NARLI CUPCAKE






fat-free chocolate cupcake



 Gelen maillerde açıkçası kesinlikle hak veriyorum ki diyete yönelik birkaç tarif vermem içindi..Bu haftayı biraz o alana ayırmak gerçekten olması gereken..Kategorisinide açtığımızda tam olacak diyordum ki elimde salatalardan başka birşey olmadığını farkettim..Tezgahta ki narları elimin istemsiz gittiği cupcake kalıplarıyla birleştirdiğimde malesef ki  elimde hala tarif yoktu..1 saat kesintisiz aramalar sonucu oldukça nemli kesinlikle leziz yumurtasız az biraz yağ eklediğimiz bir tarife ulaşmış oldum..24 cupcake çıktığını düşünerek yağ konusunda belki diyete uygun diyebiliriz..

Dilerim mail atan arkadaşların hayalinde de böyle bir cupcake vardır :)






fat-free chocolate cupcake.2



NARLI CUPCAKE

Tarif Honej&Jam'den..


1 cup nar suyu

3 cup un 

2 cup toz şeker

1/2 cup kakao

2 teaspoon karbonat

1 teaspoon tuz

1 cup kaynar su

3/4 cup sıvı yağ

2 tablespoon sirke(elma veya üzüm)

1 tablespoon vanilya aroması


Kuru malzemeleri(şeker,karbonat,un,kakao,tuz) bir kaba eleyin ve üzerine su ile nar suyunu katıp sıvı yağ,vanilya ve sirkeyi dökün..24 adet muffin kalıbına kağıtlarını koyun veya kalıbınızı yağlayın ardından yarısına kadar dolacak şekilde harcı pay edin..

Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin,20.dakikadan itibaren kontrol edin..Çıktığında pudra şekeri ve frambuazla olacağı gibi dilediğiniz bir sos veya meyveleylede servis edebilirsiniz..



Hala orada bir yerde bu yazıyı okuyan en azından bloga girmeye çalışan,destek olan olmayan tüm dostlara tekrar teşekkürler.Siz olmasanız ne yapardık ?


Sevgilerimle..


gokche!

BLENDIRDA ÇİKOLATALI MOUSSE

one spoon_fast dessert!




Başlık çok anlamsız gibi geliyor ama değil..Vereceğim tarifle tanışmamız 1 ay kadar oldu..Evde bir çok kez yaptık denedik yedirdik..Şayet yumurtaya alerjiniz yoksa gayette pratik olduğunu farkettik..

Elinizde güçlü bir blendır varsa 3 orta yada 5 ufak kase mousse ile mutlu mesut bir hayat sürmeniz an meselesi..



more chocolate




BLENDIRDA ÇİKOLATALI MOUSSE

Tarif Soupbelly'den..

 
200 gr (%50'den yüksek kakao oranlı )bitter çikolata

1/4 cup kaynar su

1/2 süt kreması

1 yumurta

Birkaç damla vanilya aroması




blender mousse





Blendıra çikolataları yerleştirip oldukça ufalanana kadar çektirin ardından kaynar suyu ekleyin ve 30 saniye karıştırın...

Diğer malzemeleri ekleyip 15 saniye daha karıştırın ve blendırınızı durdurup 3 orta boy yada 4-5 ufak boy kaseye paylaştırın..

Buzdolabına kaldırın...Bu aşamada buzdolabınızın soğukluğunu kestirmek zor vakit belirtemiyorum..Ama benim gibi fazla unutmadan tahmini 25-35 dakika içinde çıkarın çok tuttum derseniz oda sıcaklığında bir süre bekletmeniz yeterli..Oldukça yumuşacayaktır..









Ayı bitirmeden çikolatalı tarifi ekleyebildim mutluyum sırada nar ülkesine yakışır bir reçete olmalı..


Sevgilerimle..


gokche!

OCAK AYI = PASTA AYI

Neden genelde bu ayda kar gelir..Genelde bu ayda yarı yıl tatili olur..Genelde bembeyaz örtü sayesinde evde geçirdiğim en iyi vakitleri kapsar..Kan portakalının yavaş yavaş geldiği dönemdir vs..Tabi ki benim için hepsi geçerlidir fakat birde bu ay dahilinde anne-baba-kardeş + ben doğmuşsak daha da özeldir..

