KUSURSUZ ÇİKOLATALI KEK


Evet unutun ! 

Odaklandığınız tek şey bu muhteşem kek olsun..

Daha az yağlı,daha az yumurtalı daha az malzemeli ama en mükemmel keki oluşturmak her bayanın hayalidir değil mi ??? { Tamam tek hayalimiz bu değil ama yazı içeriğini bozmayalım :) }

Örneğin piştiğinde mis gibi koksun, nemli dokusuyla herkesi bir dilim daha diye yalvartsın {kim kek için yalvarırsa artık bulun birini :)},ben gibi kakaoyu haddinden fazla seven birini bile görüntü ve tadıyla tatmin etsin..

Uzattım değil mi ?

Durum şudur : hayalinizde ki kekte aradığınız herşeye, en güzel cevabı verecek lezzetle karşı karşıyasınız..

Abartmıyorum!

Sakin olun, derin nefes alın ve keki yapmak için usulca mutfağa geçin..










KUSURSUZ ÇİKOLATALI KEK


Tarif Hersey's 'in sitesinden..


2 yumurta

2 cup şeker

1 cup kaynar su 

1 cup süt

1/2 cup sıvı yağ

1+ 3/4 cup un

3/4 cup dark-koyu kakao (Muhakkak Altınmarka Dark Kakao)

1.5 tsp karbonat

1.5 tsp kabartma tozu

1 tsp tuz 

2 tsp vanilya ekstrası


**Püf! : Kakao seçiminiz direkt olarak bu kekin tadını etkileyecektir.Çünkü olay bu kekte tabir-i caizse kakaoda bitiyor.Özellikle markayı belirttim ki ben devamlı bu markayı kullanıyorum ve çok memnunum.Aldığım sonuçlara göre yaptıklarımda kakaoyu hissetmemi sağladığını söyleyebilirim.Ayrıca keki ertesi gün kullanmanız her kekte olduğu gibi bu kektede lezzet ve nemlilik farklılığı yaratıyor.



Kuru malzemeleri bir tarafta ıslak malzemeleri bir tarafta çırpın.Birbirine karıştırın ve düşük hızda 2 dakika kadar çırpın.

Yağladığınız kalıplarınıza harcı paylaştırın.Ben yaklaşık daha kalın patlar için 16-18 cmlik 2 kalıpta pişirip onlarıda ikiye böldüm.Tarifte 2 adet 20 cmlik kalıp belirtilmiş ve patlara ayırmadan kullanılmıi tercih sizin..

180 derecede 30-35 dakika pişirin..




cappucino_herseyss








Bu aşamadan sonra ben pasta yapmaya koyuldum..

Dışı için : 2 poşet (bir kutu) krem şanti + 1,5 su bardağı süt

İçi için :  1 paket cappucinolu cremole + 2.5 su bardağı süt


Kekleri pişirdikten ertesi günü iki pata ayırın.Aralarına cremolelerden sürün,en sonunda çırpıp soğuttuğunuz kremşantiyle sıvayın.

Sıvama konusunda püf : Pastanızı bir kez sıvadıktan sonra artan krem şantiyle beraber buzdolabına kaldırıp min. 25 dakika bekletip tekrar çıkarıp sıvarsanız daha mükemmel sonuçlar elde edersiniz.


Üzeri için : 50 gr sütlü çikolatayı benmari usülü eritin,1.5 yemek kaşığı sütü ekleyip iyice karıştırın.Bir kenara alıp ılıtın.Sıcakken dökerseniz krem şantiyi eritir.Ilındıktan sonra üzerinde bir kaşık yardımıyla dilediğiniz şekilde çizgiler oluşturun.

Pastanızı buzdolabına kaldırın ve üst süslemesi iyice donduktan sonra servise çıkarın..



Haftaya çikolatalı başladık bakalım devamı nasıl gelecek ? :)


Sevgiler..


gokche!

