ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ HİNDİSTAN CEVİZİ KREMALI VEGAN PASTA

Vegan chocolate strawberrt cake with whipped coconut cream



Bazı tarifleri okurken en basit formda nasıl yaparım diye düşünüyorum. Hani keki pişir, 
sandiviç misali krema ve meyveyle buluştur ve Allah aşkına sıvama kısmına girme :)

Hatta bonus yap! Vegan olsun! :) 


Yalnız ilk yaptığımda benim keklerim haddinden fazla kabardı kalıbı küçük kullanmışım lakin fotoğladım,fakat ikinci yaptığımda bir miktar daha ince kek elde ettim doğru kalıp sağolsun. Fotoğrafta ki yanlış kalıp :)

Böyle böyle düşünürken el altında ki çilekleri ve kremayı çikolatalı kekle harmanladım. Çilekleri hala tezgahlarda görüyorken deneyebilirsiniz diye düşünüyorum. İnce bir dilim çilekli çikolatalı pasta kahveyle beraber güzel gidiyor :)




Vegan chocolate strawberrt cake with whipped coconut cream


ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ HİNDİSTAN CEVİZİ KREMALI VEGAN PASTA



Kek için :

Tarif JTB


2 cup + 4 tbsp un

1/2 cup kakao

1+1/2  cup şeker

1 tsp karbonat

1/2 tsp kabartma tozu

1 tsp tuz

1 cup sıcak kahve

1/2 cup + 2 tbsp sıvı yağ

Kuru malzemeleri bir kapta,ıslak malzemeleri başka bir kapta karıştırın.Ardından birbirleriyle buluşturup homojenize olana dek çırpın,yüksek devire gerek yok çabuk karışacaktır.İki adet 22 cmlik yağlayıp unladığınız kalıba karışımı pay edin. Ön ısıtmalı 180 derece fırında 18-22 dakika pişirin.

Krema için :

1 kutu bir gece önceden dolaba kaldırdığınız ve soğuk kullanacağımız  konserve hindistan cevizi sütü (400 ml)

1/4 cup pudra şekeri (damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)

Takdir edersiniz ki hindistan cevizi sütü dendiğine göre süt kısmı konservede bırakılacak. Bir gece beklettiğinizde kremamsı yağlı kısmı üste toplanacaktır bunu çırpma kabınıza alın,sütü dipte kalacak bunu inek sütünü kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Süt kreması kadar olmayacaktır o kadar kabarmayacaktır belki ama veganlar için harika bir krema fırsatı olduğunu düşünüyorum üstelik hindistan cevizi aroması bonusu :) Kremanızı yüksek devirde katılaşana kadar çırpın en son aşama şekeri ekleyin son bir kez çırpın.

Birleştirirken :

Kekin bir patını servis tabağınıza alın kremanın yarısını üzerine sürüp dilediğinizce çilek yerleştirin kenarları bir parmak kalınlığında boş kalsın kalan kremadan birkaç kaşık çileklerin üzerine sürün.Kalan patı üzerine kapayıp kalan krema ve çilekle süsleyin.



Belki de vegan okuyucu bu posttan sonra kalan sütten kahvesini yapar bir dilim kekinden alır beni çokça yad eder! :)


Sevgilerimle..

gokche!

YOĞURT MUSLU ÇİLEKLİ PASTA

Strawberry yogurt mousse cake



Annemin çocukken bize süzme yoğurtla yaptığı bir pasta vardı. Öyle bir keyifle tüketirdik ki babamın Pelitten aldığı pastaların pek yüzüne bakmazdık. Geçen gün tarifini sorduğumda not etmemeyi bırak hatırlamıyorum bile denilince iş başa düştü. Hazır piyasada Uludağ çileğini görmüşken pasta yapayım diye kolları sıvadım.

Lakin jelatinle çalışmayı sevmeyen ben boyutları miktarları küçültüp 4 kişilik bir pasta çıkardım. Zira miktar arttıkça jelatinle uğraşmayı sevmeyen bünyem daha da cinnet geçirecekti :)

Neyse..

Pastanın üzerine ya jelatinden ya da pudra şekerinden bir kaplama gerekiyordu onun yerine çilek marmelatıyla hem şekerini dengeledim hem de yoğun çilek kokusu ve tadıyla uyumu sağladım.

Bakalım beğenecek misiniz :)


Strawberry yogurt mousse cake



YOĞURT MUSLU ÇİLEKLİ PASTA


Kek için :

Tarif C.M.