Her yeni yaşta yeni cümleler mutluluklar sıralanır ama ben bu sene hepsini bir kenara koyup hayallerimi sıraladım..Utanmadım birde yapabilirim (inşallah)diye gaz verdim..Ne derece olur bilemem 2012'de hala yaşıyor olursak göreceğiz..Listeyi merak ediyorsanız liste uzun..Başarabilmek tek umudum..

Tüm bunların yanında yaşlanıyorum birde :) Doğum günlerini sevmekle birlikte ömrümden 1 sene daha gitti muhasabesini yapsam ne çıkar ki? elde ne var? soruları revaçta bende..Üstüne 23 gibi bir rakamı kabullenme var :)

Neyse olur..Olacak..Umarım..

Gözlerimi kapayıp açtığım zaman gibiydi dediğim 22 seneyi geride bırakıp 23'e naber? demenin anında ailemle arkadaşlarıma,takip edenlere,okuyanlara bana zaman ayıranlara ayrıca teşekkürler :) Ailem olmasa doğmayacak siz olmasanız büyüyemecektim..

Unutmadan;

Kuru kuru teşekkür olmaz birde pasta olmalı..



happy birtday to me!




Ayrıca kızkardeş ve anne -babaya da pasta hediye edilsin ki tam olsun..Ne de olsa ocak ayı özeldir dedik..





happy birthday little sister!




Anne-Babaya..







Çikolatadan devam edeceğiz..Ocak ayı bitmeden hemde :)


Sevgilerimle..


gokche!

BADEMLİ MARMELATLI KURABİYE

Şimdilik elimde ki toz bademlerin yönlendirmesiyle marmelatları kurabiyeleri denemeli dedim ve girdim mutfağa..Sonuç ? Mekik tadında tereyağ kokan leziz lokmalar..





sugarsifted






BADEMLİ MARMELATLI KURABİYE

Tarif Beyaz Fırın-Kurabiyeler kitabından..


300 gr tereyağ oda sıcaklığında

260 gr / 1.5 su bardağı toz şeker

1 yumurta

375 gr un / 3.5 su bardağı un

120 gr/ 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz badem

Dilediğiniz bir çeşit marmelat ama özelllikle ekşi meyvelerden yapılmış daha leziz oluyor..


Tereyağ ve şekeri çırpın,şeker eridiğinde yumurtayı ekleyin..1-2 dakika çırptıktan sonra toz badem ve unu ekleyip hamuru toparlayın ,streç filme sarın ve buzdolabında 1 saat bekletin..

Çıkardığınızda 45 adet cevizden büyük olmayacak şekilde hamurdan toplar yapın ve baş parmağınızla tam ortasına bastırın ardından çay kaşığı yardımıyla çukurlara yaklaşık yarım çay kaşığı marmelatları doldurun..Tepsiye aralıklarla dizin..

160 derece ön ısıtmalı fırında 15-18 dakika pembeleşene kadar pişirin..Eğer gözünüze marmelatı azalmış gibi gelirse ekstra ekleyin ve hafifçe pudra şekeri serpin..




almond + blackberry jam thumbprint





Sevgilerimle..


gokche!

YUMURTASIZ SÜTLÜ ÇİKOLATALI PUDİNG, JOHN'UN SICAK ÇİKOLATASI VE JOHN'UN SICAK KAKAOS




milk chocolate pudding 2



Ama sonucunu bol çikolatalı bitireceğim..Her zaman ki gibi :)



mix



Yumurtasız,basit ve hafif..Sütlü çikolatanızın şekerine göre şeker miktarında oynamaya da müsait..



Picnik collage





YUMURTASIZ SÜTLÜ ÇİKOLATALI PUDİNG 

Tarif Epicurious'tan..


26 gr şeker

16 gr  mısır nişastası

12 gr  kakao

375 ml süt

125 ml  krema

120 gr sütlü çikolata




milk chocolate pudding



Kuru malzemeleri bir sos tenceresine koyup karıştırın üzerine süt ve kremayı ekleyin 2-5 dakika kadar orta ısıda pişirin süre sonunda koyulaşacaktır..Arından tezhaga alıp çikolatayı ekleyip hızlıca karıştırın..Çikolata tamamen eridiğinde 4-6 adet kaseye boşaltın..Buzdolabında 2 saat kadar soğuduktan sonra servis edin..



milk chocolate pudding


Servis kısmı tamamen size kalmış ben gibi ertesi gün kaseyi tabaklara ters çevirip (pudingi dökmeden kaseleri ıslatmalısınızki bu kadar kolay çıksın) beyaz çikolata kırıkları ve frambuazla servis edebilirsiniz..



