğu çıkarmaması ise beni vuran ikinci etken.

Neticede Nutella, fındık ve çikolata. Ne kadar kötü olabilir ki :)




Untitled






4 MALZEMELİ "NUTELLA" KURABİYE


Tarif Monique



1 cup nutella

2 tbsp şeker

1 yumurta

1/2 cup + 2 tbsp un



Tüm malzemeleri 2-3 dakika çırpın ardından buzlukta 10 dakika bekletin. Küçük boy dondurma kaşığı veya bir tatlı kaşığı ile yuvarlak formda yağlı kağıda buzluktan aldığınız harcı aralıklı dizin.

Ön ısıtmalı 180 derece fırında 8-10 dakika pişirin. Piştikten sonra oda ısısında soğutun ve yüzeyine nutella -deniz tuzu ikilisini kondurup sert bir kahveyle tüketin.



Yolun bundan sonrasında ara ara sağlıklı unsuz,şekersiz tariflerle devam etmeyi düşünüyorum :)



Sevgilerimle..

gokche!

TEK KİŞİLİK ÇİKOLATALI XXL KURABİYE

Kahvaltıda kurabiye yapmak fikri bir miktar garip olabilir. Lakin yaptığınız omletten iki kaşık alıp sofraya bir XXL boy veya iki adet  L boy kurabiye ekleme şansınız olduğunuzu söylesem sanırım herkes bu tarifi uygular :)

Kahvaltı soframızda babamdan kaynaklı muhakkak yumurta olur, sahanda veya omlet şeklinde. Bu yüzden kaseye kırdığımız yumurtadan iki kaşık ayırıp kurabiye yapma fikri bana harika geldi :)

Doku olarak bol çikolatalı ve hafif nemli,yoğun kakaosu da cabası.

Tercih ise tamamen size ait, diler XXL boyda bir adet diler L boyda iki adet yapabilirsiniz.
Untitled

TEK KİŞİLİK ÇİKOLATALI XXL KURABİYE

Tarif Sally

30 gr tereyağ oda ısısında


4 tbsp şeker

2 tbsp yumurta (bir kasede yumurtayı çırpın ve iki kaşık içinden alın,kalan yumurtayla kahvaltıya alternatif üretebilirsiniz :))

1/4 cup un

1/2 tsp karbonat

2 tbsp kakao

Bir çimdik tuz

1/4 cup iri kıyılmış çikolata ve ekstra bir avuç daha



Tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın ardından yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. Kuru malzemeleri ekleyip homojen bir harç olduktan çırpmayı durdurup sonra 1/4 cup çikolatayı ekleyin bir kaşık yardımıyla karıştırıp tepsinize ya bir parça şeklinde ya da iki parça şeklinde yerleştirin.

Ek olarak esktra çikolatayı kurabiye hamurunuzun üzerine serpin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında tek bir adetse 14-15 dakika pişirin. İki adet olacaksa 10-12 dakika pişirin.Yumuşak bir görüntüsü olacaktır daha fazla pişirmeye çalışmayın,piştikten sonra oda ısısında soğutup yiyebilirsiniz.Untitled


Haftaya sağlıklı atıştırmalık ve nutellalı bişilerle devam etmeyi planlıyorum.Tabi eğer bitmezse! :)




Sevgilerimle..


gokche!

OREO TABANLI NUTELLALI CHEESECAKE

Untitled



Bol nutella.

Az şeker.

Oreo taban.

Kremamsı doku.

En iyisi siz yapın yedirin yiyin :)



Untitled





OREO TABANLI NUTELLALI CHEESECAKE


36 adet oreo 

90 gr tereyağ ermiş halde

500 gr süzülmüş labne

1/4 cup şeker 

4 large yumurta

2 cup nutella

1 cup katı yoğurt



Oreoları toz hale getirin ve tereyağla karışıtırıp 22-24cm'lik kalıbın dibine yayın.Buzdolabında bekletin.

