YAPIM AŞAMALARI İLE GANAŞ TARİFİ VE BEN PASTAYI NASIL YAPIYORUM?

3646739705_e221883b41



En sonunda bilgisayar başındayım ve tarifleri tek tek fotograflayabilmiş olabilmenin mutlugu ile yazıyorum :)


Sırasıyla:

1- Yumuşak dokulu pandispanya

2-İç kreması

3-Ganaş/j tariflerini bildiğim kadarı ile vereceğim..



Ekstar lazım olanlar ;

1-File antep fıstıgı

2-Kalpli şekercikler

3-Truff



Önce pandispanyayı yapıyoruz:


Ben bu pandispanyayı tutturacağım diye bir kaç yanlış denemede bulundum..Şöyle ki ölçüler iki farklı kalıp için verilmişti fakat benim istediğim 18 cmlik bir kalıp için 3 kata ayırabileceğim bir pandispanya tarifi oluşturmaktı.Pandispanya tarifini Emel Başdoğanın bence her evde olması gereken kitabından seçtim ama gece gece internete bakmayayım diye dur bakalım şu oranlarla oynayayım dedim ve mukemmel yumusaklıkta kolay kesilebilen pastahane pandispanyalarına benzeyen kabartma tozsuz muthiş kabaran ve yagsız bir pandispanya elde ettim :) Ne reklam ama değil mi bir kek için bunca söz:)

Çok sonra aklıma geldi birde internet ortamından denenip denenmediğine bakayım dedim Burçinin Denemeleri'de bu pandispanyadan memnun kaldığını öğrendim bende Amerikayı yeniden keşfetmiş oldum :) Neyse ben yine iyi ki bu kitabımı aldım diye dua edeyim....



YUMUŞAK DOKULU PANDİSPANYA

Tarif Emel Başdoğana aittir.



4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su
1 paket vanilya (ben kullanmadım)


Yumurtaların akını sarısını ayırın
Yumurta sarılarına şekerin yarısını ilave edin ve cırpın
Bir tarafta da yumurta aklarını köpük köpük olana kadar cırpın tam bu esnada limon suyunuda ekleyin

Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını içine dökün bir süre sonra beze yaparken ki yumuşak dokuyu yakalamalısınız..Bakınız aşağıdaki fotograflar ; 
1-Köpük köpük kalıbı ters çevirdiğinizde akmayacak şekilden kastım ;

3653975486_3a3505bdbe

2- Bezenin ki gibi yumuşak dokulu köpükten kastım ;


3653975592_7b8c6326a0

Yumurta sarılarını mayonez kıvamına gelince kaynar suyu ekleyin



Un nişasta ve kullanıyorsanız vanilyayı bir kapta eleyerek karıstırın



Yumurta sarıları ile birlikte yumurta akının bulundugu kaba aktarın



ÇIRPMADAN! tahta bir kaşık veya spatula ile karıştırın 



18 cmlik bir kalıbın tabanına yaglı kagıt serin



**ÇEVRESİNİ YAĞLAMAYIN PANDİSPANYA TUTUNAMAYACAK VE KABARMAYACAKTIR 


175 derece ön ısıtmalı fırında ~40-45 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin. 


3653975700_55ee29a29e

Çıktığında kalıbı ters çevirip sogutun bu sayede çökme yaşanmayacak

3653180019_44ed217555


İyice soğudugunda kalıptan ayırıp tel ızagara üzerinde kalan ılıklıgını giderin

Streç filme sarıp bir gece bekletin eğer bekletemeyeceksiniz birkaç saat buzlukta bekletmenizde kafi olacaktır çünkü soğumayan pandispanya keserken parçalancaktır

3653180357_f9093c3ccd

Pandispanyayı ertesi gün düz durması için traşlayın ve yukarıda gördüğünüz kek katlandırma teli ile(pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz görüntüsü için tıklayın )Dilediğiniz kalınlıkta kek için telin kenarında ki ayarları belirleyin.

3653976362_0668668253

Keki elinizle sabitleyip teli ileri geri hareket ettirerek düzgün katlar kesin..Ben 3 kata ayırdım daha gösterişli pastaları seviyorum sanırım :)


3653180103_69469f85a6

Döner pasta standına önce yaldızlı pasta altlıgınız koyun ve 3 parca yaklasık yaglı kagıt kesip üçgen biçiminde altlıgın üstüne yerleştirin .Bu sayede altlık sıvama aşamasında kirlenmecek veya dip dekorunda size çok yardımcı olacaktır:)

Ben dışını ganaş/jlayacağım için hafif bir tarif belirledim ama herkes beğenince bir kaç defa daha kullanayım bari demedim değil :)


2- Krema tarifini verip hemen kalan aşamaları anlatacağım


KREMA / MUHALLEBİ TARİFİ


2 su bardağı tam yağlı süt

1/2 çay bardağı nişasta

1/2 çay bardağı un

1+1/2 çay bardağı toz şeker

1 çay kaşığı tereyag


Sütün yarısı ile nişasta ve unu karıstırın ki sonradan topaklanmasın

Kalan yarısını şeker ile ocakta iyice ısıtın ve iki karısımı birleştirin

Bir süre sonra muhallebi kıvamını aldıgında tereyagınıda ekleyip oda sıcaklıgında ara ara karıstrarak kabuk tutmasını önleyin ve sogutun

Sogudugunda yaklasık 30 dakika bekletin sürülecek kıvama gelecektir


3653180603_2c8f292925



3653976484_617e406cdd


3653180719_dcd2353c14


Benim elimde ayaranabilir çemberim pek yüksek değil bir aşamadan sonra çıkarmak zorunda kalıyorum ama eğer krema ile doldurma aşamasında kolaylık istiyorsanız benim gibi acemi iseniz daha dogrusu bu yontem tam bir can simidi :)

Bu sayede eşit yayılan krema ile dilim fotografları daha bir cazibeli hale geliyor:))
Birinci kat kremada bolca fındık ikinci kat kremada muz kullanıldı :)

3-Sırada ganaş/j var :) Dilerim fotoğraflarda yardımcı olur..
3653973878_2f27b1044f

BİTTER ÇİKOLATALI GANAŞ/J

Tarif Dorie Greenspan Baking From My Home To Yours kitabından..


