PORTAKAL VE TURNA YEMİŞLİ SCONE

Her ülkenin farklı hamur stilleri var. Bunlar ingilizlerin ikindi çayına hatta kahvaltıya özellikle yaptıkları küçük ekmekçikler. Ama bittabi tatlı tuzlu her çeşidi mevcut. Yumuşak dokusu ve çay reçel ile güzel üçlü oluşu yüzünden çokça tercih ediliyor.

Aslında amaç scone değildi fakat kız kardeşimin gördüğü bu tarifi yaptığımızda cidden tam kışlık bir reçete olduğunu anladık. Sayıca az ve lezzet olarak tereyağlı kıyır kıyır tatlı çörekler için bu kış tarifini kesinlikle deneyin :)
Untitled


PORTAKAL VE TURNA YEMİŞLİ SCONE

Tarif Sally's Baking A.

2 cup un

2+ 1/2 tsp kabartma tozu

1/2 tsp tuz

1 portakalın kabuğu

115 gr tereyağ küp küp doğranmış ve donmuş halde

1/2 cup süt kreması

1 large yumurta

1/2 cup şeker

1 cup donmuş halde turna yemişi



Şeker ve portakal kabuğu rendesini karıştırın. Ardından şeker hariç kuru malzemeleri bir kapta birleştirin.Üzerine tereyağını ekleyip rondo da kırıntı görüntüsü alana kadar çalıştırın.


Krema, yumurta ve şekeri bir başka kapta karıştırın, kırıntı görünümlü hamura ekleyin. Elde ettiğiniz hamur hafif yapışkan olacak sorun yok.  Turnayemişlerini ekleyip elinizi hafifçe unlayarak sadece yemişlerin hamura tutunması için birkaç defa karıştırın.

Yağlı kağıt serili tepside yaklaşık 22-24 cmlik (bir servis tabağı kadar yaklaşık) daire şekli verip 8 eşit parçaya dilimleyin. Bu aşamada ekstra çıtırlık için üzerine şeker serpebilirsiniz.

Aralarına boşluk bırakıp 200 derece ön ısıtmalı fırında 20-25 dakika pişirin. Açıkçası ilk gün tart hamuru kıtırlığındayken ertesi gün kek kıvamındaydı ve biz portakalın tatlılığı ile turnayemişin ekşiliğine bayıldık.

Untitled


Diğer postla arayı açmamak dileğimle..



Sevgilerimle..


gokche!

ÇITIR GRANOLA

Untitled
 





Kahvaltıyı acele edenlerdenseniz hafta sonu granola yapıp kavanozunuza doldurup benim gibi yoğurt ve taze meyve ile tüketebilirsiniz :)

Çoğu zaman tost veya haşlanmış bir adet yumurta ile kendimce "mükellef" bir kahvaltı etmeye çalışsam da bazen pratik kahvaltılara mecbur kalıyorum. Bu aşamada gevrek vs gibi şekeri yüksek birşeylerdense eğer hafta sonu bunun için 1 saatimi ayırabildiysem granola temel tercihim.

Mark Bittman tam olarak burada NY Times'ta ki tarifle devreye giriyor. Pratik ve inanılmaz çıtır. Ayrıca el oyalayan tarzda değil daha çok evde el altında ne varsa şeklinde bir reçete ile şahsen benim hayatımı kurtarıyor :)

Oranlar olduktan sonrası tamamen damak tadınıza kalmış durumda. Bakalım sizde ne çeşit granola reçeteleri olacak :)



ÇITIR GRANOLA


Tarif Mark Bittman



3 cup yulaf


1 cup çekirdek ve kuru yemiş miksi*

1/2 cup hindistan cevizi

1/2 cup bal

1/2 cup kuru meyve iri kıyılmış*

Bir iri çimdik tuz

Dilerseniz bir iri çimdik tarçın


*Fotoğrafta gördüklerinizden hariç ben ekstra haşhaş tohumu ve 1 tane portakal kabuğu rendesi ekledim.




Untitled




Kuru meyveler hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. En son bal eklemesi yapıp karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serili tepsiye karışımı yayın.

Ön ısıtmalı 180 derece fırında karışımı 30 dakika çıtırdatın. Tatlı kahve tonları olması ve bir miktar çıtırdaması yeterli aksi halde çabuk yanacaktır dikkatli olun. Fırından çıkardıktan sonra kuru meyveleri karışıma katıp tepsiyi soğuması için bekletin. Soğuduktan sonra kavanozunuza doldurabilir ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.





Untitled





Sıraya kışa uygun bir hamur işi koydum. Granoladan sonra karbonhidrat çok mantıklı biliyorum evet :)


Sevgilerimle..


gokche!