Abarttım yine müsade olayını..
Bir melodi iki tarif eklesem affediverseniz olmaz mı? :)
Tv'de haberler, kar geldi diye çırpınıyorlar..İstanbul hala hangi mevsimi yaşayacağına karar vermiş değil..Ben sanki kar varmışçasına habire arşivin en çikolatalı + tereyağlı tariflerini kurcalıyorum, çıldırmış gibi kahve içiyorum garip şekilde ısıttığım sütüme eklediğim tarçına (asla ve asla özel ilgim yok bu baharata, nedir derdi anlaşamıyoruz inanın bilmiyorum) bakıyorum..
Sanırım kara ihtiyacım var..
Aralık ayı kar ihtiyacı haricinde beni kart almam gerektiğine inandıran tek ay..Sanki diğer aylardan herhangi birinde atsam tüm büyü bozulacak gibi geliyor..Devamlı arttırdığım listeme bir yenisini ama teee en başa ekliyorum : yeni sene için kart al !
Ocak ayının tüm doğum günlerini,yeni yaşımı veya çoğu zaman karı saklamasına rağmen aralık ayını seviyorum..Diğerlerinden ocaktan bile çok seviyorum..
Belkide son kalkan tren misali tüm sene geçirilmiş iyi / kötü her anı bu zamanda düzelteceğim bir düğme var gibi..Sanmıyorum ya, olsun, düşünmek isteyince görmek isteyince öyle oluveriyor..Kartları almam, daha fazla çikolata hediye etmem/yemem sanki son anda mutlu olayımda yeniside mutlu gelsin diye paralananmamda bu yüzden galiba..
Lafı uzatmak istedikçe dağılıyor..Konuşkanlığımı kaleme/klavyeye kaydırmak güzelde konuştuğum zamanki gibi darmadağın olması ve toparlayamaması kötü :)
PB&C : peanut butter & chocolate.. Yer fıstığı ezmeli ve çikolatalı kurabiyenin Scharffen Berger hali..Kaynak daha önce türlü tariflerini deneyip yazdığım kitaptan : Essence of chocolate
Ben bu sefer yorum yapmayacağım haliyle oldukça iştah açıcı zaten :)
YER FISTIĞI EZMELİ VE ÇİKOLATALI KURABİYE
Tarif Essence of chocolate'tan
1 cup un
1/2 teaspoon tuz
1/2 teaspoon kabartma tozu
115 gr tereyağ oda ısısında
1/3 cup şeker
1/2 cup koyu kahverengi şeker
1 adet large boy yumurta
1/2 cup parçacıklı yer fıstığı ezmesi
30 gr ( %99 kakao oranlı) bitter çikolata*erimiş halde
170 gr (%62 kakao oranlı)bitter çikolata* iri parçalar halinde
Dilerseniz iri doğranmış yer fıstıklarıda ekleyebilirsiniz.
*Çikolataların kakao oranı erime hallerinden tutunda, lezzetlerine kadar etkiliyor.Şayet bu oranlarda çikolata elinizin altında yoksa artık büyük marketlerde kolayca bulununan bu oranlara yakın bitter çikolataları kullanabilirsiniz veya kahve dünyasındaki pul/para çikolatalardan faydalanabilirsiniz.
Bir kapta tuz,un ve kabartma tozunu karıştırın.
Bir diğer kapta tereyağ ve şekerleri 1-2 dakika çırpın ardından yer fıstığı ezmesi ve yumurtayı ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.En son erittiğiniz çikolatayı ekleyin ve karışım homojenize olduğunda mixerinizi durdurun.
Bir kenarda karıştırdığınız unlu karışımı bu ıslak karışıma ekleyin çırpın.Karışım tek görüntü haline geldiğinde çikolata parçalarınıda ekleyin.
Tepsinize yağlı kağıt veya silpat serin.
Burda diler kitapta belirtilen gibi 4-5 cm aralıklı olarak 3 tablespoonluk toplar halinde tepsinize kurabiyelerinizi(12 adet) yerleştirirsiniz veya diler benim gibi daha ufak 1-1.5 tablespoonluk(~20-25adet) porsiyonlar eklersiniz,zevkinize kalmış.
Ön ısıtmalı 170 derece fırında 20 dakika pişirin.Eğer porsiyonları ufak tutarsanız pişme süresinide kısaltmalısınız dikkat.İlk başta piştiklerinde size yumuşak gelebilirler fakat tezgahta 5-10 dakika kaldığında olması gerektiği gibi kıvamı oturuyor bilginize.
Havasız bir kapta 3-5 gün dayanabiliyorlar.
Bu kek gecenin bir vakti tereyağının oda ısısına gelmesi eziyetine katlanamayanlara gelsin,inanılmaz gıcık bir durum..
Harcı hazırla,tepsiye dök o pişedursun bir kenarda çikolata erit..Pişince sıcak kek,erimiş çikolata iri parçalı cevizi buluştur.Nemliliği dehşet derecede.İşte kurtarıcı!
TEPSİDE KOLAY ÇİKOLATALI KEK
Tarif PW'dan
2 cup un
2 cup şeker
4 tablespoon kakao
1/4 teaspoon tuz
225 gr tereyağ
1 cup kaynar su
1/2 cup süt
2 adet large boy yumurta
1 teaspoon karbonat
Üzerine : erittiğiniz çikolata,ceviz.
Un,tuz ve şekeri bir kapta karıştırın.
Sos tencerenizde tereyağını eritin ve kakaoyu ekleyin,karıştırın.Ardından kaynar suyu ekleyin 30 saniye kaynatıp altını kapayın.
Bir diğer kapta yumurta,süt ve karbonatı karıştırın.
Unlu karışıma sıcak olan kakaolu karışımı ekleyin iyice karıştıktan sonra sütlü karışımı ekleyip bir tahta kaşıkla homojenize edin.
Orta boy bir dikdörtgen kalıba / tepsiye /borcama harcınızı ekleyin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
Şimdiden kartlara başlamalı..
Mutlu hafta sonları :)
Sevgilerimle..
gokche!