PEGGY PORSCHEN'IN VANİLYALI KURABİYELERİ VE CEVİZLİ PORTAKALLI PASTA

Geçen sene bu zamanlarda bir daha yarışma olursa asla katılmam dediğim dönemin yarışmacılarını yayınlıyorum  :) (Yanlış duymadınız yarışmanın üstünden 1 sene geçti ve ben yeni söylüyorum..Olsun varsın..)
Malumunuz amaç sadece yeni seneyi kutlamak olunca kardan adam haricinde kırmızı-yeşile birlikte aşık olamı sağlayan ökse otunu konu almıştım..Cupcake,kurabiye ve pasta derken mutfak kendinden geçmişti..
Arkadaşlarıma söz verdiğim paketleri pasta haricinde oluşturmak eğlenceliydi keyifliydi..Pastada başka bir evde mideye gittiğine göre ben mutfağın kendinden geçen tarafına kalmıştım :) Ama bunları bloga taşımak ha şimdi ha sonra derken sarktı da sarktı..

Mutfaktaki yeni yıl bu sene bu derece koşturmalı değil..Geçen seneye oranla royal icingi tekrar zorla mutfağıma sokmak istesemde fırınım pis pis sırıntınca serbest bırakmak zorunda kaldım..Seneye ne olur ne biter en önemlisi ben bu satırları yazabilir miyim bilmiyorum..

Bildiğim birşey var ki önümüzdeki günlerde çikolatayla ve atıştırmalık tarzı şeylerle kötü beslenme etkinliği başlatacağım :) 





happy new year cupcake.collage




Bu cupcakeler vanilyalı..Magnolia Bakery'nin tarifiyle yapılmıştı..Şeker hamurunda çok fazla detayı seven,bir üründe üst üste desen figür vs varsa ben almayayım durumu yaşıyorum..Bana göre sade en güzeli..Beyaz zemine birkaç yaprak ve kırmızı birkaç tomurcuk..





hand and snowman



Kardan adam kurabiyeler ise en güldüklerimiz..Beni yoldan çıkaran kız kardeşim..Japonu,palası,kaşlısı ve sümüklüsü diye çeşit bulup bitirdiğimizde hala gülüyorduk :)








Şeker hamuruna bulaşanların aradığı kurabiye çeşidi formunu bozmayan,az malzemeyle ciddi lezzetli olmalı..Bu alanda sadeliği ile benim favori pastacılarımdan-tasarımcılarımdan olan Peggy Porschen'ın kitabından bir tarif hayatımı kurtardı diyebilirim..

Tüm bu denediklerimi buraya yazıyor olsamda en iyisini sizin deneyip belirleyeceğinizi düşünüyorum..Çünkü yayınladıklarımdan memnunum ve seçim yapmam oldukça zor :)



PEGGY PORSCHEN'IN VANİLYALI KURABİYELERİ 


25-30 tane orta boy kurabiye için;


300 gr toz şeker-dilerseniz 100 gr pudra şekeri 200 gr toz şeker kullanabilirsiniz

2 büyük boy yumurta 

300 gr tereyağ-küp küp doğranmış

500-550 gr un-elenmiş

1 tsp vanilya aroması


**Sugar cookie dedikleri grup için en önemli özellik soğuk çalışmak..Hamuru yapar yapmaz streç filme sarıp buzdolabında bekletip kalıpla şekillendirdikten sonra buzdolabında en az 15 dakika bekletmeniz başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır..Çünkü tereyağ yoğurma-çırpma-açma işlemlerinde eriyerek hamurun yapısını bozabilir..


Yumurta ve şekeri çırpmaya başlayın ardından vanilyayı ekleyin..Unu ve tereyağını yavaş yavaş ekleyerek hamurun toparlanmasını sağlayın..Hamur toparlanır toparlanmaz ki çok yumuşak değil kendileri, bir streç filme sarıp buzdolabında 2 saat soğutun..

