INSTAGRAM'DAN (2)

Eğer instagrama fotoğraf atıp sonra da ah ben bunu yazacaktım diyorsam var bende bir ayarsızlık demedi demeyin..

Ya yediğim tatlıdan..


Güllüoğlunda alışveriş sonrası bikaç dilim çikolatalı baklavayla bayram yapılmalı #güllüoğlu #baklava #tatlı #instagood #instafood #instamood #instagramers #igers #ig #igersistanbul #food #foodporn #dessert #chocolate #pistachio #photooftheday #photoaday


Ya içtiğim kahveden..


undefined



Ya da renklerine vurulduğum kirazlardan..



#sweet #cherry !#beatiful #snack ;)



Diğer tarifler bir yanda dursun, "fırınlanmış / kavrulmuş çilek" kavramıyla tanıştırmak istiyorum sizi..


Roasted strawberry


İri doğranmış çilekler bir miktar şekerle fırına veriliyor.. Peki neden fırına? İçerisinde ki suyu uçurup özünü aromasını karamelize halini geriye bıraktığı için..Bu karışımı rondo da geçirmek yerine bir kavanoza alıp tatlılarınızın yanında servis etmeniz mümkün..Lezzeti konusunda ise çileğin aromasını reçelden daha yoğun hissedeceğinizin garantisini veriyorum..

Bahsedilmesi gereken bir konu daha var : dondurma mevzu..Normalde dondurma yaparken yumurta sarılarının kremamsı dokusunu verdiği veya içine katılan alkolun kristalize oluşumunu engellediğini biliyoruz lakin bu tarifte yumurtadan alkolden eser yok nasıl olacak ? 

Tanıştırayım : Jeni :) Kitabıyla şu sıra beynimde fırtınalar estiren hatun..NY Times dondurmanın kutsal kitabını yazdığı görüşünde.Farklı bir teknik ve deli dehşet fikirlerle dolu bir kitaba başka ne ad verilirdi inanın bilmiyorum.

Belirtmek gerek ki Jeni'nin tariflerinde ki dondurma yoğun, öyle bildiğiniz su gibi akıp giden dondurmalardan değil.Yoğunluğu yüzünden de daha çok donmuş kremalı muhallebi kıvamında diyebiliriz ya da bizim Maraş dondurmamız gibi kallavi.İçeriğine gelirsek ; mısır nişastasıyla yumurta sarısının verdiği yoğunluğu dokuyu sağlamış.Kremamsı yapısına bir miktar destek içinde krem peynirini kullanmış. Kristalizeyi engellemek içinse mısır şurubu, ki ben bal kullandım.Bu aşamada hiç kullanmadığında da sıkıntı yaşanmadığını okudum.

En beğendiğim fikir bu yazacağım dondurmaydı.Hem mevsim hem de çileğin lezizini bulunca tarif kaçınılmaz oldu.Tarifte ki buttermilk aklını kurcalıyorsa şayet yayınladığım tariflerden birini seçebilirsiniz ama ben kefir kullandım bilginiz olsun.Genel manada şeker oranı benim için yüksek bu yüzden şeker miktarıyla oynadım siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Birde unutmadan aklınıza gelmiş olabilir lakin içine ekstra çilek konmamasının sebebi buz tutup aromasını harcına eklenen kadar kuvvetli vermemesi.

Unutmadan illa ki dondurma makinanız olsun demiyorum ama kolaylığı tazeliği ev yapımı çeşitlemelere imkan sağlaması sebebiyle olsa sanki daha iyi olur gibi ne dersiniz :) 

Untitled

FIRINLANMIŞ ÇİLEK + BUTTERMİLK (VEYA KEFİR) DONDURMA

Tarif Jeni..

Fırınlanmış çilek için :

500 gr çilek

1/3 cup şeker

3 tbsp taze limon suyu

Dondurma için :

1+1/2 cup süt

2 tbsp mısır nişastası

1+1/4 cup krema

2/3 cup şeker

2 tbsp mısır şurubu veya bal

4 tbsp krem peynir

1/8 tsp tuz

1/4 cup buttermilk veya kefir


Çilekle başlayalım :

Çilekleri 3-4 parça olacak şekilde bölüp tepsinize yayın üstüne şekeri serpin.Ön ısıtmalı 190 derece fırında 8 dakika kavurun.Ardından rondoya alıp limon suyunu ekleyip püre haline getirin.Harca katmak için 1/2 cup bir kenara ayırın kalanı bir kavanoza alıp dolaba kaldırın.

Dondurma harcı :

Mısır nişastasıyla sütü karışıtırıp açın.Ardından krema,şeker ve balı ekleyip bir sos tenceresinde yaklaşık 5 dakika pişirin.Bir başka kapta krem peynir ve tuzu çırpıp üzerine sıcak sütlü karışımı ekleyin.En son buttermilk ve çilek püresinide ekleyip soğuması için bir kaba veya kavanoza aktarın kenara alın.30 dakika kadar bekletin.

Soğuduktan sonra diler makinenizin talimatlarına göre diler Cenk'in yöntemi ile dondurup (ki katılaşan bir harç olmayacak ) servis ederken taze çileklerle süsleyin.

Not : Bu sıcakta çekim yapabilmek için kaseye aldıktan sonra buzlukta bekletip tekrar çıkarmam gerekti,dondurma toplarının üzeri bu yüzden buzlu gibi duruyor.


Dressing

Bir sos..Çilekleri katmaktan geri durmadığım ve yaptıklarım içinde en beğendiğim...


FIRINLANMIŞ ÇİLEK, YOĞURT VE HAŞHAŞLI SALATA SOSU

1/2 yemek kaşığı haşhaş

1/2 yemek kaşığı zeytinyağ

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı çilek püresi

1 çay kaşığı elma sirkesi

Hepsini bir kavanoza koyup çalkalayın.

Salad

Ve salata.. Çiğ ıspanağa çileği yakıştırdık yakıştırmasına da antep fıstığıyla zenginleştirmek fikri bir anda çıktı.Yerken haşhaşla beraber arada ağızda pıtır pıtır halleri ve rengiyle tam oldu.Tuzlu seçimi size kalmış lakin salatanın hafif talı haliyle fıstığın tuzlu halini ben pek yakıştırdım.

ISPANAKLI ÇİLEKLİ ANTEP FISTIKLI SALATA

2 avuç ıspanak yaprağı iri doğranmış

1 avuç iri doğranmış çilek

1 avuç tuzlu antep fıstığı

Salata malzemelerini karıştırın servis anında sosunu döküp servis edin.


Bu instagram postları artar gibi geliyor, bende bu unutkanlık varken :)

Sevgilerimle..

gokche!