YULAFLI KURU ÜZÜMLÜ KURABİYE




smitten oetmealraisin






Şeklini umursamadan sadece o gevrekliği isteyerek kurabiye yapmazmısınız? Ben yaparım hatta sabah bir bardak soğuk sütüme en güzel eşlikçi olurlar...
Evdekilerin yulaflı kurabiyelere bayıldığını düşünürsek muhteşem bir tarif :)





YULAFLI KURU ÜZÜMLÜ KURABİYE

**Tarif SmittenKitchen'dan..


1/2 cup yumuşamış tereyağ ~113 gr

1 yumurta

2/3 cup light kahverengi şeker

1/2 tsp vanilya ekstrası veya birkaç damla vanilya aroması 

3/4 cup un

1/2 tsp tarçın

1/2 tsp karbonat

1/4 tsp tuz *

1.5 cup yulaf ezmesi 

1/2 cup ceviz(opsiyonel)

3/4 cup sarı kuru üzüm

*Tarif sahibi notu yarım çay kaşığındanda fazla olması taraftarı,daha iyi olduğunu düşünmüş..





oetmealraisin_1






Tereyağ,şeker,vanilya ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpın.Tarçın,un,karbonat ve tuzu bu karışıma ekleyin.En son üzüm,ceviz ve yulafı ekleyin.

Bu aşamada ben ve tarif sahibi gibi sabırsızlık edip buzdolabında 15-30 dakika bekletmezseniz hafif yayılan kurabiyeleriniz olacaktır bilginize..

1,5 tbsp veya bir dondurma kaşığı ile harcı yağlı kağıt serili tepsinize aktarın.175 derece ön ısıtmalı fırında 10-12 dakika pişirin.Çıktıklarında hafif yumuşak gibi görünebilirler iyice soğumaları için bir tel ızgarada bekletin..



Sıcaklar koşa koşa geliyor benim mutfak aşkım sıcakta daha da pekişiyor :) Sonum hayrola diyeyim..




Sevgiler..


gokche!

DORİE'NİN FAVORİ PİKANLI PAYI







doriespecanpie



Moonsun bana dev bir pecan paketi gönderdiğinde çok sevinmiştim.Aklımda olan pecanlı tarifleri birbir uygulamaya koyacağım demiştim. Koydum,Moonsuna kocaman bir teşekkür yazısıyla bloga aktaracağım dedim, üstünden günler geçti belki yüz kez bilgisayara başında oturdum kalktım :)

Kendime yetişemiyorum diye bir cümle var mıdır bilmiyorum ama bu aralar durumumu ancak bu garip cümle ifade eder..Sempozyum,planlar,klişe değil diye kendimi şartladığım orjinal etkinlikler(düşün,bul,oluştur,yaptır aşamaları),saygı mevzu ki ailelerde en eksik mesele şuanda bu ! ve müthiş bir koşuşturma..

Sanat atölyesinde bir yanımız da grapon kağıtları,bir yanımızda yeni açtığı belli mis kokulu minik saksılarında ki çiçekler bir yanımızda kurdeleler dağılmış haldeyiz :) İstemsiz gülme krizlerimiz yanımıza yapışık gezdiğimiz kahve kupalarımızla öğretmenden çok çıldırmış vatandaş modundayız :) Görmeden anlaşılmaz halimiz..

Kameramız olmalı çekmeli ve izletmeliyim o zaman kelimlerle bu kadar oynamam söz veriyorum :)







doriespecanpie2




Dorie'nin kitabını elime aldığımda pecanlı tarif peşindeydim..Özellikle pecan pie olmalı diye taradım durdum sayfaları...

Bu pie Dorie'nin favorisiymiş..Kullandığı tart tabanı ile muhteşem bir karışım oluyor :) Favori olacak kadarmıymış diye mırıldanarak yapıp 2 tane mini pie mideme gidince haklılık payı olduğunu anladım sustum 1 tane daha yedim :))


DORİE'NİN FAVORİ PİKANLI PAYI


Pay hamuru :


210 gr un ( 2 su bardağından 1 yemek kaşığı eksik)

25 gr toz şeker ( 2 yemek kaşığı)

Bir iri çimdik tuz

150 gr soğuk tereyağ 

35 gr bitkisel margarin (koymayınca doku bozulmuyor)

60ml buzlu soğuk su (6 yemek kaşığı)


Pecan harcı : 

3/4 cup light mısır şurubu / glikoz / kullanmadım ama belki bal

1/2 cup esmer şeker

45 gr tereyağ eritilmiş,soğutulmuş

3 iri yumurta

2 tsp espresso tozu

1 tsp vanilya aroması

1/2 tsp tarçın

1/4 tsp tuz

1,5 cup pecan iri parçalara bölünmüş

85 gr bitter çikolata küçük parçalara ayrılmış


Tart/pie hamuru ile ilgili önce buradaki detaylı kısma göz atın..

