MAYALI ERİKLİ VE TARÇIN KIRINTILI TURTA VE ÇİKOLATALI MUZLU BATON

Bir tane tarifi paylaşacağım sırada sürekli şeytan dürtüyor "Bir tane çikolatalı bir şey ekle!" Şeytanı dinleye dinleye yapılan basenleri unutup yine çift çift gidiliyor :)

Bir önce ki yazı da erikli kek paylaşacağım demiştim. Bahsettiğim erikli bir turta aslında. Mayalı tatlı bir hamur üzerine mevsimin leziz erikleri ve tarçınlı kırıntı tabakası..

Tarif Luisa'nın, uzun yıllardır tuttuğu bloguna birde kitap ekledi :) David L.'de bu tarifi yorumladı. Bana denemesi kaldı..

Ben erik olarak evde ne varsa onu kullandım size tavsiyem kesinlikle mürdüm eriklerini tercih edin!



Untitled


MAYALI ERİKLİ VE TARÇIN KIRINTILI TURTA

Tarif DL ve MBK

Taban hamuru :

1+1/2 cup + 2 tbsp un 

2 tsp instant maya

1/2 cup süt 

3 tbsp şeker

1 large yumurta sarısı

45 gr tereyağ eritilmiş oda ısısında 

1 limonun rendelenmiş kabuğu 

Bir çimdik tuz 

Üst katman :

700 gr mürdüm eriği

3/4 cup badem 

1/2 cup un

8 tbsp şeker 

1 tsp tarçın 

55 gr tereyağ soğuk ve küp küp doğranmış


Maya ve sütü bir kenarda karıştırın. Köpürünce kalan malzemeleri ekleyip yoğurup bir kenarda 1 saat kabarmasını bekleyin.

Kabardıktan sonra üst katman için erikler hariç tüm malzemeyi rondoya atın ve kırıntı görüntüsü alınca rondoyu durdurun. Erikleri maksimum 6 dilim olacak şekilde dilimleyin.

23 cmlik kalıba mayalı hamuru yayın kenarlarına biraz taşırın. Erikleri biraz bastırıp hamurun üstüne dizin. En son kırıntıları serpin. 180 derece ön ısıtmalı fırında 45-55 dakika pişirin.



Ve bu blogda tanıdık bir isim Dorie Greenspan :) Muzlu çikolatalı keki inanılmaz yoğun ve çikolatalı olunca az geldi birde dilim üzerine nutella fıstık serptim. Kahvenin yanında yoğunluğu ile tam not alan cinsten.




Untitled




ÇİKOLATALI MUZLU BATON

Tarif Baking

2 cup un 

1 cup kakao

1 + 1/2 tsp kabartma tozu

1/2 tsp tuz 

1/4 tsp karbonat

120 gr tereyağ oda ısısında

3/4 cup şeker 

1/2 cup esmer şeker 

2 large yumurta 

2 orta boy olgun muz ezilmiş 

3/4 cup buttermilk 

1/2 cup iyi kalite iri kıyılmış çikolata

Kuru malzemeleri bir kenara eleyin. Tereyağını 1 dakika bir başka kapta çırpın ardından şekerleri ekleyip 2 dakika daha çırpın. En son yumurtaları bir bir ekleyin. Ardından muzları katıp sırayla bir kuru karışım bir buttermilk ekleyerek harcınızı tamamlayın. Çikolataları ekleyip karıştırın. 

Büyük baton bir kalıbı hazırlayıp harcı ekleyin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 30 dakika pişirin ardından yüzeyini aliminyum folyoyla kaplayıp ek olarak 40-45 dakika daha pişirin. Fırından çıkarınca tamamen soğumadan kalıptan çıkarmayın.


Mutlu haftalar!

Sevgilerimle..

gokche!