Labneyi şeker ile 2 dakika çırpın ardından yumurtaları teker teker ekleyin ve sırasıyla nutella ile yoğurdu ekleyip homojen bir görüntü alınca buzdolabından kalıbı çıkarıp harcı içine dökün. 

Kalıbınızı kendisinden daha büyük bir tepsiye yerleştirip yarısına gelene kadar kaynar su ile doldurun. Ön ısıtmalı 160 derece fırında 60-70 dakika pişirin.

Piştikten sonra tepsiden alıp oda ısısında soğutun ve buzdolabında 1 gece dinlendirin.

Ertesi gün tepesine nutella sürüp bol çilek ile süsleyin. 



Untitled





Bu hafta dev bir kurabiye paylaşmak istiyorum bakalım yetiştirebilecek miyim :)



Sevgilerimle..


gokche!

PORTAKAL VE CEVİZLİ NEMLİ KEK

Untitled
Evimizde her daim pasta yapılmıyor elbette :) Lakin sade bir kek yapılacaksa ya turunçgil aroması ya da fındık ceviz gibi kuru yemişlerle daha lezzetli yapılması isteniyor.

Ama benim istediğim o nemli doku sağlanmayınca yaptığım kekleri genelde yemiyordum :) Bu tarifi beğendiğim bloglarda görünce olayı ne diye araştırdım. Reçete orjinali Bon Appetit : Dessert's kitabından. Nemlilik portakal suyu ile o yağlı leziz dokuda cevizle sağlanmış. Ama baya bir ceviz söz konusu :) 

Bakalım siz beğenecek misiniz..



PORTAKAL VE CEVİZLİ NEMLİ KEK

Tarif Bon Appetit : Dessert's 

1 + 1/2 cup iri doğranmış ceviz

1 cup un 

1 tbsp kabartma tozu

1/2 cup portakal suyu

4 large yumurta 

1+ 1/3 cup şeker

1 + 1/2 tbsp portakal kabuğu rendesi

1/2 cup sıvı yağ


Cevizi toz olmayacak şekilde rondodan geçirin ve diğer kuru malzemelerle bir kapta karıştırın. 

Temiz bir kapta yumurtaları 2 dakika çırpın ve ardından şekeri ekleyip köpük köpük olana dek 4 dakika çırpın. Sırasıyla önce kuru malzemeleri sonra portakal kabuğu,portakal suyu ve yağı ekleyin.

Hazırladığınız 22-24 cm'lik kalıba harcınızı boşaltın. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 50-60 dakika pişirin. Soğuduktan sonra portakal dilimleri ve iri cevizle servis edin. Belki biraz pudra şekeri de olabilir.
Untitled
Haftaya tatlı başlamış olalım :)


Sevgilerimle..

gokche!

YOĞUN ÇİKOLATALI PASTA

Untitled




Aslında orjinal tarifte kek için "Fudge" terimi geçiyor. Böyle brownie-kek arası bir doku. Yoğun,kakao kokulu ve nemli.

Reçete, tariflerine bayıldığım Tessa Huff'ın yeni kitabı Layered'dan :) Tarifi oluştururken kullanığım kakao, benim bal arkadaşım ve hepinizin Sincap Fırın olarak tanıdığı Halyna'nın   Ukraynadan getirdiği ve çok cici bir şekilde süpriz şekilde hediye ettiği kakao.

Sonuç : muhteşem!  Çünkü getirdiği kakaonun rengi oldukça koyu, marketlerdeki gibi yavan lezzette ve açık renkli değil.. Kısacası bu reçetede dokusunu etkileyen en temel faktör kakao. İyi kalite kakao : iyi lezzette kek.





