İlk tarif greyfurt ve endivyen salatası. Pazar veya markette bulduğu her ilginç bitkiyi eve getiren bir anneyle büyüdüyseniz değişik herşeye açıksınız demektir. Haliyle endivyende bizim eve sıkça girenlerden. Endivyen aslında bir çeşit hindiba.Amerika'da ve Fransa'da kıvırcık endivyen (curly endive / friseé ) olarak geçiyor.Acımtırak tadı ve iştah açıcı özelliği var. Salatada ki görselliği ise benim çok hoşuma gidiyor.
Turunçgille ne alaka derseniz ; kışlık hale getirmek için bir salataya turunçgil eklemek yeterli. Endivyene en yakışanı ise bence greyfurt.Bu salataya ise yaptıktan sonra aklıma geldi bence portakalda greyfurtla beraber serpiştirilebilir. Bal ise çifte gelen acı tadı kırıp dengelemek için.
BAL VE GREYFURTLU ENDİVYEN SALATASI
Tarif MS
1 iri endivyen
1 tsp sirke
1 tbsp greyfurt suyu
1 tbsp bal
2 tbsp zeytinyağı
1 iri greyfurt dilimleri
Greyfurt dilimleri ve endivyeni bir kapta karıştırın. Diğer kalanları karıştırıp sosunu hazırlayın. Servisten hemen önce sosunu dökün.
İkinci tarif ise hayranı olduğum Ottelenghi tariflerinden biri. Alabaş, pancar ve elma.Alabaş pazarlardan kalkmadan yapın derim.Salata içinde olmasa da alabaşı dilimleyip biraz limonla yemeyi deneyin.Faydaları arasında zayıflamaya yardımcı oluşu en başta geliyor başka bir şey söyleyemeye gerek duymuyorum :)
Tarifin orjinali sos açısından biraz farklı ben kendime göre ayarladığım şekliyle yazıyorum.
ALABAŞ, ELMA VE PANCAR SALATASI
Tarif Ottolenghi
1 iri alabaş
1 orta boy kırmızı elma
1 orta boy pancar(ben bu aşamada pancarın turşusunu kullandım daha lezzetli oldu)
Bir tutam ince doğranmış frenk maydanozu
Zeyinyağı, tuz, sirke
Alabaşı jülyen doğrayın, elmaları ince ince dilimleyin, pancar turşusunu küp küp doğrayın.Hepsini karıştırıp üzerine frenk maydanozunu serpin ve servis öncesi tuzu zeytinyağını sirkeyi ekleyin.
Üçüncü tarif ise pancake. Ama un ve yumurta tüketmek istemeyenler için kurtarıcı.Lakin bu tip pancakelerde kekimsi dokuyu arıyorsanız tarifi uygulamayın.Daha çok nemli ama doyurucu.Muzdan kaynaklı bir tatlılık yok yanına bal, pekmez veya agave şurubu eklemesi yapabilirsiniz veya yine muzla tüketebilirsiniz.
YULAF VE MUZLU PANCAKE
Tarif Monique
2 orta boy aşırı olgun muz
1 cup yulaf
1 + 1/2 tsp kabartma tozu
3/4 cup badem veya soya sütü ( vegan değilseniz normal süt kullanın)
Önce muz ve sütü blendırdan geçirin ardından kalan malzemeleri ekleyin bir kenarda 15 dakika kadar bekletin. Ardından yapışmaz bir tavayı biraz yağlayıp 1.5 kaşık hamurdan pay ederek pişirin.
Araya kendi doğum günümü kattığım uzunca aradan sonra yazmak güzel lakin hala pastamı yapmış değilim :)
En kısa zamanda diyeyim..
Sevgilerimle..
gokche!