Hayatta zaten yaptığım tek şey bu değil mi :)
Geçtiğimiz hafta bir doğum günü birde dedemle anneannemin 60.yılını kutladık.Haliyle pastaları ben yaptım. Yaparken farklı neler deneyebilirim diye düşündüğümde dedemin kakaolu olmasında lafına takılıp bol vanilyalı kek,krema olarakta unlu buttercream dediğimiz muhallebi merkezli bir krema, süslemede ganaj kullandım birde hoşuna giden frenk üzümleri.
Unlu buttercream mevzunu biraz açmak istiyorum. Buttercream tereyağ yoğunluklu bolca çeşidi olan bir kaplama sıvama kreması. Ben tereyağını en aza çekip nasıl yaparım diye kurcalarken bu tarifi buldum. Tereyağ miktarı az ve muhallebi merkezli olduğu için insana ağır gelmeyen bir yapısı var. Örneğin yoğun kalorili hiçbir şeyi yemeyen annem bile pastanın kremasından çok rahatsız olmadı :) Bir kez denemenizi tavsiye ederim.
Doğum günü kızı ise (kendisi pek tatlı Selengamız olur :) ) mor ve turkuaz sevdiği için ombre tekniği ile bir pasta çalıştım. Sayımız fazla olacak diye iki farklı içerikli pasta yaptım. Biri klasik kakaolu nemli kek vişne fıstıklı çikolata diğeri kahverengi tereyağ ile kek,karameldi. İkincisini yazağım zira dokusu güzel oldu :)
Artık hangisini beğenirseniz :)
Yıldönümü pastası ;
BOL VANİLYALI PASTA VE UNLU BUTTERCREAM
Kek için :
Tarif FB
150 gr un (1 su bardağı + 4 yemek kaşığı)
30 gr mısır nişastası ( 4 yemek kaşığı)
5 gr kabartma tozu (yarım paket)
bir iri çimdik tuz
210 ml " half and half" * (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
2 adet vanilya çubuğunun havyarı
135 gr tereyağ oda sıcaklığında
300 gr şeker (1.5 su bardağı + 4 yemek kaşığı)
3 yumurta
*"Half and Half" yarı yarıya tam yağlı süt ve süt kremasından oluşan ülkemizde satışı olmayan karışımın adı. Belirtilen miktarı diler yarı yarıya süt kreması ve yağlı süt kullanırsınız diler tamamen süt.Ben half and half şeklinde kullanımın dokusunu daha lezzetli yaptığını söyleyeceğim yalnız :)
Vanilya havyarını çıkarın ve şekerle bir kenarda karıştırın. Çubuğu süt veya half and half karışımına atıp ısıtın ve soğuyana kadar tezgahta bekletin.Soğuyunca çubuğu çıkarın.
Tereyağı ve vanilyalı şekeri çırpın puf puf bir görünüm aldığında yumurtaları bir bir ekleyin. Kabartma tozu,tuz,un ve mısır nişastasını başka bir kapta karıştırın. Yumurtalı karışıma bir unlu karışım bir vanilyalı sütten ekleyerek çırpın. 3 adet 18 cmlik kalıba karışımı paylaştırıp ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Krema için :
Tarif TPW
200 gr tereyağ oda sıcaklığında
200 gr şeker (1 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
250 ml süt (1 + 1/4 su bardağı)
55 gr un (1/2 su bardağı)
1 vanilyanın havyarı
Süt ve unu karıştırın sonradan topaklanmasın,sos tencerenizde muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin baya koyu olacak korkmayın. Oda ısısına gelince tereyağ şeker ve vanilyayı çırpın,kremamsı bir kıvamı olmalı.Soğuyan muhallebinizi ekleyip puf puf olana kadar çırpın.
Ben bu pasta için bu kremayı 1.5 ölçü yaptım.
Kekin bir patını servis tabağına alıp krema-kek şeklinde pastayı tamamlayın.Buzdolabında en az 30 dakika soğutun.
Ganaj için :
100 gr bitter çikolata
100 ml krema (1/2 su bardağı)
Kremayı ısıtın, kaynatmayın. İri doğradığınız çikolatanızın üzerine döküp bir kenarda karıştırarak oda ısısına getirin.
Buzdolabından cıkardığınız pastanızın tepesine daireler çizerek kenarlardan merkeze doğru dökün.En son süsleme için frenk üzümü kullanın.
Doğum günü pastası ;
KAHVERENGİ TEREYAĞLI KEK VE KARAMELLİ PASTA
Kek için :
Tarif SS
120 gr tereyağ (kahverengileştirilecek ve sıvı halde oda ısısına getirilecek)
300 gr un ( 2 su bardağı + 8 yemek kaşıgı)
70 gr mısır nişastası ( 7 yemek kaşığı)
10 gr kabartma tozu (1 paket)
bir iri çimdik tuz
250 ml "half and half"* ( 1 + 1/4 su bardağı )
240 gr tereyağı oda sıcaklığında
550 gr şeker ( 3 su bardağı + 3 yemek kaşığı)
6 large yumurta
*Bir üst tarifte belirttim :)
3 adet 18 cmlik kalıba karışımı pay edin ve ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Krema için :
400 ml soğuk krema ( 2 su bardağı)
Pudra şekeri
Ve 150 gr karamel
3 çorba kasesine kremadan ayırın.Her birini renklendireceğiz.
Keklerden sadece iki tanesini kullandım. Kekin bir patını servis tabağına alıp kremayı yayın, merkezini biraz açın ve karameli tam ortasına yayın.Kenarlara taşmasın.Pastayı kabaca sıvayıp buzdolabına kaldırın.
Ombre için ; 1.kasedekine bir damla mavi gıda boyası ekleyin, 2.kasedekine birkaç damla mavi gıda boyası ve 3.kasedekine birkaç damla menekşe rengi gıda boyası ve iki damla mavi gıda boyası ekleyin. Kaselerdeki krema boyayı emene kadar bir kaşıkla karıştırın.
En tepesine mor(menekşe) tonundaki kremayı düzgünce yayın,pastanın tabakla birleştiği dibine koyu tondaki maviyi kabaca yayın, ara kısma ise açık tondaki maviyi kabaca yayın. En son tepesi düzgün olduğu için kenarlarını birkaç kez düzgünce sıvayın. En net video burada. Servis öncesi en az 15 dakika oda ısısında bekletin.
Sırada erikli bir kek olsun..Yazması kolay yemesi keyifli olsun.Zira yoruldum! :)
Sevgilerimle..
gokche!