Untitled



YOĞUN ÇİKOLATALI PASTA

Tarif Tessa Huff ve Sarah

Kek :

350 gr un (3 su bardağı + 2 yemek kaşığı)

100 gr kakao (1 su  bardağı + 3 yemek kaşığı)

10 gr kabartma tozu (1 paket)

5 gr karbonat (1.5 çay kaşığı)

5 gr tuz (1 çay kaşığı)

115 gr eritilmiş tereyağ 

400 gr şeker ( 2 su bardağı + 5 yemek kaşığı) 

2 yumurta + 1 yumurta sarısı

375 ml süt ( 2 su bardağında 2 yemek kaşığı eksik) 

250 ml kaynar su  (1 + 1/4 su bardağı)

Krema :

300 gr bitter çikolata

300 ml süt kreması (1.5 su bardağı)



Kuru malzemeleri bir kenara eleyin ve karıştırın.  Tereyağı ve şekeri çırpın ardından sırasıyla yumurtaları ekleyin. Kuru malzemeleri bir süt bir kuru malzemeler şeklinde part part ekleyin ve en son kaynar suyu ekleyip homojenize olana kadar çırpın.

3 adet 18-20 cm'lik kalıbınızı hazırlayıp harcı bunlara pay edin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 23-25 dakika pişirin. 

Tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp yüzeylerini traşlayın.

Krema için çikolatanızı minik minik doğrayıp büyük bir çırpma kabına alın, süt kremasını kaynamayacak şekilde ısıtın ve çikolataların üzerine ekleyin. Yavaş yavaş karıştırıp çikolatayı eritin. Bundan sonraki aşamada saat başı kontrol ederek buzdolabında kremanızı soğutun. 

Ardından yüksek devirli mikserle çırpın. Köpük köpük olduğunda kremanız hazır demektir.

Keklerden bir patı servis tabağınıza alın çırptığınız kremayı gelişigüzel sürün. Ardından diğer patlarıda kapatıp çikolata ve meyvelerle süsleyin.

Tavsiye : yanına sade türk kahvenizle harika oluyor! Keklerin kremalarını sürdükten sonra drajeler serpiştirebilirsiniz.


Haftayı tek tarifle kapamanın hüznünü yaşıyorum :(


Sevgilerimle..

gokche!

TAHİN VE KARAMELLİ AKIŞKAN KEK

Untitled





Aslında olay Dilek'le tahin sevdamızın kesişmesiyle başladı sonra bu reçeteyi kesin yap diyince deneyelim diye işin içine bildiğiniz daldım!

Bu tip keklere sufle diyorlar genelde bizim ülkemizde, lakin sufle dediğimiz yumurtanın kabartmasından ötürü göğe yükselen bir kek tipi :) Akışkan yani lava kekler ise dokusu tok ve ortası akıcı olanlar.

Kekin dokusu oldukça tok ve yoğun,yerken daha çok tahin tadı baskın. Yaptıktan sonra yorumlarınızı merak ediyorum! Bizim evde en çok damak zevki sabit olan babamın favorisi oldu. En yakın tadı balık sonrası yenen fırın helvada bulabilirsiniz sanırım :)

Neyse ek bilgiden sonra tahin severleri doyuracak bu reçeteyi yazayım..

*Özellikle belirtmek istiyorum ki kullandığım tahin, Konya Bozkırın kavrulmuş susamından elde edilen bir çeşit. Marketlerde satın aldığınız beyaz tahin malesef benim damak tadıma göre değil bu yüzden tavsiyem daha yoğun tahin tadı için şu siteden sipariş verebilirsiniz.






Untitled




TAHİN VE KARAMELLİ AKIŞKAN KEK

Tarif MyNameIsYeh


3/4 cup şeker

2 tbsp su

1/4 tsp tuz

1/2 cup süt kreması 

115 gr tereyağ

3 yumurta

4 tbsp tahin

2 tbsp un


Şeker, tuz ve suyu teflon bir tavada ocağa alın. Orta ateşte şekeri eritin, kehribar tonlarına geldiğinde (yaklaşık 2-4 dakika) yavaşça kremayı ekleyin. Şekere kremayı yedirip tereyağını küp küp ekleyerek homojen bir karamel elde edin. 

Daha detaylı fotoğraflar için tıklayabilirsiniz,adımlar aşağı yukarı böyle..