SCHARFFEN BERGER's hot chocolate




Bir kitap düşünün işte bu Gökçe'nin dileği olmalı diyebileceğiniz..İçinde çikolata var değil mi :) Evet bende öyle düşünmüştüm..Kitap elime geçtiğinden beridir içinden 4 tarif denedim hepsi benden tam not aldı...Ama kış aylarına uygun bir tarif seçmem gerektiğinde sıcak sıfatına has çikolata ve kakao ilk verilecekler olmalıydı..



more bubble


Bu sıcak çikolatanın en güzel tarafı içerisinde toz kırmızı biber, tarçın ve vanilya olması..Baharatlı ve leziz..Hani içtiğinizde çikolata haricinde şöyle hafif baharatlı dokusu ve hafif içinizi ısıtma hissini sevdiğiniz çikolatalar vardır..Yeri gelir bir mekanda bulursunuz yeri gelir komşuda içmişsinizdir..Annenize de hani varya hani diye anlatmaya çalışırsınız..Sanırım o çikolata bu çikolata :) Köpüklü hali ise bonusu..



JOHN'UN SICAK ÇİKOLATASI 

Tarif The essence of chocolate kitabından..

625 ml süt

120 gr bitter çikolata (%99 kakao oranlı)

70 gr şeker (damak tadınıza göre daha az veya daha çok)

Birkaç damla vanilya aroması

Bir iri çimdik tarçın (opsiyonel)

Bir çimdik) toz kırmızı biber(opsiyonel)


Sütü parmağınızın değemeyeceği sıcaklığa kadar ısıtın..Çikolata ve şekeri ekleyip 1-2 dakika karıştırın.. Eğer kullanacaksanız baharatları da ekleyin..Isıyı biraz daha azaltın hafif koyulaştığında ocaktan alıp servis edin.Bu halde 3 gün buzdolabında kalabilir.


hot cocoa with marshmallow



Çikolatanız bitmiş ama kakaonuz var..Sıcak birşeyler olsun diyip yapamayacak mısınız? Tabi ki hayır..Sevgili kitabım buna da çözüm bulmuş :) Çikolataya göre daha az yoğunluğa sahip..İyi kalite kakao = iyi kalite sıcak kakao felsefesine dayanıyor kendileri..Aslında marshmallow veya kremaya ihtiyacı yok ama marshmallow yemek için başka bahanemiz yoktu..

JOHN'UN SICAK KAKAOSU

Tarif The essence of chocolate kitabından..

40 gr kakao

15 gr şeker 

500 ml süt


Kakao ve şekeri karıştırın ardından sütü ekleyip orta ısıda 3-5 dakika karıştırın.Kaynamasına izin vermeden ocaktan alın ve bardaklara servis edin. Üzerine bolca mini marshmellow!



SCHARFFEN BERGER's hot cocoa



Tüm bu tariflerin asıl amacı battaniyenizle ve bilgiayarınızda ki filmlerinizle sizi başbaşa bırakmaktır :)

Sevgiler..


Gökçe!

BUCKEYE-YER FISTIKLI ŞEKERLEME

hand.buckeye






Yeni yıla saatler kala bende hala çikolata modu var..Yapıp yedirme hallerindeyim..Tamda o anda elime geçen bir kitap sayesinde kısa sürede nasıl mutfakta stres atarımı buldum..


Mekan : Baked


Kitap : Baked Exploraitons


İki mutfak sevdalısı erkeğin mekanı ve kitabı..Mekanlarında oluşturdukları ve çok beğenilen tariflerin oluşturulduğu reçeteler bütünü..Baktıkça bakıyorum..Sanki oradayım hissi verdikçe sayfaları daha yavaş çeviriyorum..Bir nevi başarı hikayesinin tarifleştirilmiş hali aslında elimde ki..Denediklerimi sırayla yazacağım elbet lakin yeni yıla girerken herkes paket hazırlama derdindeyken gideceğiniz görüşeceğiniz kişilere hediye mahiyatında biraz şekerleme fena olmaz diye düşündüm..Yarın da sıcak kakao ve çikolata tarifleriyle evde yapabileceğiniz sütlü çikolatalı puding tarifiyle 2010'u kapatmayı düşünüyorum...Yeni yıl yazısı gece yarısını vurduğunda otomatik olarak yayına girecek..Ben sanırım o anda yeni sene hakkında iyi dileklerde bulunuyor olacağım..


