Bu sayfada çok fazla şef ismi ve onların tariflerine şahit oldunuz. Lakin sistemdeki "ağır abi" 'yi sizle tanıştırmadım.
Genelde yaptığım tariflerin asıl kaynakları Fransa. Neticede biz nasıl kebapla baklavayla nam saldıysak onlarda bir bakıma pastacı kremaları choux hamurları veya macaronlarıyla ünlü. Kaynak Fransa olunca o bölgede ki şefleri daha çok okumak o tariflerin üstüne biraz daha düşmek kendini geliştirme adına iyi bir başlangıç.
Nerde ne zaman tanıştık hatırlamıyorum ama Michel Roux hakkında bir kaç kelam söylemek ve kesinlikle biraz tariflerine yer vermek istiyorum. Başlangıç için seçtiğim tarifte Pınar ablanın payı instagram hesabım sayesinde büyük :)
Neyse gelelim ağır abiye..
Michel Roux Fransız asıllı bir şef. İngiltere'de ilk "3 Michelin yıldızlı" restaurantında sahibi.Dile kolay 25 seneden fazladır yıldızları elinde tutuyor. Dışarıdan bakınca durum çok kolay görünebilir lakin aynı dokuyu o kadar süredir koruyup o yıldızları aynı tazeliğinde barındırmak muazzam bir beceri. İlk kitabını elime aldığımda bir süre ansiklopedi misali sadece okudum. Ayrıntıları fotoğrafları küçük çocuklar gibi inceledim. Elimde ki kırmızı meyvelerle kendisine ait bir tart hazırlamak isteyince durum biraz değişti. Tart tabanım hazırdı ona ait tam bir tarif olamadı ama bu sefer pastacı kremasında onun yaptığına yer vermek istedim.
Sonuç : dokusundan memnun kaldığım diğer tarifleri bir an önce denemek istediğim bir reçete! Kış gelsinde kruvasan tarifini deneyeyim diye kitaba bakışlar attığım doğrudur :)
KIRMIZI MEYVELİ TART
Tart tabanı için :
Pâte Sablêe için tıklayın
İç dolgusu için :
Crême Pâtissiêre
Tarif Michel Roux
6 yumurta sarısı
125 gr şeker
40 gr un
500 ml süt
1 vanilyanın havyarı
Bir çimdik pudra şekeri veya tereyağ
Süsleme için :
Frenk üzümü , yaban mersini, frambuaz , çilek ve antep fıstığı
Yumurta sarılarını şekerin 1/3'ü ile çırpın. Rengi açılıp yoğunlaşmalı şekeri tamamen eritin ve unu ekleyip homojenize edin. Kalan şekeri sütü vanilya havyarı ve çubuğunu bir sos tenceresinde birleştirin kaynamayacak şekilde ısıtın.Vanilya çubuğunu kremayı hemen kullanmayacaksanız karışımın içinden almayın, yumurtalı karışımı sürekli çırparak sıcak sütlü karışıma ekleyin. Takriben 2-3 dakika içinde göz göz olup muhallebimsi kıvama gelecektir. Ocaktan alıp eğer kullanmayacaksanız yüzeyine kabuk tutmaması için tereyağ sürün veya pudra şekeri serpin ve üzerini örtüp maksimum buzdolabında 3 gün bekletebilirsiniz. Eğer bir kaç gün sonra kullanacaksanız vanilya çubuğunu içinden çıkarmayı unutmayın.
Ben çubuk içerisinde bırakıp ertesi gün tart içersine uyguladım. Bol kırmızı meyve ve antep fıstığı ile süsledim. Yoğun vanilya kokulu ve üzerinde ki yarı ekşi meyvelerle dengeli bir tartım oldu :)
Kısa zamanda bol bol tarif ekleme işini çok sevdim sevgili okuyucu,dua ette alışkanlığıma dönebileyim :)
Sevgilerimle..
gokche!