VANİLYA : CENNETİN İLK BASAMAĞI

Abartı mı oldu diye bakıp bakıp duruyorum başlığa ama yok..ı-ıh! Gayet uygun oldu..Hani hafif bir konu değil ki bu..


PicMonkey Collage

Vanilya ile tanışmamız benim annemin bacak boyundayken yaptığı tatlılara kattığı o güzel kokulu şey olarak başladı..Özel iksirlerin olduğu çizgi filmlerden sonra onu bir iksir kabul ettiğimi söylememe gerek yok sanırım :) Ah çocukluğun güzelliği..

Neyse..

O şey sonrasında toz versiyondan çubuğa terfi etti..Tamam amenna o çubuğu ilk gördüğümde bir yıkım olmuş olabilir..Mümkün..

Uzun uzun aldığım çubukları kokladığım günlerden birinde havyarını (ya da tanesini) tadıp acı olduğu fark ettiğimde ise başka bir anafora kapıldım..Acı bir tat, kapalı kapkara bir çubuk ama enfes bir koku ve lezzet..Allah'ım mucizelere inanıyorum! :)

Ya çeşitleri ? İşin bu kısmında amazon siparişleri başladı..Evde çeşitleri dolaşıp durdu, pastacı kremasına ne katmıştım? Hımm klasik bir muhallebiye ne olmalıydı ? Kalan çubukları şeker kavanouzuna sokuşturmuş muydum ? Ay anneme söylemiş miydim? Hadi benim annem akıllıdır vanilya havyarı olduğunu anlarda evde ki diğer elemanları uyarma kısmını ona hatırlatmış mıydım ? Sorular sorular..

Neyi nerde kullanacağımdan önce nedir ne değildir ne çeşittir diye dolanan tilkileriniz varsa şöyle alalım :)

Tropikal bir bitki.Yani aslında çiçek.Orkidegillerden.En çok üretim yakın zamana kadar Meksika olsa da artık Madagaskar'da.Bilindiğinin aksine tuzlu yemeklerde de kendisi baş rollerde oynayabiliyor.

Genelde ve malesef ki kupkuru bir çubuk şeklinde satılsada aslen yağlı, tombik ve yumuşak bir yapısı var.Bıçakla nazikçe açtığınız zaman size parlayan o minik topçuklara vanilya fasulyesi ( vanilla bean ) densede vanilya havyarı veya tanesi denedebiliyor.

Bilinen en ünlü üç çeşidi ve kullanımı sınırsız olsada "en bi güzel buraya uydu!"diyeceğiniz kısımlar ise ;

Meksika : Diğer çubuklara göre daha kalın.Aroması daha baskın.Baharatlı ve odunumsu bir kokusu var.Sütlü gıdalarda kullanımı yaygın.

Bourbon-Madagaskar : Diğer çubuklara göre ince,yağlı ve tatlı.Aroması meyveli.Tüm çubuklar arasında bilinen en bol tohumlu ve kaliteli olanı.Maliyetinden dolayı en tuzlu olanı :) Herşey uyum sağlar cinsten ama pişirmelik tatlılarda en uzun süre aromasını muhafaza eden bu çeşit.Bu arada ek bilgi bahsedilen Bourbon bilindiği gibi alkol değil yetiştirildiği bölgenin/adanın adı :)

Tahiti : Diğer çubuklara göre yüksek su içeriğine sahip ve aralarında ki en uygun fiyatlısı.Meyan köküne benzeyen aroması baharatlı gıdalarda ve daha çok chai gibi çay karışımlarına yakışıyor.

Nasıl seçilir ?

Malesef bizim ülkemizde her çeşit vanilya çubuğu var ve yine malesef ki geneli kullanıldığında güzel netice vermeyen cinsten.Siz seçerken lırılgan,kuru,lekeli olmayan daha nemli,yağlı ve koyu renkli olanları tercih edin.

Peki vanilya çubuğu nasıl saklanır?

Kapalı bir kapta serin kuru  ve gün ışığı almayan bir yerde.Koyduğunuz kabın arada bir hava almasını sağlarsanız aromasını uzun süre koruyacaktır.Kesinlikle çubuk halde buzdolabında değil.Buzdolabı veya dondurucuya konduğunda soğuk vanilyanın nemini alıyor,kendine has beyaz küfümsü bir dokusu oluşuyor.Bozulup bozulmadığını anlamak için, o beyaz dokuyu gün ışığına tuttun ışığı yansıtmıyor aksine mat donuk bir görüntü veriyorsa bozulmuştur şayet ışığı kırıyor bahsedildiği gibi bir görüntü oluşturmuyorsa kullanmaya devam.

Havyarı nasıl çıkarılır ?

Çubuğunuzu dikey biçimde tam orta kısmından bıçağın ucuyla çizdiğinizde eğer doğru şekilde yumuşak bir dokusu varsa minik minik parlayan topçukları olacaktır.Bıçağın ucunu çubuğun bir ucundan diğerine sürttüğünüzde havyarlarını çıkarmış olacaksınız.