8 ounces/~240 gr iyi kalite bitter çikolata (kahve dunyası)

1 cup +2 tbsp krema /~280 ml (tikveşli )

4 tbsp tereyag /~56 gr 4 parcaya bölünmüş



Çikolatayı ince ince kıyın , kremayı asla kaynamayacak şekilde ısıtın ve kıydıgınız çikolatalrın üstüne dökün

Spatula yardımı ile merkezden dışa dogru buyuk hareketlerle karıstırın 3-4 saniye böyle karıstırdıktan sonra böldüğünüz tereyagı içine ekleyin

**Tereyag niye diye sordunuz haklısınız sebep tamamen ışıl ışıl bir ganaş/j için :) Dilerseniz eklemeyebilirsiniz..

Oda sıcaklıgına gelmesini bekledikten sonra mikser ile yuksek devirde köpük köpük olana dek çırpın

Bu aşamada sürülmeye hazır olacaktır, fotografın üstüne tıklayarak büyük halini gorebilirsiniz.

3653976734_b91ba96979

Tüm herseyi izlediğim videolar sayesinde öğrendim kaplamada buna dahil genelde videolarda öncelikle tepesinden bol miktarda krema/ganaş/j sürülüyor ardından yanlara sürülüp artan köşe kısımlar temizleniyordu.

                        3653180893_097ba06af6

Burda dikkat edilmesi gereken ganaş/jın sürülecek kıvamda olması, spatulanıza hakim olmanız, dik yerine hafif eğimli tutmanız, her sürüşten sonra kabınıza süreterek fazlalıkları atmanız ve daha temiz bir goruntu için kaynar su dolu kaba batırdıgınız spatulanızı kurulayıp hemen hasarlı kısımları sıvamanız..

                         
       3653180991_2c11d49077

Serdiğiniz yağlı kağıtların üstüne file antep fıstıgını serpip diplerine yaglı kagıtın altına elinizi sokup yapıstırın yaglı kagıtları cıkarırken spatulanızı pastaya dogru itekleyin yani zıt calısın ki fıstıklar ve ganaş/j sökülmesin

3653973630_e51874b7a3


Kenarları için şu fotografta ki ortada ki hamur kazıyıcıyı kullandım en orta kısmına bol kalpli şekercik ve etrafına taşıma esnasında dağılmaması için kurdanla tutturdugum trufflar oturttum

Buzdolabında bir kaç saat sogutun ve servisten 20-30 dakika önce dısarı cıkarın



3653178033_c1d127bde0

Ve artık dilim fotograf ve derin bir çok şükür yarabbi sesi! :)

Özellikle belirtmek isterim ki gittiğim bir kurs sonucu değil izlediğim videolar(belki milyon tane ve milyon defa izlenmişlerdir) sonucu bir pasta olusturdum ve belki bir ihtimal yardımcı olur diye yazdım..Sizede af buyurun ama tavsiyem bu konu ile ilgili videoları izlemeniz..


Sevgilerimle..


gokche!

SOUR CREAM PUMPKIN PIE OR TART /EKŞİ KREMALI BALKABAKLI PAY YA DA TART VE DORİE'NİN TATLI TART HAMURU DETAYI..





doriepumpkin2




Bakmayın siz bana..


Şu sıralar bana gelmemeyi adet haline getiren ilham meleklerini binbir dua ile çağırmakla meşgulüm..Nolur sanki iki güne bir bol bol yazmam için kapımı çalsalar yine :( Neyse ki bu hafta sonu aldığım temiz havanın etkisinden olsa gerek gayet güzel bir şekilde yazmalıyım artık diye bir sinyal aldım beynimden..

Yazabilmek ne güzel şeymiş yarabbim :)

Deliler gibi (ne yapacaksam ?) biriktirdiğim tarifleri hatta dünyaya adım atan abimlerin yeni gözdesi ama neredeyse yaşını alacak veledimizin doğumuna hediye götürdüklerimide artık yayınlasam diyoru..Ne güzel olur :)

Bu hafta ki hedefim bunlar olsun..



doriepumpkin




Tarifteki sour cream (ekşi krema)'yı dert etmeyin süzme yoğurt yerine en iyi alternatif..Keşke süt ürünleri satan markalar buttermilk ve sour cream'e el atsalar :( Bu konuyla ilgili sizde benim gibi mail atarsanız belki başlarlar ne dersiniz?

Ayrıca balkabağı püresi yurt dışında oldukça yaygın..Konserve bir yaşam stili benimsemediğimizi ve balkabağımızın artı tatlımızında meşhurluğunu düşünerek  pazar sepetlerini kolunuza takıp balkabağı almanızı isteyeceğim..

En önemlisi bu tarifle beraber detaylı şekilde tart hamuru tarifi verecek olmam sanırım :) Dorie tariflerinde 2 ana tarif üzerinden çalışıyor..Biri tatlının arkasından göz kırpan (ama baskın olmayan) tuzlu bir hamur diğeride tatlı bir hamur..
İkisinide denedim ve ilki benim favorim! Ama bu tartta onu kullanmadım..Çünkü hediye götürecektim ve damak tatları farklı olabilir diye düşündüm..Yakın zamanda Pecan Pie tarifiyle favorim olan tart tabanı tarifinide ekleyeceğim :) Deneyip damak tadınıza uygun olanı seçebilirsiniz..