Karameli bir kenarda ılıtın. Çırpma kabınıza ılınmış karameli alıp mikseri çalıştırın ve yumurtayı bu karışıma ekleyin. En son tahin ve unu ekleyin. 

Bu aşamadan sonra 6 adet muffin kalıbınıza ihtiyacınız olacak. Çıkarması kolay olanından muffin kağıtlarına bu harcı pay edin. Korkmayın çok kabarmayacak.

Ön ısıtmalı 180 derece fırında tam 8 dakika pişirin. Ortası hala cıvık duracak sorun yok, 2-3 dakika soğutup yavaşça kalıptan çıkarın. 

Kesinlikle ılık hatta sıcakken tüketin. 



Untitled

Haftaya cheesecake ve kek sığdırmaya çalışacağım :)


Sevgilerimle..

gokche!

ÇİLEK KREMALI PASTA

Untitled



Bazen pasta yaparken arasına koyacağımız malzemeyi kremaya eklemek fikrine kapılıyor sonra kötü olabilir riskini düşününce her defasında vazgeçiyordum. Mutfak cesaret ister diye sayıklarken bu reçeteye rastlayıp aslında oluyormuş ama tek cesaretsiz benmişim onu farkettim :)

Reçetenin keki şekeri inanılmaz dengede ve ultra yumuşak. Tereyağlı oluşu lezzetine lezet katıyor. Açıkçası kolay ve dokusu güzel oluşu kremasına bonus gibi.

Krema ise labneli. En sevdiğim tarzda :) Çilekleri minik minik doğrayıp içine ekleyince toz pembeye dönebiliyor tonu ben çileklerin suyunu bir havlu kağıtla aldığım için tonda oynama olmadı. Ama tadı herkesten geçer not aldı :)





Untitled




ÇİLEK KREMALI PASTA


Tarif Spiced


Kek için:

170 gr tereyağ oda ısısında

300 gr şeker ( 2 su bardağından 4 yemek kaşığı eksik)

3 yumurta

420 gr  kek un  ( 4 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik)

10 gr kabartma tozu

Bir iri çimdik tuz

125 ml yoğurt ( 1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)

180 ml süt ( 3/4 su bardağı + 3 yemek kaşığı )


Krema için :

200 ml süt kreması ( 1 su bardağı )

300 gr süzdürülmüş labne

300 gr minik doğranmış çilek (iki kağıt havlu arasında suyunu alın)

Pudra şekeri*


Tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın. Sırasıyla yumurtaları ekleyin. Kuru malzemeleri eleyerek bu karışıma ekleyin ardından yoğurt ve sütü ekleyip harcınızı homojen kıvama gelene dek çırpın.

3 adet 18-20 cmlik kalıba harcı pay edin. 160 derece ön ısıtmalı fırında 35 dakika pişirin.

Kremayı damak tadınıza göre pudra şekeri ile çırpın. Bunun için çırpma kasenizi (çelik ya da cam) buzlukta yarım saat bekletip kremanızı da buz gibi soğukken çırparsanız istediğiniz kıvama ulaşırsınız. Ardından bir başka kapta süzdürülmüş labnenizi krema kıvamına gelene dek çırpın.

*Bu aşamada eğer kıvamı almadığını düşündüğünüz bir kremanız varsa iki poşet toz krem şanti ekleyip çırpın.

İki kremayı birbiriyle buluşturun ve en son çilekleri ekleyip kabaca karıştırın.

Servis tabağınıza traşladığınız keklerinizden birini alıp 1-1.5 cup kadar kremanızdan ekleyin. Ardından diğer katlar içinde bunu uygulayıp pastanınızı sıvayın. Süslemede ben ince dilimlediğim çilekler, sprinkle ve pamuk şekeri kullandım :)






Untitled




Yarın akşama kendime sözüm var, Dilek'le sürekli konuştuğumuz tarifi ekleyeceğim :)



Sevgilerimle..


gokche!