ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ HİNDİSTAN CEVİZİ KREMALI VEGAN PASTA

Vegan chocolate strawberrt cake with whipped coconut cream



Bazı tarifleri okurken en basit formda nasıl yaparım diye düşünüyorum. Hani keki pişir, 
sandiviç misali krema ve meyveyle buluştur ve Allah aşkına sıvama kısmına girme :)

Hatta bonus yap! Vegan olsun! :) 


Yalnız ilk yaptığımda benim keklerim haddinden fazla kabardı kalıbı küçük kullanmışım lakin fotoğladım,fakat ikinci yaptığımda bir miktar daha ince kek elde ettim doğru kalıp sağolsun. Fotoğrafta ki yanlış kalıp :)

Böyle böyle düşünürken el altında ki çilekleri ve kremayı çikolatalı kekle harmanladım. Çilekleri hala tezgahlarda görüyorken deneyebilirsiniz diye düşünüyorum. İnce bir dilim çilekli çikolatalı pasta kahveyle beraber güzel gidiyor :)




Vegan chocolate strawberrt cake with whipped coconut cream


ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ HİNDİSTAN CEVİZİ KREMALI VEGAN PASTA



Kek için :

Tarif JTB


2 cup + 4 tbsp un

1/2 cup kakao

1+1/2  cup şeker

1 tsp karbonat

1/2 tsp kabartma tozu

1 tsp tuz

1 cup sıcak kahve

1/2 cup + 2 tbsp sıvı yağ

Kuru malzemeleri bir kapta,ıslak malzemeleri başka bir kapta karıştırın.Ardından birbirleriyle buluşturup homojenize olana dek çırpın,yüksek devire gerek yok çabuk karışacaktır.İki adet 22 cmlik yağlayıp unladığınız kalıba karışımı pay edin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 18-22 dakika pişirin.

Krema için :

1 kutu bir gece önceden dolaba kaldırdığınız ve soğuk kullanacağımız  konserve hindistan cevizi sütü (400 ml)

1/4 cup pudra şekeri (damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)

Takdir edersiniz ki hindistan cevizi sütü dendiğine göre süt kısmı konservede bırakılacak. Bir gece beklettiğinizde kremamsı yağlı kısmı üste toplanacaktır bunu çırpma kabınıza alın,sütü dipte kalacak bunu inek sütünü kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Süt kreması kadar olmayacaktır o kadar kabarmayacaktır belki ama veganlar için harika bir krema fırsatı olduğunu düşünüyorum üstelik hindistan cevizi aroması bonusu :) Kremanızı yüksek devirde katılaşana kadar çırpın en son aşama şekeri ekleyin son bir kez çırpın.

Birleştirirken :

Kekin bir patını servis tabağınıza alın kremanın yarısını üzerine sürüp dilediğinizce çilek yerleştirin kenarları bir parmak kalınlığında boş kalsın kalan kremadan birkaç kaşık çileklerin üzerine sürün.Kalan patı üzerine kapayıp kalan krema ve çilekle süsleyin.



Belki de vegan okuyucu bu posttan sonra kalan sütten kahvesini yapar bir dilim kekinden alır beni çokça yad eder! :)


Sevgilerimle..

gokche!

YOĞURT MUSLU ÇİLEKLİ PASTA

Strawberry yogurt mousse cake



Annemin çocukken bize süzme yoğurtla yaptığı bir pasta vardı. Öyle bir keyifle tüketirdik ki babamın Pelitten aldığı pastaların pek yüzüne bakmazdık. Geçen gün tarifini sorduğumda not etmemeyi bırak hatırlamıyorum bile denilince iş başa düştü. Hazır piyasada Uludağ çileğini görmüşken pasta yapayım diye kolları sıvadım.

Lakin jelatinle çalışmayı sevmeyen ben boyutları miktarları küçültüp 4 kişilik bir pasta çıkardım. Zira miktar arttıkça jelatinle uğraşmayı sevmeyen bünyem daha da cinnet geçirecekti :)

Neyse..

Pastanın üzerine ya jelatinden ya da pudra şekerinden bir kaplama gerekiyordu onun yerine çilek marmelatıyla hem şekerini dengeledim hem de yoğun çilek kokusu ve tadıyla uyumu sağladım.

Bakalım beğenecek misiniz :)





YOĞURT MUSLU ÇİLEKLİ PASTA


Kek için :

Tarif C.M.


1/2 cup kekun

1/3 cup şeker 

1/2 tsp kabartma tozu

40 gr tereyağ

3 tbsp buttermilk 

1 large yumurta


Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Ardından sırayla tereyağ, yumurta ve sütü ekleyin. Yaklaşık 1-2 dakika çırpın homojenize olacaktır. 15 cmlik kalıbınıza karışımı döküp ön ısıtmalı 180 derece fırında 10-15 dakika sürekli kontrol ederek pişirin. Soğuduğunda iki pata ayırın.


Mus için :

Tarif L.E.

120 gr süzme yoğurt 

100 ml krema 

150 ml çilek püresi ( saplarını aldığınız çileği blendırla ezdiğinizde oluşan püreyi kullanacağız)

45 gr şeker 

2 çay kaşığı jelatin*

2 yemek kaşığı su*

*Amerikan ölçüleri ile değil Türk usülü yemek ve çay kaşığı ile.