Ne diyorduk ?


Buckeye!


Bir çeşit at kestanesi..Amerika anavatanı..Bu şekerleme ise tipi yüzünden bu ismi almış..Açıkçası iştah açıcı değilde komik bir tip buldum kendinde :)




BUCKEYE / YER FISTIKLI ŞEKERLEME


Tarif Baked Explorations adlı kitaptan..


55-65 adet


1/4 cup krem peynir


1,5 cup yer fıstığı ezmesi


1 cup yulaflı biskuvi-toz halde 


150 gr tereyağ / 10 tbsp erimiş ılınmış tereyağ


3 cup pudra şekeri 


360 gr bitter çikolata (en az %50 kakao içerikli)








how-to_collage







Krem peynir ve yer fıstığını mixerle çırpmaya başlayın ardından toz halde ki biskuviyi ekleyin 10 saniye kadar çırpın.Tereyağ ve şekeri azar azar ekleyerek hamurunuzun toparlanmasını sağlayın.Hamur homojenize olup toparlandığında mixeri kapayın.






how-to_buckeye








Yağlı kağıt serlili tepsiye yarım yemek kaşığı aldığınız hamurdan toplar yapın.Bittiğinde benmari usülü çikolatanızı eritin.Bir kürdan veya şişi toplarınızın tam ortasına saplayın(tepesi çikolataya bulanmayacak şekilde) erittiğiniz çikolataya batırın.Fasla geleni bir miktar silkeleyerek akıtabilirsiniz.Yağlı kağıt serili tepsinizin tamamını çikolataya buladığınızda oda sıcaklığında 30 dakika soğutup buzdolabına alın.

Buzdolabında 3 gün ki tecrube ettim 1 haftaya kadar uzatabiliniyor saklayabilirsiniz.








bunny chocolate






Çikolatayı bir miktar fazla tuttup tavşan kalıplarıma döktüm ve işte çikolatam hazır! Çikolata yapımı elbet ki bu derece basit değil..Örneğin benim çikolatalarım temperlenmiş değil ki evde bir termometre olmadan bu işe girişeceğimiz hiç sanmıyorum...Isısı,yağı, kalıpları,doldurması oldukça emek isteyen kurs gerektiren bir durum..Belki gelen ufaklıkları sevindirmek için azar azar yapıp abur cubur dolabımın bir köşesinde bekletebilirim..




namnamnam



Ve haftanın beklenmeyen süprizi :) Elime aldığımda etrafımda birikmiş bir mahalle vardı..Ciddiyim! Herkes itinayla tadına baktı ve tam not verdi..Gelen geçende bu çikolata kovasına elini attı durdu sanırım saymadığımız için o da durduğu yerde bereketlendi durdu..Kahve Dünyasına bu incelikleri için tekrar teşekkür ederim en son bıraktığımda herkes bizde alacağız harika diyorlardı denemekte fayda var :)


Yarın 2010'un son tariflerini verip yeni seneye girebilmek umuduyla..


Sevgilerimle..


gokche!

AŞURE YA DA NUH(A.S.)'UN PUDİNGİ...

asure-noah pudding




Yapılamayan yazılamayan yetişmeyen bir yerlerden sesleniyorum..Hayat çok basitti ama çalışmadığım dönemde daha bir karışık herşey..Bu kadar boş vakte nasıl iki dakikalık işler bile sığdırılamaz?

Evet bildiniz plansızım..Asla plan yapmadım..Olduğu gibi aktığı gibi gitti hayat..23 olmama az bir zaman kala hesaplaşma mevzundayım..Ama bunları bir kenara bırakalım..Yeni yılda uzun bir yazı olacak zaten gelip gidip not ettiğim..




icindekiler





Birde mutfağa girip annemin bir haftada 3.defa pişirdiği (mahalle durumdan oldukça memnun) aşureyi not ettim..Çorbada tuzumuz olsun misali öğrendim yazdım sordum..Sanırım tek başıma yapabilirim...