SOUR CREAM PUMPKIN PIE OR TART /EKŞİ KREMALI BALKABAKLI PAY YA DA TART



1-DORİE'S SWEET TART DOUGH (DORİE'NİN TATLI TART HAMURU)  

**Pâte Sableé



1,5 cup un

1/2 cup pudra şekeri

1/4 tsp tuz

1 iri yumurta sarısı soğuk

9 tbsp ~ 135 gr tuzsuz tereyağ çok soğuk hatta donmuş ve küçük parçalara bölünmüş *


* Ben genelde tarttıktan sonra çok küçük parçalara bölüp en az 1 saat buzlukta bekletiyorum,donduruyorum!
* Rondo bu iş için biçilmiş kaftan.Daha başarılı sonuç için rondonun cam haznesini dolapta 1 saat kadar önce bekletmek en güzeli olacaktır.

1-Rondoya un, tuz, ve şekeri karıştırıp koyun.Tereyağını bu karışımın üstüne ekleyin ve rondoyu çabuk ısınmaması için ara ara çalıştırarak ekmek kırıntısı görüntüsü almasını sağlayın.

2-Yumurta sarısını oluşan kırıntı şeklinde ki karışıma ekleyin ve rondoyu çalıştırıp kırıntılı görünümden kurtulduğu an rondoyu durdurun.

3-Rondoyu ısındırmadan karışımı her daim soğut tutmak tek amaç dikkat edin.Hamurunuzu soğuk mermer tezgaha boşaltın.Mermer tezgah yoksa yağlı kağıtta işinizi görecektir.Esnek ve yumuşak olan hamuru sadece yuvarlak forma sokun yoğurup el ısınızla yapısını bozmayın.

4-Annem plastikten nefret ettiği için streç filmide direk yiyecekle temas ettirmez diler streç filmle diler ben gibi yağlı kağıtla hamurunuzu sarın ve en az 30 dakika buzlukta bekletin.Unutmayın ne kadar soğuk hamur o kadar gevrek tart..

**Bu hamur tarifi buzdolabında 5 gün buzlukta 2 ay durabilir.

5- Soğuttuğunuz hamuru ellerinizle fazla temas etmeden mümkünse sadece merdaneyle buluşturarak 9 inch / 23 cmlik kalıba uygun hale getirin.

**Genelde tart kalıbı tabanı çıkan cinslerden kullanıyorum.Ayrıca exktra bilgi tart kalıbı yağlanmaz çünkü tart hamurunda bu iş için yeterince yağ bulunmakta.Tart kabınızı yağladığınızda tart hamurunuz pişerken çekme yapabilir.İlla ki yapmanız gerekiyorsa çok az tereyağ ve üzerine serptiğiniz un ile gönlünüzü rahatlatabilirsiniz :)

6-Kalıbınıza yaydığınız hamurun üstüne kendisinden biraz daha büyük çaplı bir yağlı kağıt yerleştirin ve diler ben gibi sadece bu amaç için kullandığınız bakliyatları diler bunun için üretilmiş olan seramik ağırlıklarla doldurun.

7- 190 dereceli fırına tartınızı atın,25 dakika belirtilen şekilde pişirin.Yağlı kağıdı kaldırıp8 dakika daha pişirin.Tamamen piştikten sonra tel ızagara üzerinde soğutup kullanın.


Bu tart/pay için ekstra 8 dakika pişirme süresini yapmadan harçla doldurup harçla pişiriyoruz.



2-EKŞİ KREMALI BALKABAKLI DOLGU


2 cup şekersiz balkabağı püresi

3 iri yumurta oda sıcaklığında

1 cup esmer şeker veya beyaz şeker

2 tbsp ~ 30 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağ

1,5 cup süt kreması

1/3 cup sour cream / süzme yoğurt(sütaş)

1,5 tsp tarçın

1,5 tsp zencefil

Birer çimdik muskat, tuz, karanfil

2 tsp vanilya ekstrası


Fırını 230 dereceye ayarlayın.

Tüm malzemeleri 2 dakika çırpın.Soğumuş tart kalıbınıza bu karışımı ekleyin.10 dakika bu ısıda pişirin.Isıyı 150 dereceye düşürüp tart için 25-30 dakika pay içinse 35-45 dakika pişirin.Sadece merkezi gevşek kalmalı eğer tartın tamamında bu durum mevcutsa 5 dakikada bir kontrol ederek pişirin.




Sevgilerimle..



gokche!

PANNA COTTA KREMALI NARLI PASTA...HAYAL GÜCÜ SINIRLARINI ZORLAMACA...

pannacotta - pomegranate-The Easiest Chocolate Cake



Pastamda problem üstüne problem yaşadım..Keki pişti ki hangisi olacak diye kıvranma aşaması çok fenaydı  o ara krema için panna cotta seçtim ama süt yoktu sinirlendim onu hallettim derken dışı için sade krem şanti çıkarmaya kalktım aklınıza gelecek her türlü ürün varken sade krem şantinin bittğini farkettim..Ertesi güne kaldı aldım bu seferde süt kalmamış...

Düşünün 4 gündür bu pastayla uğraşıyorum baya birşey çıkmasını beklediniz değil mi? 





pannacotta - 
pomegranate-The Easiest Chocolate Cake 3







Pastada kullandığım kek  Organic And Chic adlı kitaptan..Adı en kolay çikolatalı kek..Gayet yumuşak dokulu pratik bir kek..Yumurta alerjisi olan veya light kekler tercih edenler için oldukça güzel..

Bu aralar sanki yarın bir cafe açacakmışım gibi her türlü isteği düşünerek güzel bir liste oluşturuyorum..Yumurtasız,light,glutensiz vs vs vs..Garip değil mi :) Yavaş yavaş paylaşacağım..


Neyse nerde kaldık..Heh kek tamam! Ara kreması ??? Annem çikolatalı olmasın der bizimkiler tam zıttı..Panna cotta paketi elimde 1 saat bakıştık..Daha sonra hiçbirşey yokmuş gibi kalktım yaptım soğuttum çırptım çok yoğun değildi bekledim kekin üzerine döktüm dolaba gönderdim..Birkaç saat sonra baktım tam kıvamında..





