Bu tip tatlıların en sevdiğim yanı pratik ve ucuz olması :) Mevsiminde bulduğunuz meyveyle göze mideye hitap eden tatlılar çıkarmak mümkün..Lakin bu kısımda isimler karışıyor..
Crumble,crisp,cobbler,buckle,betty.. Baktığınızda hepsi aynı gibi gelsede ayrımları birkaç malzeme veya görüntüyle ayrılıyor..Kısaca :
Crumble : tereyağ, un, şeker ve yulaf karıştırılıp taze meyvelerin üzerine dökülüyor.Daha çok granola tipi bir hamura sahip.Strusel tipi bir karışım.
Crisp : tereyağ,un,şeker karıştırılıp taze meyvelerin üzerine dökülüyor.Yulaf olmadığı için daha çıtır.
Cobbler : Amerikan biskuvi harcı meyvelerin üzerine tabiri caizse olduğu gibi bırakılarak hazırlanıyor.
Buckle : Taze meyvenin üzerine rastegele dökülen kek harcıyla hazırlanıyor.
Brown Betty : Daha çok ekmek pudingi denebilir.Taze meyvelerin üzerine ekmekli bir harç hazırlanıp dökülerek hazırlanıyor.
Grunt : Dumpling denilen koyu kıvamlı hamur bir kaşık yardımıyla taze meyvenin üzerine bırakılıyor.
Bizim yapacağımız crisp :)
ÇİLEK VE BADEMLİ CRİSP
Tarif N.L.
Meyveli karışım :
450-500 gr çilek (iri doğranmış)
1/4 cup badem unu
1/4 cup şeker
Harç :
2/3 cup un
1/4 teaspoon kabartma tozu
75 gr tereyağ
1/2 cup şeker
1+1/4 cup iri kıyılmış badem (yarısı hamura yarısı üzerine serpmek için)
Orta boy bir pay kalıbına meyveli harcınız için gerekli olanları koyun ve karıştırın kalbına yayın.Üzeri için bir kapta çatal ya da parmaklarınız yardımıyla un, kabartma tozu, şeker ve tereyağını kırıntı görüntüsü alana kadar karıştırın.Bu aşamada bademlerin yarısını bu karışıma ekleyip meyvelerinizin üzerine yayın.En son kalan bademleri üzerlerine serpin.
Ön ısıtmalı 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.Meyveniz suyunu salmış üst tabaka kurabiye gibi kıtırlaşmış olmalı.Ilındıktan sonra bir top vanilyalı dondurmayla servis edin.
Çilekle devam edeceğiz :)
Sevgilerimle...
gokche!