Rondoya un,tuz ve toz şekeri koyun.Üstüne soğuk ve küpküp doğranmış tereyağ ve margarini ilave edin.Ardından 3 tbsp soğuk su ekleyip rondoyu çalıştırın.

Hamur toparlanana kadar azar azar soğuk su ekleyin.Hamur toparlandığında su eklemeyi durdurun.İçerisinde büyük parçalı tereyağlar gözükebilir bu daha mükemmel bir hamur için en gerekli hal; eritmeye çalışmayın :)Yağlı kağıt veya streç filme sardığınız hamuru en az 1 saat buzdolabında bekletin.

23-25  cm'lik pie kalıbınıza hamuru yerleştirin ön ısıtmalı 200 derece fırında üzerine alimünyum folyo ve ağırlık serip 25 dakika pişirin ve soğutun.

Mısır şurubu ve esmer şekeri çırpın şeker eriyene kadar çırpın, erimiş tereyağı ekleyin üstüne yumurtaları birer birer ekleyerek çırpın. Espresso, tarçın, tuz, vanilyayı ekleyin.Çikolataları ve pecanı en son ekleyin

Soğumuş pie tabanına harcı dökün.220 derece ön ısıtmalı fırında 15 dakika pişirin,üzerine aynı boyutta kestiğiniz almünyum folyoyu serin  ısıyı 180 dereceye düşürün 20-35 dakika daha pişirin.Koyu kahve rengi ve çıtır görüntüsü olan pie'ınızı soğumak için tel ızgaraya alın.


**Ben bu pie'ı 20 cmlik bir tart kalıbında yapıp geri kalan hamur ve harcı küçük tart kalıplarına bölüştürdüm.Üzerlerine bir top dondurmayla oldukça başarılı oldular :)

**Pecan yerine cevizde kullanabilirsiniz.


Sevgiler..


gokche!


ÇİKOLATALI TRUF TART

truffle tart4




Saat 21.00..
Fotoğrafı yayınladıktan sonra geçen zamanda tekrar grip oldum ama diyeceğim bu değil..
Tv'de Gandhi var..Nedensiz gözlerim doluyor..
Kendime soruyorum ''Tüm sıkıntıya derde karşı dik durabiliyormuyum??''

Birileri için ''Ne idüğü belirsiz yarı çıplak!'' benim için dünyalar kadar değerli oluyor..
Sömürenleri ne kadarda kabullenmişiz ona kızıyorum bir taraftan..
Neredeyse Gandhi'yi hortlatacağız mezarından..

Merak etmeyin bir süre sonra bende unutuyorum herşeyi..Sıfırlıyor beynim kendimi..Bir nevi resetliyor işte..Sonra tekrar hatırlatıyorum ''Bak dünya neleri taşıdı bir dönem üzerinde!'' diye..

Uzun uzadıya konuşmayacağım sadece arada hatıralarımızı karıştıralım diyeceğim..
Hatırlatalım diyeceğim hem kendimize hem çevremize..Ama özelliklede çocuklarımıza..





truffletart2



ÇİKOLATALI TRUF TART

 
70 classic chocolate recipes adlı kitapçıktan alınmıştır.




Minik bir not: Ben kullandığım çikolatanın içine antep fıstığı koymuştum yaklaşık 2-3 yemek kaşığı kadar,yüzeyindeki pütürlenmeler bundan kaynaklandı normalde pürüzsüz oluyor.

Tart tabanı : 

1 cup un 

1/3 cup kakao

1/4 cup inceltilmiş toz şeker*

1/2 tsp tuz

1 yumurta sarısı

115 gr tuzsuz tereyağ küçük küplere bölünmüş

1-2 tbsp buzlu su

Truffle harcı :

350 ml krema

350 gr bitter küvertür

50 gr tereyağ


Süsleme için : file antep fıstığı


*Toz şekerinizi 5-10 saniye kısa aralıklarla ısıtmadan rondoda çektirin.


Tart tabanı:

Rondo haznesine kakao,un,tuz ve şekeri eleyin.Tereyağınıda ekleyip birkaç saniye çalıştırın.
Ardından yumurta sarısını ekleyin ve rondoyu çalıştırın.En son soğuk suyu azar azar ekleyerek hamuru toparlayın.