Öncelikle jelatini su ile karıştırıp bir kenarda bekletin. Bir süre sonra şişecek tüm suyu emecektir.Bir kapta şeker ve yoğurdu çırpın sırasıyla çilek püresi ve kremayı ekleyin. Benmari usülü jelatini eritin ve ılındığında yoğurtlu harca sıvı halde ekleyin bir miktar çırpın. Ne sıvı ne katı ara kıvamda bir harcınız olacak.


Birleştirirken :

Asla sızma yapmayacak kekinizle aynı ebatta bir kalıba kekin ilk patını yerleştirin. Yoğurtlu karışımı üzerine ekleyip buzluğa yoğurdun yüzeyi donana kadar süre için kaldırın. Yoğurdun yüzeyi donduğunda çok bastırmadan diğer kek patını yerleştirip en az 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kıvama gelecektir. Ev yapımı marmelat veya reçel ile yüzeyini kapladıktan sonra dilediğiniz şekilde süsleyip servis edin.

Strawberry yogurt mousse cake


Umarım kolay bir dille anlatmışımdır.Bir ara jelatinle ilgili yazı yazmak sözüyle günü kapatıyorum :)



Sevgilerimle..

gokche!

MİCHEL ROUX VE KIRMIZI MEYVELİ TART

Bu sayfada çok fazla şef ismi ve onların tariflerine şahit oldunuz. Lakin sistemdeki "ağır abi" 'yi sizle tanıştırmadım.

Genelde yaptığım tariflerin asıl kaynakları Fransa. Neticede biz nasıl kebapla baklavayla nam saldıysak onlarda bir bakıma pastacı kremaları choux hamurları veya macaronlarıyla ünlü. Kaynak Fransa olunca o bölgede ki şefleri daha çok okumak o tariflerin üstüne biraz daha düşmek kendini geliştirme adına iyi bir başlangıç.

Nerde ne zaman tanıştık hatırlamıyorum ama Michel Roux hakkında bir kaç kelam söylemek ve kesinlikle biraz tariflerine yer vermek istiyorum. Başlangıç için seçtiğim tarifte Pınar ablanın payı instagram hesabım sayesinde büyük :)

Neyse gelelim ağır abiye..

Michel Roux Fransız asıllı bir şef. İngiltere'de ilk "3 Michelin yıldızlı" restaurantında sahibi.Dile kolay 25 seneden fazladır yıldızları elinde tutuyor. Dışarıdan bakınca durum çok kolay görünebilir lakin aynı dokuyu o kadar süredir koruyup o yıldızları aynı tazeliğinde barındırmak muazzam bir beceri. İlk kitabını elime aldığımda bir süre ansiklopedi misali sadece okudum. Ayrıntıları fotoğrafları küçük çocuklar gibi inceledim. Elimde ki kırmızı meyvelerle kendisine ait bir tart hazırlamak isteyince durum biraz değişti. Tart tabanım hazırdı ona ait tam bir tarif olamadı ama bu sefer pastacı kremasında onun yaptığına yer vermek istedim.

Sonuç : dokusundan memnun kaldığım diğer tarifleri bir an önce denemek istediğim bir reçete! Kış gelsinde kruvasan tarifini deneyeyim diye kitaba bakışlar attığım doğrudur :)



red berry tart



KIRMIZI MEYVELİ TART 

Tart tabanı için :

Pâte Sablêe için tıklayın 

İç dolgusu için :

Crême Pâtissiêre

Tarif Michel Roux

6 yumurta sarısı

125 gr şeker

40 gr un

500 ml süt

1 vanilyanın havyarı

Bir çimdik pudra şekeri veya tereyağ 

Süsleme için :

Frenk üzümü , yaban mersini, frambuaz , çilek ve antep fıstığı

Yumurta sarılarını şekerin 1/3'ü ile çırpın. Rengi açılıp yoğunlaşmalı şekeri tamamen eritin ve unu ekleyip homojenize edin. Kalan şekeri sütü vanilya havyarı ve çubuğunu bir sos tenceresinde birleştirin kaynamayacak şekilde ısıtın.Vanilya çubuğunu kremayı hemen kullanmayacaksanız karışımın içinden almayın, yumurtalı karışımı sürekli çırparak sıcak sütlü karışıma ekleyin. Takriben 2-3 dakika içinde göz göz olup muhallebimsi kıvama gelecektir. Ocaktan alıp eğer kullanmayacaksanız yüzeyine kabuk tutmaması için tereyağ sürün veya pudra şekeri serpin ve üzerini örtüp maksimum buzdolabında 3 gün bekletebilirsiniz. Eğer bir kaç gün sonra kullanacaksanız vanilya çubuğunu içinden çıkarmayı unutmayın.

Ben çubuk içerisinde bırakıp ertesi gün tart içersine uyguladım. Bol kırmızı meyve ve antep fıstığı ile süsledim. Yoğun vanilya kokulu ve üzerinde ki yarı ekşi meyvelerle dengeli bir tartım oldu :)



Kısa zamanda bol bol tarif ekleme işini çok sevdim sevgili okuyucu,dua ette alışkanlığıma dönebileyim :)


Sevgilerimle..

gokche!

