ELMALI TARÇINLI CHEESECAKE + EV YAPIMI ESMER ŞEKER

Untitled







Tarçını tek başına tüketemeyenlerdenim. Ama elmalı herşeyin içine katılması gerektiğini düşünüp muhakkak eklerim. Cheesecake tariflerinde nasıl kullandıklarını merak ederken kitapta ki bu tarif aklıma düştü. Biraz değiştirip uyguladıktan ve kontrolsüz yeme isteği uyandırdığını farkettikten sonra bunu kesin yazmalı diye düşündüm :)

Burda önemli tek husus bence elma. Ben arapkızı çeşidini kullandım ve tüm elmalı tariflerde kullanın diye ekstra öneride bulunuyorum. Ekşi tatlı yapısı ile tam tadı dengeliyor hemde aroması diğer elmalara göre daha yüksek.

Reçetenin orjinalinde ki elma suyunu kullanmayabilirsiniz ayrıca tamamen beyaz şekerle de yapabilirsiniz. Elmaları kavurup iç harcına eklemişti orjinalde lakin ben üzerinde çok daha güzel olduğunu deneyimlediğim için bu şekilde yazdım.





ELMALI TARÇINLI CHEESECAKE

Tarif Dorie Greenspan

Taban için :

2 cup yulaflı biskuvi kırıntısı 

2 tbsp şeker

60 gr eritilmiş tereyağ

1 tsp tarçın 


Harç için:

700 gr krem peynir

3/4 cup esmer şeker*

6 tbsp şeker

3 tbsp elma suyu

3 large yumurta

2 tsp tarçın 

3/4 cup süzme yoğurt

1/3 cup krema


*Bu tarifte kullanılan esmer şekeri evde yapmanız mümkün. 

Tariflerdeki "light brown sugar"  veya "brown sugar" denilen hafif esmer şeker için karıştırmanız gerekenler : 

1 cup şeker + 1tbsp pekmez

Tariflerdeki "dark brown sugar" denilen koyu esmer şeker için karıştırmanız gerekenler : 

1 cup şeker + 1/4 cup pekmez

Elmalı sos için :

3 adet arapkızı elma soyulmuş ve orta kalınlıkta dilimlenmiş

30 gr tereyağ

2 tbsp esmer şeker

1/2 tsp tarçın



23cm'lik kalıba taban için ayrılan tüm malzemeleri karıştırıp yayın, Fırını 180 dereceye getirip bu tabanı buzlukta donması için kaldırın. Fırın ısındığında 10 dakika bu tabanı pişirip yine tekrardan soğuması için (ılındığında) buzdolabına kaldırın.

İç harcı için önce krem peyniri 4 dakika çırpın. Ardından şekeri ekleyip 2 dakika çırptıktan sonra tarçın ve elma suyunu ekleyip devam edin. Yumurtaları birer birer ekleyerek çırpın ve sonunda krema ardından süzme yoğurdu ekleyip homojenize olduğunda çırpmayı bırakın.

Tabana harcı yayın ve birkaç kez tezgaha vurup içindeki hava kabarcıklarını patlatın.Cheesecake kalıbınızı kendisinden daha derin bir fırın kabına alıp yarıya kadar kaynar su doldurun.Fırın ısısını 170 dereceye düşürüp 45-55 dakika pişirin. Fırın durumunuza göre bu süre uzayabilir dikkat edin.

Piştikten sonra fırından alıp tezgahta soğutun, en az 6 saat- en güzeli bir gece buzdolabında dinlendirin.

Servis tabağınıza aldıktan sonra elmalı sos için önce tereyağını bir tavada eritin ardından elmalı ekleyip kavurup çok karıştırmayın parçalanmasınlar yaklaşık 3 dakika sonra şekeri üzerine ekleyin ve birkaç dakika hem suyunu biraz toparlaması hemde tatlı kahve tonlarını alması için kavurun. Ocaktan alırken tarçını ekleyip son bir kez karıştırın ve ılınınca cheesecake üzerine ekleyin.






Untitled



Sevgilerimle...

