INSTAGRAM'DAN (2)

Eğer instagrama fotoğraf atıp sonra da ah ben bunu yazacaktım diyorsam var bende bir ayarsızlık demedi demeyin..

Ya yediğim tatlıdan..


Güllüoğlunda alışveriş sonrası bikaç dilim çikolatalı baklavayla bayram yapılmalı #güllüoğlu #baklava #tatlı #instagood #instafood #instamood #instagramers #igers #ig #igersistanbul #food #foodporn #dessert #chocolate #pistachio #photooftheday #photoaday


Ya içtiğim kahveden..


undefined



Ya da renklerine vurulduğum kirazlardan..



#sweet #cherry !#beatiful #snack ;)



Diğer tarifler bir yanda dursun, "fırınlanmış / kavrulmuş çilek" kavramıyla tanıştırmak istiyorum sizi..


Roasted strawberry


İri doğranmış çilekler bir miktar şekerle fırına veriliyor.. Peki neden fırına? İçerisinde ki suyu uçurup özünü aromasını karamelize halini geriye bıraktığı için..Bu karışımı rondo da geçirmek yerine bir kavanoza alıp tatlılarınızın yanında servis etmeniz mümkün..Lezzeti konusunda ise çileğin aromasını reçelden daha yoğun hissedeceğinizin garantisini veriyorum..

Bahsedilmesi gereken bir konu daha var : dondurma mevzu..Normalde dondurma yaparken yumurta sarılarının kremamsı dokusunu verdiği veya içine katılan alkolun kristalize oluşumunu engellediğini biliyoruz lakin bu tarifte yumurtadan alkolden eser yok nasıl olacak ? 

Tanıştırayım : Jeni :) Kitabıyla şu sıra beynimde fırtınalar estiren hatun..NY Times dondurmanın kutsal kitabını yazdığı görüşünde.Farklı bir teknik ve deli dehşet fikirlerle dolu bir kitaba başka ne ad verilirdi inanın bilmiyorum.

Belirtmek gerek ki Jeni'nin tariflerinde ki dondurma yoğun, öyle bildiğiniz su gibi akıp giden dondurmalardan değil.Yoğunluğu yüzünden de daha çok donmuş kremalı muhallebi kıvamında diyebiliriz ya da bizim Maraş dondurmamız gibi kallavi.İçeriğine gelirsek ; mısır nişastasıyla yumurta sarısının verdiği yoğunluğu dokuyu sağlamış.Kremamsı yapısına bir miktar destek içinde krem peynirini kullanmış. Kristalizeyi engellemek içinse mısır şurubu, ki ben bal kullandım.Bu aşamada hiç kullanmadığında da sıkıntı yaşanmadığını okudum.

En beğendiğim fikir bu yazacağım dondurmaydı.Hem mevsim hem de çileğin lezizini bulunca tarif kaçınılmaz oldu.Tarifte ki buttermilk aklını kurcalıyorsa şayet yayınladığım tariflerden birini seçebilirsiniz ama ben kefir kullandım bilginiz olsun.Genel manada şeker oranı benim için yüksek bu yüzden şeker miktarıyla oynadım siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Birde unutmadan aklınıza gelmiş olabilir lakin içine ekstra çilek konmamasının sebebi buz tutup aromasını harcına eklenen kadar kuvvetli vermemesi.

Unutmadan illa ki dondurma makinanız olsun demiyorum ama kolaylığı tazeliği ev yapımı çeşitlemelere imkan sağlaması sebebiyle olsa sanki daha iyi olur gibi ne dersiniz :) 

Untitled

FIRINLANMIŞ ÇİLEK + BUTTERMİLK (VEYA KEFİR) DONDURMA

Tarif Jeni..

Fırınlanmış çilek için :

500 gr çilek

1/3 cup şeker

3 tbsp taze limon suyu

Dondurma için :

1+1/2 cup süt

2 tbsp mısır nişastası

1+1/4 cup krema

2/3 cup şeker

2 tbsp mısır şurubu veya bal

4 tbsp krem peynir

1/8 tsp tuz

1/4 cup buttermilk veya kefir


Çilekle başlayalım :

Çilekleri 3-4 parça olacak şekilde bölüp tepsinize yayın üstüne şekeri serpin.Ön ısıtmalı 190 derece fırında 8 dakika kavurun.Ardından rondoya alıp limon suyunu ekleyip püre haline getirin.Harca katmak için 1/2 cup bir kenara ayırın kalanı bir kavanoza alıp dolaba kaldırın.

Dondurma harcı :

Mısır nişastasıyla sütü karışıtırıp açın.Ardından krema,şeker ve balı ekleyip bir sos tenceresinde yaklaşık 5 dakika pişirin.Bir başka kapta krem peynir ve tuzu çırpıp üzerine sıcak sütlü karışımı ekleyin.En son buttermilk ve çilek püresinide ekleyip soğuması için bir kaba veya kavanoza aktarın kenara alın.30 dakika kadar bekletin.

Soğuduktan sonra diler makinenizin talimatlarına göre diler Cenk'in yöntemi ile dondurup (ki katılaşan bir harç olmayacak ) servis ederken taze çileklerle süsleyin.