Hamura sadece yuvarlayacak kadar temas edip bir yağlı kağıda / streç filme sarıp min.1-2 saat buzdolabında bekletin.

23 cm'lik bir kalıbı dilerseniz yağlayığ unlayın .Yağlı kağıt arasında hamuru 28 cm kadar açın.Kalıbınıza yerleştirin.Üzerine yağlı kağıt serip seramik ağırlıklarınızı/ağırlık yapacak kuru gıdanızı koyup 180 derecede 5-7 dakika pişirin.Ardından ağırlıkları kaldırıp tekrar 5-7 dakika daha pişirin.Soğumaya bırakın.


Truffle harcı : 

Kremayı kaynamayacak şekilde ısıtın.Bir başka kapta kıydığınız çikolataların ve tereyağın üstüne kremayı ekleyin.Karışım ılındığında soğumuş tart tabanınıza bu karışımı dökün ve min. 2-3 saat buzdolabında soğutun.



Sevgiler..


gokche!

KESİLEBİLİR BROWNİE KURABİYE





brownierollout3






23 nisana endekslemiştim kendimi itiraf ediyorum..Bir geçsin o gün hemen bloga yazı gireceğim demiştim ve yaptım..Neden o günü bekledim ? Derdim neydi?

Öyle bir koşuşturmaca yaşandı ki öncesinde ki bir ay boyunca bir ara bırakıyorum diye sayıklamaya başladım..Folklör oynatılacak, sayılar ezberletilecek, bir taraftan velilere (inatla tekrar sordukları için milyon kez) açıklama yapılacak, oynanan yörenin türküleri manileri şiirleri ezberletilecek..Okul savaş alanına dönecek ve çocuklarda neredeyse yaşasın 23 nisan bitti diyecekler..

Halbuki aklımda lunaparka gitmek bol bol şeker yemek ve çocuklarla sohbet etmek vardı..23 nisanı güzel bir şekilde yaşatmak yerine klasik bir tören olan,çocukların anlamadığı bir dilde konuşma, sıcakta bekletilip ''Öğretmenim niye bekliyoruz?'' bakışlarına ve velilerin ''Ne zaman bitecek Gökçe Hanım???'' sorularına hatta sitemlerine açıklama yapmam gerekti..

Kısacası yine senelerdir, çocukluğumdan beridir olduğu gibi eğlenmek yerine en sıkıcı olanı seçtik..

Tabi ki bu benim kişisel düşüncem..Siz bu tarz törenleri seviyorsunuzdur o ayrı :)

Neyse..

Mutluğuma gelirsek..Mutluyum çünkü bu kurabiyelerle tanıştım :) Kakaolu katkılı her kurabiye hamurunda sorun yaşayan ben, tart hamuru denememden de memnun kalınca tüm gün kaçamak bir gülümseme yerleştirdim yüzüme! Ben mutlu fırın mutlu ev mutlu dolaştık durduk :)








Kesinlikle kolay açılabilir, pratik lezzetli ve tereyağlı şirin kurabiyelerim oldu :) Fotoğrafını bulamadım ama ben bunları birde daire aparatımla kesip arasına Sarelle Bitter (çok şanslıyım markete yerleştiği ilk gün farkedip deneme imkanı yakaladım o gün bugündür baya samimiyiz :))sürüp üstüne pudra şekeri serpip servis ettim ondada çok beğeni topladı...








Küçük kalıplarla kesmek bir kısmını sütlü çikolataya bulamak ve şekerlemeler kısmı ise doğaçlama gelişti..Sade durmasın diye çikolatayla tanıştırdık kendilerini sonra da çocuklar içinde uygun yapalım derken şekerleme kavanozlarıma uzandı elim..

Sonuçta elimde koca kavanoz kurabiye karşınızdayım...Tattırma imkanım şimdilik yok ama ilerisini kimbilir :)

KESİLEBİLİR BROWNİE KURABİYE


Tarif SmittenKitchen  'ın Annesine ait..


