KATMER POĞAÇA VE PORTAKAL PELTELİ KEK

Blog yazmaya başladığım zamanlarda Mutfak Güncesi diye güncel bir blog vardı. Evde en sevilen tarifler ondan çıkıyordu ki katmer poğaçası bir nevi kruvasan , portakal pelteli keki de aynen piyasada satılan jöleli kekler gibiydi. 

Bir kahvaltı sofrasına tuzlu tatlı birer çeşit konacaksa illa ki bu reçeteleri yapıyordum. Sonra baya uzun bir zaman unutuldu. Araya katlı pastalar girdi , brownieler ve en sonunda şekersiz glutensiz reçeteler.


Geçtiğimiz pazar günü başa sarma isteği ve orjinal reçete sahiplerini unutup tarifleri sahiplenenleri görünce aklıma geldi. Yapmak kaynak göstermek bu pazar sizinde sofranıza misafir etmek istedim :)


İki reçetenin de kaynağı Mutfak Güncesi :)






Untitled








KATMER POĞAÇA



1 su bardağı süt


1/2 su bardağı sıvı yağ 


1 paket kuru maya 


1 yumurta (sarısı üzerine)


1 tatlı kaşığı şeker 


1 tatlı kaşığı tuz


3-4 su bardağı un (gerekirse daha fazla)


75 gr oda ısısında tereyağ






Untitled







Maya, şeker ve sütü karıştırın. Yumurtanın akı ve sıvı yağı ekleyin. En son azar azar tuz ve unu ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Bekletmeden hamuru 8 parçaya bölün. 


Her birini 20 cm kadar daire şeklinde açıp üzerine tereyağını sürüp tüm parçaları bu şekilde üst üste dizin. Ardından bu dizdiklerinizi 70 cm çapında tekrar daire çeklinde açın. Tam olarak burada gördüğünüz gibi :)


Büyüttüğünüz daireyi sigara böreği yaparken ki gibi üçgen şeklinde kesin. Pratiklik açısından önce dörde sonra tekrar onları da dörde bölerseniz kolay olacaktır.


Kruvasan yapar gibi en dıştan içe doğru üçgenlerinizi sarıp tepsiye yerleştirin.Eğer içine birşeyler katmak isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz. 30 dakika mayalandırın ve yüzeyine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. 180 derece ön ısıtmalı fırında kadar pişirin.







Untitled






PORTAKAL PELTELİ KEK


Peltesi için :


1 su bardağı portakal suyu 


1 + 1/2 yemek kaşığı nişasta


3 yemek kaşığı şeker



Keki için :


3 yumurta


1 su bardağı toz şeker


2 portakal kabuğu rendesi


1/2 su bardağı portakal suyu 


1/2 su bardağı sıvı yağ


1 paket kabartma tozu


2 su bardağı un 


Üzerine iri kıyılmış fındık






Untitled




Önce pelteyi yapın soğusun,tüm malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp ara ara karıştırarak soğutun.

Keki için şeker ve portakal kabuğunu karıştırın ardından yumurtaları ekleyin. Köpürttükten sonra p.suyu ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin.En son k.tozu ve unu ekleyin. Karışım homojenize olduğunda 24-26 cmlik kalıp hazırlayın ve harcı bu kaba aktarın.


Harcın değişik yerlerine pelteden dökün veya benim yaptığım gibi bir küçük bir büyük daire çizebilirsiniz harç içinde.Dilerseniz üzerine iri kıyılmış fındık dökün.


Ön ısıtmalı 180 derece fırında 25-35 dakika arasında pişirin.20.dakikadan sonra kontrollü olun kürdan testi yapın.




Sevgilerimle..

Gökçe :)