Bu tartın kremasıyla ilgili çok dedikodu yapıldı :) Bunlardan bazıları :
"Limonata koymuş!"
"Limon aroması var mı ? Varsa bak bunun kremasına katmış!"
"Limon yapraklarıda böyle kokar ki!"
Ve daha neler neler..İşin ilginç yanı sormadan neler düşünülebileceğini görmüş olmamdı..Ama bu derece özellikle yaprağınında dedikoduya dahil olacağı hiç aklıma gelmedi :)
Narenciyelerin en sevdiğim yanı tamamı ile yenebilmeleri..Kabuklarından şekerleme yapılabiliyor veya şekerle karıştırıp çok kısa sürede bozulabilir özelliğide olsa aromalı şekerler elde edilebiliyor bu da yetmiyor bol bol reçel yapılabiliyor..
Bu tartın kremasında bize sadece kabukları yeterli :) Yalnız tarifte süte katılması istenmişti bu aklıma pek yatmadı kaynadıkça acı aromasını vermesi büyük bir risk gibi göründü ve kremayı ılındıracağım zaman atıp yeterli aromayı yakadım...Son attığım için tam aroma vermez düşüncesi ise dedikodulardan sonra silindi gitti..Malum kafa yorduracak kadar limonlu oldu :)
Bu tart için bir ölçü tart tabanı pişirmelisiniz.Tart tabanıyla ilgili fotoğraflar ve detaylı bir yazı mevcut...
{Kendime not: bunları tek başlık altında toplayıp temeller diye link oluştur!}
DORİE'NİN LİMONLU PASTA KREMASI
2 cup tam yağlı süt
6 iri yumurta sarısı
1/2 cup şeker
1/3 cup mısır nişastası
50 gr tereyağ küplere bölünmüş oda sıcaklığında
1 iri veya 2 küçük limonun rendelenmiş kabukları
Sütübir sos tenceresinde kaynatın.Limon kabukları ve tereyağ hariç tüm malzemeyi bir başka kapta çırpın.Çırpmaya devam ederken bu karışıma 1/4 cup yardımıyla yavaş yavaş kaynar sütten ekleyin.Sütünüz bittiğinde karışım oldukça köpüklü olacak{bakınız yukarıda ki fotoğraf sol alt köşe.Ardından bu karışımı tekrar sos tencerenize alıp krema kıvamına gelene kadar pişirin,karıştırmayı bırakmayın topaklanır.Bunca aşama kremayı yaparken topaklanmayı önlemek için güzel bir yol :)
Kremanız olduğunda tezgaha alın 5 dakika kadar ılındırıp tereyağ ve limon kabuklarını ekleyip çırpın.Kremanızın havayla temas edip kabuk bağlamaması için havayla temas eden kısımlarının üzerine streç film kapatın.Streç film kremanızla temas etsin.
Eğer servis edeceğiniz ana daha varsa ; yaklaşık 20-30 dakika buzdolabında bekletin zamanı geldiğinde öıkarıp biraz çırpıp kullanın.Servis zamanıysa kremanız iyice soğuktan sonra soğumuş tart tabanınıza yayın.
Meyve olarak yaza dair ne varsa kabul :) Ben şeftali,erik,frambuaz ve kivi kullandım.Üzerine biraz tart jölesi sürüp veya kayısı reçeli sürüp parlaklaştırın.Dilerseniz en tepeye beyaz kırpık çikolatada dökebilirsiniz..
Çok tartlı birkaç gün oldu kabul ,yarın hafif birşeyler olsun hatta çocuklarıda eğlendirelim diyorum..
Sevgilerimle..
gokche!