ANTEP FISTIKLI VİŞNELİ PASTA

Antep fıstıklı kekler genelde renk noktasında bana hep sıkıntı çıkarırlardı, ne kadar eklersem ekleyeyim fıstığın rengi belirgin biçimde belli olmazdı. Bu kekte de olur mu olmaz mı derken ufak bir pasta yapıp deneyeceğim diye kolları sıvadım. Rengi istediğim gibi olunca da ister istemez bir anda pastaya dönüştü :)

Vişne ise başka bir mesele. Açıkçası kırmızı meyvelere karşı zaafım var. Pastayı oluştururken kullanmak istediklerim en başta tabi ki kırmızı meyvelerdi ama seçim kısmına geldiğimde çocukken yediğim fıstıklı vişneli finansçı keklerinden esinlenip bol bol vişne eklemesi yaptım. Tattığım da vişnenin ekşiliği kremanın süt kokusu ve fıstıklı kekin yoğun dokusu ile tam bir uyum sağladı.


sour cherry pistachio cake


ANTEP FISTIKLI VİŞNELİ PASTA

Tarif C.M.

Keki :

1/4 cup toz antep fıstığı

1/3 cup un

3/4 tsp kabartma tozu

Bir çimdik tuz

40 gr tereyağ

1/3 cup şeker

1 large yumurta

2 + 1/2 tbsp süt

Kreması :

1 kutu süt kreması (200 ml) soğuk

Pudra şekeri ( damak tadınıza göre)

1 kase ayıklanmış vişne (suyu süzdürülmüş)


Tereyağ ve şekeri çırpın. Ardından yumurtayı ve sütü sonrasında fıstık,un,kabartma tozu,tuz ve unu harcınıza ekleyin. 15 cmlik yağlı kağıtla dibini kapladığınız yuvarlak kek kalıbınıza karışımı dökün. 180 derecede 20-30 dakika pişirin.

Kekiniz iyice soğuduktan sonra iki pata ayırın. Soğuk kremanızı yüksek devirde kabarana kadar çırpın, damak tadınıza göre pudra şekeri ekleyerek tadını ayarlayın. Patın birini servis tabağınıza alıp üzerine kremanın 1/3'i ile kaplayın vişneleri kekin tam orta kısmına yayın. Çok kenarlara serperseniz suyu sızacaktır. Bir kaç kaşık vişnelerin üzerine kremadan sürün bu sayede diğer pat daha düzgün tutunacaktır. Kalan kek patını üzerine ekleyip pastanızı kaplayın. En son file antep fıstıkları ve bütün vişne ile süsleyin.



sour cherry pistachio cake



Bu sabah bir karar aldım "Her gün blog güncellenecek!" diye. Umarım becerebilirim sevgili okuyucu  :)

Güzel bir hafta olsun..

sevgilerimle!

gokche!

ÇITIR EZİLMİŞ PATATES, KALP DOLGULU CUPCAKE, MEYVELİ BUZ VE İKİ KİŞİLİK KAVANOZDA ÇİKOLATALI KEK

Yazıya nasıl başlamam gerektiğini bilmiyorum çünkü ramazanda bloga yazı yazmak tam bir kaos..Beynim duruyor, kelimeleri kullanamıyorum ki zaten eskisi kadar düzgün de yazamıyorum ne yalan söyleyeyim :) Tarif defterine dönmüş dümdüz bir blogu da kendime yediremediğimden zorluyorum..

Kısacası beynimde delirtecek derecede hadi artık yaz diyen ses ve o sese inat pis pis sırıtan ne yazacak diyen ikinci bir zıt ses var..Tabi birde bunlara direneceğim derken deliren kocaman kafa :)

Neyse...

4 tarif ama hepsi kolay ve pratik..Sıcaklarda sahura uygun iftara alternatif..



Crispy smashed potatoes

Patates seven ülkenin patatesi şekilden şekle sokan anneleri ! :) Haşladığınız patatesleri bir tık çıtırlaştırıp güzel bir aperatif çıkarmak mümkün..Demedi demeyin :)


ÇITIR EZİLMİŞ PATATES

Tarif Shutterbean ve Feast 


450 gr haşlamalık ince kabuklu ufak patates

3 tbsp zeytinyağ

Deniz tuzu ve karabiber

Taze ve ince doğranmış maydanoz


Tuzlu suda patatesleri yaklaşık 20 dakika haşlayın.Tamamen haşlanmayacak ezilecek derecede olsa kafi. Ele alacağınız ılıklığa geldiğinde tepsiye dizip sert bir cisimle patatesleri ezin.Üzerine tuz karabiber ve zeytinyağını ekleyip ön ısıtmalı 230 derece fırında 25-30 dakika çıtırdatın. Servis ederken maydanozları serpin.



chocolate heart cupcake


Cupcakeler..Servisi kolay renkli herşeyiyle çok eğlenceliler..Bu sefer brownie tadında bir kekin görselinde basit bir değişim yapacağız..Sevgililer günü içinde oldukça güzel bir alternatif :)


