BALLI ÇİKOLATALI KEK VE İRLANDA PATATESİ ŞEKERLEMESİ

Tekrar yazmam gerekiyor diye belki yüz milyon defa kafamdan geçirmişliğim var ama bunu reel hayata dökmek çok kolay olmuyor hastane,okul,iş,arkadaşlar derken bilgisayar başında oturup blog güncelleme anca bu güne kaldı..

Yazıya çikolatayla giriş yapayım derken dur bu da pratik bir tarif diye ekleme yaptım. Aklımda (elimde tek fotoğrafı olsa da) bir pastada var bakalım o ne zamana gelecek :)

Önce ballı çikolatalı kek..

Nigella Lawson'ın pratik ama gösterişli tariflerinden biri. Hem üst kaplamasında ki glaze hem kek ballı. Dokusu gayet güzel ama fazla tatlı. Belki şeker oranı azaltılmalı diye düşünüyorum ama herkesin damak tadı bir olmayacağı için orjinaliyle yazmak daha doğru gibi.




Untitled




BALLI ÇİKOLATALI KEK

Tarif Nigella L.

Kek için :

100 gr bitter çikolata

1+1/3 cup şeker

225 gr tereyağ oda sıcaklığında

1/2 cup bal

2 large yumurta

1 tsp karbonat

1 tbsp kakao

1 cup kaynar su

3/4 + 2/3 cup un

Glaze için :

1/4 cup su


1/2 cup bal

175 gr bitter çikolata

1/2 cup pudra şekeri *

*Ben pudra şekeri eklemedim.Bence yeterince tatlıydı bu yüzden katı değil sıvı bir glaze elde ettim.


Şeker ve tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpın ardından sırayla bal ve yumurtaları ekleyin. Çikolatayı benmari usülü eritip keke ekleyin. En son un, karbonat ve kakaoyu ekleyip çırpın bu aşamada kaynar suyu yavaş yavaş karışıma yedirin.

23 cm'lik kalıbınızı hazırlayıp harcı ekleyin ve ön ısıtmalı 180 derece fırında 45-50 dakika pişirin.

Kekinizi tamamen soğutup servis tabağına alın ve glaze hazırlamaya başlayın.

Su ve balı ısıtın ocaktan alın, ardından irice kıydığınız çikolatayı karışıma ekleyip tamamen eritin.En son pudra şekerini içine eleyin ve sürekli karıştırıp ılıtın.

Ilınmış haldeyken kekin üzerine dikkatlice gezdirip her tarafının kaplanmasını sağlayın. Oda ısısında tamamen donduğunda servis edin.




Untitled


İrlandalı değilim haliyle onların patateslerini ve hikayelerini bilmem ama bu şekerlemelerin pratik oluşuna ve hindistan cevizli oluşuna bayıldım. Görüntüsünün patatese benzemesi ile adlandırılışı ve el oyalamayışı ise bonusu gibi.


İRLANDA PATATESİ ŞEKERLEMESİ

Tarif Saveur  ve Philadelphia Mooonstruck Restaurant

1+1/2 cup hindistan cevizi

1+3/4 cup pudra şekeri

3 tbsp süt kreması

1 tsp kakao

2 tbsp tarçın



Rondoya hindistan cevizi, krema ve 1+1/2 cup pudra şekeri ekleyip iyice toparlanıp hamur olana kadar çektirin. Bir tatlı kaşığı kadar alıp patates şeklini verip yağlı kağıt serili tepside buzdolabında bir saat bekletin hem şekli hem harcı özleşecek.

Kalan pudra şekeri, tarçın ve kakaoyu bir kapta karıştırıp donan patateslerinizi bu harçta karıştırın ve servis tabağına alın. Normal zamanda buzdolabında bekletebilirsiniz ama terleme yapıp dış yüzeyi rengi koyulaşabilir.




Untitled



Güzel bir hafta sonu diliyorum!

Sevgilerimle..

gokche!