YAPIM AŞAMALARI İLE GANAŞ/J TARİFİ VE BEN PASTAYI NASIL YAPIYORUM?

3646739705_e221883b41



En sonunda bilgisayar başındayım ve tarifleri tek tek fotograflayabilmiş olabilmenin mutlugu ile yazıyorum :)


Sırasıyla:

1- Yumuşak dokulu pandispanya

2-İç kreması

3-Ganaş/j tariflerini bildiğim kadarı ile vereceğim..



Ekstar lazım olanlar ;

1-File antep fıstıgı

2-Kalpli şekercikler

3-Truff



Önce pandispanyayı yapıyoruz:


Ben bu pandispanyayı tutturacağım diye bir kaç yanlış denemede bulundum..Şöyle ki ölçüler iki farklı kalıp için verilmişti fakat benim istediğim 18 cmlik bir kalıp için 3 kata ayırabileceğim bir pandispanya tarifi oluşturmaktı.Pandispanya tarifini Emel Başdoğanın bence her evde olması gereken kitabından seçtim ama gece gece internete bakmayayım diye dur bakalım şu oranlarla oynayayım dedim ve mukemmel yumusaklıkta kolay kesilebilen pastahane pandispanyalarına benzeyen kabartma tozsuz muthiş kabaran ve yagsız bir pandispanya elde ettim :) Ne reklam ama değil mi bir kek için bunca söz:)

Çok sonra aklıma geldi birde internet ortamından denenip denenmediğine bakayım dedim Burçinin Denemeleri'de bu pandispanyadan memnun kaldığını öğrendim bende Amerikayı yeniden keşfetmiş oldum :) Neyse ben yine iyi ki bu kitabımı aldım diye dua edeyim....



YUMUŞAK DOKULU PANDİSPANYA

Tarif Emel Başdoğana aittir.



4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su
1 paket vanilya (ben kullanmadım)


Yumurtaların akını sarısını ayırın
Yumurta sarılarına şekerin yarısını ilave edin ve cırpın
Bir tarafta da yumurta aklarını köpük köpük olana kadar cırpın tam bu esnada limon suyunuda ekleyin

Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını içine dökün bir süre sonra beze yaparken ki yumuşak dokuyu yakalamalısınız..Bakınız aşağıdaki fotograflar ; 
1-Köpük köpük kalıbı ters çevirdiğinizde akmayacak şekilden kastım ;

3653975486_3a3505bdbe

2- Bezenin ki gibi yumuşak dokulu köpükten kastım ;


3653975592_7b8c6326a0

Yumurta sarılarını mayonez kıvamına gelince kaynar suyu ekleyin



Un nişasta ve kullanıyorsanız vanilyayı bir kapta eleyerek karıstırın



Yumurta sarıları ile birlikte yumurta akının bulundugu kaba aktarın



ÇIRPMADAN! tahta bir kaşık veya spatula ile karıştırın 



18 cmlik bir kalıbın tabanına yaglı kagıt serin


**ÇEVRESİNİ YAĞLAMAYIN PANDİSPANYA TUTUNAMAYACAK VE KABARMAYACAKTIR 

175 derece ön ısıtmalı fırında ~40-45 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin. 


3653975700_55ee29a29e

Çıktığında kalıbı ters çevirip sogutun bu sayede çökme yaşanmayacak

3653180019_44ed217555


İyice soğudugunda kalıptan ayırıp tel ızagara üzerinde kalan ılıklıgını giderin

Streç filme sarıp bir gece bekletin eğer bekletemeyeceksiniz birkaç saat buzlukta bekletmenizde kafi olacaktır çünkü soğumayan pandispanya keserken parçalancaktır

3653180357_f9093c3ccd

Pandispanyayı ertesi gün düz durması için traşlayın ve yukarıda gördüğünüz kek katlandırma teli ile(pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz görüntüsü için tıklayın )Dilediğiniz kalınlıkta kek için telin kenarında ki ayarları belirleyin.