KALP DOLGULU CUPCAKE

Tarif ve fikir GT


2 cup şeker

1+3/4 cup un

1 +1/2 tsp kabartma tozu

1+1/2 tsp  karbonat

1 tsp tuz

2 yumurta

1/2 cup sıvı yağ

1 cup süt

1 cup kaynar su

Yarım ölçü krem şanti ve pembe gıda boyası

Pudra şekeri


Kuru malzemeleri ve su hariç ıslak malzemeleri bir tarafta karıştırın. Ardından tek bir kapta kuru ve ıslak malzemeleri karıştırıp kaynar su ekleyerek  ile karışımı homojenize hale getirin. 24-27 adet kadar cupcake kalıbının 2/3'ü dolacak şekilde kaplara harcı paylaştırın.Ön ısıtmalı 180 derece fırında 18-22 dakika pişirin.

Ardından tamamen soğumasını bekleyip kabaran kısmı cupcake kağıdından itibaren kesin. Kalp kalıpla tam ortasını kesin ve üzerine pudra şekeri serpin.  Kremadan kestiğiniz cupcake tabanına sürüp kalp kalıpla kestiğiniz kısmı üzerine oturtun. Hemen servis etmeyecekseniz buzdolabında muhafaza edin.



fruit


Ve çocukluğumda ki meybuzun ev versiyonu.. Dilediğim meyveler ve sevdiğim meyve suyu birleşip donduruluyor bu sıcaklarda iyi bir tatlı ikramı olabilir..




MEYVELİ BUZ


Elma suyu

Dilediğiniz çeşit meyve

Meyveleri iri doğrayıp dondurma kalıplarına sıkıştırın. Üzerini elma suyu ile tamamlayıp dondurun.



chocolate cake in a jar ( for two)

1'ini mutlu et etiketine yeni tarif.. Bol çikolatalı ve nemli hemde taşınabilir kavanozlarda.. Kırmızı meyveler bolken devrede :)

 İKİ KİŞİLİK KAVANOZDA ÇİKOLATALI KEK

Tarif YBM

1/3 cup bitter çikolata 

1 tbsp şeker

1 tbsp un

3 tbsp tereyağ 

1 yumurta

Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritin. Bir kapta diğer malzemeleri çırpıp bu karışıma ekleyin. İki adet kavanoza ki ben weckleri kullandım karışımı pay edin. Ön ısıtmalı 180 derecede fırında 15-20 dakika ki 12-13 dakikadan sonra kontrol edin bazen çabuk pişiyor pişirin. Bol meyve veya dondurma ile servis edebilirsiniz.




Uzun süre yazmayıp sonra deliler gibi yazan ben renkli tarifi unutmadım bundan sonra sıra onda..

Güzel pazarlar :)

Sevgilerimle..

gokche!

GÜNLÜK ÇİKOLATALI KEK

Başlık garip oldu çünkü nasıl çevireceğimi bilemedim yine :) Ama sorun değil..Neticede iyi kalite kakao kullanıldığında kakao oranı yüksek bitter çikolata yenmiş hissi veren bir kekten bahsediyoruz..

Magnolia Bakery ismini duymayan kalmadı hatta bu işe kafasını gönlünü koymuş herkeste kitaplarının olduğu kanatindeyim.Lakin benim kitaplarını karıştırırken gözüme çarpmayan bir tarif internette ki özellikle yabancı bloglar da yürüdü gitti..

Neden bu kadar süredir yapmadım bilmiyorum ama gerçekten mutfağın bir köşesinde vanilyalı dondurma veya çırpılmış süt kreması ile servis edilmek üzere beklemesi şart bir tarif,üstelik bekledikçe sanki daha güzel oldu..Bitterimsi tatları seviyorsanız tam size göre diyebilirim..

Tek püf noktası iyi kalite kakao! Eğer alabiliyorsanız Valrhona yoksa Kahve Dünyasından temin edebileceğiniz kakao ile yapmanız kişisel önerim..

Ayrıca kakao çeşitlerinin tarifi nasıl etkilediğini bir başka yazıda uzun uzun bahsedeceğim şimdilik tarif..

everyday chocolate cake / from magnolia bakery


GÜNLÜK ÇİKOLATALI KEK

Tarif MB ve SK


115 gr tereyağ oda sıcaklığında

1 cup light esmer şeker(tarifte bu malzeme deniyor ama malum ülkemizde yok normal şeker kullandım)

1/2 cup şeker

1 large yumurta

1 cup buttermilk

1+ 1/2 cup un

3/4 cup kakao

1/4 tsp karbonat

1/2 tsp kabartma tozu

1/4 tsp tuz


Tereyağ ve şekeri 3 dakika boyunca krema haline gelene kadar çırpın.Ardından buttermilk ve yumurtayı ekleyin. Kuru malzemeleri bir kaba eleyin.Ve yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyerek çırpın.Karışımı 22x12 cmlik yağlayıp unladığınız baton kalıba aktarın ve  ön ısıtmalı 160 derece fırında 60-70 dakika kadar pişirin.

