Sütlü tatlılara karşı inanılmaz bir zaafım var..Hafifler diye kendimi kandıra bildiğim için mi yoksa dilediğimce yedirdiği için mi bilemiyorum..Arasında en leziz bulduğum ise keşkül, kazandibi ve güllaç..Kazandibi haricinde diğer iki tatlının reçetesi var..Güllaç nerde diyenleri şöyle alalım..
Keşkül çok zaman önce yapılıp yazılmayanlardan..Sıra şuan kendilerinde..
Keşkül-ü Fukara..İsmi neden böyle ? Nerden geliyor ?? Sorular sorular..Kısa kısa bahsedelim ve bir kez daha düşünce tarzına aşık olalım dersek :)
Keşkül çanak demek,fukara ise bildiğimiz yoksul manasında..Osmanlı döneminde dervişler kibir ve gururlarını yenmek için hindistan cevizinin içini oyar, dış sert kabuğu çanak olarak omuzlarına asar halkın arasına yoksullarmış-yardım toplarlarmış gibi karışırlarmış..O kaplara toplananlar ardından fakir ailelere dağıtılırmış paralar ise imarethaneye teslim edilirmiş..O arada tasavvufta ki hiçlik mertebesine bir yol katedilir benlikten arındırılırmış..Tarihte bu durumun Kanuni Sultan Süleyman devrinde yapıldığı görülmüş ve devrin imaretlerinde özlü olması dolayısıyla pişirilip fakirlere verildiği için yoksul çanağı denilen keşkül-ü fukara tatlısı adını almış..
İstanbul sınırlarında bu tarifi orjinaliyle yapan tek mekan Darüzziyafe..Bu tarifte onlara ait..
Osmanlı tatlılarının bende ki manevi değeri oldukça büyük olunca kullanılan malzemeleri de özenle seçer oldum..Tarifin aslında antep fıstığı toz halde kullanılmış, ben Antep'ten gelen fıstık ezmesini kullandım..Seçim sizin..
KEŞKÜL-Ü FUKARA
4 su bardağı süt
1 türk kahvesi fincanı toz badem
1 türk kahvesi fincanı toz antep fıstığı
250 gr şeker
4 yemek kaşığı nişasta
1 türk kahvesi fincanı pirinç unu
1/2 türk kahvesi fincanı hindistan cevizi
Sütten bir bardak ayırın nişasta ve pirinç ununu ekleyip pürüzsüzleşene kadar karıştırın.Geri kalan sütü şekerle beraber kaynatın, şeker eridiğinde fıstık ve badem tozunu ekleyin.En son nişastalı karışımı ekleyip muhallebi kıvamını alana kadar pişirin.Ardından kaselere boşaltıp soğuduğunda hindistan cevizi ile servis edin.
Birde son zamanlar da yaptığım ıslak kek..Ama hani ıslaklığın dibi durumu söz konusu :) Elden ele aktarılarak elime ulaşan tarifi önceleri yapıp yapmama konusunda kararsız kaldım, ne kadar farklı olabilirdi ki ? Ardından komşudan gelen tabak ve buldum sırıtışı sonrası bende denedim..Ve evet tamam paylaşıyorum :) Komşunun tarifiyle o da internet üzerinden bulmuş..
ISLAK KEK
Keki :
5 large yumurta
250 ml süt
250 ml sıvıyağ
250 gr şeker
250 gr un
4 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
Sosu :
125 ml sıvıyağ
250 gr şeker
250 ml süt
4 yemek kaşığı kakao
Kek için :
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın.Ardından kalan sıvıları ekleyin.En son kuru malzemeleri ekleyip 26-28 cmlik yuvarlak bir kalıba veya büyük kare borcama ön ısıtmalı 180 derece fırında 40-50 dakika pişirin.
Sosu için :
Keki pişirirken tüm malzemeleri karıştırıp şeker eriyene bir tık fokurdayana kadar pişirin.Fırından çıkmış 3-5 dakika beklemiş kekin üzerine sıcak sosu dökün.
Serviste vanilyalı dondurma ve nar tavsiyemdir.
Çilek sözümü unutmadım..Yakında, çok yakında :))
Sevgilerimle..
gokche!