red velvet cupcake ile başlayalım..
turkce meali : kırmız kadife kek
kendileri kadife gibi yumusak cok sekerli olmayan kırmızı renkte memleketi güney amerika olan su aralar dugun keklerinde aranılan bir kekçik..tarihçesi ıvırı zıvır için buyrun :) bana ilginç geldi :)
kırmızı rengi için çeşitli yöntemler yazılar mevcut ama beni en şaşırtanı okudugumda kakaonunda kırmızı rengi sagladıgı olmustu..içerisinde ki kırmızı rengi veren maddeyi kimyasal ortama sokmadan bu konuyu arastırmak sart :)) -bana bilgi kapıları acan wikipedia onunde saygıyla eğilmekteyim :)-ben şimdilik bu konuyu bilmediğim için mecburen kırmızı gıda boyamla yetindim :)
evde kaç kez yapıldı derseniz sanırım 3. kezde anca doyduk diyebilirim lezzetiyle beni tavladı bakalım sizde nasıl etki bırakack :)
RED VELVET CUPCAKE
**tarif sitesini cok begendiğim joy the baker'a aittir :)
** cup : 250 ml lik bir bardak / teaspoon : cay kasıgı / tablespoon : yemek kasıgı
24 adet
180 derece 15-18 dakika
2 büyük yumurta
1 cup toz şeker
2 cup un
1 cup süt
150 gr tuzsuz tereyag oda sıc. yumusamıs (10 tablespoon)
3 teaspoon kabartma tozu
1 tablespoon kırmızı gıda boyası (ben tepeleme 2 çay kasıgı toz gıda boyası kullandım)
1 teaspoon vanilya esansı
1/4 teaspoon tuz
önce tereyag ve sekeri krema kıvamına gelene kadar yaklasık 3 dakika çırpın
un tuz ve k.tozunu bir kaba eleyip alın
tereyaglı karısıma yumurtayı ekleyip 1 dakika cırpın ve ekleyecekseniz vanilyayı koyun
sıvı karısıma 3 partide unlu karısımı ekleyin
yagladıgınız veya kagıtları yerleştirdiğiniz muffin kalıplarınıza (ki ben sevgililer gunu dolayısıyla kalpli kalıbımıda işin içine kattım) paylasıtırın
cok cabuk olacaklar dikkat edin belirtilen vakti gecirmemeye calısın
itiraf etmeliyim ki cupcakelerin bir kısmını lolipoplar için sakladım! cunku peynir seven bir insan olarak labneyi bu lolipoplarada sokuşturmak istedim :))
bakeralla'nın orjinal bir fikri..
bence insanları el yapımı her turlu yiyecekle mutlu etmek mumkun..hele şirin pembe bir kova kırmızı bir kurdele ve bu lolipoplarla herkesi mutlu edebilirsiniz :)
maksadım sevgililer gununde yayınlamak fikirler vermekti ama olmadı..olsun :) şimdide yapabilirsiniz :) hem zaten sevgi her zaman yasandıgında guzel ;))
krem peynirin en susuz tok kısmını kullandım ben..ayrıca dısına bitter çikolata ile kaplama yaptım ama siz kahveli çikolata fildişi çikolata vs gibi çeşitlerle cok daha eglenceli lolipoplar hazırlayabilirsinz..veya dilerseniz artan ganajınızı kullanabilirsiniz..hayal gücü sonsuz :)
ÇİKOLATALI KIRMIZI LOLİPOPLAR
4 adet orta boy red velvet cupcake
2 yemek kasıgı dolusu labne
80 gr bitter
değişik şekerlemeler
yaglı kagıt
tahta cubuklar(varsa beyaz plastik lolipop cubukları ile daha da şirin olacaklardır)
kekleri rondoda veya elinizle ufalayın, labneyi catalla cırpın
iki karısımı birbirine karısıtırp yaklasık 8-10 adet yuvarlak top olusturun(truff gibi)
dolapta yaklasık 1 saat beklettiğiniz topları benmari üsülü erittiğiniz çikolataya bir kurdan yardımıyla bandırın
yaglı kagıt üzerine alıp ustlerine sekerlermelerden serpip oda sıcaklıgında yaklasık 30 dakika bekletin dısı kabuk baglamıs olacak
daha sonra dolapta 2-3 saat sogutun cıkarıp cubukları saplayın jelatinleyin
servis edeceğiniz / hediye edeceğiniz ana kadar saklayın
ben kırmızı, çingene pembe, şeker pembe kurdelelerle süsledim jelatinledim pembe kovada sundum..begenildimi ? evet :))
açıkçası ben cok begendim tadını..malum kendi damak tadıma gore ayarlayınca :))
bu sekilde minik paşanın gonlunu yaptık aslında :)
çocuklar için ve buyuk cocuklar içinde pek tabi lezzetli bir atıstırmalık..
açıkçası aklımda bu lolipoplardan sonra marsmallowlar şekerler hatta negro yapmak bile gecti :))
gelelim bu krakerlere..evdeki kurabiye kavanozumu once bu krakerler ziyaret etti..sonrasında 2 çeşit daha geldi ki ben onları tek baslıkta yazacagım :)
bu kurabiyeler kurutulmus domatesin lezzetini zeytin ve kekik ise bana resmen egeyi hatırlattı.. o yuzden bu kurabiyelerle aramda guzel bir bag mevcut :) tarif şu kitabımdan..
KURUTULMUS DOMATESLİ ZEYTİNLİ SUSAM KAPLAMALI KRAKERLER
25 adet
175 gr / 1,5 su bardagı un
15o gr tereyag / 10yemek kasıgı
150 gr / 1+1/4 su bardagı kaşar
15 ml / 1 yemek kasıgı domates suyu
25 gr / 1 yemek kasıgı ince kıyılmıs kurutulmus domates
15 gr / 2 yemek kasıgı ince kıyılmıs zeytin
15 gr / 1 yemek kasıgı kurutulmus kekik
15-30 ml / 1-2 yemek kasıgı soguk su
50 gr susam
susam ve su hariç tum malzemeleri rondoya koyun ve ekmek kırıtnısı goruntu alana kadar karısıtırın
azar azar suyu ekleyerek toparlanan bir hamur yapın
hamuru yaklasık 25cmlik bir kütük yapın ve etrafı susamla kaplayın yaklasık 2 saat buzdolabında sogutun ve5 mm kalıgında keskin bir bıçakla kesin
yaglı kagıt serili tepside 180 derecede 25- 30 dakika pişirin
afiyet olsun!
**bu tarifler minik atıstırmalıklar etkinliğine gönderilmiştir.
şimdilik benden bu kadar :)
sevgilerimle...
gokche!