10-15 dakika soğuması için bekleyip ardından kalıptan çıkarın,sıcakken dilimlemeyin.İyice soğuduğuna emin olduğunuzda hafif çırpılmış süt kreması/ dondurma  ve taze meyve ile servis edin.

everyday chocolate cake / from magnolia bakery



Haftaya rengarenk bir pasta ile başlayacağız..Umarım başarabiliriz :)

Mutlu pazarlar diliyorum..

Sevgilerimle..

gokche!

İKİ KİŞİLİK ÇİKOLATALI PASTA (VEGAN) VE İKİ KİŞİLİK LİMONLU CHEESECAKE

Bu başlık benim en sevdiğim başlık diyebilirim.Neticede en az malzeme ile bir seferde bitecek ertesi güne sarkıp yeni çalışmalara engel olmayacak tatlılar üretilebiliyor :)Sanırım biraz da hem pratik oluşları hem de göze hitap etmesi sebebiyle ufak porsiyonlar her zaman en idealidir mantığındayım..

Daha önce değişik tarifler içeren iki başlık açmıştım,birinci başlık  ve ikinci başlık olarak ayırmıştım..Bu sefer minik bir pasta ve cheesecake eklemesinde bulundum.

Pastanın en güzel yanı vegan oluşu bu sayede vegan okuyucununda gönlünü yapmış olacağımı düşünüyorum :) Cheesecake ise limon aromalı ama tamamlayıcısı pek tabi çilek..


vegan chocolate cake for two w/chocolate buttercream


İKİ KİŞİLİK ÇİKOLATALI PASTA (VEGAN)

Tarif TRB

1/4 cup un

2 tbsp şeker

2 tsp esmer şeker (yoksa normal şekerde olur)

2 tsp kakao

1/8 tsp karbonat

Bir çimdik tuz

1/4 tsp sirke

2 tsp sıvı yağ

2 tbsp + 2 tsp kahve ( 2 tbsp + 2 tsp kaynar su + 1 tsp kahve ile hazırlayın )


Kuru malzemeleri bir yanda karıştırın,ıslak malzemeleri diğer bir kapta karıştırıp iki karışımı buluşturun.2 adet yağlayıp unladığınız orta boy ramekin kabına bu karışımı pay edin.Ön ısıtmalı 180 derece fırında 13-15 dakika pişirin.


TEREYAĞLI KREMA

2 tbsp tereyağ*

7 tbsp pudra şekeri ( bu aşamayı damak tadınıza göre ayarlayın zira Amerikalılar çok tatlı seviyorlar.)

1 tbsp kakao

1/2 tbsp süt* (bu kısmı süt kremasıyla değiştirmek mümkün)

*Krema noktasında veganlarla zıtlaştık :) Ama çözümü var : tereyağ ve süt yerine hindistan cevizi sütü kullanabilirsiniz.

Tereyağ ve eleyerek eklediğiniz pudra şekerini çırpın.Kakaoyu eleyerek ekleyip çırpmaya devam edin.Azar azar krema veya sütü ekleyip pürüzsüz bir yapıya ulaşana kadar çırpın.Eğer kıvamı gözünüze koyu gelirse süt veya krema eklemesi yapabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT : Tereyağlı kremalar genelde ağır gelir bu kakao ile bir nebze bastırılmıştı.Eğer tadından şüphe ediyorsanız oda sıcaklığında 50-75 ml civarı süt kremasını çırpın 50-75 gr civarı çikolata eritip katılaşana kadar çırpın ve kendi kremanızı elde edin.

Pastayı oluştururken ;

Kek patlarından birini tabağınıza ekleyin kremanın 1/3'ini arasına sürüp ara katmana istediğinizi ekleyin veya sade bırakın,kekin diğer patını üzerine kapayıp kalan kremayla dış yüzeyi sıvayın.Çilek antep fıstığı ile kombinasyonu tamamlayın.


cheesecake for two


İKİ KİŞİLİK LİMONLU CHEESECAKE


Tarif DFT


170 gr krem peynir(yörsan white) veya suyu süzülmüş labne (bu aşamada 200 gr labneyi süzdürmeniz gerekiyor.Bunun için Cenk yöntem belirtmiş.)

1 large yumurta

1/4 cup + 2 tbsp şeker

1/2 tsp limon suyu

2 tbsp süt kreması

1/2 limon kabuğu

Krem peynirle şekeri çırpın ardından yumurta ve kremayı ekleyin.En son limon kabuğu ve suyunu ekleyip kaplarınıza paylaştırın.

Ben 2 adet weck kavanoz kullandım.Tchibodan almıştım.
Eğer muffin kalıplarında yapacaksanız 4 adet yeterli olacaktır.

Ön ısıtmalı 190 derece fırında 15 dakika pişirin (eğer kavanoz kullanırsanız 5-10 dakika kadar uzatabilirsiniz) ve soğuduğunda buzdolabında en az 4 saat bekletin.

Üzerine bir avuç çileği blendırdan geçirip ekledim ve taze çilek kurutulmuş gül ile süsledim.



cheesecake for two



İçinde çikolata barındırmayan ama yerken çikolata yiyormuş havası veren yeni bir tarifle bu haftayı kapatacağım.Hızımı alamadığımı söyleyen okuyucu,haklısın! :)


Sevgilerimle..

gokche!

