BİRAZ SALATA VE GATEAU AU CİTRON

Brussels sprouts

Aslında sebzelerin hepsini severim..Ama brüksel lahanasını biraz ayrı tutuyorum..Ne seviyorum ne sevmiyorum..Hani olsada şöyle yesem demem ama salata olarak nedense düşündüğüm sebzelerin arasında görünüp kayboluyor..

Sinir ediyor mu ediyor..Tam hayal ettiğim şekilde ağzıma attığım lokmadan farklı bir tad alıyorum..Adını koyamadım..

Zeytinyağlısı, soslusu, etlisi, salatası hepsini yedim.. Salatada kalması taraftarıyım..Çok acıkmışsam soslusunu alabilirim..

Çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi benim zeytinyağıyla kavurma manyaklığımada sokuşturmak mümkün..

Biliyorum kış bitti ben daha yeni yazıyorum ama daha önümüzde çok kış var değil mi :p

Brussels sprouts with cauliflower

İlk önce karnıbaharla denedim..

Sonuç : olumlu!

Zaten ayrı iki sebze ve sosu brüksel lahanasına olunca çok garipsemiyor insan..

Sonra elim balzamik sirkeye uzandı..

Sonuç : olumlu!

Damak zevkinize bağlı olarak değişik soslar denemeniz elbetki mümkün..Tüm salata yerine sadece kaşığınıza aldığınız sebze karışımına bu sosunuzu veya sirkeyi ekleyip deneyin..Sonuç olumlu mu devam edersiniz :)

KARNIBAHARLI BRÜKSEL LAHANASI 

1 ufak çiçek karnubahar (4-5 bardak fotoğrafta ki gibi ufalanmış halde olmalı)

1 paket brüksel lahanası 

3-4 yemek kaşığı zeytinyağ

Sosu için :

2-3 yemek kaşığı balzamik sirke 

1 avuç dolusu iri kıyılmış ceviz veya fındık

Bir çimdik tuz

Bir çimdik karabiber


Karnıbaharı yıkayıp,küçük parçalara bölüp haşlayıp soğutun.Geniş bir tabağın etrafına dizin.Brüksel lahanasını yıkadıktan sonra dış zarı eğer çok yıpranmışsa soyun ve ikiye bölüp zeytinyağında diri kalacak şekilde kavurun.Sos malzemelerini bir kasede karıştırıp karnıbaharların ortasına eklediğiniz brüksel lahanalarının üstüne servisten hemen önce ekleyin.Karnıbaharın üstüne sadece zeytinyağ gezdirin.

salad.pomegranate with walnut

Nar..Kutsal meyve! Tanelerine hayran olduğum, yerken cinnet geçirten, üstümü başımı inadım yüzünden batırtan, cıyak cıyak "Baba şunu ayıklasana yaa! :( " diye sızlandırtan hayatımdaki yegane yiyecek..

Salataların çoğuna ya kendisini ya ekşisini eklemişliğim var ama bence -kısırdan sonra- brüksel lahanasına da çok yakışıyor..

Narla oldu mu ?

Sonuç: olumlu!

Sosuna da tekrar nar ekşisi ekledim, evet bildiğin gözüm doymadı..Narın tatlı oluşu beni bu davranışa itti mi ? Evet :)

kısaca ;

Sonuç : olumlu!


NARLI BRÜKSEL LAHANASI 


1 paket brüksel lahanası 

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için : 

3/4 su bardağı iri kıyılmış ceviz 

3/4 su bardağı tatlı nar

3-4 yemek kaşığı nar ekşisi

3-4 yemek kaşığı zeytinyağ 

Bir çimdik tuz


Brüksel lahanasını yıkadıktan sonra dış zarı eğer çok yıpranmışsa soyun ve ikiye bölüp zeytinyağında diri kalacak şekilde kavurun.Sosu için malzemeleri bir yerde nar ve ceviz hariç karıştırın.Servis öncesinde sosuyla birleştirip nar ve cevizi ekleyip tabağınıza alın.

vegetable salad


Ve son salata..Haşladığınız sebzelerin hepsini karıştırıp güzelce soslayın,ana mantık bu..Kalabalık sofralarda görseliyle vuruyor çünkü rengarenk ve et yemekleriyle de iyi bir uyum içinde..



SARIMSAKLI HAŞLANMIŞ SEBZE SALATASI 

1 çiçek/demet brokoli

1 adet sarı california biberi 

1 adet kırmızı california biberi

2-3 adet havuç 

1/4 yemek kaşığı balzamik sirke

1/2 su bardağı zeytinyağı

3 iri diş sarımsak (irice doğranmış)

Tuz 


Brokoliyi çiçeklerine irice bölün, sap kısmınıda yıkayıp irice doğrayın.Brokolinizin rengi solmaması için tencerenize soğuk su ekleyip, su kaynadıktan 2-3 dakika sonra -ki bu aşamada bıçakla yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz-alıp hemen süzün soğuk suyun altına tutun.

Biberleri yıkadıktan sonra közleyip iri doğrayın.Havuçlarıda yıkayıp jülyen doğrayıp haşlayın.

Tüm sebzeleri bir kapta birleştirin.Sos malzemelerini bir kase karıştırın (Sarımsağın aromasını daha yoğun hissetmek için en güzel çözüm 3-4 diş sarımsağı 200 ml'lik bir kavanozda saklamak.)Sebzelerin üstüne bekletmeden ekleyin.


orangette french yogurt cake


Bir tarif.. Fransız tarzı yoğurtlu kek.. Tatlı niyetine..Fransız ninelerin yoğurt kaplarını ölçü bilip torunlarına yedirdiği "Gâteau au Citron"...

Demli çayımın yanında dokusu ve kokusuyla dinlendircek cinsten..Serviste portakal ve beyaz çikolata kırıklarıyla pembe tabağıma uyacak cinsten..


FRANSIZ STİLİ BADEM VE LİMONLU YOĞURT KEKİ 



1/2 cup yoğurt 

1 cup şeker

1 limon kabuğu*

3 large yumurta

1 cup sıvı yağ

1/2 cup badem unu**

1 cup un 

2 teaspoon kabartma tozu


*Limon yerine portakal kullandım.
**Eğer bademi çok seviyorsanız 1 cup badem unu ,1/2 cup un kullanabilirsiniz.

Limon /Portakalın kabuklarını şekerle bir kapta karıştırın üzerine yumurta ve  yoğurdu ekleyip çırpın.Ardından un,badem unu,kabartma tozunu ekleyin en son yağı ekleyip homojenize olana kadar çırpın.

20-22 cm kalıbınızın tabanını yağ ve un ile kaplayın/yağlı kağıt serin.Harcınızı kalıba boşaltıp ardından Ön ısıtmalı 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

Servis anında soğuyan kekinizin üstüne segmentlerine ayırdığınız portakal ve beyaz kırpık çikolata ekleyin.


Dilerim cumanız mutlu geçmiştir! 

Huzurlu bir hafta sonu dileğimle..



gokche!