2 yağlı kağıt arasında ya da un serpilmiş tezgahta 1.5-2 cm kalınlığında açıp dilediğiniz kalıplarla kesin eğer ben gibi kardan adam alacaksanız uğur böceği kalıbınızı kullanın...Ön ısıtmalı fırında 170 derecede 15-20 dakika pişirin..Tatlı kahve tonlarında olmalılar..
Fırından çıkarınca tamamen soğuyana kadar tel ızgarada bekletip süsleyene kadar hava almaz kaplara kaldırın..




snowman cookie 1




Süsleme konusu hayal gücünüze kalmış durumda..Yıldız kopatların sivri uçları burunlar olabilir,uğur böceği kalıbında kafasının yer alacağı yer kardanadamınızın ponponu olabilir..




snowman cookie 2




Siyah şeker hamurları kömür gözlü (kaşlı ağızlı) kardan adamınıza uyabilir..Şapkasını rengarenk yapıp diler evde yaptığınız royal icingle diler Dr.Oetker'in süsleme şekerlerini kullanabilirsiniz..




snowman cookie 3




Arjantin şekerleri,benim kullanmaktan özellikle keyf aldığım iri şekerler..Hayal gücünüz ne derece çalışırsa o derece farklı kardan adamlar yapmak mümkün :) Ardından paketlemeleriniz ve rengarenk kıvır kıvır rafyalarla süslemeniz kalıyor..

Ve muhakkak bir çocuk sevindirmeniz..



walnut cake desing




Sadece çocukları güldürmemek gerek elbet :) Birde işin büyükler kısmı var..Bana göre kışa yakışacak yemişler vardır fındık yazın ceviz kışın daha çok kullanılır..Yani bizim mutfakta böyle :) Cevizli pastada kara yakışacak türden..


CEVİZLİ PORTAKALLI PASTA

Tarif Dünya Mutfaklarından Hamur İşleri kitabından..


225 gr / 2 cup un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1/2 tatlı kaşığı tuz

115 gr oda sıcaklığında tereyağ

200 gr / 1 cup toz şeker

2 iri yumurta

1 adet rendelenmiş portakal kabuğu

1 tatlı kaşığı vanilya aroması

115 gr / 1 cup ceviz-iri çekilmiş 

175 ml / 3/4 cup süt

Dışı için; 2 poşet krem şanti..




newyear walnut cake




Tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpın yavaş yavaş toz şekeri ekleyin..Yumurtaları birer birer ekleyip portakal kabuğunuda ekleyin..Vanilyayıda ekleyip iyice karışmasını sağlayın..

Un,tuz ve kabartma tozunu eleyin..Cevizleri yumurtalı karışıma katın..Elediğiniz unlu karışımı ve süt ile birlikte bir süt bir unlu karışım olacak şekilde çırpın..

20 cm'lik iki kalıbın dibini yağlayıp unlayın..Harcı bu kalıplara ekleyin..180 derecelik ön ısıtmalı fırında 25 dakika pişirin..Kürdanla test edin..Tamamen soğuduğundan kalıptan çıkarın..Çırptığınız krem şantilerle pastanızı sıvayın..

Süsleme aşamasında royal icing veya hazır süsleme şekerlerini kullanın..Yalnız servisten hemen önce süslemeniz süslemelerin bozulmamasını sağlayacaktır..


Yeni yılda nasıl süprizler yapacaksınız bakalım :)


Sevgilerimle..


gokche!

KIYMALI BİBERLİ BÖREK..

Gözlerim yarı kapalı yarı açık yazıyorum..Bu hafta bu hastalığı atlatırsam haftaya şirin bir alışveriş faslı beni bekliyor..Ben yeni yıl alışverişine çıkanlardan değilim sadece şirin süprizler için bir vesile oluşturmaya çalıştım kendime..Hicri yılbaşıyla yeni yılı birleştirmek bu hasta kafamın son ürünü..Düşününce çok hoşuma gitti..


one bite



Etle arası iyi olan biri değilimdir..Küçükbaşların kokusu dolayısıyla pek yiyemem..Büyükbaşlarıda arada sırada..Belki dana etiyle karıştırılsa olabilir..

Börekte ise biberli-sebzeli tercihim..Bu böreğin blogda arzı endam etmesi için yeterli sebep :)

Biz bu sefer yufkacımızda bulamadığımız yufkalar yüzünden bir Halk Ekmek şubesinden yufka alıp denedik..Halk Ekmek'in yufkası yufkacılara göre daha kalın bir yufka olunca harçta ki sıvı miktarını arttırıp durumun üstesinden geldik..




meat with vegetables



Kıyma konusunda annemin önerisini söylüyorum : Dana eti ve kuzu etini karışık yaptırın..
 

