MAHLEPLİ KITIR, ÇİKOLATALI TRUFFLE KURABİYE
günaydınlar herkese..yogun bir pazar oncesi blogu guncellemem gerektiğini dusunerek gectim basına :)
istanbuldaki tatil bitti bu satırlar sakaryadan yazılmakta :) tatiller niye kısa surer allahım yaaa :(
neyse sızlanmayı bırakıp blogu guncellemek ve biriktirdiğimiz derslerimi çalışmam gerek..tarifleri hafta içi yaptım biriktirdim şimdi yayına kooyuyorum yok aslında haksızlık değil bu yaptıgım hemen paylaşmadan önce evdeki kobayların bu tariflerden ölüp ölmediğine bakıyorum :))
annemin defterinide cok karıstırdım ama aldıgım kitaplardanda faydalandım gercekten begendiğim enfes tarifleri artık size aktarabilrim :)
öncelikle yukardaki fotografta annemin defterindeki senelerin tarifi mahlepli kıtırları anlatalım :)
MAHLEPLİ KITIRLAR
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr oda sıcaklıgında tereyag(margarinde olur ama teryagın kıtırlıgını sağlamaz)
1 çay bardağı yogurt
1 tatlı kasıgı dolusu mahlep
1 tatlı kaşıgı şeker
1 tatlı kaşıgı tuz
1/2 limonun suyu
1 paket kabartma tozu
1 yumurta (sarısını ustune ayırın)
2-3 su bardağı un (el ısınıza gore miktarı ayarlayın tavsiyem yavas yavas azar azar eklemeniz)
sıvı yag teryag yogurt ve yumurtayı iyice karıstırın ustune k.tozu mahlep tuz ve şekeri ekleyin en son limon suyunu ekleyip unu azar azar yavas yavas yedirin
yumusacık bir hamur elde edeceksiniz hazırladıgınız hamurdan şekil vererek yaptıgınız hamurcukları yaglı kagıt serili tepsinize dizin ve üstüne y.sarısını surun haşhaş çörek otu susam vs ile süsleyerek 180 derece ön ısıtmalı fırında ustu pembeleşinceye kadar yaklasık (20 dakika sürdü bende) pişirin..
bu truffle kurabiyeler gercekten enfesti dısı kıtır kıtır ama içi adeta kek gibiydi.. ev ahalisi bayıldı tekrar yaptım tabiki ve eger tarife sadık kalırsanız yaptıgınızda sofranıza buyuk farklılık katacaksınız emin olun :) ek olarak çikolata tadında ama adı gbi çikolata içermeyen bir kurabiye bu..
ÇİKOLATALI TRUFFLE KURABİYE
25 gr / 2 yemek kaşıgı tereyag küp küp kesilmiş
50 gr / 1/2 su bardagı sade tam bugday unu
25 ml /1 cay kasıgı kabartma tozu
90gr /1/2 su bardagı ince çekilmiş şeker
1 adet cırpılmıs yumurta
25 gr / 1 paket toz kakao
5 ml / 1 tatlı kaşıgı portakal suyu (mandalina kullandım ben)
50gr / 1/2 su bardagı pudra şekeri(etrafına bulamaya hamurun içine katılmayacak)
un kakao k.tozunu eleyerek kaba alın şekeri ve tereyagını ekleyin
ustune çırpılmıs yumurtanızı meyve suyunuzu katın ve hamur haline getirip aliminyum folyoya sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin
çıkardıgınız hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alıp bir baska kaba elediğiniz pudra sekerine bulayın
yaglı kagıt serili tepsinize 5cmlik aralıklarla yerleştirin ön ısıtmalı fırında 200 derecede 10 dakika fırınlayın
cıkardıgınızda sogumasını bekleyin soguduktan sonra kıtırlıga kavusacaktır..
not: dikkat edin cabucak bitiyor!!!! :)
herkese mutlu pazarlar diliyorum :)))
sevgiler..
gokche!