Bir not : Çubuğu atmak yerine şekerinizi sakladığınız kavanoza ( normal vanilya çubuğunu saklama koşullarında ) tam ortasına gelecek her yeri şekere bulanacak şekilde batırmanız sonrasında vanilya kokulu şekeriniz olmasını sağlayacaktır.Yani her haliyle tam bir nimet :)

Vanilya konusunu tarifsiz bırakmak olmaz diyerek başlayalım :)


vanilla bean milky slice with strawberry

VANİLYALI ÇİLEK SOSLU SÜTLÜ DİLİM 


500 ml süt

3/4 su bardağı un

1/2 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı tereyağ

1/4 vanilya havyarı

Hindistan cevizi

Çilek sosu için diler çilek reçelinizi diler bir avuç dolusu minik minik doğranmış çileğe şeker katıp yaptığınız pratik sosu kullanabilirsiniz.

Tereyağ hariç tüm malzemeleri ocakta pişirin.En son tereyağını ekleyip birkaç dakika çırpıcınızla çırpın.Mikser kullanmayın.3 adet rakı bardağı veya o tip ince uzun bardağı soğuk sudan geçirip nemli bırakın.Muhallebinizi bardaklara doldurup en az 4-5 saat buzdolabında soğutun.İyice soğuyan muhallebinizin çevresinden bıçak geçirip soğuk su altına tutun bir süre sonra gevşeyecektir.Daha sonra çıkardığınız muhallebiyi yaklaşık bir parmak kalınlığında dilimleyip hindistan cevizine bulayın ve servise yakın soslayın.


vanilla bean pudding

VANİLYALI PUDİNG

Blogda daha önce annnemin bize sürekli yaptığı tarifi paylaşmıştım.Bu sefer ki daha farklı.

Tarif S.K.

2+ 2/3 cup süt

1/2 vanilya havyarı

1/2 cup şeker

1/4 cup mısır nişastası

1 yumurta


2/3 cup sütü bir kenara ayırın.Kalan sütün içine vanilya katıp ısıtın.Bir yanda mısır nişastası,şeker ve yumurtayla 2/3 cupluk sütü çırpın ardından ısıttığınız diğer sütü bu karışıma ekleyip puding kıvamına gelene kadar pişirin.Oda sıcaklığında ardından buzdolabında soğutun.Eğer pudingin kabuğundan hoşlanmıyorsanız üzerini hafif ılındığında streç film ile kapatın.

Serviste taze meyve şart ama yoksa ben gibi evinizde ki kırmızı meyve reçellerine dadanabilirsiniz.

vanilla bean caramel cheesecake


Ve o cheesecake..Cenk'in tarifiyle labneyi süzdermek ardından göz açlığı ile vanilya ve karamele bulamak..Sosu da dokusu da on numara beş yıldız oldu :)

VANİLYALI VE KARAMELLİ CHEESECAKE 

Tarif JTB

Tabanı :

2 cup yulaflı biskuvi (rondo da toz hale getirilmiş ölçüsü)

2 tablespoon esmer şeker

60 gr tereyağ 

Harcı :

450 gr süzdürülmüş halde labne peyniri ( bunun için yaklaşık 600-650 gr labneye ihtiyacınız var)

1+ 1/3 cup şeker

İri bir çimdik tuz

2 large boy yumurta

1/2 cup süt kreması

1/2 vanilya havyarı

Karameli :

Tarif D.D.

Bu sos blogdaki haricinde denediğim tüm soslar arasında en yumuşağı oldu.Tavsiye :)

3/4 cup şeker

3 tablespoon su

12 tablespoon veya 3/4 cup süt kreması


Taban için:

Tereyağını eritip şeker ve biskuvi ile karıştırın.20-22 cmlik kalıbın dibine ve yanlarına bu karışımı yayın.180 derece fırında 10-15 dakika pişirin ve ardından tezgahınızda soğutun.Bu arada fırınınızı 160 dereceye düşürün.

Harç için :

Labne peynirini belirtildiği gibi süzdürün  Ardından çırpacağınız kaba alıp üzerine şekeri ekleyin 3-5 dakika çırptıktan sonra yumurtaları sırayla karışıma ekleyin.En son kremayı ekleyip homojenize olduğunda çırpmayı durdurun.Soğuttuğunuz kalıbınıza karışımı döküp hafifçe tezgaha vurun.İçindeki hava kabarcıklarını çıkardığımızda çatlama riski kalmayacak.

Kalıbınızdan biraz daha büyük boyutları 20'ye 30 cm ayarında bir dikdörtgen kalıba cheesecake kalıbınızı koyun.Kalıbınızın yarısına kadar kaynar su ekleyin ve fırına verin.50-60 dakika sonunda pişen cheesecake fırında soğuduktan sonra buzdolabında bir gece bekletin.

Karameli için :

Şeker ve suyu mümkünse yapışmaz bir tavaya/ tencereye alın.Orta ısıda başladığınız bu 
yolculuk şekerin eriyip karamel tonlarını almasıyla son bulsun :) Bahsettiğim ton fotoğraflı anlatımda, tıklayın.Ardından ocağın altını kapayıp kremayı ekleyin, dikkat edin sıçrayacaktır.Homojenize olduğunda bir kenarda ılıtın.

Serviste buzdolabından çıkardığınız cheesecake üzerine ılıttığınız karameli dökün tekrar buzdolabına koyup biraz soğutun ayrıca üzerine iri taneli deniz tuzu çok fiyakalı olacaktı lakin bitirmişiz.


vanilla bean caramel cheesecake slice


Sıradaki bir pasta olsun şöyle renk geçişleri falan olsun istiyorum okuyucu..Dur bakalım bu hafta onuda paylaşabilecek miyim :)

Güzel bir salı olsun..

Sevgilerimle..

gokche!