ELMALI TARÇINLI CHEESECAKE + EV YAPIMI ESMER ŞEKER

Untitled







Tarçını tek başına tüketemeyenlerdenim. Ama elmalı herşeyin içine katılması gerektiğini düşünüp muhakkak eklerim. Cheesecake tariflerinde nasıl kullandıklarını merak ederken kitapta ki bu tarif aklıma düştü. Biraz değiştirip uyguladıktan ve kontrolsüz yeme isteği uyandırdığını farkettikten sonra bunu kesin yazmalı diye düşündüm :)

Burda önemli tek husus bence elma. Ben arapkızı çeşidini kullandım ve tüm elmalı tariflerde kullanın diye ekstra öneride bulunuyorum. Ekşi tatlı yapısı ile tam tadı dengeliyor hemde aroması diğer elmalara göre daha yüksek.

Reçetenin orjinalinde ki elma suyunu kullanmayabilirsiniz ayrıca tamamen beyaz şekerle de yapabilirsiniz. Elmaları kavurup iç harcına eklemişti orjinalde lakin ben üzerinde çok daha güzel olduğunu deneyimlediğim için bu şekilde yazdım.





ELMALI TARÇINLI CHEESECAKE

Tarif Dorie Greenspan

Taban için :

2 cup yulaflı biskuvi kırıntısı 

2 tbsp şeker

60 gr eritilmiş tereyağ

1 tsp tarçın 


Harç için:

700 gr krem peynir

3/4 cup esmer şeker*

6 tbsp şeker

3 tbsp elma suyu

3 large yumurta

2 tsp tarçın 

3/4 cup süzme yoğurt

1/3 cup krema


*Bu tarifte kullanılan esmer şekeri evde yapmanız mümkün. 

Tariflerdeki "light brown sugar"  veya "brown sugar" denilen esmer şeker için karıştırmanız gerekenler : 


200 gr şeker + 15 ml pekmez


Tariflerdeki "dark brown sugar" denilen koyu esmer şeker için karıştırmanız gerekenler : 


200 gr şeker + 80 ml pekmez


Elmalı sos için :

3 adet arapkızı elma soyulmuş ve orta kalınlıkta dilimlenmiş

30 gr tereyağ

2 tbsp esmer şeker

1/2 tsp tarçın



23cm'lik kalıba taban için ayrılan tüm malzemeleri karıştırıp yayın, Fırını 180 dereceye getirip bu tabanı buzlukta donması için kaldırın. Fırın ısındığında 10 dakika bu tabanı pişirip yine tekrardan soğuması için (ılındığında) buzdolabına kaldırın.

İç harcı için önce krem peyniri 4 dakika çırpın. Ardından şekeri ekleyip 2 dakika çırptıktan sonra tarçın ve elma suyunu ekleyip devam edin. Yumurtaları birer birer ekleyerek çırpın ve sonunda krema ardından süzme yoğurdu ekleyip homojenize olduğunda çırpmayı bırakın.

Tabana harcı yayın ve birkaç kez tezgaha vurup içindeki hava kabarcıklarını patlatın.Cheesecake kalıbınızı kendisinden daha derin bir fırın kabına alıp yarıya kadar kaynar su doldurun.Fırın ısısını 170 dereceye düşürüp 45-55 dakika pişirin. Fırın durumunuza göre bu süre uzayabilir dikkat edin.

Piştikten sonra fırından alıp tezgahta soğutun, en az 6 saat- en güzeli bir gece buzdolabında dinlendirin.

Servis tabağınıza aldıktan sonra elmalı sos için önce tereyağını bir tavada eritin ardından elmalı ekleyip kavurup çok karıştırmayın parçalanmasınlar yaklaşık 3 dakika sonra şekeri üzerine ekleyin ve birkaç dakika hem suyunu biraz toparlaması hemde tatlı kahve tonlarını alması için kavurun. Ocaktan alırken tarçını ekleyip son bir kez karıştırın ve ılınınca cheesecake üzerine ekleyin.







Untitled



Sevgilerimle...

Gökçe :)