GÜL SULU CUPCAKE + KURUTULMUŞ ÇİLEK VE BEYAZ ÇİKOLATALI KREMA

Ne kadardır yazmıyorum diye sormak dahi istemiyorum..

Araya olaylar,kitaplar,filmler,şehirler girdi..

Ama hep yazmalıyım düşüncesi vardı.Yazmalıyım çünkü iyi gelecek..

Yazmalıyım çünkü ancak bu şekilde yazılar peşi sıra dizilecek..

Neyse ki başlangıç fişeğini Dilek (Bulut Ağacı) tabir-i caizse kafama fırlatınca ha gayret diyip başladım..

Başlangıç tarifi gül suyu bir keki ne kadar etkileyebilir fikri ile yola çıkılmış cupcake..


asdfghj


Reçete Londraki Amerikan stilde cupcakeler yapan bir pastaneden..Hummingbird Bakery..Daha önce kendilerinden bir reçete uygulayıp memnun kalınca bu sefer diğer reçeteyi denedim..

Gül suyu bir kekte ne derece belli olabilir ki diye düşünüp (benim gibi) vazgeçmemenizi öneririm zira üstündeki kurutulmuş güllerle damakta tam dengesinde bir tat bırakıyor..

Krema için iki alternatifiniz var ya belirttiğim tarife kurutulmuş çilek eklemezsiniz ya da ekleyip birde ilave çilekle baskın olmayan ama iki tadı barındıran bir cupcake yapmış olursunuz..


asdfghjkl


GÜL SULU CUPCAKE 


90 gr tereyağ

1+1/2 cup şeker

1+3/4 cup un

1 tbsp kabartma tozu

1/4 tsp tuz

1 tbsp gül suyu

1 cup süt

2 yumurta 

Yumurta,gül suyu ve sütü bir kapta çırpın.Diğer bir kapta tereyağ ve şekeri çırpın.Üzerine kalan kuru malzemeleri ekleyip ekmek kırıntısı görüntüsü alana kadar devam edin sütlü karışımdan azar azar ekleyerek homojenize bir görüntü elde edin.

18-20 adet cupcake kalıbınıza bu harcı 3/4 dolu olacak şekilde paylaştırın.Ön ısıtmalı 190 derecede 18-20 dakika pişirin.Soğuduğunda kremayı hazırlamaya başlayacağız.


KURUTULMUŞ ÇİLEK VE BEYAZ ÇİKOLATALI KREMA 


200 gr beyaz çikolata (benmari usülü eritilmiş)

100 ml süt kreması oda sıcaklığında

1/2 cup (şekersiz)kurutulmuş çilek (rondoda toz halde getirin) 

Oda sıcaklığındaki kremayı yüksek devirde çırpı,köpük köpük olduğunda ODA SICAKLIĞINA GELMİŞ OLAN beyaz çikolatanızı ekleyin.En son toz halde ki çilekleri ekleyip ( bu aşamada damak tadınıza göre az veya çok ekleme yapabilirsiniz) çırpın.

Cupcakeleri kremayla süsledikten sonra kurutulmuş gül ve çilekle süsleyin.


Not : Kurutulmuş gül ve çilekleri Malatya Pazarından aldım.
Rose water cupcake
Bir sonraki postu iki kişilik daha başka neler yapılabilir soruma cevap olarak yazacağım.Neticede her zaman kalabalık sofralar kurulmuyor bazen özel bir sofra gerekebiliyor :)

Görüşmek üzere! :)

Sevgilerimle..

gokche!

KANTİN'İN PORTAKALLI PELTESİ VE BADEM KITIRLI ŞEFTALİ

Ramazan ayı geldiğinde herkes gibi bende de yemek üstüne hafif tatlı reçeteleri arayışı başlıyor..Tabi bu arada üniversite dönemimde yaptığım pilatese keskin dönüşümün etkiside bir o kadar fazla(neticede o kadar yoruluyorsam bari hafif bir şeyler tüketeyim mantığı güdüyor insan)..

Araştıra araştıra bulunanlar arasından deneye eleye "İşte budur" dediğim iki hafif tatlıyı bugün şu saatte tüm yorgunluğumla paylaşıyorum :)

from kantin

Kantin, Şemsa Denizsel'in adeta evsel mutfağı ve pişirdiklerini sergilediği vitrini.Bebek şubesine sevine durayım hala daha gidememişsem de arabayla önünden her geçişimde salyalarımı zor toparlıyorum.Bana has hazırlanmış gibi herşey! Zeytinyağlısı , köftesi , ekmeği derken mide gurultularım yüzünden hep dönüşte uğrayacağım bu sefer diye kendime kızdığım yer.

Tarife nerden ulaştın derseniz gidip Bebek şubesini basmadım :) Şemsa Denizsel tariflerini paylaşan bir blogger.Ramazan geldiğinde direk aklıma düşen ise yapılacaklar listemde not ettiğim basit ama ayarlanamayınca kabusa dönüşen Kantin tarifi : Pelte!

Olabildiğince pratik olduğu için önceliği bu reçeteye veriyorum.Ön bilgi : bu tarif çok şekerli değil gayet portakal kokulu sanki portakal yiyormuşsunuz havasını veren bir pelte.