1/2 cup kekun

1/3 cup şeker 

1/2 tsp kabartma tozu

40 gr tereyağ

3 tbsp buttermilk 

1 large yumurta


Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Ardından sırayla tereyağ, yumurta ve sütü ekleyin. Yaklaşık 1-2 dakika çırpın homojenize olacaktır. 15 cmlik kalıbınıza karışımı döküp ön ısıtmalı 180 derece fırında 10-15 dakika sürekli kontrol ederek pişirin. Soğuduğunda iki pata ayırın.


Mus için :

Tarif L.E.

120 gr süzme yoğurt 

100 ml krema 

150 ml çilek püresi ( saplarını aldığınız çileği blendırla ezdiğinizde oluşan püreyi kullanacağız)

45 gr şeker 

2 çay kaşığı jelatin*

2 yemek kaşığı su*

*Amerikan ölçüleri ile değil Türk usülü yemek ve çay kaşığı ile.

Öncelikle jelatini su ile karıştırıp bir kenarda bekletin. Bir süre sonra şişecek tüm suyu emecektir.Bir kapta şeker ve yoğurdu çırpın sırasıyla çilek püresi ve kremayı ekleyin. Benmari usülü jelatini eritin ve ılındığında yoğurtlu harca sıvı halde ekleyin bir miktar çırpın. Ne sıvı ne katı ara kıvamda bir harcınız olacak.


Birleştirirken :

Asla sızma yapmayacak kekinizle aynı ebatta bir kalıba kekin ilk patını yerleştirin. Yoğurtlu karışımı üzerine ekleyip buzluğa yoğurdun yüzeyi donana kadar süre için kaldırın. Yoğurdun yüzeyi donduğunda çok bastırmadan diğer kek patını yerleştirip en az 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kıvama gelecektir. Ev yapımı marmelat veya reçel ile yüzeyini kapladıktan sonra dilediğiniz şekilde süsleyip servis edin.

Strawberry yogurt mousse cake


Umarım kolay bir dille anlatmışımdır.Bir ara jelatinle ilgili yazı yazmak sözüyle günü kapatıyorum :)



Sevgilerimle..

gokche!

MİCHEL ROUX VE KIRMIZI MEYVELİ TART

Bu sayfada çok fazla şef ismi ve onların tariflerine şahit oldunuz. Lakin sistemdeki "ağır abi" 'yi sizle tanıştırmadım.

Genelde yaptığım tariflerin asıl kaynakları Fransa. Neticede biz nasıl kebapla baklavayla nam saldıysak onlarda bir bakıma pastacı kremaları choux hamurları veya macaronlarıyla ünlü. Kaynak Fransa olunca o bölgede ki şefleri daha çok okumak o tariflerin üstüne biraz daha düşmek kendini geliştirme adına iyi bir başlangıç.

Nerde ne zaman tanıştık hatırlamıyorum ama Michel Roux hakkında bir kaç kelam söylemek ve kesinlikle biraz tariflerine yer vermek istiyorum. Başlangıç için seçtiğim tarifte Pınar ablanın payı instagram hesabım sayesinde büyük :)

Neyse gelelim ağır abiye..

Michel Roux Fransız asıllı bir şef. İngiltere'de ilk "3 Michelin yıldızlı" restaurantında sahibi.Dile kolay 25 seneden fazladır yıldızları elinde tutuyor. Dışarıdan bakınca durum çok kolay görünebilir lakin aynı dokuyu o kadar süredir koruyup o yıldızları aynı tazeliğinde barındırmak muazzam bir beceri. İlk kitabını elime aldığımda bir süre ansiklopedi misali sadece okudum. Ayrıntıları fotoğrafları küçük çocuklar gibi inceledim. Elimde ki kırmızı meyvelerle kendisine ait bir tart hazırlamak isteyince durum biraz değişti. Tart tabanım hazırdı ona ait tam bir tarif olamadı ama bu sefer pastacı kremasında onun yaptığına yer vermek istedim.