Aşureyi yurt dışında genellikle Nuh(a.s)'un pudingi olarak isimlendiriyorlar..Bu benim açımdan çok sevimli bir isim..Bu isimle arattığınızda bu tatlıyı Türklerin çok sevdiği ve Türk kayısısı + inciri ile enfes olacağı not düşüldüğünü göreceksiniz..Bu da sevimli ismin bonusu :)

Gemişie baktığınızda ise Nuh (a.s) gemisinin Cudi dağına oturması ile kalan mazlemeler toplanıyor ve bir çeşit çorba-tatlı yapılıyor.Kimisi kurban etinden bir çimdik katıyor kimisi tatlı haliyle kimisi çorba haliyle tüketiyor.Muharrem ayında Aşure gününde özellikle alışveriş yapılmasını isterler eskiler..Çünkü bu dönem bereketin arttığı hatta kat kat çoğaldığı bir dönem..Bir açıdan da Eyüp (a.s) 'ın şifaya kavuşturulduğu,İbrahim (a.s.)'ın ateşten kurtarıldığı,Yusuf (a.s)'ın kuyudan kurtarıldığı,Yunus (a.s)'ın balığın karnından kurtarıldığı, Nuh(a.s) kurtarılma günüdür..Aslında bizim için bu bir sevinme günüdür..Ayrıca kıyametinde yine bir rivayette bu gün kopacağı söylenir..


Tüm öğrendiklerimi not defterinden aktarırsam ;


1-Aşurenin tüm malzemelerini pişmiş kıvamda kullandık.

2-Nohut,kuru fasulye ve buğdayı geceden suya koyuyoruz bu durumda aşureyi yapmak 2 gün alıyor.

3-Kuru kayısı,kuş üzümü ve kuru üzümü iyice kaynatıp şişirdik.Aşurenin en son ocaktan alacağımız devrede koyduk.

4-Kıvam vermek için nişasta,un vs kullanmadık pirinç ve buğday yeterli oluyor.

5-İncir ve cevizi süsleme haricinde kullanmamanızı öneririm aşureyi ciddi manada karatıyor.

6-Bakliyatlarınız iyice pişmeden şekeri eklerseniz şeker bakliyatınızı sertleştirir.

7-Şeker miktarı önemli,sıcakken daha yoğun soğudunda tadının azaldığını unutmayın.

8-En az 7 malzeme en fazla 40 malzeme ile yapılıyor.

9-Devamlı kaynar su elinizin altında bulunsun kıvamı asla soğuk suyla ayarlamayın.

10-Süslemede seçenekler bol susam,haşhaş,çörek otu,dolmalık fıstık vb katabilirsiniz.


Bu verdiğim ölçülerle annemin meşhur aşure-reçel kazanı doluyor..Galiba 6-8 lt ölçüsü var..


AŞURE  / NOAH'S PUDDİNG

Tarif Annemden..


4 su bardağı aşurelik buğday

2 su bardağı kuru fasulye

1,5 su bardağı nohut

1/4 su bardağı pirinç

2 su bardağı kuru üzüm

2 paket -80 gr kuş üzümü

1 iri portakalın rendelenmiş kabuğu

35-40 adet kuru kayısı

4-5 yemek kaşığı gül suyu

4-5 adet karanfil

4-5 su bardağı toz şeker


Üzeri için :

Tarçın

Nar

Badem 

Kuru incir

Fındık

Ceviz

H.cevizi

Antep fıstığı



İçine kullanacağınız tüm malzemelerin çöplerini ayıklayın ardından suyun altında tuttuğunuzda temiz su akıtana kadar yıkayın..

Buğdayı üzerini 4-5 parmak geçecek şekilde aşureyi yapacağınız tencereye alın ve kaynatıp kaynadıktan sonra (bunun için annem bir iki tıkırdayınca kapatın der) kapağını kapatıp bir kenara alın.

Nohut ve fasulyeyi içinde aynı buğdaydaki gibi ama daha ufak boy tencereye alın bir tıkırdatıp altını kapatın.

Ertesi günü nohudu ve fasulyenin(ayrı ayrı tencerelerde) suyunu süzüp tekrar üstünü geçecek şekilde temiz su koyup kaynatın ve kaynadıktan sonra dağılmaması için kısık ateşte pişirin.Ağzınıza aldığınız yenecek kıvamda olduğunu düşündüğünüz an altını kapatın.Piştiğinde fasulye ve nohutu sudan geçirip nohutun kabuklarını çıkarmayı unutmayın.

Buğdayı tekrar ocağa alın,fasulyeyi ve nohutu buğdaya ekleyin..Kenarda bir miktar haşlanıp suyunu süzdürdüğünüz kuru üzüm,kuş üzümü ve küp küp doğranıdığınız kayısıyı bu karışıma ekleyin.

