TARÇIN, KARAMEL VE PiKAN CEVİZLİ PASTA

Bir kış pastası.. Bol cevizli tarçınlı kek, karamel dolgusu ve unlu buttercream..

Yanına demli bir çayla deneklerimiz oldukça memnun kaldı.. 

Hatta tarçını yoğun severler kremaya eklenmeli diye görüş bildirdi..

Tek sıkıntısı elimde tek bir fotoğrafı oluşu sanırım.




Untitled



TARÇIN, KARAMEL VE PİKAN CEVİZLİ PASTA

Tarif TCM

Kek için :

150 gr tereyağ oda ısısında

1+ 1/3 cup pikan cevizi*

1+ 1/3 cup şeker 

2 yumurta

2 cup un

1+1/2 tsp kabartma tozu 

1/4 tsp tuz

2 tsp tarçın 

2/3 cup süt


*Pikan cevizini tavada hafif yağını salıp aromasını bırakacak kadar kavurdum ve soğuduğunda irice kıydım.

Krema için : 

Şu tarifi 1.5 ölçü  

Karamel için: 

Şu tarifi  yarım ölçü kullandım. (Karameli yapmaya üşenirseniz hazır Carte D'or marka hazır karameli öneririm.)


Tereyağ ile şekeri krema kıvamına gelene kadar 5 dakika çırpın, sırayla yumurtaları ekleyin ardından un, kabartma tozu,tarçın ve tuzu ekleyin, sütü yavaşça ekleyerek çırpmaya devam edin. En son irice kıydığınız pikanları ekleyip düşük devirde 1 dakika çırpın.

2 adet  20 cm'lik kalıba harcınızı paylaştırın ve ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

Tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp keklerinizi iki pata ayırın. Elinizde toplam dört pat kek olmalı.

Pastayı hazırlarken keklerin bir patını koyup kremadan 1/2 cup üzerine yayın ve tam merkez kısmını çukur şekilde sıvayıp karamelden 1/4 cup kadar dökün. Bu şekilde tüm patları tamamlayın. Biraz buzdolabında bu halde bekletin. Eğer kaymasından vs şüphe ederseniz sıvamadığınız pastanızın tam merkezine çöp şiş saplayıp dondurabilirsiniz bu sayede sıvarken kaymayacaktır. 

En son kalan kremayla kabaca sıvayıp pastanızın kenarlarından kalan karameli dökün ve pikanlarla süsleyin. Servisten en az 15 dakika önce buzdolabından çıkarmayı unutmayın.



Güzel bir hafta olsun :)

Sevgilerimle..

gokche!

TEKRAR..

Tekrar yazmam gerekiyor diye belki yüz milyon defa kafamdan geçirmişliğim var ama bunu reel hayata dökmek çok kolay olmuyor hastane,okul,iş,arkadaşlar derken bilgisayar başında oturup blog güncelleme anca bu güne kaldı..

Yazıya çikolatayla giriş yapayım derken dur bu da pratik bir tarif diye ekleme yaptım. Aklımda (elimde tek fotoğrafı olsa da) bir pastada var bakalım o ne zamana gelecek :)

Önce ballı çikolatalı kek..

Nigella Lawson'ın pratik ama gösterişli tariflerinden biri. Hem üst kaplamasında ki glaze hem kek ballı. Dokusu gayet güzel ama fazla tatlı. Belki şeker oranı azaltılmalı diye düşünüyorum ama herkesin damak tadı bir olmayacağı için orjinaliyle yazmak daha doğru gibi.




Untitled




BALLI ÇİKOLATALI KEK

Tarif Nigella L.

Kek için :

100 gr bitter çikolata

1+1/3 cup şeker

225 gr tereyağ oda sıcaklığında

1/2 cup bal

2 large yumurta

1 tsp karbonat

1 tbsp kakao

1 cup kaynar su

3/4 + 2/3 cup un

Glaze için :

1/4 cup su


1/2 cup bal

175 gr bitter çikolata

1/2 cup pudra şekeri *

*Ben pudra şekeri eklemedim.Bence yeterince tatlıydı bu yüzden katı değil sıvı bir glaze elde ettim.


Şeker ve tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpın ardından sırayla bal ve yumurtaları ekleyin. Çikolatayı benmari usülü eritip keke ekleyin. En son un, karbonat ve kakaoyu ekleyip çırpın bu aşamada kaynar suyu yavaş yavaş karışıma yedirin.

23 cm'lik kalıbınızı hazırlayıp harcı ekleyin ve ön ısıtmalı 180 derece fırında 45-50 dakika pişirin.

Kekinizi tamamen soğutup servis tabağına alın ve glaze hazırlamaya başlayın.

