22.GÜN : GÖNÜL'DEN



Gönül bu blogun güzel İzmir'den bağlanan okuyucusu..Bir mail sayesinde tanıştık ama inanılmaz uyuştuk ve arkadaş olduk..Gönderdiği muhteşem tarifleri yapmakta gecikiyorum biliyorum ama kendimi affettireceğim..Bu arada muhakkak onun adıyla bir etiket oluşturmalı diye düşünmüyor değilim..

Hani iyi ki o maili atmış dediğiniz insanlar vardır ya ben onun için öyle hissediyorum..
Bunca reklamın gereksiz yapılmadığını ancak kendisini tanıyınca öğrenebilirsiniz aslında ya, ben yinede böyle güzel insanların dünyada olduğuna hep beraber bir şükredelim derim..



gönül_tuzlu





Bu tarif için ağızda dağılan ve çok tutulan bir dokusu olduğunu söylemişti Gönül..Yaptığımda ikram edeceğim bir kalabalık vardı ve topluca onay aldı..Açıkçası ben en çokta krem peynirle olan müthiş uyumuna tav oldum..Malzemeleri görüpte ağır olduğunu düşünmeyin kesinlikle demli bir çay eşliğinde yedikçe yeniliyor :)




gönül_tuzlu





GÖNÜL'ÜN TUZLU KURABİYELERİ


250 gr tereyağ ya da margarin oda sıcaklığında

1 su bardağı sıvı yağ

1/2 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta (sarısı üzeri için)

~5.5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

* Benden ekleme : 1.5 tatlı kaşığı mahlep




gönül_tuzlu





Katı yağı,sıvı yağı,yumurta akını,süt,şeker ve tuzu karışına kadar bir çatalla çırpın.Ardından mahlebi ekleyin ve yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.

Hamuru 10-20 dakika kadar buzdolabında üstü kapalı halde bekletin.Çıkarıp unlu tezgahta kalın halde açın yaklaşık 1 cm kadar ve istediğiniz bir kalıpla kesin.

180 derece ön ısıtmalı fırında yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirdiğiniz hamurun üzerine yumurta sarısını sürün.Çörek otu,susam,haşhaş gibi dilediğiniz bir baharatla süsleyip üstü kızarana kadar pişirin.

Uzun süre ağzı kapalı bir kapta dayanıyor.Yalnız içerisinde ki yumurta sebebiyle sıcaklarda serin bir yerde saklamanızı tavsiye ederim.

Serviste : Krem peynir en güzel eşlikçisi birde demli limonlu çay...




incir uyutması- fig dessert




Annem için bazı tatlılar saf mis gibi çocukluğu kokar..Mesela anneannemin yaptığı ve uzun sürdüğünü çok lezzetli koktuğunu söylediği un kurabiyesi ve incir uyutması bunların başında gelir..

Bana çoğu sefer tadını anlatırken gözleri dolduğunu görünce biraz araştırıp yapmam gerektiğini hissettim..Fazlasıyla özel bir tatlı..Hiç bir özelliği yok ki hatta çokta basit ki diyebilirsiniz ama bazı şeylerin anısı tadından yenmez hale getirebiliyor yiyecekleri..Üstelik bu çocukluksa eğer daha da bir farklı olabiliyor..




incir uyutması-fig dessert




Bu tarif iki büyük kase için..Adında ki uyutmadan anlaşılacağı üzere sıcak süt sayesinde incirin yapısı mayalanmaya hazır hale geliyor sıcak bir yerde elinizi sürmeden sanki birşey katmışsınız gibi puding kıvamında bir tatlınız oluveriyor..Belki şimdi hava serin diye sıcak bir yer bulamam diyebilirsiniz ama birkaç gün sonra sıcakların geri geleceğini düşünürsek tam zamanıdır diyebiliriz..

Yöresinin tam yerini bulmak zor olsada duyumlarıma göre Sinop diyebilirim..




İNCİR UYUTMASI

250 ml süt

4 adet yıkanmış ve sapı kesilmiş kuru incir

2-3 yemek kaşığı toz şeker



İncirleri minik küpler halinde kesin ardından şeker ve sütü bir cezvede şeker eriyene kadar kaynatın.Yoğurt mayalama ısısı kafi gelecektir serçe parmağınızı kullandığınızda hafifçe yanıyorsa tamamdır.Bir rondoya ya da blendır kabına incirleri koyup üzerine sütü ekleyin ve homojenize olana dek kısa aralıklarlar çektirin.Servis kaselerine boşaltıp ağzını temiz bir bezle kapayın bu halde 3-4 saat mayalandırıp ardından 1 gece dolapta bekletin.

Serviste hindistan cevizi,ceviz veya tarçın..Hangisini isterseniz..







Utanarak söylüyorum unuttuğum bir ödülüm vardı çokça zamandır yazacağım Çocuklarım için blogunun sahibesi beni bu ödüle layık görmüş çok teşekkürler :) Kime göndereceğim durumu olunca işler iyice karışıyor bu sefer aklımda bir üçlü belirdi onlara gitsin bakalım :)







Yarından itibaren bayram havasına girelim ikram edilecekleri,hediye olacakları düşünelim derim..Kısacası bol bol bol çikolata derim! Bakalım yetişecilecek miyim..


Sevgilerimle..


gokche!