BİBERLİ KIYMALI BÖREK


Tarif Annemden :)

750 gr yufka (Eğer civar yufkacılarda Halk Ekmek'e göre ince yufka varsa 6 adet yufka kullanın)

1 iri yumurta

1 su bardağı yoğurt 

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı su

400 gr kıyma

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 orta boy kuru soğan

3/4 su bardağı sıvı yağ

2 orta boy yeşil biber

1 iri kırmızı biber

1/2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz 

Karabiber,Tuz

Üzerine haşhaş,susam veya çörek otu


Sıvı yağı ve soğanı pembeleşene kadar kavurun üzerine çekirdeklerinden ayırıp ince ince doğradığınız biberleriBiberler diriliklerini kaybettiklerinde elinizle biraz parçalayarak kıymayı ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin..En son maydanoz,tuz ve karabiberi atıp soğuması için bir kenara alın.. ekleyin..

Yuvarlak formda yaklasık baklava tepsisi boyutlarında bir tepsiye birkaç tatlı kaşığı yağ döküp tepsinin dibini
yağlayın.. 




meat borek_collage




Harç için,yumurta,su,süt,yoğurt,sıvı yağı iyice çırpın..Kıymalı içinizin tuz ayarına göre harcınıza tuz ekleyebilirsiniz..

Yufkanızdan bir tanesini tepsiden dışarı sarkacak şekilde tepsiye yerleştirin..Tepsiye yerleştirdiğiniz yufkanın üzerine bir tane yufkayı elinizle 8-10 parçaya bölün tepsinin içine dağıtın..Yumurtalı harcınızdan yemek kaşığı yardımıyla 6-8  kaşık dökün..

Ardından bir yufkayıda yine elinizle bölüp dağıtın,yumurtalı harçtan ekleyin..Kıymalı harcınızı bu aşamada tepsiye dağıtın (foto 1.)..Tekrar kalan yufkaları adet adet parçalayıp tepsiye dağıtın ve harçtan dökün..(foto2.)

En son yufkayı da tepsiye dağıtıp tepsinin dışına sarkan yufkaları bohça gibi içe doğru kapatın..(foto.3)Bu aşamada daha kola harcı  emmesi ve piştikten sonra kesilmesi aması için keskin bir bıçak ile kare dilimler kesin..En son kalan harcı üzerine heryerine gelecek şekilde dağıtın..Üzerine haşhaş serpip 180 derece ön ısıtmalı fırında üzeri ve altı kahverengileşe kadar pişirin..


Havalar buz gibi tamda sıcak çikolata zamanı..Belki bir dilim çikolatalı kekle John Scharffenberger'in iki tarifini size ikram ederim..Kimbilir..


Sevgilerimle..


gokche!

ÇİKOLATALI KRUVASAN...

Yeni yıla nasıl gireceğimi merak ediyorum..Düşünüyorum..Hayal ediyorum..Liste yapmıyorum bu sene..Yaptığım listelerin altı üstüne geldi öncekilerinde..

Sonra dayanamayıp bir kağı bir kalem çıkarıyorum..Her yeni sene yeni heyecan demek muhakkak dilediklerin vardır diyorum kendime..

Var varda listeyi bitirdiğimde aklımda hiç mi ahiretlik birşey istemez insan diyorum..Utanarak listeyi yırtıp atıyor ve yenisini yapıyorum..Listem şuan benim için çok özel kimbilir belki istek listemi bir gemi yapar ve Beşiktaştan bırakırım..Öncesinde bir fotoğrafta kendime hatıra kalır..




**Tüm İslam Aleminin Hicri Yılbaşını kutluyorum.


croissant.big



sadece yazmak istiyorum..Sadece blogu düşünmek bir nebze rahat nefes adırtıyor bana..Aksi taktirde aldığım nefeste batıyor..




yummy




Tarif Nigella Lawson'a ait..Kolay hazırlanması ve aniden canın çektikleri için ideal..Reçete cafcafsız..


KOLAY ÇİKOLATALI KRUVASAN / EASY CHOCOLATE CROİSSANTS


Tarif Nigella Lawson'dan..


