Çoğu tariflerde hep aynı soru geliyor aklıma "Mümkün mü?" sonrasında usulca mutfağa girip denemeler yapılıyor..Araştırılıyor bakılıyor ve güzel sonuçlara "Mümkünmüş!" diyerek ulaşılıyor..
Bu tarifte Komili'nin yarışması için yapıp trafiğe takılıp,bunu yarışma yetkililerine belirtmeme rağmen kapıdan girdiğimle çıkmam bir olduğunda elimdeydi..Reçeteyle geri kalan yolu teptiğimde canım oldukça sıkkındı..
Olsun diyip bloga eklemek istedim.
Zeytinyağını ganaşta düşünemeyebilirsiniz..Kokusu dokusu ve sıvı oluşu gözünüzü korkutabilir ama eğer o kekremsi meyvemsi kokusunu seviyorsanız ve damağınızda bıraktığı tada alışkınsanız bence gayette hoş oldu..Çeşitlemeler yapmanız ganaşa farklı bir aroma kazandıracaktır..Örneğin piyasada ki çeşitli zeytinyağları denemek veya kullanılcak miktar zeytinyağına bi çubuk tarçın ekleyip (bir hafta kadar bekledikten sonra kullanın elbette ki) oldukça eğlenceli olacaktır..Zeytinyağını çeşitlendirmeseniz bile oluşturduğunuz ganaşınıza farklı baharatlarda zeytinyağından çok hoşlanmayanlar için iyi bir alternatif olabilir..
Bunca sözden sonra ;
İyi ki yapmışım dermiyim? O kadar iddaalı değil ama şu bir gerçek farklı oluşu ve katı yağ tüketmeyenler için iyi bir pasta kaplama kreması, çırpılmazsa da gayet hoş bir çikolata sosu elde etmek söz konusu..
Ben kekide zeytinyağlı oluşturup sos olarak düşünmüş çileklerle ve böğürtlen sosuyla süslemiştim..Mevsim gereği nar veya portakal dilimleri ile de güzel olacağı görüşündeyim..
ZEYTİNYAĞLI ÇİKOLATALI ANTEP FISTIKLI KEK VE ZEYTİNYAĞLI GANAŞ
Daha önce yayınladığım yağsız brownie tarifini biraz değiştirdim ;
KEK :
100gr/1 su bardağı un
2.5ml/1 çay kaşıgı kabartma tozu
45ml/3 yemek kaşığı kakao
200gr/1 su bardağı şeker
100ml/1/2 su bardağı düşük yağlı ya da doğal yoğurt
2 yumurta
5ml/1 tatlı kaşığı vanilya
25ml/1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir avuç dolusu antep fıstığı ve damla çikolata
Fırını 180 derece ısıtın.20 cm boyutunda kare kek tepsisine(kare borcam kullandım)kuru malzemeleri eleyin üstüne sırasıyla şeker,yoğurt,yumurta,vanilya,yağı ekleyin homojenleşene kadar çırpın ve üzerine fıstık ve çikolatayı serpip fırına verip yaklaşık 25 dakika pişirin.
2.5ml/1 çay kaşıgı kabartma tozu
45ml/3 yemek kaşığı kakao
200gr/1 su bardağı şeker
100ml/1/2 su bardağı düşük yağlı ya da doğal yoğurt
2 yumurta
5ml/1 tatlı kaşığı vanilya
25ml/1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir avuç dolusu antep fıstığı ve damla çikolata
Fırını 180 derece ısıtın.20 cm boyutunda kare kek tepsisine(kare borcam kullandım)kuru malzemeleri eleyin üstüne sırasıyla şeker,yoğurt,yumurta,vanilya,yağı ekleyin homojenleşene kadar çırpın ve üzerine fıstık ve çikolatayı serpip fırına verip yaklaşık 25 dakika pişirin.
GANAŞ :
Tarif buradan
100 gr %70 kakao içerikli iyi kalite bitter çikolata
1/4 cup süt kreması
1/4 cup iyi kalite zeytinyağı
Klasik ganaş yapar ki adımları izliyoruz.Kremayı ısıtın ardından çikolatayı ekleyip eridiğinde yağı ekleyin.Sos olarak kullanacaksanız karıştırarak soğutun ama krema olarak kullanacaksanız çırpın.Bu aşamada pütürlenebilir sorun yok kıvamı ipeksi olduğunda mikseri kapayıp dilediğiniz yerde kullanın.
*Ben sos halde yaptığım kekin üzerine biraz soğuyup kıvam aldığında döktüm.
Ben tekrar yapılacakların arasına gömüle durayım bu hafta tekrar görüşmek dileğimle..
Sevgilerimle..
gokche!