3 cup un 

1/2 tsp tuz

1/2 tsp kabartma tozu

1 cup tereyağ (tarifte light diye tabir edilmiş ülkemizde yok, Deb yarı yarıya tuzlu ve tuzsuz tereyağ kullandığını belirtmiş)

1.5 cup şeker

2 iri yumurta

1 tsp vanilya aroması

2/3 cup kakao (Altınmarka saf kakao)



Kakao,tereyağ,vanilya ve şekeri çırpın.Diğer bir tarafta un,tuz,kabartma tozunu karıştırın.İki karışımı yavaş yavaş birbirine yedirin ve streç filme sarıp  buzdolabında en az 1 saat soğutun.

Hamuru mermer ve unlanmış bir zeminde -merak etmeyin piştikten sonra üzerinde un kalmıyor- açın dilediğiniz kalıpla kesip 180 derece ön ısıtmalı fırında 8-10 dakika pişirin..

Ben soğuduktan sonra ~50 gr sütlü çikolatayı benmari tekniğiyle eritip sadece bir tarafları olacak şekilde çikolatayla kapladım  yağlı kağıt veya aliminyum folyo üzerine alıp şekerlemelerden serpiştirdim önce oda ısısında sonra buzdolabında beklettim.. 


Çikolatalılar dolapta olmak üzere hava almayan kavanozda tazeleğini birkaç gün koruyor şayet kalırsa :) 



Haftanızın çikolata tadında başlaması dileğimle..



Sevgiler..

gokche!

YAPIM AŞAMALARI İLE GANAŞ TARİFİ VE BEN PASTAYI NASIL YAPIYORUM?

3646739705_e221883b41



En sonunda bilgisayar başındayım ve tarifleri tek tek fotograflayabilmiş olabilmenin mutlugu ile yazıyorum :)


Sırasıyla:

1- Yumuşak dokulu pandispanya

2-İç kreması

3-Ganaş/j tariflerini bildiğim kadarı ile vereceğim..



Ekstar lazım olanlar ;

1-File antep fıstıgı

2-Kalpli şekercikler

3-Truff



Önce pandispanyayı yapıyoruz:


Ben bu pandispanyayı tutturacağım diye bir kaç yanlış denemede bulundum..Şöyle ki ölçüler iki farklı kalıp için verilmişti fakat benim istediğim 18 cmlik bir kalıp için 3 kata ayırabileceğim bir pandispanya tarifi oluşturmaktı.Pandispanya tarifini Emel Başdoğanın bence her evde olması gereken kitabından seçtim ama gece gece internete bakmayayım diye dur bakalım şu oranlarla oynayayım dedim ve mukemmel yumusaklıkta kolay kesilebilen pastahane pandispanyalarına benzeyen kabartma tozsuz muthiş kabaran ve yagsız bir pandispanya elde ettim :) Ne reklam ama değil mi bir kek için bunca söz:)

Çok sonra aklıma geldi birde internet ortamından denenip denenmediğine bakayım dedim Burçinin Denemeleri'de bu pandispanyadan memnun kaldığını öğrendim bende Amerikayı yeniden keşfetmiş oldum :) Neyse ben yine iyi ki bu kitabımı aldım diye dua edeyim....



YUMUŞAK DOKULU PANDİSPANYA

Tarif Emel Başdoğana aittir.



4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı kaynar su
1 paket vanilya (ben kullanmadım)


Yumurtaların akını sarısını ayırın
Yumurta sarılarına şekerin yarısını ilave edin ve cırpın
Bir tarafta da yumurta aklarını köpük köpük olana kadar cırpın tam bu esnada limon suyunuda ekleyin

Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını içine dökün bir süre sonra beze yaparken ki yumuşak dokuyu yakalamalısınız..Bakınız aşağıdaki fotograflar ; 
1-Köpük köpük kalıbı ters çevirdiğinizde akmayacak şekilden kastım ;

3653975486_3a3505bdbe

2- Bezenin ki gibi yumuşak dokulu köpükten kastım ;


3653975592_7b8c6326a0

Yumurta sarılarını mayonez kıvamına gelince kaynar suyu ekleyin



Un nişasta ve kullanıyorsanız vanilyayı bir kapta eleyerek karıstırın



Yumurta sarıları ile birlikte yumurta akının bulundugu kaba aktarın



ÇIRPMADAN! tahta bir kaşık veya spatula ile karıştırın 



18 cmlik bir kalıbın tabanına yaglı kagıt serin



**ÇEVRESİNİ YAĞLAMAYIN PANDİSPANYA TUTUNAMAYACAK VE KABARMAYACAKTIR 


175 derece ön ısıtmalı fırında ~40-45 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin. 


