BİRAZ DAHA FARKLILIK...



**Sadece onlar adına sadece onlar için bir melodi oluşturabilmişiz sevinebilirmiyiz?**


------------------------------------------------------------------------------------------






brownbuttermacadaimanut











Bu sıralar bu cümle hep dilimde ''Biraz daha farklılık..'' 


Etkinlikler için önümde yapıştırıcılar,graponlar,craftlar dilimde yine o cümle..Giyinmeli sözleştiğim vakitte arkadaşımın yanında olmalıyım  diyorum dolabımı açtığımda elime geçenleri yatağa fırlatıyorum ama  yine o kelimeler! Yatağımın üzerinden suratımda sırf inadına oluşan bir sırıtma haliyle kıyafetlerimi taşıyorum gerisin geriye..

Ve son durak :  Mutfaktayım.. Hemen bir şeyler yapmalıyım diyorum ama beynimin bir köşesi beni çıldırtacak şekilde fısıldıyor.Öyle ki acaba sıyırma halleri dedikleri midir bu diyorum ?!?

Evet! Artık rayından çıktım..Kabul ediyorum..Mutfakta çıktı..

Annemin ''Yaktın!'' çığlıkları arasında kahverengileştirilmiş tereyağ(brown butter) mevzusuna giriş yapıldı.Sınırları seviyorsanız ve yakmanın sınırında çalışmayı denemek istiyorsanız başlayalım ; 














brownbutter









Bahsedilen mevzu yakmadan çalışmak.Ama nasıl ? Tek püf noktası var rengi kahverengi tonlarına(tahmini 5 dakika sürüyor) ulaştığında hemen soğuk tezgaha almak bu sayede yağınız tavanın sıcaklığıyla yanma basamağına atlamayacak..











brownbuttermacadamia













Macadamia..Güney Afrika'daki kardeşim dediğim insandan gelen paketten çıkan en kalorili yiyecek :) Şaka bir yana..Avusturalya fındığı kendileri,bizim fındıktan daha yağlı daha tombul daha tatlı..Tariflerde ki en klasik hali bu kurabiye..Sevdik mi ? Çook...
Yalnız az kalması münasebetiyle ilk elimie geçtiğinde ki gibi rahat yedirtemiyorum, kendilerini pecanların yanına aldım ve gözüm gibi bakıyorum :))

Beyaz çikolata aslında kannımca en tehlikeli çikolata..Macadamiadan kalori konusunda açağı kalır yanı yok üstüne birde iyisini bulma çabası var ki bu insanı çıldırtır..Ben bu aldıklarımı pek beğenmedim önerisi olan??



MACADAMİALI BEYAZ ÇİKOLATALI KURABİYE 

Tarif JoyTheBaker'dan..


1 yumurta

115 gr tereyağ (asla margarin değil!)

1 cup ligth ya da koyu esmer şeker

2 tbsp süt 

1 tsp vanilya ekstresi

1+ 3/4 cup un

1/ 2 tsp karbonat

1/8 tsp tuz

1 cup beyaz damla çikolata

1/2 cup iri kıyılmış macadamia




Tereyağını bir tavaya koyup tahmini 5 dakika kadar eritin resimdeki renge ulaştığında yani kahverengi olduğunda hemen soğuk tezgaha alın,soğumasını bekleyin.

Çırpma kabınızda soğuttuğunuz yağınız ve şekerinizi ekleyin 2 dakika kadar çırpın.Yumurta, süt ve vanilyayı ekleyip 1'er dakika daha çırpın.Kuru karışımı (tuz karbonat un) bu harca ekleyin diler düşük hızda mixerinizle çırpın diler spatulanızla karışımı yedirin.

