Vegan meselesi derin bir mesele..Hiç bir hayvansal ürün tüketilmeyeceğinden reçeteler daralıyor..Ama biliyorum ki bu blogun vegan okuyucularıda var ve sürekli tarif verirken onları unuttuğumu sanmalarını istemiyorum..
Mümkünse bu tarif onlara ait olsun..Küçük notlarla, çikolatayla,antep fıstığıyla..
Kahverengiye yakışan renkler arasında kuşkusuz yeşil var..Ve yiyecek faslında yeşil dendimi ilk aklıma gelen a.fıstığı..Bu pudingte ezmesini kullanacağız tozundan her kullandığımda memnun kalmamam ve nedense yeşil renkli toz fıstık bulamamam beni bu yola yöneltti ki iyi kide öyle olmuş yeşil ve fıstık kokulu pudingim oldu..
Ezmesinde kullandığım sabit bir marka yok lakin piyasa bulabileceğiniz iki markayıda öneriyorum..Biri bu, biride şu..
ANTEP FISTIKLI VEGAN PUDİNG
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı antep fıstığı ezmesi
1 su bardağı badem veya soya sütü
3 yemek kaşığı şeker
Hepsini karıştırıp ocakta fokurdayana kadar pişirin ardından soğuması için kenara alın.
Hmmm oldu ki dayanamadınız tadına bakmak istediniz,frenk üzümü ve taze krema ile şu versiyon tavsiyemdir;
Şimdi keke dönelim..Avokadoyu bilmeyen kalmadı sanırım..Oldukça yararlı bir meyve..Kekin nemli leziz dokusu için devreye giren has oyuncu..Piştikten sonra ne koku ne tat kalıyor bilginize..
Herşey tamada şu avokadoyu soyarken cinnet geçiriyorum diyenlerdenseniz sizi şöyle alalım,yok öyle bir sorunum kızım uğraşma benle diyorsanız bu basamağı atlayınız.
Bir kere bu meyveye tamam demek için avcunuza aldığınızda yumuşak olduğunuz hissetmelisiniz.Hmm oldu da sert aldınız diyelim gazeteye sarıp birkaç gün bekletmek onu olgunlaştırabilir.
Peki nasıl içini çıkaracağız? Önce elmayı ortadan ikiye keser gibi kesip iki parçaya ayırdığınız avokadonun dev çekirdeğini çıkarın -bir öneri : çekirdeği güzelce yıkayıp miniklerle boyayarak oyuncak yapabilirsiniz.-
Yumuşak dokusu sayesinde avcunuza aldığınız kabuğunu sıktığınızda çıkacaktır ama olmuyor inatlaşıyorsa bir kaşık yardımıyla çıkarmanız mümkün.
Hazırsak keke geri dönüp, pişirmeye başlayalım..
AVOKADOLU ÇİKOLATALI VEGAN PASTA
Tarif buradan
3 cup un
6 tablespoon kakao
1/2 teaspoon tuz
2 teaspoon kabartma tozu
2 teaspoon karbonat
2 cup şeker
1/4 cup sıvı yağ
1/2 cup avokado püresi (orta boy 1 avokadoya tekabül ediyor)
2 cup su
2 tablespoon sirke
Birkaç damla vanilya aroması
Kuru malzemeleri (kabartma tozu,tuz,şeker,un,kakao,karbonat)bir kenara eleyin.Başka bir kapta ıslak malzemeleri (su,avokado,sirke,yağ) karıştırın ve iki karışımı birbirine ekleyip homojenize edene kadar çırpın.
20 cm'lik iki kalıbı hazırlayıp karışımı bu kalıplara pay edin.Ön ısıtmalı 180 derece fırında 35-40 dakika kürdan testi ile kontrol edip pişirin.
Gelelim birleştirmeye ;
Hazırladığınız pudingi 100 gr yumuşamış tereyağ(burdada veganlar için oluşturulmuş katı yağları kullanmak gerek ama olmuyorsa bir miktar sütle köpük köpük yapabilirsiniz veya toz şantide iş görebilir) ile köpük köpük olana dek çırpın.Sıcaklardan dolayı gevşek bir krema oldu diyorsanız birkaç dakika buzdolabında bekletebilirsiniz.
Soğutup kalıplarından çıkardığınız keklerinizin birini servis tabağına alın sürülebilecek kıvamdaki kremanızın yarısını kekin üstüne pay edip yanlardan taşmayacak şekilde sürün.Üzerine diğer keki oturtup kalan kremayada aynı işlemi yapın.
Süslemesi tamamen zevkinize kalmış..Soğuk kahveyle servis etmeniz kişisel önerimdir :)
Bu hafta içinde tekrar görüşmek dileğimle..
Sevgilerimle..
gokche!