Süslemede ne yapsam diye düşünürken narların o muhteşem renkleri beni cezbetti..Yemeyi (evet yerken cezbetti :))) bırakıp süslemeye giriştim..Kakaolu krem şanti biraz kakao ve nar taneleri! 






pannacotta - 
pomegranate-The Easiest Chocolate Cake 4







Pasta servise hazır...

***Son dakka aileden olmayan 5 pasta sever tarafından yaklaşık 10 dakika içinde tüketildi,telefonda gönderdiğim pastamın tarifi istendi demek ki bu kek yağlı yumurtalı kek severleride yoldan çıkarabiliyormuş :))


PANNA COTTA KREMALI NARLI PASTA

Önce her pastada olduğu gibi bu pastadada bir gün önceden keki pişirdim.


En kolay çikolatalı kek (The Easiest Chocolate Cake)


2 cup soğuk su

2 teaspoon elma sirkesi

2/3 cup ayçiçek yağı

1 teaspoon vanilya aroması 

2 + 1/4 cup un 

2 cup şeker

1 cup dark kakao / koyu kakao/ acı kakao (kahve dünyasından)

2 teaspoon kabartma tozu


Kuru karışımları bir kapta karıştırın ve eleyin.Sıvı karışımlarıda bir kapta çırpın.Daha sonra bu iki karışımı yavaşça karıştırın.Sulu görünecek problem değil,korkmayın.

Altına yağlı kağıt serdiğiniz 20 cmlik veya 22 cmlik bir kalıba bu karışımı dökün. 180 derecede 40-50 dakika pişirin.Ardından 15 dakika kadarda tel ızgarada soğutun.

**Ben patlara ayırmakla uğraşmamak adına ~16 cmlik 2 kalıp kullandım üstünü traşladım ve fotoğrafta göreceğiniz kalınlıkta kekler elde ettim ve streç filme sarıp ertesi gün kullanmak üzere dolaba kaldırdım kullanmadan 30 dakika önce çıkarmanız kafi.Bu sayede kekinizin lezzetide oturacaktır.



Panna cotta için :


1 paket dr oetker panna cotta karışımı

100 ml krema

1,5 su bardağı süt 


Krema ve sütü sos tencerenize alın heryeri eşit kaynayınca (tüm yüzey aynı anda fokurdayacak) üstüne paketin içindeki karışımı dökün 2 dakika daha kaynatıp kenara alın.Çırpıcınızla ara ara kabuk tutmaması ve kolay soğuması için çırpın.Zamanla koyulaşacaktır. (tahmini 1 saat)


Pastayı oluşturalım!

Kek kalıbınıza kekinizin bir patını koyup üstüne muhallebiden hafif akıcı halde ki panna cottayı dökün.Diğer patı üstüne kapayın(merak etmeyin taşmayacak) ve buzdolabına kaldırın.2-3 saat sonra kalıbınızdan ayırdığınız kekinizin kremasının oturduğunu göreceksiniz.Dilerseniz 1 gecede bekletebilirsiniz.


Süsleyelim ve yiyelim!

3/4 su bardağı süt  + 1 paket çikolatalı/kakaolu krem şantiyi çırpın.Pastanızı önce yanlardan veya tepesinden olacak şekilde dikkatlice sıvayın.
Pastanızın tepesine 1 yemek kaşığı kakaoyu bir süzgeç ile eleyin.1 orta boy narın taneleri en üste ve diplerine narları serpiştirin.
Sevgilerimle..


gokche!


ANNEMİN ISLAK KEKİ

ıslak kek





Erkek kardeşim serzenişte..Annemin yaptıklarından yapsan yeni deneme yapmasan diye..Açıklamasını vakit kaybetmedende yapıyor 'Hani beğenmediğimden değil yeni yaptıklarını ama damağım annemin yaptıklarını özledi.Hangi malzeme eksikse söyle vallahi kiloyla alacağım.'(Bu büyük bir yalan! Çünkü süt eksik Gökhan alır mısın dediğim an apartman merdivenlerini onar onar inerek ortadan kayboluyor.)

Neyse gülüyorum ve başlıyorum keki çırpmaya ama aklım kitabımı kurcalarken gördüğüm kurabiyelerde..Nasılda yeşil yeşil bakıyorlar tamam ya yapıyorum diyip onuda bir taraftan ayarlamaya çalışıyorum..Fırına atıyorum!

Su içmek için geri döndüğümde (Allahtan kekide çıkaracaktım!) erkek kardeşimin bu pişmişşşş diye fırın kapağını komple açtığını görüyorum ve birden giren soğuk havanın bir süre sonra kekin üst görüntüsünü sapıttıracağını ama buna rağmen çökmediğini anlamış bulunuyorum...

Anne tarifleri nasıl katledilir diye sorar dururdum kendime oranı belli malzemesi belli diye..İşte büyük konuşmuşum basbaya katlettik pufur pufur kabaran keki iki kardeş :) (kendime çok yükleniyorum ya sadece ortası biraz pütürlü kaldı o kadar)






ıslak kek aşama





ANNEMİN ISLAK KEKİ 


4 yumurta

2 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

1 paket margarin  veya  1 +1/4 su bardağı sıvı yağ

25 gr / 1 paket kakao

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un


Margarin  kullanacaksanız şeker ile krema kıvamına getirip yumurtaları ekleyerek çırpın sütüde ekleyip homojenize edin.Kullanmayacaksanız yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpın,sıvı yağ ve sütü ekleyip homojenize edin.Bu karışımdan 1 su bardağı ayırın.İçindeki yumurtadan rahatsız oluyorsanız bir sos tenceresinde ısıtabilirsiniz.