Not : Bu sıcakta çekim yapabilmek için kaseye aldıktan sonra buzlukta bekletip tekrar çıkarmam gerekti,dondurma toplarının üzeri bu yüzden buzlu gibi duruyor.


Dressing

Bir sos..Çilekleri katmaktan geri durmadığım ve yaptıklarım içinde en beğendiğim...


FIRINLANMIŞ ÇİLEK, YOĞURT VE HAŞHAŞLI SALATA SOSU

1/2 yemek kaşığı haşhaş

1/2 yemek kaşığı zeytinyağ

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı çilek püresi

1 çay kaşığı elma sirkesi

Hepsini bir kavanoza koyup çalkalayın.

Salad

Ve salata.. Çiğ ıspanağa çileği yakıştırdık yakıştırmasına da antep fıstığıyla zenginleştirmek fikri bir anda çıktı.Yerken haşhaşla beraber arada ağızda pıtır pıtır halleri ve rengiyle tam oldu.Tuzlu seçimi size kalmış lakin salatanın hafif talı haliyle fıstığın tuzlu halini ben pek yakıştırdım.

ISPANAKLI ÇİLEKLİ ANTEP FISTIKLI SALATA

2 avuç ıspanak yaprağı iri doğranmış

1 avuç iri doğranmış çilek

1 avuç tuzlu antep fıstığı

Salata malzemelerini karıştırın servis anında sosunu döküp servis edin.


Bu instagram postları artar gibi geliyor, bende bu unutkanlık varken :)

Sevgilerimle..

gokche!

KAYBOLDUM ! BULAN OLURSA ALNINDA ÖPERİM..

Başlığı okudunuz hak verdiniz ama fotoğrafları görünce "neyse hadi bari" dediniz :) Hepsini biliyorum..

Ama ülkemin durumu, olanlar, yaşadıklarım derken şoku atlatması da dahil uzun sürdü, biliyorum..

Neyse ki mutfakta söylene söylene bir şeyler yapabiliyorum..Yeni kalıbıma heves edebiliyor renklerle oynayabiliyorum..

O arada olanlardan biri : neapolitan marble "bundt" kek..

Neden "bundt"? Çünkü bu kalıpla yapılan keklere genelde bu isim veriliyor..Neden "neapolitan" ? denirse şayet daha önce ki cupcakeler cevap olacaktır..

neapolitanbundt

Tarifin sahibi sadeliğine vurgun olduğum Peggy Porschen!a ait..Kitap(lar) doğum günümden, hediye ^^ Peggy'nin tarifleri bile sade..Ek olarak bir şey göremedim deseniz de sunum ve içeriğinde kullandığının kalitesi fotoğraflardan bile anlaşılıyor..

İlk tarifle başbaşa bırakıyorum :)

neapolitanslice



NEAPOLİTAN "BUNDT" MERMER KEK

Tarif Boutiqe Baking..


250 gr tereyağ oda sıcaklığında

250 gr şeker (mümkünse rondonuzla inceltilmiş)

Bir çimdik tuz

1 vanilya çubuğunun havyarı

5 medium yumurta

250 gr kendinden kabaran un

25 gr kakao

25 ml süt

Pembe veya kırmızı gıda boyası

Tereyağ, şeker, tuz ve vanilyayı krema kıvamına gelene kadar 3-5 dakika çırpın.Ardından bir başka kapta çatalla çırptığınız yumurtaları yavaşça tereyağlı harca ekleyerek çırpmaya devam edin.En son unu eleyerek ekleyip pürüzsüzleştiğinde 3 ayrı temiz kaba harcı ayırın.

1.kapta vanilyalı harç 

2.kapta süt ve kakaoyu ekleyip çırptığınız kakaolu harç 

3.kapta gıda boyasını dilediğiniz pembe rengi elde etmek için bir kaç damla kullanıp oluşturduğunuz pembe harç 

Yağlayıp unladığınız kalıbınıza önce pembe harcı üzerine kakaoluyu ve en son vanilyalıyı ekleyip bir bıçak yardımıyla s harfi çizerek kalıbınızın içinde gezinin.Tamamen karışmayacak birkaç hareket yeterli.

Ön ısıtmalı 175 derece fırında yaklaşık 1 saat  pişirin.Soğuduğunda üzerine pudra şekeri serpip servis edin.

nutellapudding

Ve bir karıştırmadığın o kaldı diyen beynimin bir bölümüne inat yapıp dokusunu çok sevdiğim ve muhakkak pasta kreması olarak kullanmayı düşündüğüm yegane şey : nutellalı puding..Çikolatalı pudingin bir farklı versiyonu ama daha yoğun lezzetlisi..

zoom

NUTELLALI PUDİNG

2 + 1/4  cup süt

3 tbsp mısır nişastası

1/2 cup nutella

Bir çimdik tuz


Tüm malzemeleri sos tenceresinde karıştırın ve pişirin.Soğuduğunda antep fıstığı ve frambuazla servis edin.


Bu kandilde "huzur" için çokça dua etmeyi dileyerek aranızdan ayrılıyorum..

Güzel bir pazartesi dileğimle..


Sevgilerimle..

gokche!