AŞURE YA DA NUH(A.S.)'UN PUDİNGİ...

asure-noah pudding




Yapılamayan yazılamayan yetişmeyen bir yerlerden sesleniyorum..Hayat çok basitti ama çalışmadığım dönemde daha bir karışık herşey..Bu kadar boş vakte nasıl iki dakikalık işler bile sığdırılamaz?

Evet bildiniz plansızım..Asla plan yapmadım..Olduğu gibi aktığı gibi gitti hayat..23 olmama az bir zaman kala hesaplaşma mevzundayım..Ama bunları bir kenara bırakalım..Yeni yılda uzun bir yazı olacak zaten gelip gidip not ettiğim..




icindekiler





Birde mutfağa girip annemin bir haftada 3.defa pişirdiği (mahalle durumdan oldukça memnun) aşureyi not ettim..Çorbada tuzumuz olsun misali öğrendim yazdım sordum..Sanırım tek başıma yapabilirim...

Aşureyi yurt dışında genellikle Nuh(a.s)'un pudingi olarak isimlendiriyorlar..Bu benim açımdan çok sevimli bir isim..Bu isimle arattığınızda bu tatlıyı Türklerin çok sevdiği ve Türk kayısısı + inciri ile enfes olacağı not düşüldüğünü göreceksiniz..Bu da sevimli ismin bonusu :)

Gemişie baktığınızda ise Nuh (a.s) gemisinin Cudi dağına oturması ile kalan mazlemeler toplanıyor ve bir çeşit çorba-tatlı yapılıyor.Kimisi kurban etinden bir çimdik katıyor kimisi tatlı haliyle kimisi çorba haliyle tüketiyor.Muharrem ayında Aşure gününde özellikle alışveriş yapılmasını isterler eskiler..Çünkü bu dönem bereketin arttığı hatta kat kat çoğaldığı bir dönem..Bir açıdan da Eyüp (a.s) 'ın şifaya kavuşturulduğu,İbrahim (a.s.)'ın ateşten kurtarıldığı,Yusuf (a.s)'ın kuyudan kurtarıldığı,Yunus (a.s)'ın balığın karnından kurtarıldığı, Nuh(a.s) kurtarılma günüdür..Aslında bizim için bu bir sevinme günüdür..Ayrıca kıyametinde yine bir rivayette bu gün kopacağı söylenir..


Tüm öğrendiklerimi not defterinden aktarırsam ;


1-Aşurenin tüm malzemelerini pişmiş kıvamda kullandık.

2-Nohut,kuru fasulye ve buğdayı geceden suya koyuyoruz bu durumda aşureyi yapmak 2 gün alıyor.

3-Kuru kayısı,kuş üzümü ve kuru üzümü iyice kaynatıp şişirdik.Aşurenin en son ocaktan alacağımız devrede koyduk.

4-Kıvam vermek için nişasta,un vs kullanmadık pirinç ve buğday yeterli oluyor.

5-İncir ve cevizi süsleme haricinde kullanmamanızı öneririm aşureyi ciddi manada karatıyor.

6-Bakliyatlarınız iyice pişmeden şekeri eklerseniz şeker bakliyatınızı sertleştirir.

7-Şeker miktarı önemli,sıcakken daha yoğun soğudunda tadının azaldığını unutmayın.

8-En az 7 malzeme en fazla 40 malzeme ile yapılıyor.

9-Devamlı kaynar su elinizin altında bulunsun kıvamı asla soğuk suyla ayarlamayın.

10-Süslemede seçenekler bol susam,haşhaş,çörek otu,dolmalık fıstık vb katabilirsiniz.


Bu verdiğim ölçülerle annemin meşhur aşure-reçel kazanı doluyor..Galiba 6-8 lt ölçüsü var..


AŞURE  / NOAH'S PUDDİNG

Tarif Annemden..


4 su bardağı aşurelik buğday

2 su bardağı kuru fasulye

1,5 su bardağı nohut

1/4 su bardağı pirinç

2 su bardağı kuru üzüm

2 paket -80 gr kuş üzümü

1 iri portakalın rendelenmiş kabuğu

35-40 adet kuru kayısı

4-5 yemek kaşığı gül suyu

4-5 adet karanfil

4-5 su bardağı toz şeker


Üzeri için :

Tarçın

Nar

Badem 

Kuru incir

Fındık

Ceviz

H.cevizi

Antep fıstığı



İçine kullanacağınız tüm malzemelerin çöplerini ayıklayın ardından suyun altında tuttuğunuzda temiz su akıtana kadar yıkayın..

Buğdayı üzerini 4-5 parmak geçecek şekilde aşureyi yapacağınız tencereye alın ve kaynatıp kaynadıktan sonra (bunun için annem bir iki tıkırdayınca kapatın der) kapağını kapatıp bir kenara alın.

Nohut ve fasulyeyi içinde aynı buğdaydaki gibi ama daha ufak boy tencereye alın bir tıkırdatıp altını kapatın.

Ertesi günü nohudu ve fasulyenin(ayrı ayrı tencerelerde) suyunu süzüp tekrar üstünü geçecek şekilde temiz su koyup kaynatın ve kaynadıktan sonra dağılmaması için kısık ateşte pişirin.Ağzınıza aldığınız yenecek kıvamda olduğunu düşündüğünüz an altını kapatın.Piştiğinde fasulye ve nohutu sudan geçirip nohutun kabuklarını çıkarmayı unutmayın.

Buğdayı tekrar ocağa alın,fasulyeyi ve nohutu buğdaya ekleyin..Kenarda bir miktar haşlanıp suyunu süzdürdüğünüz kuru üzüm,kuş üzümü ve küp küp doğranıdığınız kayısıyı bu karışıma ekleyin.

Karanfilin diler tane halinde diler bizim yaptığımız gibi 1/4 su bardağı suyla kaynatıp tanelerini çıkarın suyunu ekleyin.

Bir kenarda yıkadığınız pirincide bu karışıma ekleyin.Portakal kabuğu rendesi,gül suyu ve karanfil suyunu da ekleyin.

Normalde tüm malzemeleri eklediğinizde su miktarı malzemelerinizin 2 parmak kadar üzerinde olmalı eğer bu şekilde değilse bir kenarda asla soğuk değil kaynar su eklemesi yapın.

Kısık ateşte ara ara karıştırırarak tencerenin dibini tutturmadan kaynatın.Bir süre kıvam alacak.Malzemelerin üzerini kapatacak kadar sulu olduğunda bardak bardak şekeri ilave edin.

Bu arada devamlı kenarda kaynar suyunuz bulunsun.Eğer kıvam koyulaşırsa azar azar ekleyin.

Şeker eriyip tekrar kıvam aldığında altını söndürüp soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra kıvamı artacaktır.Daha sulu seversiniz sıcak su ilave edebilirsiniz.

Süsleme seçenekleri ise size kalmış..


Hala sözüm söz, çikolatayı yarın akşamdan itibaren bu bloga bulaştırma niyetindeyim..



Sevgilerimle..


gokche!