BİR HAMUR İKİ ÇEŞİT ÇİKOLATALI BABKA




Babka aslında türkçeye çevirildiğinde yumurtalı ve tereyağlı mayalı çörek ismini alabilir. Etimolojik açıdan ise orta ve doğu avrupada yaygın bir mayalı çeşidi. Genelde tatlı. Yahudilere geçtiğinde rugelach diye isim değiştirse de noel veya paskalya bayramında farklı isimlerle farklı
ülkelerin sofralarında bulunuyor. Orta ve doğu avrupada "büyükanne" adından türediği söylenmekte.

Bizim damak tadımız mayalılara yatkın olduğundan sanırım biz dokusunu çok sevdik. Özellikle dur bunu kurcalayım derken ürettiğimiz bir çeşide bayıldık!

Hamuru hazırlayıp uzun bir süre mayalanmasına göz yumarsanız, ki bunu bir gün önce geceden hazırlayıp ertesi sabah yaparak kolay yola sokabilirsiniz,harika dokulu bol çikolatalı ve ekstra aromalı çörekleriniz pardon babkalarınız olacağını garanti ederim :)

Tarif tabi ki Yotham Ottelenghi'ye ait :)


Untitled
ÇİKOLATALI BABKA

Tarif Jerusalem Cookbook


Hamur :


4+1/4 cup un

1/2 cup şeker

2 tsp instant maya ve 20 gr yaş maya*

1/2 cup su

3 large yumurta

3/4 tsp tuz

150 gr oda ısısında tereyağ

Ara malzeme :

130 gr bitter çikolata

120 gr tereyağ

1/2 cup pudra şekeri

1/3 cup kakao


*Kuru maya ile ayrı yaş maya ile ayrı şekilde yapılışlarını yazacağım.


Kuru maya ile ;

Un, şeker ve mayayı büyük bir kapta karıştırın. Yumurta ve suyu ekleyip karıştırmaya devam edin. Eğer hamurunuz kuru ve tıknaz olursa yemek kaşığı ile su eklemesi yapabilirsiniz. Hamurunuza tereyağı ve tuzu azar azar ekleyerek yumuşak formda bir hamur elde edin. 10 dakika kadar hamurunuzu yoğurun ki özleşsin. Daha sonra aynı kaba hamurunuzu alıp üstünü streç filmleyip geceden buzdolabına kaldırın. Ertesi gün kullanmak için kabaracaktır.

Yaş maya ile ;

Yaş mayayı bir kaba alın, belirtilen suyu maya için uygun sıcaklığa getirip kapta karıştırın. Üzerine şekerden bir yemek kaşığı ekleyin. Sıcak bir yerde (en uygunu kalorifer üzeri) 15 dakika kabarmasını sağlayın. Ardından kalan şeker, un ve tuzu ekleyin yoğurma esnasında tereyağ ve yumurtalarıda azar azar ekleyerek yumuşak formda bir hamur elde edin. Bu aşamada biraz daha un isteyebilir, ele yapışmayan ama oldukça yumuşak bir hamur olana dek ekleme yapabilirsiniz.10 dakika kadar hamurunuzu yoğurun ki özleşsin.Daha sonra aynı kaba hamurunuzu alıp üstünü streç filmleyip geceden buzdolabına kaldırın. Ertesi gün kullanmak için kabaracaktır.

İçinizden sıcak yerde bekletip yapsaydık diye düşünenler olacaktır zira ilk denemede bende öyle yaptım ama sıcak ortamda mayalanan yağlı hamurla çalışması zor olacaktır riske etmeseniz daha güzel sonuç alırsınız.

Ertesi gün buzdolabından çıkan hamuru önce ikiye bölün. Hafif unlanmış bir ortamda 25-30 cmlik bir dikdörtgen elde edin.

Ara malzemeyi hazırlayın, çikolata ve tereyağını benmari usülü eritin. Diğer bir kapta pudra şekeri ve kakaoyu karıştırın. Tamamen eriyen çikolata ve tereyağını bu karışıma ekleyip sürülebilir hale gelene kadar karıştırın.

Açtığınız hamura çikolata karışımının yarısını sürün ve uzun kenarından sarın bu halde buzdolabına kaldırın. 15 dakika kadar bekletin ki kesip sarmal yaparken temiz çalışmış olun.

Ardından çıkarıp uzun kenarın ortasından kesin ve "S" şeklinde sarmal yapın ve önceden hazırladığınız 10-20 cmlik baton kalıba yerleştirin.

Diğer hamuruda bu şekilde hazırlayıp ön ısıtmalı 190 derece fırında 25 dakika pişirin. Eğer pişmediğini düşünürseniz üzerine aliminyum folyo geçirip 5 dakika kadar daha pişirin.


Bu aşamadan sonra çeşitlendirmeye başladım :) Hamuru ikiye bölüp ara malzemeyi sürdükten sonra kişisel denemelerime yoğunlaştım ;


PORTAKAL BADEM VE ÇİKOLATALI BABKA


Hamurlardan birine ara malzeme çikolatalı karışımı sürdükten sonra üzerine bir iri portakalı rendeleyin ve 1 cup iri badem serpin. Bu şekilde sarıp buzdolabında bekletin ve üstte belirttiğim gibi şekillendirip pişirin.


TARÇIN CEVİZ VE ÇİKOLATALI BABKA


Hamurlardan birine ara malzeme çikolatalı karışımı sürdükten sonra üzerine 4 tsbp tarçın ve 1 cup iri doğranmış ceviz serpin.Bu şekilde sarıp buzdolabında bekletin ve üstte belirttiğim gibi şekillendirip pişirin.
Untitled



Akşamın bu saati tarifi paylaşmak : "hafta sonu yapsanıza hadi" demenin kibar hali :)


Sevgilerimle..

gokche!