~ 400 gr'lık bir pakette kalitesine inandığınız,mümkünse tereyağlı milföy hamuru (buzluktan buzdolabı rafına alınıp birkaç saat çözdürülmüş olmalı)

1/4-1/2 cup iyi kalite bitter çikolata parçaları

1 small-ufak boy yumurta çırpılmış

En tepesine iri taneli şeker veya deniz tuzu




croissant.collage




Fırınınızı 220 dereceye getirip ısıtmaya başlayın..Hafifçe unladığınız tezgahta çıkardığınız milföy hamurlarını bir karış kadar dikdörtgen formunda açın ilk fotoğraftaki gibi çaprazlama kesin..2 adet iri üçgeniniz olmalı..Taban kısmına çikolata parçalarını koyun ve hamurun size bakan tarafını üzerine kapayın baş parmaklarınızla hafifçe
bastırın..Bu sayede çikolata eriyip akmayacaktır..

Hamurunuzu yavaşça ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde parmaklarınızı hafifçe bastırdığınız yerden 2.fotoğraftaki gibi sivri ucuna doğru ilerletin..3.fotoğrafta ki gibi bir görüntü elde edeceksiniz..Ben uçlarını çok kıvırmışım siz bu derece kıvırmayın..Ardından çırpılmış yumurtanızı üstlerine sürüp,diler deniz tuzu diler iri taneli toz şeker serpin..

Fırın ısısını 200 dereceye düşürüp 12-15 dakika pişirin..Sıcakken , şekersiz kahve ile tüketmenizi tavsiye ederim...


Yeni yıla kadar bende sadece birkaç kelam ve tarif olacak..

Umarım beni affedersiniz..



Sevgilerimle..


gokche!

ADIM ADIM KARAMEL SOS..

Karamel sos herhalde bu blogun en çok istek alanıydı her ne kadar bugün yayınlamaya uğraşsamda beceremedim..Çalıştığımı bahane etmeyeceğim çünkü sebep bu değil daha çok adım adım fotoğraflayıp onların en düzgün yansıtanı seçmek..Fotoğraflarım süper kalitede de ayır ayır bulamıyorum diye demiyorum malum termometremiz yok rengi en düzgün yansıtanı bulmak sorun..Allahtan bir tarifin 100'den fazla fotoğrafını çekme gibi bir rahatsızlığım var :)


Denedikten sonra bana geri dönersiniz değil mi ?



sugar and wooden spoon -1



Muhakkak derin bir çelik tencere ve tahta kaşık/metal bir çırpıcı şartımız var..Yüksek ısıya ve köpürmeye anca bunlar dayanıyor..Tereyağın taze olması ve kremanın yağlı seçilmesi ise kıvamı etkileyeci..

Çalıştığımız şeker yavaşlığı sevmeyen bir gıda..Hızlı olmalı ve herşeyi oda sıcaklığında tutmalısınız..Aksi takdirde soğuk malzemenin şekerin aniden katılaşmasını sağlayacak.

Ve dikkatli olun çünkü oluşturma süresi boyunca çoğunlukla karıştıracaksınız..


Marka önerileri :

1-Şeker : Konya Şeker

2-Krema : Tikveşli

3-Tereyağ : Biz mahallemizde ki taze ve haftalık süt ürünleri satan bir dükkandan alıyoruz



KARAMEL SOS

Tarif Simple Recipes'ten..


1 cup şeker

90 gr tereyağ

1/2 cup krema


**Fotoğraflar ve numaralarla anlattığım cümlenin halini göstermeye çalıştım..Umarım olmuştur..




collage _1



1-Orta yükseklikte (kabın dışına alev taşmamalı yakma ihtimali var) ateşte şekeri tahta kaşık veya metal çırpıcı ile eritmeye başlayın

2-Kristalize görüntü bir süre sonra artacaktır problem yok daha sonra eriyecekler,temiz bir mutfak fırçasını(kesinlikle silikon değil) ılık suya batırıp iyice süzdürdükten sonra kabınızın kenarlarına yapışan şekerleri temizleyebilirsiniz

3-Kristalize şekerlerin bir kısmı erimeye amacımız tamamen eritmesini sağlamak

4-Bu aşamada tamamen eridi ama yakma durumu söz konusu dikkatli olun,burada yardımcınız burnunuz eğer hafifte olsa yanık kokusu alırsanız kabınızı hemen tezgaha alın




collage_2



5-Eridikten sonra bu renk ve halde olmalı

6-Tereyağını küp küp doğrayıp kabınıza atın biraz sıçrama olacaktır dikkat edin

7-Tamamen eridiğinde tatlı bir renk alacak köpürmeye devam

8-Yavaş yavaş kremayı eklemeye başlayabilirsiniz,yükselecek bir şeker var önünüzde mümkünse biraz geride durun




collage_3



9-Köpürmeler azalıyor istenen kıvam oluşuyor

10-İstenen renk ve hafif bir yoğunluk var..İşte karamel sosunuz hazır :) Oda sıcaklığında durduktan 200-250 ml alan bir kavanoza koyabilirsiniz..Biraz soğuduktan sonra istenen kıvama ulaşıyor..Buzdolabında 2 hafta durabiliyor..








