PESTO, DOMATES VE MOZARELLALI GALETTE, ŞEFTALİ BÖĞÜRTLEN VE FINDIK EZMELİ GALETTE


Bir hamur. Kıyır kıyır içine sıvı çekip üzmeyen galette yaparken yormayan pratik ve piştiğinde damak şenlendiren cinsten.

Yanına yola çıkmadan önce buzdolabı boşaltırken ele gelenler kalanlar vs derken bir tatlı bir tuzlu galette.

Tuzlusu pestolu mozarellalı domatesli :



Tatlısı fındık şeftali ve böğürtlenli : 




Aşağıdaki reçeteyi iki ölçüden yaptım yani.

Tatlıyı dondurmayla tuzluya bir kupa çayla :)

Önce hamur :


GALETTE 

Tarif Dorie Greenspan


210 gr un ( 2 su bardağından 1 yemek kaşığı eksik)

25 gr toz şeker ( 2 yemek kaşığı)

Bir iri çimdik tuz

150 gr soğuk tereyağ 

35 gr bitkisel margarin veya tereyağ (koymayınca doku bozulmuyor )

Yaklaşık 60ml buzlu soğuk su (6 yemek kaşığı)


Rondoya küp küp doğranan tereyağını,şeker,un,tuz ve eğer kullanacaksanız margarini/tereyağını ekleyin. Bir kaç kere çektirin. Kırıntılı olmaya başlayınca azar azar suyu ekleyin. Hamur toparlansın kafi,benim 3 yemek kaşığı kafi geldi. Siz dokuya göre ayarlayın. Hepsini bir anda eklemeyin.

Hamuru toparlayıp disk haline getirin ve streçleyip buzdolabında 1 saat bekletin.


PESTO, DOMATES VE MOZARELLALI GALETTE


Bir ölçü galette hamurunu şeker katmadan hazırlayın,eğer tuzlu dokusu olsun istiyorsanız hamuru yaparken totalde 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Ben eklemedim bana tuz oranı normaldi.

Hamuru buzdolabından alıp 23-25 cm çapında bir daire şeklinde açın,2-3 yemek kaşığı pesto sosunu(Ben bir ölçü pesto sosu hazırlayıp buz kalıplarında donduruyorum. İhtiyacım olunca takriben bir küp bir yemek kaşığı olduğu için çıkarıp kullanıyorum) kenarlarda iki üç parmak boşluk bırakacak şekilde yayın üstüne yarım doğradığınız minik domateslerden yerleştirin. Eğer iri yaz domatesleriniz var ise bir parmak kalınlığında disk şeklinde doğrayıp yerleştirin.



Domateslerin dış çeperine bitişik şekilde mozarella veya kaşar peynirinden doğrayıp yerleştirin ve kenarlarını içe doğru katlayın. Kenar dolgusunda peynir, dilimde domates pesto karışımı olacak. Peynir o ısıda hızlı yanacağı için kenarlarına saklıyoruz. Kenarlara süt sürüp,haşhaş çörek otu ve susam serpin.



Ön ısıtmalı 200 derece fırında 45 dakika (fırınınızın durumuna göre daha erken veya geç olabilir 20 dakikadan itibaren kontrollü olun)üstü ve altı kızarana kadar pişireceğiz.


ŞEFTALİ BÖĞÜRTLEN VE FINDIK EZMELİ GALETTE


Bir ölçü galette hamurunu hazırlayın,23-25 cm çapında bir daire şeklinde açın.




2 yemek kaşığı dolusu fındık ezmenize şekersizse aynı oranda şeker karıştırıp değilse direk hazırladığınız daire şeklindeki hamurun kenarlarından iki üç parmak boşluk bırakarak sürün. 

İki iri şeftalinin kabuklarını soyun ince dilimleyin iki üç yemek kaşığı şeker serpip kabaca karıştırın ardından dairesel şekilde hamurun üzerine dizin suyunu salmışsa onuda üzerine gezdirin ardından üstüne ikiye böldüğünüz böğürtlenleri ki bölmeden de olur serpin. Kenarları şeftalilerin üstüne doğru katlayın. Kenarlara süt sürüp bolca şeker serpin. 



Ön ısıtmalı 200 derece fırında 45 dakika (fırınınızın durumuna göre daha erken veya geç olabilir 20 dakikadan itibaren kontrollü olun)üstü ve altı kızarana kadar pişireceğiz.


Pişip biraz ılındıktan sonra keyfle tüketin!


Sevgilerimle..

Gökçe!