Karanfilin diler tane halinde diler bizim yaptığımız gibi 1/4 su bardağı suyla kaynatıp tanelerini çıkarın suyunu ekleyin.

Bir kenarda yıkadığınız pirincide bu karışıma ekleyin.Portakal kabuğu rendesi,gül suyu ve karanfil suyunu da ekleyin.

Normalde tüm malzemeleri eklediğinizde su miktarı malzemelerinizin 2 parmak kadar üzerinde olmalı eğer bu şekilde değilse bir kenarda asla soğuk değil kaynar su eklemesi yapın.

Kısık ateşte ara ara karıştırırarak tencerenin dibini tutturmadan kaynatın.Bir süre kıvam alacak.Malzemelerin üzerini kapatacak kadar sulu olduğunda bardak bardak şekeri ilave edin.

Bu arada devamlı kenarda kaynar suyunuz bulunsun.Eğer kıvam koyulaşırsa azar azar ekleyin.

Şeker eriyip tekrar kıvam aldığında altını söndürüp soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra kıvamı artacaktır.Daha sulu seversiniz sıcak su ilave edebilirsiniz.

Süsleme seçenekleri ise size kalmış..


Hala sözüm söz, çikolatayı yarın akşamdan itibaren bu bloga bulaştırma niyetindeyim..



Sevgilerimle..


gokche!

PEGGY PORSCHEN'IN VANİLYALI KURABİYELERİ VE CEVİZLİ PORTAKALLI PASTA

Geçen sene bu zamanlarda bir daha yarışma olursa asla katılmam dediğim dönemin yarışmacılarını yayınlıyorum  :) (Yanlış duymadınız yarışmanın üstünden 1 sene geçti ve ben yeni söylüyorum..Olsun varsın..)
Malumunuz amaç sadece yeni seneyi kutlamak olunca kardan adam haricinde kırmızı-yeşile birlikte aşık olamı sağlayan ökse otunu konu almıştım..Cupcake,kurabiye ve pasta derken mutfak kendinden geçmişti..
Arkadaşlarıma söz verdiğim paketleri pasta haricinde oluşturmak eğlenceliydi keyifliydi..Pastada başka bir evde mideye gittiğine göre ben mutfağın kendinden geçen tarafına kalmıştım :) Ama bunları bloga taşımak ha şimdi ha sonra derken sarktı da sarktı..

Mutfaktaki yeni yıl bu sene bu derece koşturmalı değil..Geçen seneye oranla royal icingi tekrar zorla mutfağıma sokmak istesemde fırınım pis pis sırıntınca serbest bırakmak zorunda kaldım..Seneye ne olur ne biter en önemlisi ben bu satırları yazabilir miyim bilmiyorum..

Bildiğim birşey var ki önümüzdeki günlerde çikolatayla ve atıştırmalık tarzı şeylerle kötü beslenme etkinliği başlatacağım :) 





happy new year cupcake.collage




Bu cupcakeler vanilyalı..Magnolia Bakery'nin tarifiyle yapılmıştı..Şeker hamurunda çok fazla detayı seven,bir üründe üst üste desen figür vs varsa ben almayayım durumu yaşıyorum..Bana göre sade en güzeli..Beyaz zemine birkaç yaprak ve kırmızı birkaç tomurcuk..





hand and snowman



Kardan adam kurabiyeler ise en güldüklerimiz..Beni yoldan çıkaran kız kardeşim..Japonu,palası,kaşlısı ve sümüklüsü diye çeşit bulup bitirdiğimizde hala gülüyorduk :)








Şeker hamuruna bulaşanların aradığı kurabiye çeşidi formunu bozmayan,az malzemeyle ciddi lezzetli olmalı..Bu alanda sadeliği ile benim favori pastacılarımdan-tasarımcılarımdan olan Peggy Porschen'ın kitabından bir tarif hayatımı kurtardı diyebilirim..

