Eğer reenkarnasyona inansaydım büyük ihtimalle İtalyan bir
ruh sirkülasyonundan geldiğimi düşünecektim.. Akdenizli ve Yörük olmamın da bu
ırka yakınlığımı açıkladığını düşünüyorum.. Tüm bu köken ve reenkarnasyona
inansaydım vızırtımı birleştirdiğinizde Torta Caprese çıktı ortaya..
Aslında proje doğum günü pastasıydı lakin kargolamak kısmı
işin içine girince her şeyi kekte birleştirmek fikri çok daha cazip geldi..İstediğim
sonucu elde etmenin mutluluğunu instagram da kutlayaduralım tarifi bloga geç
olmadan eklemek istedim..
Bonus bir : Bol çikolatalı bademli..Peki yediğinizde damakta
ki tat ne ? Hmm bademli bitter çikolata? Bence bu veya Serrose’nin değimiyle
topkek gibi! J
Bonus iki : Oralarda bir yerlerde gluten veya çölyak
sıkıntısı olanlar muhakkak varlar, biliyorum (hissediyorum sizi ^^) Bu kek belki tüm tariflerin arasında nazar
boncuğu kıvamında bir tanecik olabilir ama elimden geldiğince bir adette
kurabiye yetiştirme telaşındayım dilerim becerebilirim..Bu sayede 2 adet
glutensiz tarif olacak, pfff sevindiğim şeye bak! Sadece 2 tane :/
Arttırmak ümidiyle..
Mini bir tarihçe : Bu kek İtalya’nın Capri Adasına özgü bir tarif.Reçetedeki badem bazen fındık veya cevizle karıştırılıp kullanılabiliyor.Genelde adada ki pastanelerde turistlere servis ediliyormuş.
Mini bir tarihçe : Bu kek İtalya’nın Capri Adasına özgü bir tarif.Reçetedeki badem bazen fındık veya cevizle karıştırılıp kullanılabiliyor.Genelde adada ki pastanelerde turistlere servis ediliyormuş.
Demiştik esas oğlan badem ve çikolata.. Bademi kabuklu veya kabuksuz kullanmak mümkün,zaten ana tema kavrulmuş tuzsuz olması..
Peki ben gibi kabuktan rahatsız olunabilir diye düşünenler ne yapacak? Ya bir gece önceden tuzsuz kabuklu bademleri ılık suda bekletip sabah ayıklayacak ya da tahmini 10-15 dakika içinde -bana göre- pratik yolu yani kaynatmayı deneyecek..Tercih sizin..
İhtiyacımız olan bu reçete için 300 gr tuzsuz badem..Ben Güllüoğlu'ndan aldım, tavsiye ederim..Bir sos tenceresinde -hala kaynamakta olan- 1 lt kaynar suya,bademlerinizi atın..Çok tutmayacağız süzgeciniz ve çıkar çıkmaz içine boşaltacağımız soğuk su dolu büyük kaseniz elinizin altında olsun..
Bir süre sonra buruştuklarını fokurdadıklarını göreceksiniz yaklaşık 1 dakika içinde bu hale gelecekler..Çok tutmanız bademleri haşlayacağından mümkünse dakik olun...
Çıkardığınızda hemen soğuk su dolu kaseye veya musluğu açıp soğuk suyun altına tutun..Kendiliğinden kabuklarını atacaklardır..
Ta daaa :) Parmaklarınızın arasında sıktığınızda ortalığa fırlayan bademleriniz hazır! Tabi ki tarifte bu şekilde kullanmayacağız,yağsız teflon tavada kokusu çıkana kadar kavuracağız..Hem nemini hemde aromasını almış olacağız..Bir taşla iki kuş bir bakıma..
Ardından elinizin altında hazır bulunması açısından bademleriniz soğur soğumaz rondo da kısa aralıklarla süzgeçten geçecek kadar inceltin..
TORTA CAPRESE / UNSUZ ÇİKOLATALI BADEMLİ KEK
Tarif Yöresinden..
300 gr kabuksuz veya kabuklu un şeklinde çekilmiş badem
6 large yumurta
200 gr oda sıcaklığında tereyağ
200 gr bitter çikolata (en az %60 kakao oranlı)
1 tablespoon dark kakao
200 gr şeker (3/4 cup + 2 tablespoon)
1/4 teaspoon tuz
1 paket kabartma tozu*
*Asıl tarifte İtalyanların kullandığı bir çeşit kabartma tozu var Paneangeli..Bulabilirseniz ne ala.Onunla tam olduğu kanaatindeler.
Tereyağ ve çikolatanızı benmari usülü eritin,tamamen eridiğinde içine kakaoyu katıp karıştırın.Bir kenarda bekletin.
Yumurtanın aklarını ve sarılarını ayırın.Aklarına tuzu ekleyip sertleşene kadar çırpın.Diğer bir tarafta yumurta sarılarına şekeri ekleyip mayonezimsi bir kıvam alana kadar çırpın.Yumurta sarılarının üstüne un haldeki bademleri ve kabartma tozunu ekleyip çırpın.Ardından çikolatalı karışımı ekleyerek homojenize olana dek karıştırın.
En son yumurta aklarından azar azar alarak bu harca yedirin.Merkezden dışarı doğru karıştırmalısınız ki yumurta akları sönmesin.
*Bu aşamada normalde 25 cm'lik bir kalıp kullanılıyordu ama ben pek güvenemedim ve 16 cm'lik ve 23 cm'lik 2 kalıpta pişirdim.Kalıbı yağlayıp kakao veya unla kaplayın.
Ön ısıtmalı 180 derece fırında 45 -55 dakika pişirin.Soğuduğunda pudra şekeri veya kakao serpip servis edin.
Vee..
Bon appetit :)
Mutlu hafta sonları dileğimle..
Sevgilerimle..
gokche!