YAPIM AŞAMALARI İLE GANAŞ TARİFİ VE BEN PASTAYI NASIL YAPIYORUM?

3646739705_e221883b41



En sonunda bilgisayar başındayım ve tarifleri tek tek fotograflayabilmiş olabilmenin mutlugu ile yazıyorum :)


Sırasıyla:

1- Yumuşak dokulu pandispanya

2-İç kreması

3-Ganaş/j tariflerini bildiğim kadarı ile vereceğim..



Ekstar lazım olanlar ;

1-File antep fıstıgı

2-Kalpli şekercikler

3-Truff



Önce pandispanyayı yapıyoruz:


Ben bu pandispanyayı tutturacağım diye bir kaç yanlış denemede bulundum..Şöyle ki ölçüler iki farklı kalıp için verilmişti fakat benim istediğim 18 cmlik bir kalıp için 3 kata ayırabileceğim bir pandispanya tarifi oluşturmaktı.Pandispanya tarifini Emel Başdoğanın bence her evde olması gereken kitabından seçtim ama gece gece internete bakmayayım diye dur bakalım şu oranlarla oynayayım dedim ve mukemmel yumusaklıkta kolay kesilebilen pastahane pandispanyalarına benzeyen kabartma tozsuz muthiş kabaran ve yagsız bir pandispanya elde ettim :) Ne reklam ama değil mi bir kek için bunca söz:)

Çok sonra aklıma geldi birde internet ortamından denenip denenmediğine bakayım dedim Burçinin Denemeleri'de bu pandispanyadan memnun kaldığını öğrendim bende Amerikayı yeniden keşfetmiş oldum :) Neyse ben yine iyi ki bu kitabımı aldım diye dua edeyim....



YUMUŞAK DOKULU PANDİSPANYA

Tarif Emel Başdoğana aittir.



4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su
1 paket vanilya (ben kullanmadım)


Yumurtaların akını sarısını ayırın
Yumurta sarılarına şekerin yarısını ilave edin ve cırpın
Bir tarafta da yumurta aklarını köpük köpük olana kadar cırpın tam bu esnada limon suyunuda ekleyin

Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını içine dökün bir süre sonra beze yaparken ki yumuşak dokuyu yakalamalısınız..Bakınız aşağıdaki fotograflar ; 
1-Köpük köpük kalıbı ters çevirdiğinizde akmayacak şekilden kastım ;

3653975486_3a3505bdbe

2- Bezenin ki gibi yumuşak dokulu köpükten kastım ;


3653975592_7b8c6326a0

Yumurta sarılarını mayonez kıvamına gelince kaynar suyu ekleyin



Un nişasta ve kullanıyorsanız vanilyayı bir kapta eleyerek karıstırın



Yumurta sarıları ile birlikte yumurta akının bulundugu kaba aktarın



ÇIRPMADAN! tahta bir kaşık veya spatula ile karıştırın 



18 cmlik bir kalıbın tabanına yaglı kagıt serin



**ÇEVRESİNİ YAĞLAMAYIN PANDİSPANYA TUTUNAMAYACAK VE KABARMAYACAKTIR 


175 derece ön ısıtmalı fırında ~40-45 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin. 


3653975700_55ee29a29e

Çıktığında kalıbı ters çevirip sogutun bu sayede çökme yaşanmayacak

3653180019_44ed217555


İyice soğudugunda kalıptan ayırıp tel ızagara üzerinde kalan ılıklıgını giderin

Streç filme sarıp bir gece bekletin eğer bekletemeyeceksiniz birkaç saat buzlukta bekletmenizde kafi olacaktır çünkü soğumayan pandispanya keserken parçalancaktır

3653180357_f9093c3ccd

Pandispanyayı ertesi gün düz durması için traşlayın ve yukarıda gördüğünüz kek katlandırma teli ile(pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz görüntüsü için tıklayın )Dilediğiniz kalınlıkta kek için telin kenarında ki ayarları belirleyin.