3653976362_0668668253

Keki elinizle sabitleyip teli ileri geri hareket ettirerek düzgün katlar kesin..Ben 3 kata ayırdım daha gösterişli pastaları seviyorum sanırım :)


3653180103_69469f85a6

Döner pasta standına önce yaldızlı pasta altlıgınız koyun ve 3 parca yaklasık yaglı kagıt kesip üçgen biçiminde altlıgın üstüne yerleştirin .Bu sayede altlık sıvama aşamasında kirlenmecek veya dip dekorunda size çok yardımcı olacaktır:)

Ben dışını ganaş/jlayacağım için hafif bir tarif belirledim ama herkes beğenince bir kaç defa daha kullanayım bari demedim değil :)


2- Krema tarifini verip hemen kalan aşamaları anlatacağım


KREMA / MUHALLEBİ TARİFİ


2 su bardağı tam yağlı süt

1/2 çay bardağı nişasta

1/2 çay bardağı un

1+1/2 çay bardağı toz şeker

1 çay kaşığı tereyag


Sütün yarısı ile nişasta ve unu karıstırın ki sonradan topaklanmasın

Kalan yarısını şeker ile ocakta iyice ısıtın ve iki karısımı birleştirin

Bir süre sonra muhallebi kıvamını aldıgında tereyagınıda ekleyip oda sıcaklıgında ara ara karıstrarak kabuk tutmasını önleyin ve sogutun

Sogudugunda yaklasık 30 dakika bekletin sürülecek kıvama gelecektir


3653180603_2c8f292925



3653976484_617e406cdd


3653180719_dcd2353c14


Benim elimde ayaranabilir çemberim pek yüksek değil bir aşamadan sonra çıkarmak zorunda kalıyorum ama eğer krema ile doldurma aşamasında kolaylık istiyorsanız benim gibi acemi iseniz daha dogrusu bu yontem tam bir can simidi :)

Bu sayede eşit yayılan krema ile dilim fotografları daha bir cazibeli hale geliyor:))
Birinci kat kremada bolca fındık ikinci kat kremada muz kullanıldı :)

3-Sırada ganaş/j var :) Dilerim fotoğraflarda yardımcı olur..
3653973878_2f27b1044f

BİTTER ÇİKOLATALI GANAŞ/J

Tarif Dorie Greenspan Baking From My Home To Yours kitabından..


8 ounces/~240 gr iyi kalite bitter çikolata (kahve dunyası)

1 cup +2 tbsp krema /~280 ml (tikveşli )

4 tbsp tereyag /~56 gr 4 parcaya bölünmüş



Çikolatayı ince ince kıyın , kremayı asla kaynamayacak şekilde ısıtın ve kıydıgınız çikolatalrın üstüne dökün

Spatula yardımı ile merkezden dışa dogru buyuk hareketlerle karıstırın 3-4 saniye böyle karıstırdıktan sonra böldüğünüz tereyagı içine ekleyin

**Tereyag niye diye sordunuz haklısınız sebep tamamen ışıl ışıl bir ganaş/j için :) Dilerseniz eklemeyebilirsiniz..

Oda sıcaklıgına gelmesini bekledikten sonra mikser ile yuksek devirde köpük köpük olana dek çırpın

Bu aşamada sürülmeye hazır olacaktır, fotografın üstüne tıklayarak büyük halini gorebilirsiniz.

3653976734_b91ba96979

Tüm herseyi izlediğim videolar sayesinde öğrendim kaplamada buna dahil genelde videolarda öncelikle tepesinden bol miktarda krema/ganaş/j sürülüyor ardından yanlara sürülüp artan köşe kısımlar temizleniyordu.

                        3653180893_097ba06af6

Burda dikkat edilmesi gereken ganaş/jın sürülecek kıvamda olması, spatulanıza hakim olmanız, dik yerine hafif eğimli tutmanız, her sürüşten sonra kabınıza süreterek fazlalıkları atmanız ve daha temiz bir goruntu için kaynar su dolu kaba batırdıgınız spatulanızı kurulayıp hemen hasarlı kısımları sıvamanız..

                         
       3653180991_2c11d49077

Serdiğiniz yağlı kağıtların üstüne file antep fıstıgını serpip diplerine yaglı kagıtın altına elinizi sokup yapıstırın yaglı kagıtları cıkarırken spatulanızı pastaya dogru itekleyin yani zıt calısın ki fıstıklar ve ganaş/j sökülmesin

3653973630_e51874b7a3


Kenarları için şu fotografta ki ortada ki hamur kazıyıcıyı kullandım en orta kısmına bol kalpli şekercik ve etrafına taşıma esnasında dağılmaması için kurdanla tutturdugum trufflar oturttum

Buzdolabında bir kaç saat sogutun ve servisten 20-30 dakika önce dısarı cıkarın



3653178033_c1d127bde0

Ve artık dilim fotograf ve derin bir çok şükür yarabbi sesi! :)

Özellikle belirtmek isterim ki gittiğim bir kurs sonucu değil izlediğim videolar(belki milyon tane ve milyon defa izlenmişlerdir) sonucu bir pasta olusturdum ve belki bir ihtimal yardımcı olur diye yazdım..Sizede af buyurun ama tavsiyem bu konu ile ilgili videoları izlemeniz..


