RAMAZANA GİRİŞ YAZISI : KANTİN'DEN VE NİGEL SLATER'DAN

Ramazan ayı geldiğinde herkes gibi bende de yemek üstüne hafif tatlı reçeteleri arayışı başlıyor..Tabi bu arada üniversite dönemimde yaptığım pilatese keskin dönüşümün etkiside bir o kadar fazla(neticede o kadar yoruluyorsam bari hafif bir şeyler tüketeyim mantığı güdüyor insan)..

Araştıra araştıra bulunanlar arasından deneye eleye "İşte budur" dediğim iki hafif tatlıyı bugün şu saatte tüm yorgunluğumla paylaşıyorum :)

from kantin

Kantin, Şemsa Denizsel'in adeta evsel mutfağı ve pişirdiklerini sergilediği vitrini.Bebek şubesine sevine durayım hala daha gidememişsem de arabayla önünden her geçişimde salyalarımı zor toparlıyorum.Bana has hazırlanmış gibi herşey! Zeytinyağlısı , köftesi , ekmeği derken mide gurultularım yüzünden hep dönüşte uğrayacağım bu sefer diye kendime kızdığım yer.

Tarife nerden ulaştın derseniz gidip Bebek şubesini basmadım :) Şemsa Denizsel tariflerini paylaşan bir blogger.Ramazan geldiğinde direk aklıma düşen ise yapılacaklar listemde not ettiğim basit ama ayarlanamayınca kabusa dönüşen Kantin tarifi : Pelte!

Olabildiğince pratik olduğu için önceliği bu reçeteye veriyorum.Ön bilgi : bu tarif çok şekerli değil gayet portakal kokulu sanki portakal yiyormuşsunuz havasını veren bir pelte.


 KANTİN'İN PORTAKALLI PELTESİ


1/2 portakal rendesi 

750 ml portakal suyu (taze sıkılmış/ 3 cup)

250 ml su(1 cup)

150 gr şeker(3/4 cup)

1/2 limonun suyu

50 gr mısır nişastası (1/3 cup + 1 tablespoon)


Portakal kabuğunu şekerle karıştırın.Bir sos tenceresine portakal suyu,limon suyu ve suyu ekleyin.Bir başka kapta mısır nişastasının üstüne azar azar bu karışımı ekleyerek mutfak tabiri ile nişastayı açın,nişasta suyun içinde homojenize olsun ve tekrar sos tencerenize bu karışımı ekleyin.Şekeride ekleyip kıvam alana kadar kaynatın.Yalnız dikkat edin çok fokurdatırsanız şurubumsu bir kıvam alır.Bu yüzden bir kaç tık fokurdaması yeterli.

Diler kaselere diler benim gibi içi temizlenmiş yarım portakal kabuklarına döküp önce oda ısısında sonra buzdolabında bekletin.Soğuyunca servis edin.Portakalları soğuyunca keskin bir bıçağı hafif ıslatıp tek seferde kesin.

from kantin2

Ve diğer bir "Bu adam ne yapsa güzel yapıyor!" şefi.Nigel Slater.Kendisi İngiliz."Toast" filmini izleyenler kendisini tanıyacaktır çünkü kendi hikayesinin film versiyonu :) Yemeklere tatlılara farklı dokunuşlarını sevdiğim adam.Bu tarifte de pratik ama bir o kadar kallavi leziz bir kombinasyon kullanmış.Mevsim meyvesi ve badem.Biraz dondurma keyfinize kalmış.

IMG_3757

BADEM KITIRLI ŞEFTALİ

Tarif Ripe 

4 olgun orta boy şeftali

1/3 cup kabuklu tuzsuz badem 

1/4 cup şeker

45 gr tereyağ


Şeftalileri yarıya bölün ve çekirdekleri çıkarın.Diğer malzemeleri mutfak robotuna atıp kıvam alana kadar çektirin.Birer dondurma kaşığı ile (orta boy) şeftalilerin tam ortasına harcı koyup şeftalinin yüzeyine bu karışımı yayın.

Ön ısıtmalı 180 derece fırında 45-60 dakika pişirin.Bu pişirme şeftali boyutunuza da bağlı.Piştikten sonra ya direk vanilyalı dondurmayla ya ılıyınca pudra şekeri serpip ya da önce birkaç parça bitteri ilk sıcaklığı ile buluşturup üstüne limonlu dondurma ile servis edebilirsiniz.

Güzel bir perşembe dileğimle :)

Sevgilerimle..

gokche!