Annemin çocukken bize süzme yoğurtla yaptığı bir pasta vardı. Öyle bir keyifle tüketirdik ki babamın Pelitten aldığı pastaların pek yüzüne bakmazdık. Geçen gün tarifini sorduğumda not etmemeyi bırak hatırlamıyorum bile denilince iş başa düştü. Hazır piyasada Uludağ çileğini görmüşken pasta yapayım diye kolları sıvadım.
Lakin jelatinle çalışmayı sevmeyen ben boyutları miktarları küçültüp 4 kişilik bir pasta çıkardım. Zira miktar arttıkça jelatinle uğraşmayı sevmeyen bünyem daha da cinnet geçirecekti :)
Neyse..
Pastanın üzerine ya jelatinden ya da pudra şekerinden bir kaplama gerekiyordu onun yerine çilek marmelatıyla hem şekerini dengeledim hem de yoğun çilek kokusu ve tadıyla uyumu sağladım.
Bakalım beğenecek misiniz :)
YOĞURT MUSLU ÇİLEKLİ PASTA
Kek için :
Tarif C.M.
1/2 cup kekun
1/3 cup şeker
1/2 tsp kabartma tozu
40 gr tereyağ
3 tbsp buttermilk
1 large yumurta
Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Ardından sırayla tereyağ, yumurta ve sütü ekleyin. Yaklaşık 1-2 dakika çırpın homojenize olacaktır. 15 cmlik kalıbınıza karışımı döküp ön ısıtmalı 180 derece fırında 10-15 dakika sürekli kontrol ederek pişirin. Soğuduğunda iki pata ayırın.
Mus için :
Tarif L.E.
120 gr süzme yoğurt
100 ml krema
150 ml çilek püresi ( saplarını aldığınız çileği blendırla ezdiğinizde oluşan püreyi kullanacağız)
45 gr şeker
2 çay kaşığı jelatin*
2 yemek kaşığı su*
*Amerikan ölçüleri ile değil Türk usülü yemek ve çay kaşığı ile.
Öncelikle jelatini su ile karıştırıp bir kenarda bekletin. Bir süre sonra şişecek tüm suyu emecektir.Bir kapta şeker ve yoğurdu çırpın sırasıyla çilek püresi ve kremayı ekleyin. Benmari usülü jelatini eritin ve ılındığında yoğurtlu harca sıvı halde ekleyin bir miktar çırpın. Ne sıvı ne katı ara kıvamda bir harcınız olacak.
Birleştirirken :
Asla sızma yapmayacak kekinizle aynı ebatta bir kalıba kekin ilk patını yerleştirin. Yoğurtlu karışımı üzerine ekleyip buzluğa yoğurdun yüzeyi donana kadar süre için kaldırın. Yoğurdun yüzeyi donduğunda çok bastırmadan diğer kek patını yerleştirip en az 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kıvama gelecektir. Ev yapımı marmelat veya reçel ile yüzeyini kapladıktan sonra dilediğiniz şekilde süsleyip servis edin.