Tüm bu denediklerimi buraya yazıyor olsamda en iyisini sizin deneyip belirleyeceğinizi düşünüyorum..Çünkü yayınladıklarımdan memnunum ve seçim yapmam oldukça zor :)



PEGGY PORSCHEN'IN VANİLYALI KURABİYELERİ 


25-30 tane orta boy kurabiye için;


300 gr toz şeker-dilerseniz 100 gr pudra şekeri 200 gr toz şeker kullanabilirsiniz

2 büyük boy yumurta 

300 gr tereyağ-küp küp doğranmış

500-550 gr un-elenmiş

1 tsp vanilya aroması


**Sugar cookie dedikleri grup için en önemli özellik soğuk çalışmak..Hamuru yapar yapmaz streç filme sarıp buzdolabında bekletip kalıpla şekillendirdikten sonra buzdolabında en az 15 dakika bekletmeniz başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır..Çünkü tereyağ yoğurma-çırpma-açma işlemlerinde eriyerek hamurun yapısını bozabilir..


Yumurta ve şekeri çırpmaya başlayın ardından vanilyayı ekleyin..Unu ve tereyağını yavaş yavaş ekleyerek hamurun toparlanmasını sağlayın..Hamur toparlanır toparlanmaz ki çok yumuşak değil kendileri, bir streç filme sarıp buzdolabında 2 saat soğutun..

2 yağlı kağıt arasında ya da un serpilmiş tezgahta 1.5-2 cm kalınlığında açıp dilediğiniz kalıplarla kesin eğer ben gibi kardan adam alacaksanız uğur böceği kalıbınızı kullanın...Ön ısıtmalı fırında 170 derecede 15-20 dakika pişirin..Tatlı kahve tonlarında olmalılar..
Fırından çıkarınca tamamen soğuyana kadar tel ızgarada bekletip süsleyene kadar hava almaz kaplara kaldırın..




snowman cookie 1




Süsleme konusu hayal gücünüze kalmış durumda..Yıldız kopatların sivri uçları burunlar olabilir,uğur böceği kalıbında kafasının yer alacağı yer kardanadamınızın ponponu olabilir..




snowman cookie 2




Siyah şeker hamurları kömür gözlü (kaşlı ağızlı) kardan adamınıza uyabilir..Şapkasını rengarenk yapıp diler evde yaptığınız royal icingle diler Dr.Oetker'in süsleme şekerlerini kullanabilirsiniz..




snowman cookie 3




Arjantin şekerleri,benim kullanmaktan özellikle keyf aldığım iri şekerler..Hayal gücünüz ne derece çalışırsa o derece farklı kardan adamlar yapmak mümkün :) Ardından paketlemeleriniz ve rengarenk kıvır kıvır rafyalarla süslemeniz kalıyor..

Ve muhakkak bir çocuk sevindirmeniz..



walnut cake desing




Sadece çocukları güldürmemek gerek elbet :) Birde işin büyükler kısmı var..Bana göre kışa yakışacak yemişler vardır fındık yazın ceviz kışın daha çok kullanılır..Yani bizim mutfakta böyle :) Cevizli pastada kara yakışacak türden..


CEVİZLİ PORTAKALLI PASTA

Tarif Dünya Mutfaklarından Hamur İşleri kitabından..


225 gr / 2 cup un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1/2 tatlı kaşığı tuz

115 gr oda sıcaklığında tereyağ

200 gr / 1 cup toz şeker

2 iri yumurta

1 adet rendelenmiş portakal kabuğu

1 tatlı kaşığı vanilya aroması

115 gr / 1 cup ceviz-iri çekilmiş 

175 ml / 3/4 cup süt

Dışı için; 2 poşet krem şanti..




newyear walnut cake




Tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpın yavaş yavaş toz şekeri ekleyin..Yumurtaları birer birer ekleyip portakal kabuğunuda ekleyin..Vanilyayıda ekleyip iyice karışmasını sağlayın..

Un,tuz ve kabartma tozunu eleyin..Cevizleri yumurtalı karışıma katın..Elediğiniz unlu karışımı ve süt ile birlikte bir süt bir unlu karışım olacak şekilde çırpın..

20 cm'lik iki kalıbın dibini yağlayıp unlayın..Harcı bu kalıplara ekleyin..180 derecelik ön ısıtmalı fırında 25 dakika pişirin..Kürdanla test edin..Tamamen soğuduğundan kalıptan çıkarın..Çırptığınız krem şantilerle pastanızı sıvayın..

Süsleme aşamasında royal icing veya hazır süsleme şekerlerini kullanın..Yalnız servisten hemen önce süslemeniz süslemelerin bozulmamasını sağlayacaktır..


Yeni yılda nasıl süprizler yapacaksınız bakalım :)


Sevgilerimle..


gokche!