Un , k.tozunu ve vanilyalı eleyerek ekleyin.Yağlanmış 30 cm kadar bir kek kalıbına (ki anneler genelde aliminyum bir tepside pişirir ve aliminyum tepsi ısıyı her yöne rahat ilettiği için çok daha güzel kabarır tavsiye edilir) harcınızı dökün ilk 20 dakika asla açmadan 180 derecede pişirin.Kürdan testini unutmayın.Çıktığında sosu dökün.Üstüne şekerlemelerden serpin..


Sevgilerimle..


gokche!


FINDIKLI BİTTER TRUF

Her yer kar..Bu demektir ki mutluluk ve çikolata koşa koşa bana geliyor :) Bir taraftan bembeyaz, içimi sımsıcak eden örtü bir taraftan her dakika pencereye bakma ihtiyacı tüm bunlar arasında elimdeki çikolata fındık krema ve tereyağ birleşimi...

Anlayacağınız kışa en uygun tatlı yine çikolata bizim cephede :)




6t




Kullandığım markaları tercihiniz en yakın tadı bulmanızı sağlayacak..Ayrıca fotoğraflar değişik çikolata denemeleri sırasında çekildi farklılık bu sebepten..



FINDIKLI BİTTER TRUF

**70 chocolate recipes'ten..

20 iri ya da 30 orta boy truff.Buzdolabında 10 gün, buzlukta ise 2 ay saklanabilir.


250 ml / 1 cup süt kreması (tikveşli)

275 gr ufak küpler halinde doğranmış %70 kakao içerikli iyi kalite bitter çikolata (kahve dünyası)

40 gr / 3 tbsp iyi kalite tereyağ küçük parçalara bölünmüş

Püfler : 


-Öncelikle çikolata için ayırdığınız keskin bir bıçak ve kesme tahtanız olmalı.

-Çikolatanız oda ısısındayken çalışması kesmesş daha kolay olacaktır. 

-Tereyağ olmasada olur ama tereyağ ile daha parlak çikolatanız olacaktır.

-İyi kalite (küvertür) kullanmanız çikolatanızın beyazlamasını yani yağını kusmasını önler.

-Kremanın kaynamaması önemli, içindeki su buhar olacağı için kremanın yapısı bozulursa çikolatanızında yapısı bozulacaktır.

-Ben fındıklı şekilde yapmak için temel tarifin 2. aşamasında 1 cup iri kıyılmış fındık ekledim.Üzerine ise ~ 1 cup kadar toz fındık kullandım.



1.Küçük parçalara kıydığınız çikolatanızı cam kaseye alın.Bir taraftada kremanızı kaynatmadan ısıtın.

2.Çikolataların üstüne kremayı ekleyin erimeye başladığında tereyağıda ekleyip karıştırın ve oda ısısında soğumasını bekleyin.

3.Soğuduğunda üstünü streç filmle kapatıp 4 saat ya da bir gece bekletin.Yuvarlamak için ufak boy dondurma kaşığı (20 adet için) veya yemek kaşığı-tbsp- (30 adet için) işinizi görecektir.Yapıştığı anlarda kaşığınızı soğuk suya sokup tekrar kullanabilirsiniz.





3t

Dolaptan çıktı, kıvamı yerinde!



4.Temiz bir zemine yağlı kağıt serin ve çikolatanızdan dilediğiniz kaşık ile alıp yağlı kağıt üzerine bırakın.

5.Bir tabağa dış kaplama için kullanacağınız malzemeyi şayet toz ise eleyin.Yağlı kağıda aktardığınız çikolatınızı kaplama yapacağınız gıdada birkaç kez yuvarlayın en son (çok hızlı olmak şartıyla çünkü avuç içi sıcak bir bölgedir ve erimelere neden olmamasına dikkat etmek gerekir) avuç içinizde şeklini verip servis edeceğiniz yere aktarın.

 




5t





Servis ettiğiniz an herkes sizin çikolatayı yaptığınıza inanmayabilir..Hiç problem değil tadınca bu da neydi böyle diye bir şok atlatmlarını keyifle izleyeceksiniz ;)

Şık bir kristal kasede veya şirin bir kutuda sunumunuzda bu güzelliğin ektrası olsun..


Yanına ne iyi gider diye düşündünüz değil mi ? Kocaman bir bardak doğal sıcak süt :))


Sevgiler..

gokche!

LİNZER KURABİYE VE MİDYE POĞAÇA


midye poğaça







MİDYE POĞAÇA

**Forumdan aldığım en güzel poğaça desem çok iddalı olmam sanırım..İlk denem için iri midyelerim oldu :)


1 paket instant maya

2 yumurta (beyazı hamura sarısı üzerine)

4 su bardağı un (bir anda değil azar azar kullanın)

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1'er tatlı kaşığı tuz ve toz şeker

150 gr tereyağ eritilmiş

İçi için:

Yarım demet maydanoz

150 gr kadar beyaz peynir



Parmağınızın dayanacağı sıcaklıktaki süte maya ve şekeri ekleyin 2-3 dakika köpürmesini bekleyin.

Sıvı yağ,yoğurt,tuz ve yumurta beyazını ekleyin ve azar azar unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.

Kabarmasını beklemeden hamuru 4 bezeye ayırın, yaklaşık 15-18 cm(yaklaşık bir yemek tabağı kadar) büyüklüğünde açtığınız birinci bezenin üstüne erittiğiniz tereyağından sürün,ikinci bezeyide o boyutlarda açıp tereyağ sürdüğünüz bezenin üstüne oturtun ve rulo şeklinde sarın ardından diğer 2 bezeyede aynı işlemi uygulayın.Buzdolabında bu şekilde en az 1-2 saat bekletin.

Çıkardığınız ruloyu 2 parmak kalınlığında kesin, tam merkez noktasına iç harcından koyun ve karşılıklı iki ucunu yarım ay şeklinde sıkıca birleştirin.