Sevgilerimle..


gokche!

40 yorum:

Kendimce dedi ki...

nefis bir görüntü

birdutmasali dedi ki...

ellerine sağlık canım..
her zaman çok başarılısın zaten..
sevgiler gökçeciğim..
iyi haftalar.

MoonSun dedi ki...

:)) Oyyhhh hmmmm sugar :))

Gohcecim, babaciginin babalar gununu kutluyorum ben de :))

Düş bahçesi (Düşler Mutfağı) dedi ki...

muhteşem görünüyor ellerine sağlık!

Sevgiyle kal,

Naile dedi ki...

gökçe harika bir görüntü, çok güzel duruyor. Bir pastanede seçim yapıyor olsaydım bundan yemek istedim :)

♥ MAVİANNE ♥ dedi ki...

kutluyorummmmm ben de


bu toplardan aldım gidiyorumm

Tijen AKTAY dedi ki...

Hem çok yetenekli hemde çok da mütevazisiniz. Tekrarlıyorum sizden öğreneceğim çok şey var.
Ellerinize sağlık.
Yarışmaya katılmanızdan mutluluk duyarım.
2 gün içinde İglo kategori belli olacak. Bilgisini veririm size
sevgiler
http://www.lezzetibol.com

Ayse Pamuk dedi ki...

Vallahi hayran kaldım ellerine sağlık canım

pasta evim dedi ki...

BRAVOO.. ON NUMARA BİR İŞ YAPMIŞSIN. BU KONUDA SORUSU OLAN BİR SÜRÜ İNSANIN SORUSUNU CEVAPLAMIŞ OLDUN. ELLERİN DERT GÖRMESİN.

Şermin KILIÇ dedi ki...

ellerinize sağlık.. harika gözüküyor.. pasta yapmayı benim gibi yeni öğrenenler için çok açıklayıcı olmuş.. sevgiler..

hanife dedi ki...

eline koluna yüreğine klavyene sağlık ne kadar güzel anlatmışın kandilin mübarek olsun

Eya dedi ki...

Sevgili Gökcecigim...süper anlatim ve fotograflar amaaaa ben en sondaki catalli dilim pasta fotografina takili kaldiiiim...harika, ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

Seda dedi ki...

Süper olmuş ellerine sağlık sevgiler....

SOFRAM dedi ki...

Gökçe'ciğim çok güzel bir pasta olmuş, ellerine sağlık, detaylı anlatımın için de çok teşekkürler canım.
Bu vesileyle kandlini kutluyor, tüm islam alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum canım, sevgiler...

TAZE NANE dedi ki...

Çok güzel anlattmışsın.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Dertlerimiz kum tanesi kadar küçük,
sevinçlerimiz nisan yağmuru kadar bol olsun.
Bu mübarek geceniz sevapla dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

MoonSun dedi ki...

Canim benimmmmmm kandilin mubarek olsun, tum dularinin kabul olmasini diliyorum :)

hülya dedi ki...

gökçe hanım ellerinize sağlık.bu tür videolar için verebileceğiniz link var mı?
hülya

Zarpandit :) dedi ki...

hülya bana gokchecoskun@gmail.com 'dan uklasabilirmisin?

video linklerini atabilirim bu sayede burdan baya uzun olacak cunku :)

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

bu blog olayına girdiğimden beri senin kadar aşama kaydeden biri daha görmedim ben. harika bir anlatım olmuş inan bana, benim gibi bu konuda fazlasıyla acemi biri için oldukça aydınlatıcı. ellerine kollarına sağlık. seni çok iyi yerlerde göreceğime eminim.

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ dedi ki...

ellerine saglik canim okadar guzel anlatmissinki hemen mutfaga kosup yapmak geldi icimden:)
en kisa zamanda pastanin pandispanyasini denyecegim.

Gokcecigim sevgilerimi biraktim.

lezzetyolculugu dedi ki...

Canım seni gerçekten tebrik ediyorum çok başarılı görünüyor.Ellerine sağlık.

lezzetyolculugu dedi ki...

Canım seni gerçekten tebrik ediyorum çok başarılı görünüyor.Ellerine sağlık.

burcu d. dedi ki...

Oh WOW, this cake looks absolutely amazing!! kesinlikle deneyecegim...ama becerebilirmiyim, iste orda süphem var??!

Zehra Gürgen dedi ki...

