Karameli annem çok yapardı..Geçmiş zaman durumu sadece annemin yeter artık mutfaktan sıkıldım demesi (bu devrede Malokçoğlu nidasıyla heyyyttt diyerek ben giriyorum ) ile alakalı..Havam yerinde,halimden memnunum..Lakin ben yaparım atılmalarım bu sefer kenara kaldırıldı ve "Annecim seni çok seviyorum biliyormuuuusuuuun?" sırnaşması başladı..Şekeri yakma meselesi bana bakıyor korkuyorum çünkü..
Ama oldu..Beraberce oldu..
Sonuç yukarıda..
Sizce de oldu mu diye sormak istedim..Fotoğrafları hazır..Eğer evet budur aradığım derseniz yayında kendilerine hak vereceğim onu şöhret yapacağım :)
Sırada daha önce bahsettiğim çikolata içermeyip çikolata tadında olan 2 brownie tarifi var..Hangisi size uyarsa..
Daha iyisini yapana kadar en iyisi bu :) Şaka bir yana cevizsizde gayet güzel oluyor..Benden tavsiye kakao rengiyle uyumlu tabakta minik kareler halinde servis edin nemli dokusunu tattırmak için şık servise ihtiyacınız yok ama sunumda önemli, öyle değil mi ?
KAKAOLU BROWNİE
Tarif Alice Medrich Bittersweet kitabından..
150 gr tereyağ
1+1/4 cup şeker
3/4 cup + 2 tablespoon kakao
1/4 teaspoon tuz
1/2 teaspoon vanilya aroması
2 large boy yumurta (soğuk)
1/2 cup un
2/3 cup iri doğranmış ceviz(opsiyonel)
Tereyağ,kakao,şeker ve tuzu ısıya dayanıklı bir kaba koyun..Benmari düzeneğine kabınızı koyup tereyağ eriyip karışım pürüzsüzleşene kadar karıştırın..Karışım parmağınızı değdirdiğinizde hızla çekecek kadar sıcak olduğunda kabı tezgahınıza alın ve içine vanilyayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın...
Ardından yumurtaları birer birer ekleyin ve her seferinde en hızlı şekilde karıştırın..Karışım parlak ve homojenize olduğunda unu ekleyin ve 40 kere hızlıca karıştırın..Bittiğinde kullanacaksanız cevizleride ekleyin..
20 cmlik kare kalıbı yağlayın karışımı boşaltıp ön ısıtmalı 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin..Çıktığında size olmamış bu dedirtmesin soğudukça oturacak..16 minik veya 25 iri kare çıkıyor bilginize..
İşte sonuç bu derece nemli bir dilim oluyor..Muhakkak soğuk süt gerek ve dilimlerin yoğunluğunu düşünüp fazla kaçırmamak gerek..
Yumurta aklarını hala saklıyormusunuz buzlukta? Evet diyorsanız çıkarın o zaman..Tereyağı 30 gr kadar tutup gerisini elma sosuyla tamamlayalım diyete koşan bir brownie yapalım..
Bu tarifi bir forumda inatla önerdiklerini okuduğumda yaparım bir ara diye not ettim tek aklımda kalan tarif sahibinin adıydı (Nick Malgieri) ardından yapacağım tuttu ve ben kağıdımı bulamadım..Belki Türkçe yazıp aratsam çıkar umuduyla baktığımda kendilerini Bizim Pastanede buldum :) Nasıl aratttığımı yazmayacağım oldukça komikti..
ELMA SOSLU BROWNİE
Tarif Nick Malgieri Chocolate kitabından..
1/2 cup kakao
1cup un
1 teaspoon kabartma tozu
1/2 teaspoon tuz
30 gr tereyağ
1.5 cup şeker
2 iri yumurta akı
1/2 cup elma püresi/sosu (elmaları küp küp doğrayıp mümkünse kendi suyunda pişirip püre haline getirin)
1 teaspoon vanilya aroması
Kuru malzemeleri bir kenarda eleyin..Tereyağ ve şekeri çırpın ardından yumurta aklarını, elma püresini ve vanilyayı ekleyip çırpın..Karışım homojenize olduğunda 20 cmlik yağlanmış kare kalıba karışımı dökün 175 derece ön ısıtımalı fırında 30-40 dakika pişirin..Üst dokusunun sertleşmesi ama iç dokusunun yumuşaklığını kaybetmemesi istenen kıvam..
Soğuduğunda dilimleyin ve 50 gr erittiğiniz dilediğiniz bir çikolata çeşidini veya hazır çikolata galzürlerini üzerine gezdirin..
Bu karamel aklıma fena takıldı onları kurabiye içine mi arasına mı koysam karar veremedim..Birde bu aralar çok tatlı oldu birazda tuzlu gitmeli...
Özel kısım :
24 Kasım Öğretmenler Günü ilk kez bugün ayrı bir özeldi..Her daim özel olması dileğimle..
Sevgilerimle..
gokche!