Bir kahvaltı sofrasına tuzlu tatlı birer çeşit konacaksa illa ki bu reçeteleri yapıyordum. Sonra baya uzun bir zaman unutuldu. Araya katlı pastalar girdi , brownieler ve en sonunda şekersiz glutensiz reçeteler.
Geçtiğimiz pazar günü başa sarma isteği ve orjinal reçete sahiplerini unutup tarifleri sahiplenenleri görünce aklıma geldi. Yapmak kaynak göstermek bu pazar sizinde sofranıza misafir etmek istedim :)
İki reçetenin de kaynağı Mutfak Güncesi :)
KATMER POĞAÇA
200 ml süt / 1 su bardağı
100 ml sıvı yağ/ 1/2 su bardağı
10 gr kuru maya / 1 paket
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
350-400 gr un /3-4 su bardağı (gerekirse daha fazla)
75 gr oda ısısında tereyağ
Maya, şeker ve sütü karıştırın. Yumurtanın akı ve sıvı yağı ekleyin. En son azar azar tuz ve unu ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Bekletmeden hamuru 8 parçaya bölün.
Her birini 20 cm kadar daire şeklinde açıp üzerine tereyağını sürüp tüm parçaları bu şekilde üst üste dizin. Ardından bu dizdiklerinizi 70 cm çapında tekrar daire çeklinde açın. Tam olarak burada gördüğünüz gibi :)
Büyüttüğünüz daireyi sigara böreği yaparken ki gibi üçgen şeklinde kesin. Pratiklik açısından önce dörde sonra tekrar onları da dörde bölerseniz kolay olacaktır.
Kruvasan yapar gibi en dıştan içe doğru üçgenlerinizi sarıp tepsiye yerleştirin.Eğer içine birşeyler katmak isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz. 30 dakika mayalandırın ve yüzeyine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. 180 derece ön ısıtmalı fırında kadar pişirin.
PORTAKAL PELTELİ KEK
Peltesi için :
200 ml portakal suyu / 1 su bardağı
20 gr nişasta / 2 yemek kaşığı
30 gr şeker/3 yemek kaşığı
Keki için :
3 yumurta
170 gr toz şeker/ su bardağı
2 portakal kabuğu rendesi
100 m portakal suyu /1/2 su bardağı
100 ml sıvı yağ/ 1/2 su bardağı
10 gr kabartma tozu / 1 paket
220 gr un /2 su bardağı
Üzerine iri kıyılmış fındık
Önce pelteyi yapın soğusun,tüm malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp ara ara karıştırarak soğutun.
Keki için şeker ve portakal kabuğunu karıştırın ardından yumurtaları ekleyin. Köpürttükten sonra p.suyu ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin.En son k.tozu ve unu ekleyin. Karışım homojenize olduğunda 24-26 cmlik kalıp hazırlayın ve harcı bu kaba aktarın.
Harcın değişik yerlerine pelteden dökün veya benim yaptığım gibi bir küçük bir büyük daire çizebilirsiniz harç içinde.Dilerseniz üzerine iri kıyılmış fındık dökün.
Ön ısıtmalı 180 derece fırında 25-35 dakika arasında pişirin.20.dakikadan sonra kontrollü olun kürdan testi yapın.
Sevgilerimle..
Gökçe :)