Gökçecim kesinlikle çok açıklayıcı ve faydalı bir post olmuş. Emeğine ellerine sağlık canım

Alev dedi ki...

gokcecim

Bence harika bir anlatim olmus. ellerine saglik 40 yillik pastacilara tas cikartirsin arkadasim sen :)

meyse dedi ki...

merhaba, bana acil cevap lazım:( Emel Başdoğan'ın bu pandispanyasını 24 cmlik kalıba yapmak istiyorum, ölçüleri nasıl değiştirmeliyim? şimdiden çok teşekkürler.

ZarpandiT dedi ki...

merhaba meyse :)

tarifi 1.5 katına çıkarman kafi olacaktır.

yani :
6 yumurta,1.5 su bardagı seker,1,5 su brdağı un, 3/4 su bardağı nişasta,1.5 çay kaşıgı limon suyu,3/4 cay bardağı kaynar su ve 1.5 paket vanilya..

dilerim acıklayıcı olmustur :)

meyse dedi ki...

teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler...:))

ZarpandiT dedi ki...

birşey değil :)) bir problem olursa haberdar edebilirsin gmail açık an itibari ile :)

gokchecoskun@gmail.com

meyse dedi ki...

günaydın, dün verdiğiiniz ölçülerle pandispanyayı yaptım, süper kabardı, şekli de süper oldu, dümdüz, ama benden kaynaklanan bi sorun oldu, aklar sönmesin diye çok fazla karıştırmak istemedim, bi de karıştırma kabım bütün malzemeyi koyunca küçük geldi galiba, iyi karışmadığını farkettim ama yine de döktüm kalıba, piştiğinde orta kısmında hamur sertlikleri vardı parça parça, onlar da karışmayan undu sanırım:( ama tarif için çok teşekkürler, bi sorum olacak, şeker miktarını arttırsam olur mu acaba? tarif bozulur mu yani?

ZarpandiT dedi ki...

merhaba meyse cevabı gec yazıyorum kusura bakma..sorun yaşamana üzüldüm :(

tarifte oynamalar muhakkak sonucu etkileyecektir..hele pandispanyalarda daha tehlikeli olabiliyor :)şeker miktarı artışı kekini pufluktan çıkarıp sertleştirir..merak ettim sana tatlı gelmedi mi pandispanya?bana tam gelmişti :) olmadı keki ıslatıgın sıvıyı tatlandırabilirsin..

hamur sertlikleri için pek tabi düzgün karışmamasından ama bununda bir çözümü var spatulanla dev daireler çizersen yani dairelerini daha geniş tuıtarsan karıstırırken hiçbir problem yaşamazsın..

meyse dedi ki...

teşekkürler, bir dahaki yapışımda o şekilde karıştırmayı denerim, pandispanyayı ilk yapınca kıyısından köşesinden minicik minicik tadına bakmıştım da şekersiz gelmişti,annemin günü için yapmıştım,oraya gidip bir dilim yiyince şekersiz olmadığını anladım:)

LEYLA dedi ki...

söyleyecek söz yok bayıldım ben buna,müthişşş,ve çok cici bir anlatımı var :)

Adsız dedi ki...

Gökçe ben flick görüntülerini göremiyorum, bu fotoğraf kaldırıldı uyarısı veriyor, acaba neden? Bir de bu tarifi hiç kakaolu denedin mi? Unu azaltıp kakao ekleyerek sonuç yine iyi olur mu acaba? Kestaneli pasta için bu pandispanyayı kullanmak istiyorum, ne dersin?

ZarpandiT dedi ki...

Adsız merhaba ^^

Flickrda sıkıntı var demek ki :-\ şuan bende farkettim,düzeltecegim en kisa zamanda.

Hic oynama yapmadim tarifte bir sey demem dogru olmaz ama;

Kakaolu bi pandıspanya istiyorsan şu ideal,hele de kestaneliler icin ^^

http://kakaolupasta.blogspot.com/2012/08/rosette-ve-smoothie.html?m=1

Geveze Anne dedi ki...

merhabalar;
öncelikle ellerinize ve emeğinize sağlık çok güzel anlatım olmuş.. ancak resimler görünmüyor:( bu resimlere nasıl ulaşabiliriz acaba:?

ZarpandiT dedi ki...

Resimleri düzelttim umarım olmustur :)

meryyyyyy dedi ki...

merhaba keki süt meyve suyu vb. ıslatmamıza gerek yok mu kafama takıldı teşekkürler

meryyyyyy dedi ki...

merhaba keki ıslatmamıza gerek yok mu acaba süt vb. bişeyle teşekkürler

ZarpandiT dedi ki...

cok cok gec yazsamda belirteyim ben ıslatmıyorum genelde.bir gece o kremayla bekletmem kendi damak tadıma uyuyor ama ıslatabilirsiniz.