püf noktalarından bahsedelim önce ;
1-tereyag ve suyu aynı anda koyun kaynama esnasında su buharlasırsa ister istemez hamur yapısı değişecektir
2-yogun yumurta kokusuna care aromalar veya kremanın kokusuyla bastırmak olabilir
3- tereyaglı su kaynamanoktasına gelince un eklenmeli (gozgoz olunca yani) kaynattıgınız an problem olusacaktır
4- birçok tarifte hamur kurutma işlemi var şöyle ki ; unla sıvı karısımdan olusan hamur ağır ateşte yaklasık 30 saniye kadar karışıtırılıyor bu sayede daha lezzetli profiterol elde etmek mumkun imiş :)
5-tariften 30-35 adet top cıkıyor ama hemen o an kullanmayacaksanız hava almayan kapta 2-3 gun saklanabiliyor
6-genelde 125 gr miktarına kadar cıkan tereyag miktarına inat gibi bu tarifte 75 gr tereyag ve 3 yumurta ile basarı mumkun,ayrıca eklenen tuz kabarmaya yardımcı tatta bir değişiklik yaratmıyor
7-hamura yumurtayı tek tek ekleyin ve özümsemeden diğerini koymayın bu sayede parlak ve yumusak dokulu esnek bir hamur elde edeceksiniz
8-tarifte yumurtalı örtlük vardı en kullanmadım ama kullanacaksanız muhakkak tepsiye degmemesine dikkat edin sayet degerse hamur kabarmayacaktır
9- krema sıkma alet edevatım yok demeyin cözüm basit bir bozdolabı poşetinin sivri bir köşesini delin işte krema torbanız:)
10- hamur minik yuvarlak halinde yukarı dogru sıkılacak yayarak yaptıgınızda enine buyuyen toplarınız olacaktır
11- fırın kapağı soguyana kadar acılmayacak ayrıca puf hamuru dısardada bir sure ılıklıgı alınacak sekilde bekletielcek yoksa kremadaki sıvıyı emip asırı yumusayabilir
12- yazın ara krema yerine dondurma kullanmak daha yerinde olacaktır:)
13- birde unutmadan çikolata sosu asırı sıcakken dokmemek en iyisi ılıkkken servis kış aylarının vazgeçilmezi olmaya aday:)
PROFİTEROL
PATE CHOUX/ ŞU HAMURU/ PUF HAMURU
100 gr / 1 su bardagı un
75 gr / 4 corba kasıgı tereyag
175 ml / 3 kahve fincanı su
2,5 ml / yarım tatlı kasıgı tuz
3-4 yumurta(tarif bole idi ama istenen esnek parlak hamura 3 yumurtada ulastım)
YUMURTALI CİLA
1 yumurta + 2,5 ml / yarım tatlı kasıgı tuz
ARA KREMA
*bu benim profiterole kullanmak istediğim bir krema idi.ama siz pastacı kreması sevdiğiniz her hangi bir krema ya da dondurma kullanabilirsiniz
500 ml süt
1 turk kahvesi fincanı un
2,5 tatlı kasıgı mısır nişastası
2 cay bardagı seker
1 paket vanilin
1 yumurta sarısı
ÇİKOLATALI SOS;
*kitaptakine sadık kalmadım ama tarifi yazdım ve kendi yaptığımıda
375 gr / 4,5 kare paket bitter
250 ml krema / 4 kahve fincanı krema
*benim tarifim;
1 su bardagı bitter çikolata kırıgı
200ml / 1 kutu krema
1-2 corba kasıgı su
fırını 200 derecede ısıtın tereyag ve suyu bir sos tenceresine alın, karısımı kaynama noktasına getirip atesten alın unu ekleyerek durmadan 20 saniye karıstırın tekrar agır atese alıp 30 saniye daha karıstırp karısımı kurutun
yumurtaları birer birer ekleyerek karısıtıp elastik bir hamur yapın ve hamuru krema torbanıza koyup yaklasık 2,5 cmlik 30-35 toplar yapın birbirine degdirmeyin
**yumurtalı ortluk yapacaklar ise yumurta ile tuzu karıstırın 2-3 dakika bekleyin fırcayla topun ustune surun ve çatalı capraz sekilde kareli desen olusacak sekilde surun ki bu sayede eşit kabaracak..ama tabi ben bu asamayı es gectim:))
30-35 dakika kabarıp ustleri kızarana kadar pişirin asla sogumadan kapagını acmayın! çökerler!!!
sogurken kremayı yapın ;
sutu unu nişastayı iyice cırpın ve ateşin ustune alıp agır ateste pişirimeye baslayın sekeri ekleyip en son yumurta sarısını ekleyip yiyice cırpın ve sogumaya bırakın
fırında soguyup dısarda ılındıktan sonra keskin bıcakla ikiye kesip ortasına kremasını koyun ve servis tabagına alın
çikolatalı sosu hazırlayın;
kremayı sos tencerenize koyup çikolata kırıklarını atın kısık ateste kaynatmadan çikolatalr eriyene kadar ısıtın suyunuda ekleyip ocaktan alıp karısıtırrak ılıtın ve sosu profiterolun ustune ekleyin
oh be! şimdiye bir ton profiterolü yapardım :))
neyse dilerim faydalı bir dosya olur..yine farklı profiterol tarifler ile gelebilirim umarım :)
sevgilerimle...
gokche!