Benim bu aşamada bir isteğim olacak acaba bu sos ile yapabileceğiniz tarifin ismini hayal ettiğiniz de olur yorum kısmına bırakabilir misiniz?



Sevgilerimle..


gokche!

2 BROWNİE + 1 KARAMEL SOS

caramel




Karameli annem çok yapardı..Geçmiş zaman durumu sadece annemin yeter artık mutfaktan sıkıldım demesi (bu devrede Malokçoğlu nidasıyla heyyyttt diyerek ben giriyorum ) ile alakalı..Havam yerinde,halimden memnunum..Lakin ben yaparım atılmalarım bu sefer kenara kaldırıldı ve "Annecim seni çok seviyorum biliyormuuuusuuuun?" sırnaşması başladı..Şekeri yakma meselesi bana bakıyor korkuyorum çünkü..
Ama oldu..Beraberce oldu..
Sonuç yukarıda..
Sizce de oldu mu diye sormak istedim..Fotoğrafları hazır..Eğer evet budur aradığım derseniz yayında kendilerine hak vereceğim onu şöhret yapacağım :)

Sırada daha önce bahsettiğim çikolata içermeyip çikolata tadında olan 2 brownie tarifi var..Hangisi size uyarsa..




happy end




Daha iyisini yapana kadar en iyisi bu :) Şaka bir yana cevizsizde gayet güzel oluyor..Benden tavsiye kakao rengiyle uyumlu tabakta minik kareler halinde servis edin nemli dokusunu tattırmak için şık servise ihtiyacınız yok ama sunumda önemli, öyle değil mi ?



KAKAOLU BROWNİE 

Tarif Alice Medrich Bittersweet kitabından..


150 gr tereyağ

1+1/4 cup şeker

3/4 cup + 2 tablespoon kakao

1/4 teaspoon tuz

1/2 teaspoon vanilya aroması

2 large boy yumurta (soğuk)

1/2 cup un

2/3 cup iri doğranmış ceviz(opsiyonel)




cocoa,sugar,salt,butter.best cocoa brownies.mix



Tereyağ,kakao,şeker ve tuzu ısıya dayanıklı bir kaba koyun..Benmari düzeneğine kabınızı koyup tereyağ eriyip karışım pürüzsüzleşene kadar karıştırın..Karışım parmağınızı değdirdiğinizde hızla çekecek kadar sıcak olduğunda kabı tezgahınıza alın ve içine vanilyayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın...



mixmixmix / egg and flour



Ardından yumurtaları birer birer ekleyin ve her seferinde en hızlı şekilde karıştırın..Karışım parlak ve homojenize olduğunda unu ekleyin ve 40 kere hızlıca karıştırın..Bittiğinde kullanacaksanız cevizleride ekleyin..



brownie + walnut




20 cmlik kare kalıbı yağlayın karışımı boşaltıp  ön ısıtmalı 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin..Çıktığında size olmamış bu dedirtmesin soğudukça oturacak..16 minik veya 25 iri kare çıkıyor bilginize..




best cocoa brownies with walnut



İşte sonuç bu derece nemli bir dilim oluyor..Muhakkak soğuk süt gerek ve dilimlerin yoğunluğunu düşünüp fazla kaçırmamak gerek..





nick malgieri fudgy brownie_2



Yumurta aklarını hala saklıyormusunuz buzlukta? Evet diyorsanız çıkarın o zaman..Tereyağı 30 gr kadar tutup gerisini elma sosuyla tamamlayalım diyete koşan bir brownie yapalım..








Bu tarifi bir forumda inatla önerdiklerini okuduğumda yaparım bir ara diye not ettim tek aklımda kalan tarif sahibinin adıydı (Nick Malgieri) ardından yapacağım tuttu ve ben kağıdımı bulamadım..Belki Türkçe yazıp aratsam çıkar umuduyla baktığımda kendilerini Bizim Pastanede buldum :) Nasıl aratttığımı yazmayacağım oldukça komikti..



ELMA SOSLU BROWNİE 

Tarif Nick Malgieri Chocolate kitabından..