Ayırdığınız yumurta sarılarını üzerine sürüp 180 derecede kızarana kadar pişirin.





linzer cookie




Bunlar bence yapması en eğlenceli kurabiyeler :) Marmelatladıktan sonraki görüntüleri çok şirin oluyor..

LİNZER KURABİYE

20 adet


175 gr tereyağ soğuk küp küp kesilmiş

225 gr un / 2 su bardağı un

130 gr / 2/3 su bardağı toz şeker

1 yumurta sarısı



Rondoya (en kolayı bu) un ve tereyağ ekleyin birkaç kez çalıştırın.Ekmek kırıntısı görüntüsü alınca şeker ve yumurta sarısınıda ekleyin.Tüm malzemeler soğuk olursa kıtır kıtır kurabiyeleriniz olacaktır.Rondoyu tekrar çalıştırın ve soğuk mermer tezgaha döküp hamuru toparlayın ve streç filme sarıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin.

Buzdolabından çıkardıktan sonra 1-2 cm kalınlığında açın ve 6 cmlik kalıpla 40 adet yuvarlak oluşturun.(Başka şekillerde olur) 20 tanesininin iç kısmını 2 cmlik kurabiye kalıbıyla çıkarın.

180 derecede yaklaşık 12 dakika pişirin.Soğumaları için tel ızgara üzerine alın.

İçi için (reçel değil!!) dilediğiniz bir marmelat kullanın bence frambuaz olmalı,üstünede bol pudra şekeri..Her ne kadar ben koymadıysamda :)




Sevgilerimle..


gokche!

BİSKUVİLİ TOPLAR



chocolate balls



BİSKUVİLİ TOPLAR



2 paket pötibör biskuvi(teklilerden)

3 yemek kaşığı kakao

125 gr tereyağ

1 su bardağı şeker

1 su bardağı süt

H.cevizi


Biskuvileri bir kaba kırın,üzerine kakaoyu dökün.

Süt yağ ve şekeri bir sos tenceresinde eritin ve biskuvilerin üzerine ılık haldeyken dökün.

Harcınız ele yapışır haldeyse biraz buzdolabında bekletin, cevizden biraz daha küçük toplar yapın h.cevizine bulayın.




Sevgilerimle..


gokche!

KARAMELLİ YER FISTIKLI BROWNİE



DSC05472





Bazen ortak dil kullanıyoruz naraları atsam da çevirilerde zorlanıyorum..Mesela bu brownie aslında bu türkçeleştirmeyi haketmiyor..Çünkü onun kökü yabancı ve bu haliyle kalmayı hakediyor..Bu brownie kadar cheesecake'inde hakkı pek tabi..(Ve aklıma gelmeyen tariflerinde)

Bakınız aslında kastedilen tepesi karamelli yer fıstığıyla süslü bir brownie..Ama bu tabirle yazıldığında garip oluşu yüzünden sanki içinde karamel ve yer fıstığı varmışcasına yazmak zorunda kaldım..

İşte bazı tariflerin başlığını, türkçesini dilimizin vardığınca çevirip orjinal halini de eksik etmeden yazıyorum..Daha anlaşılır(!) kılınmak sanırım amacım..(Başlık için aklınıza başka bir tabir geliyorsa lütfen paylaşın)

Sıkıntı sadece bu kadarcık değil tabi..

Karnıyarık, baklava, çiğ köfte, maraş dondurması,bıcı bıcı,lokum gibi bize has bizden bir parça olarak nitelendirdiğim diğer yiyeceklerinde TÜRKİYE'ye ait olduğunu anlatmak adına türkçe kullanılması şart diye düşünüyorum..Diğer ülkelerin dillerine çeviri yapılmaması gerektiğini düşünüyorum..Sonuçta özel bir ad ve kültürü yansıtıyorlar..

Daha açık konuşmak gerekirse asırlık lezzetlerimizin başka ülkelerce bizim diye ilan edilmesine blog ve sitelerde çoğunlukla başka ülkelerinmişcesine anılmasına aşırı derecede sinirleniyorum!..

Olabildiğince aldığım kullandığım tattığım tarifin menşeine bakıp ardından orjinal adını belirtmeye çalışıyorum çünkü, örneğin : chocolate chip cookie(çikolata parçalı/damla çikolatalı kurabiye) aslında bizimdir demem ciddi manada tam bir komedi ve saygısızlık diye düşünüyorum..Sonuçta o bir Amerikan klasiği..

Neyse farkında olmadan laf uzadı aldı başını gitti tarifi eklemek için elde kelimeler kalmadı :)




DSC05479DSC05480




KARAMELLİ YER FISTIKLI BROWNİE 


Dorie Greenspan'ın Baking From My Home To Yours kitabından enfes bir tarif daha diyebilirim..Yiyenler tariflerini istediğine göre beğendiler sanıyorum :)

Ben üstüne beyaz çikolatalı kremamdan yarım ölçü yaptım ama tarifteki karameli yine de alta yazdım bilginize..


Brownie :

1 cup un

1 tsp karbonat

1/4 tsp tuz

8 tbsp / ~120 gr tereyağ küçük parçalara bölünmüş

5 oz / ~140 gr bitter çikolata küçük parçalara bölünmüş

3 iri yumurta

1/2 cup esmer şeker(normalde olur)

1/4 cup şeker

3 iri yumurta

3 tbsp mısır şurubu /glikoz-bal

1/2 tsp vanilya aroması


Karameli :

2 cup şeker

1/2 cup su

1,5 tsp mısır şurubu/ glikoz

2tbsp / ~30 gr tereyağ

1 cup kabuksuz yer fıstığı


180 derecede, 20 cmlik kelepçeli kalıp

Çikolata ve tereyağı benmari usulü eritin, ılınması için tezgaha alın.

Kuru karışımı bir kapta karıştırın ve eleyin.

Yumurta ve şekerleri çırpın ardından mısır şurubu ve vanilyayı ekleyin.