 KANTİN'İN PORTAKALLI PELTESİ


1/2 portakal rendesi 

750 ml portakal suyu (taze sıkılmış/ 3 cup)

250 ml su(1 cup)

150 gr şeker(3/4 cup)

1/2 limonun suyu

50 gr mısır nişastası (1/3 cup + 1 tablespoon)


Portakal kabuğunu şekerle karıştırın.Bir sos tenceresine portakal suyu,limon suyu ve suyu ekleyin.Bir başka kapta mısır nişastasının üstüne azar azar bu karışımı ekleyerek mutfak tabiri ile nişastayı açın,nişasta suyun içinde homojenize olsun ve tekrar sos tencerenize bu karışımı ekleyin.Şekeride ekleyip kıvam alana kadar kaynatın.Yalnız dikkat edin çok fokurdatırsanız şurubumsu bir kıvam alır.Bu yüzden bir kaç tık fokurdaması yeterli.

Diler kaselere diler benim gibi içi temizlenmiş yarım portakal kabuklarına döküp önce oda ısısında sonra buzdolabında bekletin.Soğuyunca servis edin.Portakalları soğuyunca keskin bir bıçağı hafif ıslatıp tek seferde kesin.

from kantin2

Ve diğer bir "Bu adam ne yapsa güzel yapıyor!" şefi.Nigel Slater.Kendisi İngiliz."Toast" filmini izleyenler kendisini tanıyacaktır çünkü kendi hikayesinin film versiyonu :) Yemeklere tatlılara farklı dokunuşlarını sevdiğim adam.Bu tarifte de pratik ama bir o kadar kallavi leziz bir kombinasyon kullanmış.Mevsim meyvesi ve badem.Biraz dondurma keyfinize kalmış.

IMG_3757

BADEM KITIRLI ŞEFTALİ

Tarif Ripe 

4 olgun orta boy şeftali

1/3 cup kabuklu tuzsuz badem 

1/4 cup şeker

45 gr tereyağ


Şeftalileri yarıya bölün ve çekirdekleri çıkarın.Diğer malzemeleri mutfak robotuna atıp kıvam alana kadar çektirin.Birer dondurma kaşığı ile (orta boy) şeftalilerin tam ortasına harcı koyup şeftalinin yüzeyine bu karışımı yayın.

Ön ısıtmalı 180 derece fırında 45-60 dakika pişirin.Bu pişirme şeftali boyutunuza da bağlı.Piştikten sonra ya direk vanilyalı dondurmayla ya ılıyınca pudra şekeri serpip ya da önce birkaç parça bitteri ilk sıcaklığı ile buluşturup üstüne limonlu dondurma ile servis edebilirsiniz.

Güzel bir perşembe dileğimle :)

Sevgilerimle..

gokche!

YEŞİL ZEYTİN,CEVİZ VE NAR SALATASI, ÇAM FISTIKLI PEMBE DOMATES, NAR SALSALI HELLİM VE BİBERLİ VE KEÇİ PEYNİRLİ CROSTİNİ

image

Yani başlıkta kastedilen zeytinyağını dozunda tuttuğunuzda ve yanında ekmek tüketmediğiniz de acayip hafif :)  
Köken Akdeniz olunca birde Yörük olunca elim sürekli yoğurtta zeytinde otta sebzede..Çok et sever değilimdir..Hani sofrada önce zeytinyağlılara gider gözüm..(Doğu turu yaptığımda da sağlam kurulmuş bir fasıl sofrasında da önce mezeleri zeytinyağlı herşeyi getirin modum vardı evet ) Gelenler arasında zeytin yağlılarla sofrada karnını doyurup, diğerlerine vakiti geç boş yer bulamayanlardanım..

O yüzden sanırım bulduğum tüm salataları ekmeküstü tarifleri gün be gün uygulayıp klasörlemişim..Birde unutmasaymışım iyiymiş..

image_4

Bu tarifte tatlı tuzlu kombinasyonuna bayıldım! Greg'ten bahsederken heyecanlananlardanım birde Ottolenghi var ki o başka bir yazıya.. Kitabın yazarı Türkiye turunda eşiyle beraber tabir-i caizse herşeyi yemiş :) Greg Malouf  ve eşi Lucy..Greg Lübnan asıllı bir şef..Onun kulvarına modern Akdeniz mutfağı demek yanlış olmaz sanırım..Ortadoğuya ait nefis lezzetler ve  Michelin yıldızlı bir şef oluşu ve (lütfen not edin o sevimli gülüşüyle) tüm tariflerine tav olduklarımdan..Kitaplarının hepsini almayı istediğim şeflerden biri..Şimdilik elde Turkuaz var..

image_3

Birde özel ve gecikmiş teşekkür : Nurdan P.A. sizin bu güzel zeytinleriniz olmasa ben bu tarifi nasıl yapacaktım,sonsuz teşekkürler :) 

Pişman etmeyeceğini bildiğim ilk (ve son olmayacak) tarif ise ;