3653975700_55ee29a29e

Çıktığında kalıbı ters çevirip sogutun bu sayede çökme yaşanmayacak

3653180019_44ed217555


İyice soğudugunda kalıptan ayırıp tel ızagara üzerinde kalan ılıklıgını giderin

Streç filme sarıp bir gece bekletin eğer bekletemeyeceksiniz birkaç saat buzlukta bekletmenizde kafi olacaktır çünkü soğumayan pandispanya keserken parçalancaktır

3653180357_f9093c3ccd

Pandispanyayı ertesi gün düz durması için traşlayın ve yukarıda gördüğünüz kek katlandırma teli ile(pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz görüntüsü için tıklayın )Dilediğiniz kalınlıkta kek için telin kenarında ki ayarları belirleyin.

3653976362_0668668253

Keki elinizle sabitleyip teli ileri geri hareket ettirerek düzgün katlar kesin..Ben 3 kata ayırdım daha gösterişli pastaları seviyorum sanırım :)


3653180103_69469f85a6

Döner pasta standına önce yaldızlı pasta altlıgınız koyun ve 3 parca yaklasık yaglı kagıt kesip üçgen biçiminde altlıgın üstüne yerleştirin .Bu sayede altlık sıvama aşamasında kirlenmecek veya dip dekorunda size çok yardımcı olacaktır:)

Ben dışını ganaş/jlayacağım için hafif bir tarif belirledim ama herkes beğenince bir kaç defa daha kullanayım bari demedim değil :)


2- Krema tarifini verip hemen kalan aşamaları anlatacağım


KREMA / MUHALLEBİ TARİFİ


2 su bardağı tam yağlı süt

1/2 çay bardağı nişasta

1/2 çay bardağı un

1+1/2 çay bardağı toz şeker

1 çay kaşığı tereyag


Sütün yarısı ile nişasta ve unu karıstırın ki sonradan topaklanmasın

Kalan yarısını şeker ile ocakta iyice ısıtın ve iki karısımı birleştirin

Bir süre sonra muhallebi kıvamını aldıgında tereyagınıda ekleyip oda sıcaklıgında ara ara karıstrarak kabuk tutmasını önleyin ve sogutun

Sogudugunda yaklasık 30 dakika bekletin sürülecek kıvama gelecektir


3653180603_2c8f292925



3653976484_617e406cdd


3653180719_dcd2353c14


Benim elimde ayaranabilir çemberim pek yüksek değil bir aşamadan sonra çıkarmak zorunda kalıyorum ama eğer krema ile doldurma aşamasında kolaylık istiyorsanız benim gibi acemi iseniz daha dogrusu bu yontem tam bir can simidi :)

Bu sayede eşit yayılan krema ile dilim fotografları daha bir cazibeli hale geliyor:))
Birinci kat kremada bolca fındık ikinci kat kremada muz kullanıldı :)

3-Sırada ganaş/j var :) Dilerim fotoğraflarda yardımcı olur..
3653973878_2f27b1044f

BİTTER ÇİKOLATALI GANAŞ/J

Tarif Dorie Greenspan Baking From My Home To Yours kitabından..


8 ounces/~240 gr iyi kalite bitter çikolata (kahve dunyası)

1 cup +2 tbsp krema /~280 ml (tikveşli )

4 tbsp tereyag /~56 gr 4 parcaya bölünmüş



Çikolatayı ince ince kıyın , kremayı asla kaynamayacak şekilde ısıtın ve kıydıgınız çikolatalrın üstüne dökün

Spatula yardımı ile merkezden dışa dogru buyuk hareketlerle karıstırın 3-4 saniye böyle karıstırdıktan sonra böldüğünüz tereyagı içine ekleyin

**Tereyag niye diye sordunuz haklısınız sebep tamamen ışıl ışıl bir ganaş/j için :) Dilerseniz eklemeyebilirsiniz..

Oda sıcaklıgına gelmesini bekledikten sonra mikser ile yuksek devirde köpük köpük olana dek çırpın

Bu aşamada sürülmeye hazır olacaktır, fotografın üstüne tıklayarak büyük halini gorebilirsiniz.

3653976734_b91ba96979

Tüm herseyi izlediğim videolar sayesinde öğrendim kaplamada buna dahil genelde videolarda öncelikle tepesinden bol miktarda krema/ganaş/j sürülüyor ardından yanlara sürülüp artan köşe kısımlar temizleniyordu.

