SİCİLYA'DAN BÜTÜN PORTAKALLI KEK

Kabuğu ayrı suyu ayrı sık,şekerle ov aman aroması vs derken zaman alıyor normalde narenciyeli kekler evet. 

Ama siz şöyle 4-5 kişilik, hepsini bir kaba atıp (evet portakalı da bütün kullanıp) yoğun aromalı pufidik bir o kadarda nemli dokulu bir kek olsun ama illa portakallı olsun diyorsanız reçete budur. İnsanın şekerle içini baymayan ama bir o kadar lezzeti bir kek yemiş olacaksınız garanti ediyorum.

Aslında bu kekin olayı şayet İtalyadaysanız Pane Degli Angeli  marka kabartma tozu kullanmak. Malesef bizde yok ama bu iddialı malzeme olmadan dahi harika bir dokusu oluyor. Sicilyalılara teşekkür edelim :)


SİCİLYA'DAN BÜTÜN PORTAKALLI KEK 

Tarif Chirstina


Kek için :

3 yumurta

250 gr şeker

275 gr un

10 gr kabartma tozu

100 gr tereyağ oda ısısında

110 gr yoğurt

1 iri portakal (300 gr)


Şurup için :

100 gr şeker(ben 50 gr kullanıyorum)

1 iri portakalın suyu


Portakalın iki uç noktasından kesin,varsa cekirdeklerini cıkarın. İri doğrayıp rondoya atıp püre haline getirin. Püreden kastım cıvık su hali değil buna dikkat edin,tam olarak şu.

Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu ekleyin. Çırpmaya devam ederken tereyağ ve yoğurdu ekleyin. En son portakal püresini kaşık kaşık ekleyerek harcı hazır edin.

20-22 cm’lik yuvarlak bir kalıbı yağlayıp unlayın,harcı aktarın ve ön ısıtmalı 180 derece fırında 50-60 dakika pişirin.

Keki ılınması için bir kenara alıp ardından servis tabağına alın. Şurubu karıştırıp bir cezvede ısıtın. Şekerin erimesi kafi. Kaynatmanız acı bir tat bırakır.

Şurubu ılık keki yüzeyine gezdirip emmesini sağlayın,ılıkken servis edilmesi şart :)



Sevgilerimle..


Gökçe :)