Gökçe :)

HİBİSKUSLU KAN PORTAKALLI CHEESECAKE

Untitled





 Kan portakallıyla mutlu olan bir insanım. Tariflere kullanmadan mideye indirme huyum bir köşede dursun hangi tarifte kendini gösterir derken en iyi tarifin cheesecake olduğuna karar verdim.

Bu reçetenin dokusu çok yoğun. Peynir miktarı yüksek. Kafelerde yediğiniz dokuda. Sosunda kullandığımız kan portakalını harcınada ekliyoruz ama koku olarak baskın kaldığını belirtmem lazım. Dokuda hissedilmiyor :)

Sosuna eklenen hibüsküs hem ekşilik katması hem rengi açısından önemli. Bizim ülkemizde malesefdaha kıpkırmızı kan portakalına rastlamadım.



HİBİSKUSLU KAN PORTAKALLI CHEESECAKE


Tarif Baking A Moment


Cheesecake için :


50 gr tereyağ eritilmiş


1 paket burçak biskuvi

1 cup şeker

700 gr krem peynir

4 large yumurta

3 tbsp mısır nişastası

1/4 cup süt kreması

1 kan portakalının kabuğu ve suyu

Sosu için :

4-5 adet kan portakalı (segmentlerine ayrılmış halde)

3/4 cup şeker

1/2 cup su

Bir iri tutam kurutulmuş hibüsküs çiçeği




Önce sosu hazırlayın, şeker ve suyu şeker eriyene kadar karıştırın ve hibüsküsü atıp kaynatın. Şurup görüntüsünü alması max 15 dakika sürüyor. Ardından soğuması için bir kenara alın. Soğuduktan sonra kan portakalı segmentlerini içine atın.

Tabanı için burçak biskuviyi toz hale getirin tereyağ ile karıştırıp kenarları yüksek 23cm'lik kalıba tabanı yayın ve buzdolabında bekletin.

Harç için krem peyniri ve şekeri çırpın.Ardından kan portakalı suyu ve kabuğunu ekleyin. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin.En son krema ve mısır nişastasını ekleyin. Homojenize olması kafi.Çok çırpmayın.

Tabanı buzdolabından çıkarıp harcı içerisine yayın. Birkaç kez tezgaha vurun, hava kabarcıklarından kurtulun.

Kalıbınızı kendinden daha büyük bir kaba koyup yarısına gelecek kadar kaynar su doldurun. Su banyosunda pişireceğiz. Ön ısıtmalı 200 derece fırında 15 dakika ardından 150 derece fırında 70-80 dakika pişirin. Fırının kapağını aralayarak soğumasını bekleyin ardından tekrar buzdolabına alıp ertesi gün servis tabağına alın.

Sosu bol tutmanız tavsiye :)




Untitled





Sevgilerimle..

Gökçe :)

5 MALZEMELİ GLUTENSİZ ŞEKERSİZ KEK

Untitled



Glutensiz ve şekersiz. Rafine şekersiz. Bal var ama kakao oranı öyle bir baskın ki %70 üstü bitter çikolata seven herkese hitap eden bir kek. Böyle yumuşak nemli falan değil ama sertlikten diyetten nefrette ettirmiyor. Bir miktar çatalı batırdığınızda fısırdıyor :)

Filtre kahvenin yanına bir parça atılan bitterle yer değiştirebilir mi bilmem ama neden olmasın :) Mis gibi kakao tadı ve kokusu için yapılabilir keklerin en masum hali..





Untitled





5 MALZEMELİ GLUTENSİZ ŞEKERSİZ KEK

Tarif Healthy Recipe

4 large yumurta

1/2 cup bal

1/2 cup kakao

1 cup badem unu

1/2 tsp karbonat



Yumurta ve balı 3 dakika çırpın. Ardından kuru malzemelerin hepsini ekleyip 1 dakika daha çırpın. 23 cmlik hazırladığınız kalıba harcı yayın.  Ön ısıtmalı 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

Üzerine bol nar önerim var, benim ki gibi nutella boca etmeyin aman :)






Untitled




Sevgilerimle..

Gökçe :)