Sonuç : dokusundan memnun kaldığım diğer tarifleri bir an önce denemek istediğim bir reçete! Kış gelsinde kruvasan tarifini deneyeyim diye kitaba bakışlar attığım doğrudur :)



red berry tart



KIRMIZI MEYVELİ TART 

Tart tabanı için :

Pâte Sablêe için tıklayın 

İç dolgusu için :

Crême Pâtissiêre

Tarif Michel Roux

6 yumurta sarısı

125 gr şeker

40 gr un

500 ml süt

1 vanilyanın havyarı

Bir çimdik pudra şekeri veya tereyağ 

Süsleme için :

Frenk üzümü , yaban mersini, frambuaz , çilek ve antep fıstığı

Yumurta sarılarını şekerin 1/3'ü ile çırpın. Rengi açılıp yoğunlaşmalı şekeri tamamen eritin ve unu ekleyip homojenize edin. Kalan şekeri sütü vanilya havyarı ve çubuğunu bir sos tenceresinde birleştirin kaynamayacak şekilde ısıtın.Vanilya çubuğunu kremayı hemen kullanmayacaksanız karışımın içinden almayın, yumurtalı karışımı sürekli çırparak sıcak sütlü karışıma ekleyin. Takriben 2-3 dakika içinde göz göz olup muhallebimsi kıvama gelecektir. Ocaktan alıp eğer kullanmayacaksanız yüzeyine kabuk tutmaması için tereyağ sürün veya pudra şekeri serpin ve üzerini örtüp maksimum buzdolabında 3 gün bekletebilirsiniz. Eğer bir kaç gün sonra kullanacaksanız vanilya çubuğunu içinden çıkarmayı unutmayın.

Ben çubuk içerisinde bırakıp ertesi gün tart içersine uyguladım. Bol kırmızı meyve ve antep fıstığı ile süsledim. Yoğun vanilya kokulu ve üzerinde ki yarı ekşi meyvelerle dengeli bir tartım oldu :)



Kısa zamanda bol bol tarif ekleme işini çok sevdim sevgili okuyucu,dua ette alışkanlığıma dönebileyim :)


Sevgilerimle..

gokche!

ANTEP FISTIĞI VE VİŞNE..

Antep fıstıklı kekler genelde renk noktasında bana hep sıkıntı çıkarırlardı, ne kadar eklersem ekleyeyim fıstığın rengi belirgin biçimde belli olmazdı. Bu kekte de olur mu olmaz mı derken ufak bir pasta yapıp deneyeceğim diye kolları sıvadım. Rengi istediğim gibi olunca da ister istemez bir anda pastaya dönüştü :)

Vişne ise başka bir mesele. Açıkçası kırmızı meyvelere karşı zaafım var. Pastayı oluştururken kullanmak istediklerim en başta tabi ki kırmızı meyvelerdi ama seçim kısmına geldiğimde çocukken yediğim fıstıklı vişneli finansçı keklerinden esinlenip bol bol vişne eklemesi yaptım. Tattığım da vişnenin ekşiliği kremanın süt kokusu ve fıstıklı kekin yoğun dokusu ile tam bir uyum sağladı.


sour cherry pistachio cake


ANTEP FISTIKLI VİŞNELİ PASTA

Tarif C.M.

Keki :

1/4 cup toz antep fıstığı

1/3 cup un

3/4 tsp kabartma tozu

Bir çimdik tuz

40 gr tereyağ

1/3 cup şeker

1 large yumurta

2 + 1/2 tbsp süt

Kreması :

1 kutu süt kreması (200 ml) soğuk

Pudra şekeri ( damak tadınıza göre)

1 kase ayıklanmış vişne (suyu süzdürülmüş)


Tereyağ ve şekeri çırpın. Ardından yumurtayı ve sütü sonrasında fıstık,un,kabartma tozu,tuz ve unu harcınıza ekleyin. 15 cmlik yağlı kağıtla dibini kapladığınız yuvarlak kek kalıbınıza karışımı dökün. 180 derecede 20-30 dakika pişirin.

Kekiniz iyice soğuduktan sonra iki pata ayırın. Soğuk kremanızı yüksek devirde kabarana kadar çırpın, damak tadınıza göre pudra şekeri ekleyerek tadını ayarlayın. Patın birini servis tabağınıza alıp üzerine kremanın 1/3'i ile kaplayın vişneleri kekin tam orta kısmına yayın. Çok kenarlara serperseniz suyu sızacaktır. Bir kaç kaşık vişnelerin üzerine kremadan sürün bu sayede diğer pat daha düzgün tutunacaktır. Kalan kek patını üzerine ekleyip pastanızı kaplayın. En son file antep fıstıkları ve bütün vişne ile süsleyin.



sour cherry pistachio cake



Bu sabah bir karar aldım "Her gün blog güncellenecek!" diye. Umarım becerebilirim sevgili okuyucu  :)

Güzel bir hafta olsun..

sevgilerimle!

gokche!