1/2 cup kakao

1cup un

1 teaspoon kabartma tozu

1/2 teaspoon tuz

30 gr tereyağ

1.5 cup şeker

2 iri yumurta akı

1/2 cup elma püresi/sosu (elmaları küp küp doğrayıp mümkünse kendi suyunda pişirip püre haline getirin)

1 teaspoon vanilya aroması


Kuru malzemeleri bir kenarda eleyin..Tereyağ ve şekeri çırpın ardından yumurta aklarını, elma püresini ve vanilyayı ekleyip çırpın..Karışım homojenize olduğunda 20 cmlik yağlanmış kare kalıba karışımı dökün 175 derece ön ısıtımalı fırında 30-40 dakika pişirin..Üst dokusunun sertleşmesi ama iç dokusunun yumuşaklığını kaybetmemesi istenen kıvam..

Soğuduğunda dilimleyin ve 50 gr erittiğiniz dilediğiniz bir çikolata çeşidini veya hazır çikolata galzürlerini üzerine gezdirin..







Bu karamel aklıma fena takıldı onları kurabiye içine mi arasına mı koysam karar veremedim..Birde bu aralar çok tatlı oldu birazda tuzlu gitmeli...

Özel kısım :

24 Kasım Öğretmenler Günü ilk kez bugün ayrı bir özeldi..Her daim özel olması dileğimle..


Sevgilerimle..


gokche!

ÇİKOLATALI MAYONEZLİ KEK ve ÇİKOLATALI SÜZME YOĞURTLU KREMA



egg for me







Markettn aldığım her bir yumurta tanesi her tarif için ilham demek bazen onlarsızda yaşayabiliyorum ama kesinlikle çok değil..Oldukça az..


Sadece yumurta değil tabi ki,elimde ki malzemelerin ilham verdiği çoktur lakin yumurtayla mayonezin bana nemli leziz bir çikolatalı kek olarak döneceğini tahmin etmemiştim..İşin içine süzme yoğurt girince çikolatada şart oldu..



sour cream/süzme yoğurt






Süzme yoğurt aslında tarifteki sour cream'in yerine oynuyor..Doku olarak daha yoğun kabul ediyorum lakin yedek oyuncu asıl oyuncu olmadığı zaman devreye girmiyormuydu? Yanlış mı biliyorum :)




chocolate!





Mayonezi,yumurtayı,hatta süzme yoğurdu bile ilham kabul ederken çikolatayı pas geçemem..Ayrı bir mesele kendisi ama kavanozda durduğu zaman beni oldukça rahatsız ediyor muhakkak taze taze kullanayım derdine düşüyorum..Sanırım ondan bu blogda çikolata kokusu daha yoğun..Sanırım..

Pul küvertürler Kahve Dünyasından...Eritmelik pul çikolatalar ne zaman bizim sınırlarımız içinde de olacak diye çığlık attığımda birilerinin beni duyduğunu biliyordum devamlı aynı şubeden alışveriş yapınca stanttaki bayan külçe beklerken pullarla geldi..Sevindim! Fazlasıyla!Kesme derdi olmadanda hayat gayet güzel..


Ayrıca; kimisi reklam aldığımı düşünen mailler atsada bu duruma çikolata masrafım için keşke diyor ve bunun gerçek olmadığını sadece beğendiğim için özellikle belirttiğimi yazdığımı bilmenizi istiyorum..Reklam aldığımda bunu kesinlikle anlarsınız merakta kalmayın :)



Chocolate Mayonnaise Cake with Chocolate Sour Cream Frosting





Evet bunca yazı sonrası assolisti sahneye çağırmalı diye düşünüp sizi mayonezli kek ve süzme yoğur-çikolata karışımdan oluşan kremasıyla başbaşa bırakıyorum..


Krema mevzunda ; ganaşa benzerliği sizi aldatmasın ganaştaki gibi kremamsı bir dokusu yok daha çok eğer yediyseniz bilirsiniz Pelit Pastanesinin delisi olduğum süzme pastasına benziyor..Yoğun çikolata ve hafif bir kıvam desek en doğrusu olur sanırım..Şeker mevzunda ise biraz geride kaldı benim tarifim..Açıkçası tam ağzıma göre çünkü bitter lezzeti yerinde ama daha şekerli seviyorsanız glikoz miktarını arttırmalısınız..