Su ve balı ısıtın ocaktan alın, ardından irice kıydığınız çikolatayı karışıma ekleyip tamamen eritin.En son pudra şekerini içine eleyin ve sürekli karıştırıp ılıtın.

Ilınmış haldeyken kekin üzerine dikkatlice gezdirip her tarafının kaplanmasını sağlayın. Oda ısısında tamamen donduğunda servis edin.




Untitled


İrlandalı değilim haliyle onların patateslerini ve hikayelerini bilmem ama bu şekerlemelerin pratik oluşuna ve hindistan cevizli oluşuna bayıldım. Görüntüsünün patatese benzemesi ile adlandırılışı ve el oyalamayışı ise bonusu gibi.


İRLANDA PATATESİ ŞEKERLEMESİ

Tarif Saveur  ve Philadelphia Mooonstruck Restaurant

1+1/2 cup hindistan cevizi

1+3/4 cup pudra şekeri

3 tbsp süt kreması

1 tsp kakao

2 tbsp tarçın



Rondoya hindistan cevizi, krema ve 1+1/2 cup pudra şekeri ekleyip iyice toparlanıp hamur olana kadar çektirin. Bir tatlı kaşığı kadar alıp patates şeklini verip yağlı kağıt serili tepside buzdolabında bir saat bekletin hem şekli hem harcı özleşecek.

Kalan pudra şekeri, tarçın ve kakaoyu bir kapta karıştırıp donan patateslerinizi bu harçta karıştırın ve servis tabağına alın. Normal zamanda buzdolabında bekletebilirsiniz ama terleme yapıp dış yüzeyi rengi koyulaşabilir.




Untitled



Güzel bir hafta sonu diliyorum!

Sevgilerimle..

gokche!

BİR PASTA, BİR ÇİKOLATA

Untitled


Ve 20 senelik arkadaşımın doğum günü pastası.. 20 sene oldu mu yaa eşliğinde yaptım, bir miktar yaşılık hüznü var içimde..

Pastanın içine dizilen muzların ertesi gün kararmasından bıkınca kekin içine katıp ara katmana karamel sürmeye karar verdim. Elbet ki tamamlayıcısı çikolatalı ganaj olacaktı :)

Baked'i bu işe merak salanlar NY'ta iki centilmen beyefendinin açtığı mekan olarak biliyorlardır. Kitapları çok satanlara giredursun 2012'de "Baked Elements" kitaplarıyla benim gönlümü çaldılar, 10 tane en sevilen malzeme ile oluşturdukları tarifin yer aldığı kitapta ki 10 malzemeden birinin muz birinin çikolata olduğunu anlamak güç olmasa gerek :) Muz ve çikolatayı karamelle birleştirmek ise tamamen benim midesel zevkim :)

Keki sanırım 4 kez yapıp denettirdim hepsinden tam not aldı. Muzlu keklere bizim milletimizin damak tadı alışkın olmayınca :) Pasta içinde muz yerine kesinlikle bu halde kekte istediklerini farkettim. Bundan sonra muzu zor kullanırım ara katmanda :)



MUZ, KARAMEL VE ÇİKOLATALI PASTA


Tarif Baked 

Kek için ;

190 gr tereyağ oda sıcaklığında

1+ 3/4 cup + 1 tbsp şeker 

2 large yumurta

3 large çok olgun ezilmiş muz (1 cup)

3 cup kek un*

1+ 1/4 tsp kabartma tozu 

1 tsp karbonat 

1/2 tsp tuz

1/2 cup + 2 tbsp buttermilk

* Ev yapımı kek un için un ve mısır nişastasına ihtiyacınız olacak. 1 cup kek un yapmak için 1 cup un alın bunun içerisinden 1 tbsp un çıkarın yerine 1 tbsp mısır nişastası ekleyin. Bunu yaptıktan sonra hazırladığınız ne kadar miktar kek ununuz varsa az 5 kez eleyin.

Krema ve ara katman :

1 cup karamel 

250 gr sütlü çikolata

250 gr bitter çikolata

100 gr tereyağ

1+1/2 cup süt kreması 

Tereyağını 5 dakika boyunca çırpın ardından şekeri ekleyip bir 5 dakika daha çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin.Muzu bu aşamada ekleyin. Kuru malzemeleri bir kenarda karıştırın. Bir kuru karışım bir buttermilk olacak şekilde harcınızı hazırlayın.

3 tane 20 cmlik kalıba bu karışımı pay edin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-45 dakika kadar pişirin. Tamamen soğuduğunda( ki kek bence ertesi gün daha lezzetli olacağı için ertesi gün yapmanızı öneririm) kalıplardan çıkarın.

Kremayı ısıtın,kaynatmayın, çikolataları iri iri doğrayıp bir çırpma kabına alın ardından kremayı üzerine ekleyip erimesi için karışıtırın.  Oda ısısına geldiğinde birkaç dakika çırpın ve tereyağını ekleyin. Buzdolabına kaldırıp soğutun ve kullanmadan önce çırpın.

