Bazı anları çabuk geçsin istiyorum..Şuan istediğim gibi..Bir an önce pazartesi gelsin bir an önce çarşamba kararı çıksın bir an önce "daha yakın" olayım falan filan..
O arada aklıma düştü yazmak,rahatlarım diye ve paylaşırım diye..
Soracaksınız bu keklerin özelliği ne diye? Bildiğiniz kek işte diyeceğim halbuki çok anlatasım vardı hikayelerini..Tatları damağımda kaldı, basit ve eğlenceli demek istiyordum mesela..Dedem yer fıstıklısına bayıldı babam karbonatlısına..Ben bereketine hayran kaldım diyesim vardı mesela..
Ama öyle ahım şahım keyfim yok..Balkona tüneyesim var öncesinde de tarifler var..
Kabartma tozunu yemeyenler grubuna dahil çevreniz için ideal ve ciddi ciddi yumuşak dokusuyla beni şaşırtan koca borcamı dolduran kek..
KARBONATLI EBRULİ KEK
Anne defterinden..
4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 su bardağı yoğurt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı limon suyu
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao (silme)
Tüm karışımı tek bir görünüm alana kadar çırpın.Bu karışımdan 1 su bardağı kenara ayırın ve kakaoyu bu ayırdığınız harca döküp çırpın.
Kalan sade-beyaz harcı büyük boy yağladığınız borcama döküp bir yemek kaşığı yardımıyla kakaolu harçtan aralarında boşluk olacak şekilde sade harcın üstüne noktalar yapın,en son bir bıçak yardımıyla hepsinin(kakaolu noktaların) içinden geçin bir nevi şu şekilde..
180 derece ön ısıtmalı fırında yaklaşık 40 dakikada pişecektir.Soğuduktan sonra 1 saat önceden vanilyalı şeker serpiştirdiğiniz iri çilek parçalarıyla servis edebilirsiniz..
Kalorili,brownie tadında,nemli ve kakao -yer fıstığı aromalı bir pasta..Tabi ki benim utanmasam sarılıp yatacağım kitabımdan..
ÇİKOLATALI YER FISTIKLI PASTA
Tarif Sky high kitabından..
Kek :
2 cup un
2.5 cup şeker
3/4 cup dark-koyu kakao
2 teaspoon karbonat
1 teaspoon tuz
1 cup sıvı yağ
1 cup ekşi krema / katı yoğurt / süzme yoğurt
1.5 cup su
2 tablespoon sirke
2 yumurta
18-20 cmlik 3 adet kalıbı yağlayıp unlayın veya yağlı kağıt serin.
Kuru malzemeleri bir kaba eleyin üzerine sıvı yağ ve ekşi kremayı ekleyin çırpmaya başlayın.Ardından su,sirke ve yumurtaları ekleyin.Homojenize olduğunda kalıplara eşit bölüştürün.180 derece ön ısıtmalı fırında 30-35 dakika pişirin.Fırından çıktığında soğuması için 20 dakika bekleyin deniyor ama okuduğum bloglarada güvenerek 30 dakika buzlukta bekletmek daha iyi netice veriyor.Çünkü kek oldukça yumuşak.He acelem yok derseniz ben gibi 1 gün streç filme sarın ve dinlendirin.
Krema:
285 gr krem peynir (yörsan white kullandım)
3/4 cup yer fıstığı ezmesi
115 gr tereyağ
5 cup pudra şekeri (çırparken yavaş yavaş ekleyin,daha az olabilir ama daha çok olmasın)
Krem peynir ve tereyağını köpük köpük olana kadar çırpın.Pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin en son yer fıstığını ekleyin.Karışım biraz gevşek görünebilir bir miktar buzdolabında bekletebilirsiniz.
Glaze :
225 gr bitter çikolata (%60'tan yüksek kakao)
3 tablespoon yer fıstğı ezmesi
2 tablespoon mısır şurubu / bal
1/2 cup half and half*/ süt kreması
*Half and half genelde tariflerde görünen bir karakter.Tarifi basit,adından anlaşılacağı gibi örneğin 1 cup için yarı yarıya 1/2 cup tam yağlı süt ve 1/2 cup süt kreması kullanılacak.
Benmari usülü çikolatayı eritin,üzerine m.şurubu / bal ve fıstık ezmesini katıp bir kenarda karıştırın en son half and half/kremayı ekleyip bir miktar ılınması için tezgahta bekletin.
Birleştirelim;
Keklerin eğer yamulma veya kabuklaşma durumu varsa yüzeyini bir tırtıklı bıçakla kesin.Ardından bir tanesini servis tabağına alıp 2/3 cup kremadan üzerine yayın.Diğer patlara da aynısını yapın.En son kremayla sıvadıktan sonra buzdolabına bir müddet kaldırın.(Yaklaşık 30-45 dakika).Bu sayede krema ve kek özleşecek hem de bir miktar soğuyacaktır.
Dolaptan çıkardığınızda ılınan glaze üzerine gezdirip tekrar buzdolabına kaldırın.Servisten 10 dakika önce çıkarıp kaynar sudan geçirdiğiniz bir bıçakla dilimleyin.Açıkçası yanında ne çay ne kahve öneriyorum sadece süt hem de soğuk..
Mutlu hafta sonlarınız olsun..
Sevgilerimle..
gokche!