Kek mevzunda ; mayonezi görünce şaşırmayın..Ülke sınırlarımız dışında tereyağ yerine elma sosu (apple sauce) ve mayonez kullanılıyor..(Ek bilgi : Elde bir elma soslu brownie var yakın zamanda iki tarif halinde gelecek kendileri) Bence mayonez daha çok tereyağ dokusuna yakın..Oldukça da nemli dokulu bir kek oluyor..Hani biraz daha brownieye yaklaşmışız gibi..





Chocolate Mayonnaise Cake with Chocolate Sour Cream Frosting







ÇİKOLATALI MAYONEZLİ KEK 



60 gr bitter çikolata

2/3 cup dark kakao

1+ 3/4 cup kaynar su

2+3/4 cup un

1+1/4 teaspoon karbonat

1/4 teaspoon kabartma tozu

1 cup şeker

1 cup  esmer şeker

1+1/3 cup tam yağlı mayonez

2 large yumurta

1 teaspoon vanilya aroması 




3 adet 20 cmlik kalıbın tabanını yağlayıp unlayın..(Ek bilgi ; genelde kakaolu keklerin dibini un yerine kakao ile kapladığınızda piştiğinde daha hoş bir görüntü olur diğer türlü unun beyaz dokusu kekin tabanında pekte hoş olmayabiliyor.)

Isıya dayanıklı bir kaba kaynar su,çikolata ve kakaoyu ekleyin bir çatal yardımıyla karıştırın çikolata eriyip görüntü homojenize olduğunda bir kenara alın..

Kakao hariç tüm kuru malzemeleri bir kaban eleyin..Mayonezle şekerleri 2-3 dakika çırpın..Yumurtaları birer birer olmak üzere ekleyip vanilya aromasınıda katın..

Mayonezli harca elediğiniz kuru karışımı çikolatalı sıvı karışımla 3 partide ekleyin..Karışımı kaplara (herbiri 2+1/3 cup şeklinde)boşaltın..180 derece ön ısıtmalı fırında 30-32 dakika pişirin..

Fırından çıktığında bir tel ızgara üzerine alın tamamen soğuduklarında tepelerini bir tırtırklı bıçakla düzleyip kenara kaldırın..

ÇİKOLATALI VE SÜZME YOĞURTLU KREMA



5 cup / 1.250 lt için..

425 gr iyi kalite bitter çikolata

1+1/4 teaspoon instant espresso {opsiyonel}

2+1/4 cup sour cream (bizde en yakını süzme yoğurt -Sütaş-)

1/4-1/2 cup light mısır şurubu /glikoz (oranı damak tadınıza göre ayarlayın ben min.düzeyde kullandım)

3/4 teaspoon vanilya aroması



**Bu kremada önemli nokta herşeyin oda sıcaklığında olması..

Çikolatayı ve kahveyi benmaride eritin..Oda sıcaklığına gelmesi için tezgaha alın..Vanilya aroması,glikoz/mısır şurubu ve sour cream/süzme yoğurdu bir kenarda çırpın..Üzerine oda sıcaklığına gelmiş çikolatayı yavaşça ekleyerek hızlı bir şekilde karıştırın..Çırpma işlemini yaparsanız çabuk sertleşecek ve kremayı uygulayamayacaksınız bunun için ayrıca buzdolabında 30 dakikadan fazla tutmayın...
Eğer bir şekilde katılaşırsa kaynar su dolu başka kaba krema dolu kabınızı oturtun ve hızlıca karıştırın bu sayede tekrar yumuşayacaktır..

Pastayı oluşturmak için ben keklerin 2 katını kullandım 3.kat deneme amaçlı yendi ama bu kreama ile 3 katlı bir pasta yapmanız mümkün..Patlardan birini ortasına birkaç tatlı kaşığı krema koyduğunuz tabağınıza alın (bu sayede pastanız tabağa sabitlenecek tutkal misali)Patların arasına max 1 cup olacak şekilde kremayı yayın..Bu aşamda frambuaz,vişne gibi ekşi meyveler koyabilirsiniz ardından pastayı oluşturup dışını sıvayın..Süsleme olarak ben renkli sprinkle/şekerlemeleri kullandım..

Evet delicesine bir aşk sprinklelarla yaşadığım :)



An itibari ile kapıda bekleyen iki brownie var..Buradan çıkacak tek dilek tüm haftayı mutlu mesut ve çikolatalı geçirin!


Sevgilerimle..


gokche!