YEŞİL ZEYTİN,CEVİZ VE NAR SALATASI 

Tarif Turquoise

3/4 cup ceviz 

1/2 cup çekirdeksiz yeşil zeytin ( en lezizinden kırma tabi ki) irice doğranmış

1/4 cup tuzsuz antep fıstığı iri kıyılmış

1/2 cup nar 

2 ufak mor soğan küp küp doğranmış

1 ufak acı arnavut biberi ince doğranmış

1 tablespoon kıyılmış maydanoz

1 tablespoon zeytinyağı

1 tablespoon ceviz yağı (yoksa zeytintağı)

1/2 limon suyu

Nar ekşisi

Tuz ve karabiber


Cevizlerinizi 180 derece ısınmış fırında 5-10 dakika kavurun.Ardından temiz bir bezin arasına koyup katlayın ve kabuklarını ayırın.Tüm malzemeleri karıştırın damak tadınıza göre nar ekşisi,tuz ve karabiberi ekleyin.Tavsiyem ekşisi bol tuzu biberi bir iri çimdikte tutun.En son cevizleri serpip servis kasenize alın.


img_3699


Bir yanda pembe domatesler,bir yanda taze kekiklerle bekleyen zeytinyağı varsa el altında çok güzel salata olur..Bence yani :)

ÇAM FISTIKLI PEMBE DOMATES

2 iri pembe domates

1 avuç çam fıstığı

Aromalı aldığınız veya yaptığınız zeytinyağı(tercihen 1 iri dal kekiği ince bir zeytiyağı şişesinde 1 ay kadar bekletip kullanın)

Tuz ve nar ekşisi

Çam fıstığını yağsız tavada birkaç dakika kavurun.Pembe domatesleri fotoğrafta ki gibi doğrayın.Üzerine önce fıstıkları ardından yağ ve ekşiyi dilediğiniz oranda (2'şer yemek kaşığı tam kararı) gezdirin.


cheesewithredfruit


Greg'in salatası erkekse bu dişi..Öyle bir tarif düşünün :) Bence bir kase domates çorbasının yanında enfes bir yemek olabiliyor..


NAR SALSALI HELLİM

Tarif W.S.I

4 dilim hellim

1 tablespoon bal

4 tablespoon zeytintağı

1/2 narın taneleri

2 tablespoon kıyılmış maydanoz

1 tablespoon limon suyu

1 ufak sarımsak doğranmış 

1 ufak arnavut biberi

Bal ve hellim haricinde ki tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.Diğer yerde yağsız tavada  hellimleri kızartın.Hellimleri servis tabağına alıp ocaktan aldığınız tavanın ısısında biraz akıcılık kazandırmak adına balı tavaya ekleyin.Hellimlerin üstüne hazırladığınız karışım yani salsayı pay edip en son balı gezdirin.Ilık servis edin.

Not : Zeytinyağını yarı yarıya balı ise hiç kullanmadım.

halloumiwithpomegranate


Ve gelelim asıl meseleye..Blogların çoğunda gördüğüm ve kimsenin sorgulamadığı o konuya..Crostini ve bruschetta ayrımına..Çoğunda crostini yöntemiyle yapılana bruschetta deniliyor..Cıks değil :)

Evet ikisi de ekmek üstü kategorisinde, ikisi de İtalyan :) Ama pişirme daha doğrusu oluşturma farklılıkları var..

Crostini : Küçük tostlar denebilir.Dünyada genel geçer bilinen kanepelerin İtalyancasıda kabulümüz.Harçsız halde çorbalarınıza cruton olarak kullanmanız da olası bir durum. Tost makinesi veya panini makinenizde ekmekleri hafif çıtırdatıp üzerine önce zeytinyağı sonra dilediğiniz harcı ki genellikle tuzlu koyduğunuzda elinizde olana crostini diyoruz :) 

Bruschetta : Dilimlediğiniz ekmelere bir miktar sarımsak sürüp zeytinyağında azcık çıtırdattığınızda ki tercihen kömür ateşinde üzerine eğer istenirse belli bir harç ile sıcak servis etmek şartıyla elinizde olana bruschetta diyoruz :)

Oldu sanırım :)

cheesepeppercrostini

O kadar anlatmak olmaz görsele dökmek gerek..

Keçi peyniri bende ezineden bir tık üstte..Biberleri zaten sebze sever olarak hava da kara da yerim..Üstüne hem süs hemde mideye indirirken damakta ki zıtlık için nane eklediğinizde harika bir tarif oluşturmuş oluyoruz sayın okuyucu :)

BİBERLİ VE KEÇİ PEYNİRLİ CROSTİNİ

Fransız bageti ve ya dilediğiniz bir çeşit dilimlendiğinde servisi daha kolay bir ekmek çeşidi

Biberler için iki yöntemle de denedim ikisini de paylaşmalı : 

-Dilerseniz közleyin ve jülyen dilimleyin

-Dilerseniz jülyen doğrayıp çok çok az zeytinyağı ile tavada biraz çevirin ve biraz ılıtın

Sürülebilir keçi peyniri 

Nane yaprakları 

Ekmek dilimlerini tost makinenizde biraz çıtırdatın.Ardından bir miktar zeytinyağı ile tatlandırıp üzerine peyniri sürün.Hazırladığınız biberleri üzerine gelişi güzel dizip nane yapraklarıyla servis edin.


Sevgilerimle..

gokche!