En son macadamia ve beyaz çikolatayı ekleyin,yağlı kağıt serili tepsiye 1 tatlı kaşığı dolusu (2 tsp boyutunda bir dondurma kaşığıyla) yerleştirin.180 dereceli ön ısıtmalı fırında 9-11 dakika kadar pişirin.Fırından çıkarıp tel ızgarada soğutun yaklaşık 3-5 dakika sonra yenebilir halde olacaklar :)













cinnamon










Rulolar konusunda takıntılıyım..(Bu tarif haricinde bekleyen bir rulo daha var :)) Tarçın sever biri olmamama rağmen deli gibi yiyebileceğim bir rulo kendileri..Son dönemde İstanbul'da da şubelerini açan Cinnabon'la rekabet edilir mi bu tarifle bilemiyorum denemek gerek :) En nihayetinde muhteşem Makara tarçınına(Endonezya'da yetişen pahalı ve lezzetli bir tarçın çeşidi) sahip değilim değil mi :)








cinnamon1







Tüm bunlar bir yana yaptığım hata fırında fazla tutmam oldu fotoğraf iştah açıcı olmasada koydum :) Üzerine muhakkak krem peynrili bir glaze öneriliyor haklılar onla daha da lezzetli oluyor..Ama ben bir defasında sadece krem peynir kullandım tatlılığını dengeledi damağıma daha bir uydu sanki..Tabi ben gibi tatlı-tuzlu ikilisini severmisiniz orası meçhul..Daha tatlı olsun glaze olsun derseniz bilemem..






cinnamon2








CİNNAMON ROLLS WİTH CREAM CHEESE GLAZE / TARÇINLI RULO + KREM PEYNİRLİ GLAZE
Bon Appétit - 2008 Mart sayısı



Hamur için :

1 cup yağlı süt

45 gr tereyağ

3.5 cup kepekli un ve gerekirse daha fazlası  (beyaz un kullandım)

1 iri yumurta 

1/2 cup şeker 

2+ 1/4  tsp instant maya

1 tsp tuz

İç harc :

3/4 cup esmer şeker

2 tbsp tarçın 

60 gr tereyağ oda sıcaklığında

Krem Peynirli Glaze :

113 gr krem peynir

1 cup pudra şekeri

60 gr tereyağ oda sıcaklığında

1/2 tsp vanilya ekstresi



Hamuru : 

Süt ve yağı microdalga fırında 30-45 saniye ısıtın,terayağ erisin.Eğer microdalganız yoksa bir tavaya süt ve yağı koyun yağ eridiğinde tezgaha alın ve serçe parmağınız hafifçe yanacak kadar maya için ideal sıcaklık için bekletin.

Karıştırma kabınıza süt ve tereyğ karışımını alın üstüne tuz,yumurta, 1 cup un, maya ve şekeri ekleyin.3 dakika en yavaş halde çırpın ve unun kalanını yavaş yavaş ekleyin.Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur olana kadar yemek kaşığıyla un eklemesi yapın.Hamur toparlandığında unladığınız tezgahta 8 dakika kadar yoğurun son hali ele yapışmayan yumuşak ve elastik bir formda olmalı.

Ilık bir ortamda üstüne temiz bir bez ya da streç film örterek yaklaşık 2 saat bekletin.

İç harcı :

Şeker ve tarçını bir kapta karıştırın. Hamurunuzu 38cm'e 27cm'lik bir dikdörtgen şeklinde açın.1,5 cm'lik bir kalınlığa sahip olmalı.Hamura önce yumuşamış tereyağınızı sürün üzerine şekerli tarçın karışımınızı serpin.Ardından rulo yapın ve 18 adet rulo dilimleyin.

Glaze için :

Tüm malzemeleri krema kıvamına gelene kadar çırpın.



2 adet 20 cm'lik kare kalıbınızın dibine yağlı kağıt serin ve rulolarınızı yerleştirin,çok dip dibe olmamalı kabaracaklarını düşünün.40-45 dakika daha ılık ortamda mayalandırın.190 derece ön ısıtmalı fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.Çıktığında tel ızgarada 10 dakika soğutun ve diler sıcakkken diler oda sıcaklığındayken glaze'i sürün..




Yarın güzel bir haberle döneceğim :) 



Sevgiler...



gokche!