11.GÜN : ÖNERİ

Bugün öyle kallavi tarifler ya da okkalı fotoğraflar yok..Minik detaylarla paylaşmak istediklerimi bir yazı içerisinde topladım, bu post evin her bireyine hitap eder bir post olacak gibi :)





strawberry_balsamic





Sirkeler arasında en çok sevdiğin hangi çeşit diye sorsanız önce elma sonra da balzamik derim..Elmayı her salatada özelliklede patlıcanlı salatalarda bayıla bayıla yerim ama balzamiğe sıra geldiğinde en çokta meyvelere yakıştırırım..Balzamik bizim kültürümüze ait bir sirke değil..İtalya'nın Modena bölgesine ait..
Yapılışı zahmetli,genelde Trebbiano üzümlerinin suyu alınıyor şayet yeterince şekerli değilse güneşte bekletiliyor ardından neredeyse 1-1.5 gün kaynatılıyor sonrasında uzun süre fıçılarda bekletilmesiyle {yapımı bu durumda şaraba daha yakın}balzamik sirke oluşturuluyor..Açıkçası bunca zahme sonrasında oldukça pahalıya satılıyor...Marketlerde gördüklerimize şeker katılıp işlemleri çabuklaştırılmış olanı :)

Kendine has tatlımsı dokusu meyvelere oldukça yakışıyor..Ben bu sefer üzerine sadece çikolatalı sprinklelar serptim ama aslında bir çimdik karabiber,vanilyalı dondurma veya ev yapımı mascarponela oldukça hoş bir kombinasyon oluşturacaktır..Eğer misafirlerinizin acaba beğenirler mi düşünceniz varsa ben gibi sirkeli karışımı çileklerinize en son ekleyin..

İftar sonrası hafif ve farklı bir tarif olarak karşınızda;


BALZAMİK VE KARABİBERLİ ÇİLEK


Tarif Epicurious'tan

1kg  çilek

3 tbsp/yemek kaşığı balzamik sirke {bulabildiğiniz en iyi kalite}

1/4 cup toz şeker

1/4 tsp /çay kaşığı karabiber

Sıvı karışımları bir kasede karıştırın iri doğranıdığınız çilekleri içine atın ve yaklaşık 1 saat veya tüm gün bekletin.

Bekletme süreniz boyunca çilekler sirkeyle lezzetleneceklerdir.Daha önce yaptığımda 1 saat bana kafi geldi.Damak tadınıza göre tüm gün veya dediğim gibi servisten hemen öncede kullanmanız mümkün.






egg+cheese+bread




Sahurda ne yiyeceğiz derdine düşenlerdensiniz değil mi? Bizde :) Sağolsun annemin pratik ve doyurucu tarifleri bizi kurtarıyor..Bu tarifi çocukluğumuzdan beri yapar ve babamın favorisidir..


PEYNİRLİ YUMURTALI EKMEK DİLİMLERİ


200 gr ezilmiş yağlı beyaz peynir

3 -4 orta boy yumurta

üzerine pul biber ve kekik

Biz bu tarifte Trabzon'un Vakfıkebir ekmeğini kullanıyoruz.Dilimlerin üzerine yumurtalı peynirli karışımı sürüp baharatları üzerine serpin üst ızgarada yaklaşık 100-150 derecede pişirin.



BELÇİKA USÜLÜ KAHVALTI



belgium breakfast2






Oldukça basit ama çocuklar için eğlenceli bir tarif :) Tarifi aldığım site sahibinin çok güzel tarifleri var..Ben canım çok çekmiş olmalı ki önceliği bu tarife verdim..Aslında tarif demekte oldukça komik oluyor,malzemeler belli..Nutella..Çikolatalı sprinkle..Ekmek {dilerseniz kızarmış}..Gerisi iştahınıza kalmış :)





avocado garlic and lemon dip






Avokado dendiğinde aklıma gelen tek şey sarımsak ve limonla yapılmış bir dip sos..Sofrada oldukça lezzetli kanepeler oluşturmanız için hafif bir karışım..Ben en çok kahvaltıda yemeyi seviyorum :)




AVOKADOLU KANEPELER


1 orta boy avokado

2 diş sarımsak ezilmiş

1/2 limonun suyu

Bir çimdik tuz

Tam tahıllı ekmek

Beyaz peynir

Serviste : Dereotu,nane,fesleğen

Avocadonunuzu ortadan ikiye bölün bir kaşık yardımıyla çekirdeğini çıkarın,aynı şekilde kaşıkla iç etli dokusunu bir kaba çıkarın.Bir çatal yardımıyla ezip sarımsak ve limonuda ekleyin karıştırıp ekmeklerinize sürün ardından peynir ve taze otlarla servis edin.






sweet toast



Ortaokuldayken sırf tost yemek için dersten kaçan bir gruptuk :) Grup dediysem sınıfın yarısı kadardık..Aramızda ki erkek arkadaşlarımızın hiç doyamamaları yüzünden devamlı geviş getirme halimiz vardı :) İşin tek kötü tarafı kilo almamızdı diğer türlü bulunduğumuz durumdan hoşnuttuk..

Tost diyince bol kaşarlı klasik kantin tostu diye düşündünüz ama değil..Tost ekmeğinin arasına çeşit çeşit çikolata konup tost makinesinden kokusunu almak için kafamızı kantin camından daldırdığımız cins bir lezzet bahsettiğim..

Kantinci abi öyle bir alışmıştı ki iki cümle kuruyordu : 

İlk şokla :

"Yine mi kaçtınız?!"

Gayri ihtiyari alışkanlıkla :

"Hepinize her zamankinden dimi?"

Kasabın önünde bekleyen kediler gibi kantinin arka tarafındaki okul bahçesine dizilir ve afiyetle tostlarımızı yerdik..Hatıralarımda o kadar güzel yer etmişki evde defalarca denesemde o lezzetli tostu bulamam :) Çoğu zaman da keşke o günleri bir daha yaşasam diye geçiririm..







sweet toast





Anıların içinden gelen ama oldukça deforme ettiğim bir tost tarifidir kendileri..


YER FISTIĞI EZMELİ,NUTELLALI MEYVELİ TOST


4 dilim tost ekmeği

Nutella , yer fıstığı

1/2 su bardağı frambuaz ve çilek

1/2 su bardağı bitter damla çikolata




sweet toast





Dilimlerden ikisine yer fıstığı ezmesi diğer yarısına nutella sürün.Nutella sürdüklerinizin birine frambuaz birine dilimlediğiniz çilekleri dizin,üzerlerine çikolatanızı serpin.Yer fıstıklı dilimleri bu meyveli dilimlerin üzerine kapatıp tost makinenize alın,çikolatanız eriyene kadar bekletin.




Pazar gününü özel kılıp frambuaz ve çikolatalı bir reçete ile gelelim diyorum..



Sevgilerimle..


gokche!