BUTTERMİLK NEDİR? NASIL YAPILIR ?
Tarif JTB'dan..
Buttermilk dediğimiz şey aslında ninelerimizin tereyağ yaparken daha doğrusu çalkalarken katılaşan yağın ardında kalan sıvıya denir.Tabi ninelerimiz buttermilk demiyor o ayrı.Benim hatırladığım ekmeklere,hamur işlerine katıldığıydı ama bazı yörelerde kurutulup kullanan peynire ekleyenlerde varmış.
Kalan bu sıvı artık üretiliyor,tereyağdan arda kalan şekilde değil tamamen yararlı bakterilerle.Çoğu zaman bunun yerine birçok ürün tavsiye ediliyor ama tam olmasa da yerini tuttuğunu düşündüğüm yegane şey Kefir.Ama olur ya bulamazsınız ya da kefirden haz etmiyorsunuzdur evde yapmakta mümkün.Nasıl mı ? İşte böyle :
Limon ve Süt :
1 cup ılık süte 1 tablespoon limon suyu ekleyin. İki dakika sonra ayrıştığını, içinde pıtır pıtır tanecikler oluştuğunu göreceksiniz.Asidik ve kesilmiş olacak.İşte oldu!
Yoğurt ve Süt :
3/4 cup yoğurt ve 1/4 cup sütü bir kavanozda çalkalayın.Ta daa bu kadar basit!
Süt ve Krem tartar
Amaç asit ama evde limon yok belki bir ihtimal bir kenarda krem tartar varsa 1 cup ılık süte 1+ 3/4 teaspoon k.tartar ekleyip bir süre bekletin.Krem tartar asidik etki gösterip ayrışmaya sebep olacaktır.Tamamdır!
Sonrası :
Kahvaltıyı severim başlığının vol.2'sini hazırlayadurayım bence kahvaltıda birde keyf çayına yakışır tatlılarda olması gerek..İddalı olmasın varsın..Ama mevsime uysun damak şenlendirsin..
Örneğin yulaflı kurabiye,bence kışa yakışan cins bir kurabiye..Yanına bulabilirseniz iliştirilmiş çileklerle kahvaltı sofrasının son dokunuşu ve dondurmaya yaz-kış hayır demeyenler için dip tarafa saklanmış bir top vanilyalı ya da kaymaklı dondurma..Maraş usulü olsa daha mükemmel olur o ayrı :)
1-SAKIZIMSI YULAFLI KURABİYE / CHEWY OATMEAL COOKİE
Tarif SK..
115 gr tereyağ
2/3 cup kahverengi şeker
1 large yumurta
3/4 cup un
1/2 teaspoon karbonat
1/4 teaspoon tuz
1.5 cup yulaf
3/4 cup iri kıyılmış sütlü çikolata
1/2 cup iri kıyılmış ceviz
Tereyağı,şekeri, yumurtayı krema kıvamına gelene dek çırpın..Ardın bir tarafta karıştırdığınız yulaf,un,karbonatı yumurtalı karışıma ekleyin.En son ceviz ve sütlü çikolatayı ekleyip 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Ardından bir dondurma kaşığı ya da yemek kaşığı yardımıyla fırın tepsinize boşluklar bırakıp dizin.Ön ısıtmalı 175 derece fırında 10-12 dakika pişirin.Fırından alıp tepside 5 dakika kadar beklettikten sonra soğuması için bir kenara alın.
Ya da greyfurtlu kek..Biliyorum greyfurt acı -tatlı&ekşi tadı düşündürüyor ama aksine nemli dokusuyla ve yanında servis ettiğiniz çırpılmış süt kremasıyla (ek olarak üzerine eklenen dilimlenmiş greyfurtlarla da enfes olacağı kanaatindeyim) kahvaltı sonrası hem hafif hem de ferah olacak..
2- GREYFURT VE YOĞURTLU BATON KEK / GRAPEFRUİT YOGURT CAKE
Tarif SK..
Kek :
1.5 cup un
2 teaspoon kabartma tozu
1/2 teaspoon tuz
1 cup yoğurt
1 cup şeker
4 large yumurta
1 tablespoon greyfurt rendesi*
1/2 cup sıvı yağ
Şurup :
1 tablespoon şeker
1/3 cup greyfurt suyu*
*Kullandığım greyfurt çeşidi star ruby.Koyu renk kabuk ve kırmızımsı dilimlere sahip bilginize.
Yoğurt, şeker, kabuk rendesi ve yumurtayı çırpın.Bir diğer kapta kuru malzemeleri karıştırın.Ardından yoğurtlu karışıma ekleyin.En son sıvı yağı ekleyip harcı hazırlayın,diğer tarafta yağlayıp unladığınız baton kek kalıbınıza karışımı ekleyip ön ısıtmalı 180 derece fırında 40 dakika sonra kontrol edecek şekilde pişirin.
Greyfurt suyu ve şekeri bir kenarda karıştırın,şeker eridikten sonra 10 dakika dinlenmiş sıcak keke bu karışımı dökün.Tamamen soğuduktan sonra çırpılmış süt kreması ile (bu tamamen kendi tavsiyem :)) servis edin.
En son fikir klasik alacalı -iki renkli-mermer kek..Ama öyle böyle değil..Tereyağlı ve yoğun dokulu..Tam çay saati kapsamına alınası cinsten..Kahvaltı sonrası sunabilmek için hafifletmek namına yanına damla sakızlı dondurma en iyisi en güzeli :)
3- MERMER KEK / MARBLE CAKE
Tarif MS Baking Handbook..
115 gr tereyağ
1+ 3/4 cup kekun (ki ben Sinangil markasının vanilyalısını kullandım)
2 teaspoon kabartma tozu
1/2 teaspoon tuz
1 cup şeker
3 large yumurta
2/3 cup buttermilk
1/4 cup + 1 tablespoon dark kakao
1/4 cup + 2 tablespoon kaynar su
Kabınıza şekeri ve tereyağını koyup 5 dakika boyunca köpükümsü dokuya ulaşana kadar çırpın.Ardından yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin.Bir diğer tarafta kuru karışımları karıştırın ve buttermilk ile 3 parti şeklinde yumurtalı karışıma ekleyin. (bir buttermilk bir unlu karışım)
Kaynar su ve kakaoyu bir kapta birleştirip kakao eriyene kadar karıştırın.
Harcınızın üçte birini ayırıp buna kakaolu karısımı ekleyin.Ben bu aşamada unlayıp yağladığım uzun borcam kalıbımı kullandım.Kalıbınıza yanyana olacak şekilde vanilyalı ve kakaolu karışımdan koyarak tüm kalıbı doldurun.Satranç tahtası misali olmalı.Bir açık bir koyu yanyana.Eğer bununla uğraşamazsanız bir vanilyalı bir kakaolu karışımı sırayla ekleyin.Bu aşamadan sonra temiz bir bıçakla kalıbınızın bir kısa kenarından diğer kısa kenarına s harfi çizerek gidip gelin.Karışımın hafifçe birbiri içinde dağılması yeterli.
Ön ısıtmalı 180 derece fırında 40-50 dakika piştikten sonra soğutun,iyiyce soğuğundan emin olduğuzda dilimleyip damla sakızlı dondurma ve çikolatalı sprinkle ile servis edin.
Sanırım görevi başarıyla tamamladım :) Bir sonra ki adım pratik milföy tarifleri olsun..
Sevgilerimle..
gokche!