                        3653180893_097ba06af6

Burda dikkat edilmesi gereken ganaş/jın sürülecek kıvamda olması, spatulanıza hakim olmanız, dik yerine hafif eğimli tutmanız, her sürüşten sonra kabınıza süreterek fazlalıkları atmanız ve daha temiz bir goruntu için kaynar su dolu kaba batırdıgınız spatulanızı kurulayıp hemen hasarlı kısımları sıvamanız..

                         
       3653180991_2c11d49077

Serdiğiniz yağlı kağıtların üstüne file antep fıstıgını serpip diplerine yaglı kagıtın altına elinizi sokup yapıstırın yaglı kagıtları cıkarırken spatulanızı pastaya dogru itekleyin yani zıt calısın ki fıstıklar ve ganaş/j sökülmesin

3653973630_e51874b7a3


Kenarları için şu fotografta ki ortada ki hamur kazıyıcıyı kullandım en orta kısmına bol kalpli şekercik ve etrafına taşıma esnasında dağılmaması için kurdanla tutturdugum trufflar oturttum

Buzdolabında bir kaç saat sogutun ve servisten 20-30 dakika önce dısarı cıkarın



3653178033_c1d127bde0

Ve artık dilim fotograf ve derin bir çok şükür yarabbi sesi! :)

Özellikle belirtmek isterim ki gittiğim bir kurs sonucu değil izlediğim videolar(belki milyon tane ve milyon defa izlenmişlerdir) sonucu bir pasta olusturdum ve belki bir ihtimal yardımcı olur diye yazdım..Sizede af buyurun ama tavsiyem bu konu ile ilgili videoları izlemeniz..


Sevgilerimle..


gokche!

SOUR CREAM PUMPKIN PIE OR TART /EKŞİ KREMALI BALKABAKLI PAY YA DA TART VE DORİE'NİN TATLI TART HAMURU DETAYI..





doriepumpkin2




Bakmayın siz bana..


Şu sıralar bana gelmemeyi adet haline getiren ilham meleklerini binbir dua ile çağırmakla meşgulüm..Nolur sanki iki güne bir bol bol yazmam için kapımı çalsalar yine :( Neyse ki bu hafta sonu aldığım temiz havanın etkisinden olsa gerek gayet güzel bir şekilde yazmalıyım artık diye bir sinyal aldım beynimden..

Yazabilmek ne güzel şeymiş yarabbim :)

Deliler gibi (ne yapacaksam ?) biriktirdiğim tarifleri hatta dünyaya adım atan abimlerin yeni gözdesi ama neredeyse yaşını alacak veledimizin doğumuna hediye götürdüklerimide artık yayınlasam diyoru..Ne güzel olur :)

Bu hafta ki hedefim bunlar olsun..



doriepumpkin




Tarifteki sour cream (ekşi krema)'yı dert etmeyin süzme yoğurt yerine en iyi alternatif..Keşke süt ürünleri satan markalar buttermilk ve sour cream'e el atsalar :( Bu konuyla ilgili sizde benim gibi mail atarsanız belki başlarlar ne dersiniz?

Ayrıca balkabağı püresi yurt dışında oldukça yaygın..Konserve bir yaşam stili benimsemediğimizi ve balkabağımızın artı tatlımızında meşhurluğunu düşünerek  pazar sepetlerini kolunuza takıp balkabağı almanızı isteyeceğim..

En önemlisi bu tarifle beraber detaylı şekilde tart hamuru tarifi verecek olmam sanırım :) Dorie tariflerinde 2 ana tarif üzerinden çalışıyor..Biri tatlının arkasından göz kırpan (ama baskın olmayan) tuzlu bir hamur diğeride tatlı bir hamur..
İkisinide denedim ve ilki benim favorim! Ama bu tartta onu kullanmadım..Çünkü hediye götürecektim ve damak tatları farklı olabilir diye düşündüm..Yakın zamanda Pecan Pie tarifiyle favorim olan tart tabanı tarifinide ekleyeceğim :) Deneyip damak tadınıza uygun olanı seçebilirsiniz..