Servis tabağınıza kek patlarından birini alın kremadan 1 cup yayıp tam ortasına 1/2 cup karamel gezdirin. Diğer kek katmanını yerleştirip yine kremadan yayıp kalan karameli dökün. En son sıvayıp yine buzdolabında saklayın. Servisten en az 30 dakika önce çıkarın.



Untitled


İnternette görülen fikrin kahve yanına Türk işi versiyonu :)


BEYAZ ÇİKOLATA BARLARI

250 gr beyaz çikolata (milka)

Çerezler ,kuru meyveler, sprinkle ve kuru gül yaprakları

Çikolatayı benmari usülü eritin ve oda ısısına geldiğinde yağlı kağıt üzerine yayın elinizdeki malzemeyi üzerine paylaştırın. Buzdolabında soğutun. Servis ederken rastgele kırmanız göze daha hoş gözüküyor bilginiz olsun.



Mutlu hafta sonları...


Sevgilerimle..

gokche!

ÇİFT ÇİFT

Bir tane tarifi paylaşacağım sırada sürekli şeytan dürtüyor "Bir tane çikolatalı bir şey ekle!" Şeytanı dinleye dinleye yapılan basenleri unutup yine çift çift gidiliyor :)

Bir önce ki yazı da erikli kek paylaşacağım demiştim. Bahsettiğim erikli bir turta aslında. Mayalı tatlı bir hamur üzerine mevsimin leziz erikleri ve tarçınlı kırıntı tabakası..

Tarif Luisa'nın, uzun yıllardır tuttuğu bloguna birde kitap ekledi :) David L.'de bu tarifi yorumladı. Bana denemesi kaldı..

Ben erik olarak evde ne varsa onu kullandım size tavsiyem kesinlikle mürdüm eriklerini tercih edin!



Untitled


MAYALI ERİKLİ VE TARÇIN KIRINTILI TURTA

Tarif DL ve MBK

Taban hamuru :

1+1/2 cup + 2 tbsp un 

2 tsp instant maya

1/2 cup süt 

3 tbsp şeker

1 large yumurta sarısı

45 gr tereyağ eritilmiş oda ısısında 

1 limonun rendelenmiş kabuğu 

Bir çimdik tuz 

Üst katman :

700 gr mürdüm eriği

3/4 cup badem 

1/2 cup un

8 tbsp şeker 

1 tsp tarçın 

55 gr tereyağ soğuk ve küp küp doğranmış


Maya ve sütü bir kenarda karıştırın. Köpürünce kalan malzemeleri ekleyip yoğurup bir kenarda 1 saat kabarmasını bekleyin.

Kabardıktan sonra üst katman için erikler hariç tüm malzemeyi rondoya atın ve kırıntı görüntüsü alınca rondoyu durdurun. Erikleri maksimum 6 dilim olacak şekilde dilimleyin.

23 cmlik kalıba mayalı hamuru yayın kenarlarına biraz taşırın. Erikleri biraz bastırıp hamurun üstüne dizin. En son kırıntıları serpin. 180 derece ön ısıtmalı fırında 45-55 dakika pişirin.



Ve bu blogda tanıdık bir isim Dorie Greenspan :) Muzlu çikolatalı keki inanılmaz yoğun ve çikolatalı olunca az geldi birde dilim üzerine nutella fıstık serptim. Kahvenin yanında yoğunluğu ile tam not alan cinsten.



Untitled




ÇİKOLATALI MUZLU BATON

Tarif Baking

2 cup un 

1 cup kakao

1 + 1/2 tsp kabartma tozu

1/2 tsp tuz 

1/4 tsp karbonat

120 gr tereyağ oda ısısında

3/4 cup şeker 

1/2 cup esmer şeker 

2 large yumurta 

2 orta boy olgun muz ezilmiş 

3/4 cup buttermilk 

1/2 cup iyi kalite iri kıyılmış çikolata

Kuru malzemeleri bir kenara eleyin. Tereyağını 1 dakika bir başka kapta çırpın ardından şekerleri ekleyip 2 dakika daha çırpın. En son yumurtaları bir bir ekleyin. Ardından muzları katıp sırayla bir kuru karışım bir buttermilk ekleyerek harcınızı tamamlayın. Çikolataları ekleyip karıştırın. 

Büyük baton bir kalıbı hazırlayıp harcı ekleyin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 30 dakika pişirin ardından yüzeyini aliminyum folyoyla kaplayıp ek olarak 40-45 dakika daha pişirin. Fırından çıkarınca tamamen soğumadan kalıptan çıkarmayın.


Mutlu haftalar!

Sevgilerimle..

gokche!