3 MALZEMELİ ÇİKOLATALI OBLİVİON TORTE + MERHABA 30! :)

Untitled





Rose L.B. sevdiğimi eskiden beri beni takip edenler bilir. Uzun süredir glutensiz veya şekersiz tarif denemelerim olunca belki bir ihtimal gözümden kaçırmışımdır diye Rose'un tariflerini de gözden geçirmeye başladım. İşin garibi şu kendime doğum günü pastası yapacak olunca ve bu şekilde sınırları daraltınca haliyle çok reçete kalmadı.

İnatla Rose fikri olacak ama şekersiz glutensiz olacak derken bir zaman videosunu izlediğim oblivion torte reçetesini hatırladım. Video kayıtları eskidir ama izlemesi benim için oldukça keyfli :) 

Neyse. Bu tarif aslında tart değil çünkü bir taban ve üstüne dolgu gerekmiyor. Pasta veya kek değil un veya türevi içermiyor. Tam manasıyla torte! Türkçe çevirisine turta denir mi bilmiyorum ama özel adıyla yazması çok daha makul geldi :) Bu çeviri konularında kanser oluyorum :/




Untitled

 



Tarife dönecek olursak ;

3 temel malzemeden oluşuyor, oda ısısında large (iri boy) yumurta, oda ısısında tereyağ ve %70 kakao oranını geçmeyecek bitter çikolata.

Yumurta iri ve oda ısısında çünkü kabartacak tek malzeme, bol kullanım gerektiriyor,daha çabuk köpürmesi için soğuk olmaması gerekli.

Tereyağ oda ısısında çünkü soğuk olduğunda çikolata ile beraber hızlı erimeyecek ve yapıyı bozacak.

Çikolata kakao oranı yüksek değil çünkü yüksek olsa oda ısısına gelmesi uzun sürecek servis esnasında daha çok bekletecek ve daha donuk bir yapıda kalacak.


Bunlara dikkat ettiğinizde köpük çikolata yiyormuşçasına bir reçete elinizde olacak.

Doğum günümü riske atacak kadar yarısını kendi başıma yiyebilecek kadar iddalı,tabaktan bir çatal aldığınızda mousse yermişçesine mutlu edesi bir tarif. Yapın yedirin! :)



Untitled





3 MALZEMELİ ÇİKOLATALI OBLİVİON TORTE

Tarif Rose Levy Beranbaum 


Not : fotoğrafta gördüğünüz yarım ölçü yapılmış hali :)


6 large yumurta (kabuksuz 300 gr)

454 gr  bitter çikolata (%70 kakao oranını geçmeyen)*

227 gr oda ısısında tereyağ 


* Ben Kahve Dünyasından aldığım bitter para çikolatayı kullandım.

Untitled




Tereyağ ve çikolatayı benmari usülü eritin. Tamamen eridikten sonra bir kenara alın.

Çırpma kabına yumurtaları ekleyin eğer artisan mikser kullanacaksanız yüksek devirde 5 dakika çırpın ama el mikseri kullanacaksanız yumurtaların olduğu kabı benmari usulü yerleştirip çırpın (yumurtalar çırpma esnasında  kaynamamalı veya pişmemeli sadece ısınmış olması kafi) ısındığında tezgaha alın ve 5-6 dakika daha çırpmaya devam edin. Sonuçta iki üç misli köpürmüş rengi krem tonlarına açılmış bir karışım olmalı tam olarak şöyle.

Bu karışıma azar azar erittiğiniz tereyağlı karışımı ekleyin ve merkezden dışa doğru çevirerek karışıtırın. Köpüğü ziyan etmemiş olacağız böylece tam olarak böyle.

Karışım tek tip bir görüntü alıp homojenize olduğunda karıştırmayı durdurun.

20 cmlik yuvarlak bir kalıbın tabanını ve yanlarını tereyağla yağlayın ardından yağlı kağıdı zemine ve yanlara serin.

Harcı kalıba döküp kalıbınızı kendinden birkaç cm büyük başka bir kalıba koyun yarısına gelecek kadar kaynar suyu geniş olan kabınıza ekleyin. Cheesecake çatlamasın diye yaptığımız düzeneği yapıyoruz bir nevi. 

Harcınızın bulunduğu kalıbın üstüne aliminyum folyo serin. Ön ısıtmalı 220 derece fırında 5 dakika pişirin ardından folyoyu alıp 10 dakika daha pişirin. Dakika tamamlandığında fırından çıkarıp en az 45 dakika soğutun ve 3 saat hatta mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.

Buzdolabından çıkardıktan sonra önce yağlı kağıtlardan arındırın ve servis tabağına alın sıcak su tuttuğunuz bıçakla dilimleyin ve oda ısısına geldiğinde tüketin. Köpük köpük deme sebebimi anlayacaksınız zira mousse tadında dilimeriniz olacak :)




Untitled



Sevgilerimle..

Gökçe :)