14. GÜN : GÜLLAÇ VE DİĞERİ


Ramazanın olmazsa olmazı..Ama sütü fazla kaçtımı çorba mıdır ki dediğim şekeri fazla kaçıncada lokumu andırıyor yandım diye suya koştuğum bir tatlıdır kendisi..Kurusuna hiç girmiyorum :) Oranını ayarlamak bir Ramazanıma mal olmuştu hatırlarım..Oruçlu olunca tadına da bakılmıyor habire deneme halinde etrafımda döndürülüyordu..

Sonunda tuturuldu..Ne kuru ne yaş ne lokum..Bizim damak tadımızı ayarladık sıra sunmaya geldi..Tabi ki bol bol narla,diğerleri size kalmış..

Not : Muzlu çikolatalar başka zamana kaldı fotoğrafları çekilmeden birileri mideye indirmiş ama onun yerine çocuklar için yiyebileceğiniz en pufidik hindistan cevizli cupcakelerle affettirelim kendimizi dedik..








gullac3





GÜLLAÇ 


6 tane güllaç yaprağı 

1.5 lt tam yağlı süt

255 gr şeker (1.5 su bardağı)

10 ml gül suyu(1 yemek kaşığı) 

Üzeri için : Nar ve kavrulmuş fındık kırığı


Kısa kısa :

Marka olarak Saffet Abdullah kullanıyorum.

Süt şeker karışımı kaynar olmamalı,şeker erimiş ve süt ısınmışsa kafi.Aksi takdirde güllaç yaprakları nişasta bazlı olduğu için hamur oluyor.

Ceviz anında servis etmeyecekseniz kullanmamalısınız,güllacı karartır.

Ben servis esnasında illa ki nar diyorum tatlı-ekşi birleşimi çok güzel oluyor. Ama mevsimi değilse elbet ki çilek böğürtlen gibi kırmızı meyvelerle de enfes oluyor.



Süt ve şekeri bir tencereye aktarın ve şeker eriyene kadar ısıtın.En son gül suyunu ekleyin.Güllaç yapraklarını sırayla bir bir büyük boy dikdörtgen borcama dört parçaya bölüp yerleştirin.Her yapraktan sonra bir kepçe yardımıyla sütü üzerine dökün.Tüm yaprakları borcama bu şekilde yerleştirdikten sonra bir streç film ile üzerini kapatın,sütü çekmesini bekletin.Bu sayede üzeride kurumayacaktır.Buzdolabına kaldırıp servis esnasından 15-20 dakika önce çıkarıp kavrulmuş fındık ve narla servis edin.




Bu cupcakeler yediğim en lezzetli hindistan cevizli keklerdi..Dokusu oldukça güzel..Tek sorununuz hindistan cevizi sütü olabilir bu da artık tüm marketlerde bulunuyor..






coconut cupcake








HİNDİSTAN CEVİZLİ CUPCAKE VE HİNDİSTAN CEVİZLİ KREM PEYNİRLİ KREMA



Cupcake:

3/4 cup-170 gr  oda sıcaklığında tereyağ

1 + 1/4 cup toz  şeker

3 iri yumurta

1 cup hindistan cevizi sütü

1 tsp vanilya aroması

2 +  1/4 cup un

1 tsp tuz

1 tsp kabartma tozu

1/2 cup hindistan cevizi

Krema :

1/2 cup-113 gr tereyağ oda sıcaklığında {eklemedim fotoğraftaki gibi hafif akıcı oldu}

1/2-1 cup pudra şekeri

240 gr oda sıcaklığında krem peynir

1/4 cup hindistan cevizi {üzerine değil kremanın içine ekledim}






Cupcake:


Tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpın ardından şekeri ekleyip eriyene kadar devam edin.Yumurtaları birer birer ekleyin ve her eklemeden sonra 30 saniye kadar çırpın.
Başka bir kapta un,tuz ve kabartma tozunu,bir başka kapta vanilya aromasıyla hindistan cevizi sütünü karıştırın.
Tereyağlı karışıma bir sütlü karışımdan bir unlu karışımdan ekleyerek yavaş yavaş çırpın.En son hindistan cevizini ekleyin.Homojenize olduğunda 20 adet kalıbınıza paylaştırın,ön ısıtmalı 180 derece fırında 18-22 dakika pişirin.Çok kızarmayacaklar biraz beyaz kalacaklar fazla pişirmeye çalışmayın.Piştikten sonra el ızgara üzerinde soğumaya bırakın.

Krema :

Tereyağ ve krem peyniri 3 dakika çırpın.Arından yavaş yavaş pudra şekerini ekleyin bu aşamada damak tadınıza göre miktarı azaltmak arttırmak mümkün.Katı kıvam aldığında cupcakelerin üzerine sürüp, hindistan cevizi ile süsleyin.





coconut cupcake





Bir sonraki postta mis kokulu şeftaliler ve karamel kullanılacaktır bilginize :)




Sevgilerimle..


gokche!