Eritip ılınmasını sağladığınız tereyağ çikolata karışımınıda bu harca ekleyip homojenize edin ve kuru karışımıda ekleyin.(Parlak bir görüntüye sahip olmalı)

Ön ısıtmalı fırında 40-45 dakika pişirin.15 dakika kadar da fırın telinde soğumaya bırakın.

**ORTASI OLDUKÇA ÇÖKÜK OLUCAKTIR KORKMAYIN VE PİŞİRMEYE DEVAM ETMEYİN!!

Karamel için; bir sos tencerenizde su şeker ve mısır şurubunu ısıtmaya başlayın. Karışım karamel tonlarını almaya başlayınca ocağı kapatın.Önce tereyağ sonra kremayı katın. 20 dakika kadar oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve yer fıstıkları ile karışıtırıp soğuyan kekinize dökün..



Sevgilerimle..


gokche!

LİMONLU CHEESECAKE


Açık konuşmak gerekirse tarif muhteşem! 
Dorie Greenspan 'ın Baking From My Home To Yours kitabından..Denediğim o kadar çok tarifi var ki bazen bir gün içerisinde kitabı mutfakta baştan sona fethedesim geliyor :)

Temel tarif olması,bereketinden ödün vermemesi ve kıvamından dolayı elimde NY usulü limonlu güzel bir cheesecake ile karşınızdayım efendim..


Ek bilgi :


Eğer labne kullanacaksanız: 2 büyük ülker içim labneyi() bir gece önce Cenk'in dediği yöntemi uygulamak adına ve daha başarılı sonuç için süzdürün..Ciddi bir su oranı söz konusu! Kıvamı bozup belkide yenebilir düzeye sokmayacak cinsten..Kıvamını görmek için tıklayın!





lemon cheesecake dorie






LİMONLU CHEESECAKE


Tarif; Dorie Greenspan 'ın kitabından..

Taban :

2+1/2 cup eti burçak biskuvi

6 tbsp/75 gr eritilmiş tereyağ

4 tbsp toz şeker

Bir çimdik tuz


Hepsini karıştırıp 23 cm'lik dış kısmını aliminyum folyo ile sardığınız kalıba boşaltın ve 180 derecede 10 dakika pişirip soğutun..


Peynirli dolgu:

900 gr krem peynir(yörsan white)/labne

1+1/3 cup toz şeker

1/2 tsp tuz

2 tsp vanilya

4 iri yumurta

2/3 cup sour cream**

2/3 cup süt kreması (tercihen tikveşli)

1 limonun suyu

2 limonun kabuğu






lemon cheesecake dorie3





**Süzme yoğurt kullanın ama vaktiniz darsa sour cream yerine yine süt kreması kullanabilirsiniz.


Daha yoğun limon tadı için ben şeker ve limon kabuklarını parmak uçlarımla iyice ovdum,avuç içi sıcaklığınız limonun acı tadını çıkaracağı için parmak uçlarınız bu iş için biçilmiş kaftan bilginize..

Peynirini 4 dakika çırpın ardından şeker ve tuzuda ekleyin 4 dakika daha çırpın, vanilyayı ve yumurtaları tek tek ekleyerek karışıma yedirin.

Mikserin ayarını düşürün ve önce kremaları(sour cream+süt kreması) 2 dakika çırpıun ardından limon kabuğu ve limon suyunu ekleyin 1 dakika daha çırpın.

Spatulanızla içerisinde ki havayı çıkarmak adına birkaç defa harcı karıştırın,kabınızın kenarlarını sıyırın.

Tabanı hazırlanmış kalıbınıza harcı dökün ve tezgaha birkaç defa vurun bu sayede içindeki hava kabarcıklarını azaltmış olacağız.(Çatlamayı önlemek adına)

Kalıbınızdan daha geniş bir kaba kalıbınızı koyup yarısına kadar sıcak su ile doldurun ve ön ısıtmalı fırında 160 derecede 1,5 saat pişirin.(Ben fırının orta kısmında pişirdim)

Piştikten sonra(ortası yumuşak olacak durdukça sertleşecek) fırından çıkarın 1 saat su dolu kap içerisinde bekletip ardından tezgaha alıp soğumasını bekleyin soğuduğunda buzdolabına kaldırın.(Minimum 5-6 saat soğumalı)

Ben fırından çıkarmadan soğumasını bekledim ardından su dolu kalıbın içindn alıp buzdolabında 1 gece beklettim tadı ve kıvamı daha iyi oturdu.

Servis önerisi : Kırmzı meyveler ile yapılacak bir sos..

En kısa zamanda döneceğim :)



Sevgiler..

gokche!


ANNEMİN SÜTLACI





İftar sonrası tatlı olarak neler olabilir diye düşünürken çokta yeni şeyler denemedim açıkçası..Daha önce tarifini verdiğim Karyağdı (narsız bol hindistan cevizli)konuk oldu bir ara sofraya, sonra sütlaç ve devamlı güllaç yapar olduk..Güllaç tarifini narı beklediğim için veremedim..İnşallah en kısa zamanda onuda paylaşmak istiyorum mümkünse en farklı halleriyle :)


Kullandığım sütten bahsetmesem olmaz..Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz kaynamış soğumuş çiğ süt..Bizim eve kutu süt girmez kimse kusura bakmasın ama zerre miktar sağlıklı olduğunu düşünmüyorum..Genelde şişe süt alırdık alırdık diyorum çünkü bu kanun değişti.. The Sütçü ile tanışınca 5 lt'lik sütlerden tatlılar ve en çokta ev yoğurdu yapar olduk..Kaymağı ise kahvaltıda balla marmelatla enfes oldu :) Bu sütlaçlarda o sütle yapılanlardan..Ancak bu kadar lezzetli olabilirdi herhalde :)

Sipariş vermek isterseniz linki burada tıklayın..kapınızın önüne kadar tertemiz halde ulaşılıyor sütünüz bu konuda size garanti veriyorum..Ayrıca çokta uçuk kaçık bir rakam değil ücreti..Sel dolayısıyla az da olsa bir sıkıntı durumu vardı çiftliklerinde en son dilerim geçmiştir..