SOUR CREAM PUMPKIN PIE OR TART /EKŞİ KREMALI BALKABAKLI PAY YA DA TART



1-DORİE'S SWEET TART DOUGH (DORİE'NİN TATLI TART HAMURU)  

**Pâte Sableé



1,5 cup un

1/2 cup pudra şekeri

1/4 tsp tuz

1 iri yumurta sarısı soğuk

9 tbsp ~ 135 gr tuzsuz tereyağ çok soğuk hatta donmuş ve küçük parçalara bölünmüş *


* Ben genelde tarttıktan sonra çok küçük parçalara bölüp en az 1 saat buzlukta bekletiyorum,donduruyorum!
* Rondo bu iş için biçilmiş kaftan.Daha başarılı sonuç için rondonun cam haznesini dolapta 1 saat kadar önce bekletmek en güzeli olacaktır.

1-Rondoya un, tuz, ve şekeri karıştırıp koyun.Tereyağını bu karışımın üstüne ekleyin ve rondoyu çabuk ısınmaması için ara ara çalıştırarak ekmek kırıntısı görüntüsü almasını sağlayın.

2-Yumurta sarısını oluşan kırıntı şeklinde ki karışıma ekleyin ve rondoyu çalıştırıp kırıntılı görünümden kurtulduğu an rondoyu durdurun.

3-Rondoyu ısındırmadan karışımı her daim soğut tutmak tek amaç dikkat edin.Hamurunuzu soğuk mermer tezgaha boşaltın.Mermer tezgah yoksa yağlı kağıtta işinizi görecektir.Esnek ve yumuşak olan hamuru sadece yuvarlak forma sokun yoğurup el ısınızla yapısını bozmayın.

4-Annem plastikten nefret ettiği için streç filmide direk yiyecekle temas ettirmez diler streç filmle diler ben gibi yağlı kağıtla hamurunuzu sarın ve en az 30 dakika buzlukta bekletin.Unutmayın ne kadar soğuk hamur o kadar gevrek tart..

**Bu hamur tarifi buzdolabında 5 gün buzlukta 2 ay durabilir.

5- Soğuttuğunuz hamuru ellerinizle fazla temas etmeden mümkünse sadece merdaneyle buluşturarak 9 inch / 23 cmlik kalıba uygun hale getirin.

**Genelde tart kalıbı tabanı çıkan cinslerden kullanıyorum.Ayrıca exktra bilgi tart kalıbı yağlanmaz çünkü tart hamurunda bu iş için yeterince yağ bulunmakta.Tart kabınızı yağladığınızda tart hamurunuz pişerken çekme yapabilir.İlla ki yapmanız gerekiyorsa çok az tereyağ ve üzerine serptiğiniz un ile gönlünüzü rahatlatabilirsiniz :)

6-Kalıbınıza yaydığınız hamurun üstüne kendisinden biraz daha büyük çaplı bir yağlı kağıt yerleştirin ve diler ben gibi sadece bu amaç için kullandığınız bakliyatları diler bunun için üretilmiş olan seramik ağırlıklarla doldurun.

7- 190 dereceli fırına tartınızı atın,25 dakika belirtilen şekilde pişirin.Yağlı kağıdı kaldırıp8 dakika daha pişirin.Tamamen piştikten sonra tel ızagara üzerinde soğutup kullanın.


Bu tart/pay için ekstra 8 dakika pişirme süresini yapmadan harçla doldurup harçla pişiriyoruz.



2-EKŞİ KREMALI BALKABAKLI DOLGU


2 cup şekersiz balkabağı püresi

3 iri yumurta oda sıcaklığında

1 cup esmer şeker veya beyaz şeker

2 tbsp ~ 30 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağ

1,5 cup süt kreması

1/3 cup sour cream / süzme yoğurt(sütaş)

1,5 tsp tarçın

1,5 tsp zencefil

Birer çimdik muskat, tuz, karanfil

2 tsp vanilya ekstrası


Fırını 230 dereceye ayarlayın.

Tüm malzemeleri 2 dakika çırpın.Soğumuş tart kalıbınıza bu karışımı ekleyin.10 dakika bu ısıda pişirin.Isıyı 150 dereceye düşürüp tart için 25-30 dakika pay içinse 35-45 dakika pişirin.Sadece merkezi gevşek kalmalı eğer tartın tamamında bu durum mevcutsa 5 dakikada bir kontrol ederek pişirin.




Sevgilerimle..



gokche!