KAHVERENGİ TEREYAĞ VE ÇİKOLATA PARÇALI KURABİYE

BrownButterChocolateChipCookies




Godfather filmini bilmeyen yoktur..Neticede klasik..Ama bir gün mutfakla ilişkilendirip benzetmelerde kullanacağımı söyleselerdi gözlerimi devasa boyutta açıp yok artık diye kızar filmi izlemeye devam ederdim..

Hadi diyelim bir iş yaptık koskaca mafya ailesinin babasını aldık tereyağına kondurduk ; o zaman tereyağın rengiyle nedir bu derdimiz?

Yakmadan önce köpürdükten az sonra..Eğer kahverengi tereyağ veya kahverengileştirilmiş tereyağ mevzu açıklamak istesem bu cümle kadar yakınını imkan yok bulamam..

Tereyağ mutfakla aşk yaşayanlar listesinin başında..Kekte,börekte,yemeklerde veya sabahları çayınızın yanına kızarttığınız ekmeğinizi "parlatmada" en yetenekli gıda..Yediğim herşey de öncelikle damağımın aradığı yegane koku ve lezzet yine ondan kaynaklı..

Bu kurabiyede başka formda da olsa ana karakter o..Bu yüzdendir ki baba yani  Godfather 'ın Marlon Brando'su neyse bu kurabiyenin tereyağı da o..Benzetme oldu mu bence oldu hatta tam oldu  :)) 



BrownButterChocolateChipCookies2





Herşey iyi güzel daha öncede size kendisinden bahsetmiştim ama aşamalarını iç fotoğraflamamıştım.Bu tarif bir açıdan bununda sebebi oldu, işte kahverengi tereyağ (brown butter) oluşum aşamaları..


Şimdi tarife geçebiliriz :)




KAHVERENGİ TEREYAĞ VE ÇİKOLATA PARÇALI KURABİYE


Tarif The Little Red House 'tan




225 gr tereyağ 


1/2 cup şeker


1+3/4 cup kahverengi şeker*


2 yumurta


3 cup un 


1.5 teaspoon karbonat


3/4 teaspoon tuz


1 cup iri kıyılmış pecan **


450 gr bitter çikolata parçaları***


Benim ilavem : 


2/3 cup hindistan cevizi


Üzerine : deniz tuzu


* Kahverengi şekeri evde yapmanız mümkün.Yapacağınız şey her 1 cup beyaz şekere 1 tablespoon sülfürsüz pekmez ekleyip bir çatal yardımıyla karıştırmak.Sülfürsüz diye belirtmeyi özellikle istedim çünkü yurt dışında yaşayan arkadaşlar için sayabildiğim kadarıyla 3 çeşit pekmezle karşılaşma durumları var ama Türkiye sınırları dahilinde ki pekmezlerin sülfürsüz olduğunu biliyorum.


**Pecan yerine ben ciddi saplantım olan Tadım'ın Karnaval paketini kullandım kesinlikle daha leziz oldular :)


***Miktar fazla görünebilir ama kesinlikle azatlamamanız gereken yegane malzeme olduğunu düşünüyorum.Yapı taşı gibi bir şey bu tarifte.Çikolatanızı yüksek kakao oranlı seçmeniz en baş şart olmakla beraber mümkünse damla çikolata yerine iri parçalanmış çikolata kullanmanız tavsiyemdir.




Yukarıda verdiğim linklerde ki aşamalar ve tarif  gibi tereyağınızı hazırlayıp tekrar donması için dolaba kaldırın.


Bir kapta un,tuz,karbonatı eleyin.


Bir başka kapta eski katı formuna dönen tereyağını buzdolabından çıkarıp krema kıvamına gelene kadar tarifteki şekerleri ekleyip çırpın.Ardından tek tek yumurtaları ekleyin.Birkaç dakika çırpıp homojenize olduğunda unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip hamur tek bir görünüme kavuştuğu an mixerinizi durdurun.


Çikolata,kuruyemiş ve eğer ekleyecekseniz hindistan cevizini koyun ve iyice karıştırın.


Harç oldukça bereketli bu yüzden birden fazla tepsi kullanacaksınız.Tepsilerinize yağlı kağıt serdikten aralıklı olarak (çok yayılmayacaklar) bir yemek kaşığı olacak şekilde harcınızı pay edin.Eğer kullanacaksanız en tepesine bir çimdik deniz tuzu serpin. 180 derece fırında 11-13 dakika pişirin. Çıktıklarında yumuşak olacaklardır fakat soğudukça sertleşecekler.


Kişisel bir tavsiye daha : Sıcakken çikolatanın akıcılığına ısısına dikkat ederek bir bardak soğuk sütle yiyin! 




BrownButterChocolateChipCookies3




Hafta kapamadan mascarpone ve çikolatayla brownie yapacağız..Son soğuklara uygun bol kalorili tarifler diyeyim en iyisi :)




Sevgilerimle..


gokche!