Kremalı sütlaç forumdan Tijen hanıma ait..Tek kelime ile ağzımda eridi demeliyim..Sütlaç tarifi ise annemin senelerdir yaptıgı ama asla ve asla not almadıgı tarif..Nasıl her defasında aynı oluyor bilemiyorum..




sütlaç




SÜTLAÇ


750 ml süt

1 çay bardağı / 1/2 su bardağı pirinç

3/4 su bardağı şeker (damak zevkinize göre 1 su bardağıda yapabilirsiniz ama dikkat edin fazlası kıvamı sulandıracaktır)

Üzeri için bol tarçın



500 ml süt yıkadığınız pirinci orta boy bir tencereye koyun ve pişirmeye başlayın..Pirinçler( lapa gibi olmayacak) yumuşayınca kalan 250 ml sütüde ekleyip kaynatın kıvama gelecektir ardından şekeri ekleyin ve tekrar yoğunlaşmasını bekleyin..

5-6 adet kaseye sütlacı bölüştürün..

**Burada dikkat edeceğiniz tek şey eğer o gün tüketecekseniz koyarken pirinci sütlü kısmına göre daha az koymanız çünkü diğer türlü pirinçler durdurkça sütü çekecektir..Pek tabi kase sayınızda artacaktır :)




KREMALI SÜTLAÇ

Teşekkürler Tijen!

1 lt süt

2 çay bardağı / 1 su bardağı pirinç

1,5 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı nişasta

200 ml krema


Pirinçlerin üzerini geçecek şekilde su ekleyip ezilmeyecek kıvama gelene kadar haşlayın.Başka bir tencereye süt,şeker ve haşladığınız pirinci ekleyin.Diğer tarafta nişastayı az miktarda su ile açın (yani eritin,su ile kıvama getirin) Kaynamakta olan sütlü karışıma bu nişastalı harcı yavaş yavaş ama sürekli karıştırarak ekleyin birkaç dakika kaynatın.En son kremayıda ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın ve kaselerinize pay edin..



Sevgilerimle..


gokche!

KOLAY PANCAKE



Videoları öğretici özellikleri dolayısıyla çok seviyorum..Görsel öğrenmeyi kafasına takmış biri olarak bu pancakeleri denedim açıkçası denediğim diğer pancakelere göre çokta güzel oldular..

İçindeki şeker miktarı ve tuz miktarıtam dengede benim sevdiğim gibi..Ama tatlıysa tatlı tuzluysa tuzlu diye bir kuralınız varsa bu pancake'teki tuz ya da şekeri kaldırmanız mümkün..


KOLAY PANCAKE


1 yumurta

1 teaspoon tuz

1 tablespoon şeker

1+1/2 cup un

1+1/4 cup süt

3 teaspoon kabartma tozu

Tava için 1 teaspoon tereyağ



Pancaklerde mikser kullanma taraftarı biri değilim.Çırpıcınız bu basit görevi üstlenebilir bence :)
Un,kabartma tozu,şeker ve tuzu çırpıcıyla karısıtırın tam ortasına süt ve yumurtayı koyun ve homojenize olana dek çırpın.

Tavaya tereyağını koyup tamamen eritin. 1/4 cup ölçünüzün yardımı ile pancakeleri pişirmeye başlayın, baloncuklar çıkar çıkmaz bir spatula yardımı ile ters çevirin.

Bu tariften yaklaşık 5 kişilik pancake çıkıyor.Benim pancake tercihlerim ise ;




DSC04835DSC04841






Sevgilerimle..


gokche!

KAYMAKLI POĞAÇA




DSC05737




Sahur için ya da kalabalık bir iftar sofrası için poğaça çok iyi bir alternatif olabiliyor..


KAYMAKLI POĞAÇA


1 su bardağı kaymak

1 çay bardağı süt


1 çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta (sarısı üzerine)

125 gr tereyağ

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 paket yaş maya veya 1 paket kuru maya

2,5-3 su bardağı un (daha da gerekebilir dikkatinize)


İçine:

Kekikle karıştırdığınız zeytin ezmesi


Mayayı süt ile eritin un hariç diğer malzemeleri karıştırın unu ekleyip yoğurun ve hamur ele yapışmayan bir kıvam aldığında üstüne temiz bir bez örtün bir kenarda 30-45 dakika bekletin.

Hamur kabardığında ceviz büyüklüğünde parçalar alın içine harcı koyun dilediğiniz şekli verip yağlanmış tepsiye dizin.Üstlerine yumurta sarısını sürün mavi haşhaş serpin. 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin.





Sevgilerimle..


gokche!

ÇEKİRDEKLİ MAHLEPLİ POĞAÇA

DSC05388




ÇEKİRDEKLİ MAHLEPLİ POĞAÇA

3 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ (oda sıcaklığında)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı mahlep

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

2 yumurta (birinin sarısını üstü için ayırın)

~3,5-4 su bardağı un

iç harcı : 2-3 su bardağı kadar ezdiğiniz beyaz peynir ve 1/2 su bardagı kadar kıyılmıs dereotu

üstü için: çekirdek içi


Tereyağ sıvıyağ yoğurt tuz ve 1 yumurta akı ile 1 tüm yumurtayı iyice karıştırın.

Mahlep kabartma tozunu ekleyin ve yavas yavas yumuşak bir hamur elde edene kadar unu ekleyin.

İç harcını hazırlayıp 1-1,5 tatlı kaşığı harçtan koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.

Üstüne ayırdığınız 1 yumurta sarısını biraz sıvı yağ ile (güzel kızarmasını sağlayacak) karıstırıp sürün ve çekirdekleri serpin.

180 derecede kızarana kadar pişirin.


Sevgilerimle..


gokche!