3653976362_0668668253

Keki elinizle sabitleyip teli ileri geri hareket ettirerek düzgün katlar kesin..Ben 3 kata ayırdım daha gösterişli pastaları seviyorum sanırım :)


3653180103_69469f85a6

Döner pasta standına önce yaldızlı pasta altlıgınız koyun ve 3 parca yaklasık yaglı kagıt kesip üçgen biçiminde altlıgın üstüne yerleştirin .Bu sayede altlık sıvama aşamasında kirlenmecek veya dip dekorunda size çok yardımcı olacaktır:)

Ben dışını ganaş/jlayacağım için hafif bir tarif belirledim ama herkes beğenince bir kaç defa daha kullanayım bari demedim değil :)


2- Krema tarifini verip hemen kalan aşamaları anlatacağım


KREMA / MUHALLEBİ TARİFİ


2 su bardağı tam yağlı süt

1/2 çay bardağı nişasta

1/2 çay bardağı un

1+1/2 çay bardağı toz şeker

1 çay kaşığı tereyag


Sütün yarısı ile nişasta ve unu karıstırın ki sonradan topaklanmasın

Kalan yarısını şeker ile ocakta iyice ısıtın ve iki karısımı birleştirin

Bir süre sonra muhallebi kıvamını aldıgında tereyagınıda ekleyip oda sıcaklıgında ara ara karıstrarak kabuk tutmasını önleyin ve sogutun

Sogudugunda yaklasık 30 dakika bekletin sürülecek kıvama gelecektir


3653180603_2c8f292925



3653976484_617e406cdd


3653180719_dcd2353c14


Benim elimde ayaranabilir çemberim pek yüksek değil bir aşamadan sonra çıkarmak zorunda kalıyorum ama eğer krema ile doldurma aşamasında kolaylık istiyorsanız benim gibi acemi iseniz daha dogrusu bu yontem tam bir can simidi :)

Bu sayede eşit yayılan krema ile dilim fotografları daha bir cazibeli hale geliyor:))
Birinci kat kremada bolca fındık ikinci kat kremada muz kullanıldı :)

3-Sırada ganaş/j var :) Dilerim fotoğraflarda yardımcı olur..
3653973878_2f27b1044f

BİTTER ÇİKOLATALI GANAŞ/J

Tarif Dorie Greenspan Baking From My Home To Yours kitabından..


8 ounces/~240 gr iyi kalite bitter çikolata (kahve dunyası)

1 cup +2 tbsp krema /~280 ml (tikveşli )

4 tbsp tereyag /~56 gr 4 parcaya bölünmüş



Çikolatayı ince ince kıyın , kremayı asla kaynamayacak şekilde ısıtın ve kıydıgınız çikolatalrın üstüne dökün

Spatula yardımı ile merkezden dışa dogru buyuk hareketlerle karıstırın 3-4 saniye böyle karıstırdıktan sonra böldüğünüz tereyagı içine ekleyin

**Tereyag niye diye sordunuz haklısınız sebep tamamen ışıl ışıl bir ganaş/j için :) Dilerseniz eklemeyebilirsiniz..

Oda sıcaklıgına gelmesini bekledikten sonra mikser ile yuksek devirde köpük köpük olana dek çırpın

Bu aşamada sürülmeye hazır olacaktır, fotografın üstüne tıklayarak büyük halini gorebilirsiniz.

3653976734_b91ba96979

Tüm herseyi izlediğim videolar sayesinde öğrendim kaplamada buna dahil genelde videolarda öncelikle tepesinden bol miktarda krema/ganaş/j sürülüyor ardından yanlara sürülüp artan köşe kısımlar temizleniyordu.

                        3653180893_097ba06af6

Burda dikkat edilmesi gereken ganaş/jın sürülecek kıvamda olması, spatulanıza hakim olmanız, dik yerine hafif eğimli tutmanız, her sürüşten sonra kabınıza süreterek fazlalıkları atmanız ve daha temiz bir goruntu için kaynar su dolu kaba batırdıgınız spatulanızı kurulayıp hemen hasarlı kısımları sıvamanız..

                         
       3653180991_2c11d49077

Serdiğiniz yağlı kağıtların üstüne file antep fıstıgını serpip diplerine yaglı kagıtın altına elinizi sokup yapıstırın yaglı kagıtları cıkarırken spatulanızı pastaya dogru itekleyin yani zıt calısın ki fıstıklar ve ganaş/j sökülmesin

3653973630_e51874b7a3


Kenarları için şu fotografta ki ortada ki hamur kazıyıcıyı kullandım en orta kısmına bol kalpli şekercik ve etrafına taşıma esnasında dağılmaması için kurdanla tutturdugum trufflar oturttum

Buzdolabında bir kaç saat sogutun ve servisten 20-30 dakika önce dısarı cıkarın



3653178033_c1d127bde0

Ve artık dilim fotograf ve derin bir çok şükür yarabbi sesi! :)

Özellikle belirtmek isterim ki gittiğim bir kurs sonucu değil izlediğim videolar(belki milyon tane ve milyon defa izlenmişlerdir) sonucu bir pasta olusturdum ve belki bir ihtimal yardımcı olur diye yazdım..Sizede af buyurun ama tavsiyem bu konu ile ilgili videoları izlemeniz..


Sevgilerimle..


gokche!